וואָס איז די ייליק מאַטעריע וואָס מאכט עסנוואַרג מער געווירציק?

דורך דערלאנגט אָנזאָג
אַרייַנגעשיקט אין לייענער קשיא
טאַגס:
קסנומקס מייַ קסנומקס

טייערע לייענער,

Een paar weken geleden weer thuis gekomen van mijn 5e bezoek aan Thailand, wederom een geweldige vakantie gehad. Bij de vele eetgelegenheden kwamen we een soort olie-olie-achtige substantie tegen om het eten pittiger te maken. Er zaten van ringetjes van pepertjes in.

Ik vond dit erg lekker en zou dit graag zelf maken maar weet niet wat de samenstelling is. Kan iemand mij hier het recept van geven?

Zal wel niet heel ingewikkeld zijn maar wil toch graag weten hoe het gemaakt wordt.

דאנק איר אין שטייַגן!

עללעס

18 reacties op “Wat is die olie-achtige substantie om eten pittiger te maken?”

  1. צייכן זאגט זיך

    Nam Plik Nam Plaa, heel simpel, beetje limoensap, fijn gesneden verse Thaise rawit peper en een beetje vissaus! Eet smakelijk.

  2. קעז זאגט זיך

    Beste Elles dat is azijn met chilipeper.

    גרוס סעעס רועי-עט

    • רעג זאגט זיך

      Helaas Ces er zit absoluut geen azijn in maar vissaus.

  3. ראָן זאגט זיך

    Elles, het betreft hier “nam prik” is heel eenvoudig te maken,
    Even googlen, kan bijvoorbeeld met ;

    4 רויט פּעפּערז
    2 טבספּ פיש סאָוס
    1 limoen (uitgeperst)
    1 el lichte basterdsuiker
    1 teen knoflook…. succes !

  4. ווילי קרוימאַנס זאגט זיך

    הי,

    Ja dat is echt lekker en zo simpel.

    Vis saus
    Lombok in ringetjes snijden
    לימענע
    Witte suiker

    alles naar smaak, maximaal 2 dagen bewaren.

    געשמאַק

  5. טרווס זאגט זיך

    Bakje olijfolie ,teentje knoflook en rood pepertje snijden is alles wat er in zit

    • Patrick dc זאגט זיך

      Beste Truus
      Olijfolie wordt hier in Thailand enkel door “Farang” gebruikt wegens te duur. In de traditionele Isankeuken gebruikt men zelfs helemaal geen olie. (ook wegens te duur)

  6. פראַנק דזשאַקאָבס זאגט זיך

    Dag Elles,

    IK denk dat je bedoelt de bekende Phrik Mam Pla (letterlijk vertaald spicy fish water).
    Ongeveer 2/3 deel fish sauce, 1/3 deel limoensap, en natuurlijk kleine rode chilipeper in zeer dunne schijfjes. Is inderdaad heerlijk om het gerecht wat meer pit te geven. Is heerlijk ook op gebakken rijst, door deverfrissende limoensap…..Gisteren had ik nog een klant (ik noem toch maar even ons restaurant Villa Thai in Brussel), die twee van die potjes gebruikten en dat nog wel op een rode curry en laab kai (heerlijk kipsalade van de regio Isaan)…. Smakelijk
    אָפן

    • ריאַ זאגט זיך

      Ja, inderdaad, vissaus, chili, kleine schijfjes limoen, knoflook(gesneden)Onze thaise vrienden doen vaak een klein gesnipperd chalotje erdoor. Ook heerlijk op witte rijst. De smaak kan ( in nederland) varieren ivm keus v vissaus.

  7. פראַנק דזשאַקאָבס זאגט זיך

    Tikfoutje….Phrik Nam Pla (Nam met een N)

  8. באַוקע זאגט זיך

    Uh das gewoon olie met pepertjes

  9. דענעקסטראַ זאגט זיך

    De naam is prik nam pla

    http://thai-fresh.com/2009/08/nam-pla-prik-thai-chillies-and-fish-sauce/

    http://importfood.com/recipes/tablecondiments.html

    גרעעטינגס.

  10. joannes זאגט זיך

    Prik nam pla is scherp pittig en lekker van smaak. Als je bv sambal eet dan heb je na een uur nog een wrang gevoel in je mond. Bij de prik nam pa is het direct na het eten de smaak in je mond verdwenen, en heb je geen nadorst.

  11. פֿראַנסאַמסטערדאַם זאגט זיך

    Vissaus en limoemsap en rode en groene pepertjes. Ik noem het altijd maar heetmakertjes. Als er van het vocht nog wat over is drink ik het vaak gewoon op. Lekker hoor.
    Wat mij bij (Nederlandse) recepten met pepertjes altijd opvalt is dat er meestal bij staat: ‘Zaadlijsten verwijderen.’ In Thailand heb ik eigenlijk nog nooit Prik Nam Pla gekregen zónder zaadjes. Is er een reden waarom dat verwijderen in Nederland wel gebruikelijk is?

    • הענדריק זאגט זיך

      …meeste Nederlanders vinden pepers zonder zaden pittig genoeg.
      Wanneer je het pittiger wilt laat je ze zitten….

  12. עללעס זאגט זיך

    דאַנקען פֿאַר די רעספּאָנסעס!
    Ik wist niet zeker wat het was maar nu ga ik dit zeker ook thuis proberen te maken. Nogmaals bedankt!

  13. GuilhermoV זאגט זיך

    Ik lees diverse recepten hoe je prik nam pla maakt, daarvoor bedankt.
    Maar wat ik ook graag wil weten, hoe lang is het houdbaar?

  14. מאַרקאָ זאגט זיך

    Iemand schreef maximaal twee dagen bewaren.


לאָזן אַ באַמערקונג

Thailandblog.nl ניצט קיכלעך

אונדזער וועבזייטל אַרבעט בעסטער דאַנק צו קיכלעך. דעם וועג מיר קענען געדענקען דיין סעטטינגס, מאַכן איר אַ פערזענלעכע פאָרשלאָג און איר העלפֿן אונדז פֿאַרבעסערן די קוואַליטעט פון די וועבזייטל. לייענען מער

יאָ, איך ווילן אַ גוט וועבזייטל