Ke ntho efe e mafura e etsang hore lijo li be spicier?

Ka Molaetsa o rometsoeng
E ngotsoe ka Potso ea 'mali
Tags:
11 May 2019

Babali ba ratehang,

Een paar weken geleden weer thuis gekomen van mijn 5e bezoek aan Thailand, wederom een geweldige vakantie gehad. Bij de vele eetgelegenheden kwamen we een soort olie-olie-achtige substantie tegen om het eten pittiger te maken. Er zaten van ringetjes van pepertjes in.

Ik vond dit erg lekker en zou dit graag zelf maken maar weet niet wat de samenstelling is. Kan iemand mij hier het recept van geven?

Zal wel niet heel ingewikkeld zijn maar wil toch graag weten hoe het gemaakt wordt.

Kea leboha!

ba

18 reacties op “Wat is die olie-achtige substantie om eten pittiger te maken?”

  1. Mark e bua ka

    Nam Plik Nam Plaa, heel simpel, beetje limoensap, fijn gesneden verse Thaise rawit peper en een beetje vissaus! Eet smakelijk.

  2. Cees e bua ka

    Beste Elles dat is azijn met chilipeper.

    Lumelang Cees Roi-et

    • Reg e bua ka

      Helaas Ces er zit absoluut geen azijn in maar vissaus.

  3. Ron e bua ka

    Elles, het betreft hier “nam prik” is heel eenvoudig te maken,
    Even googlen, kan bijvoorbeeld met ;

    4 pepere e khubelu
    2 tbsp sauce ea tlhapi
    1 limoen (uitgeperst)
    1 el lichte basterdsuiker
    1 teen knoflook…. succes !

  4. Willy Croymans e bua ka

    Hi,

    Ja dat is echt lekker en zo simpel.

    Vis saus
    Lombok in ringetjes snijden
    Sirilamunu
    Witte suiker

    alles naar smaak, maximaal 2 dagen bewaren.

    E monate

  5. Truus e bua ka

    Bakje olijfolie ,teentje knoflook en rood pepertje snijden is alles wat er in zit

    • Patrick DC e bua ka

      Beste Truus
      Olijfolie wordt hier in Thailand enkel door “Farang” gebruikt wegens te duur. In de traditionele Isankeuken gebruikt men zelfs helemaal geen olie. (ook wegens te duur)

  6. Frank Jacobs e bua ka

    Dag Elles,

    IK denk dat je bedoelt de bekende Phrik Mam Pla (letterlijk vertaald spicy fish water).
    Ongeveer 2/3 deel fish sauce, 1/3 deel limoensap, en natuurlijk kleine rode chilipeper in zeer dunne schijfjes. Is inderdaad heerlijk om het gerecht wat meer pit te geven. Is heerlijk ook op gebakken rijst, door deverfrissende limoensap…..Gisteren had ik nog een klant (ik noem toch maar even ons restaurant Villa Thai in Brussel), die twee van die potjes gebruikten en dat nog wel op een rode curry en laab kai (heerlijk kipsalade van de regio Isaan)…. Smakelijk
    Frank

    • Estuary e bua ka

      Ja, inderdaad, vissaus, chili, kleine schijfjes limoen, knoflook(gesneden)Onze thaise vrienden doen vaak een klein gesnipperd chalotje erdoor. Ook heerlijk op witte rijst. De smaak kan ( in nederland) varieren ivm keus v vissaus.

  7. Frank Jacobs e bua ka

    Tikfoutje….Phrik Nam Pla (Nam met een N)

  8. bauke e bua ka

    Uh das gewoon olie met pepertjes

  9. tlatsetso e bua ka

    De naam is prik nam pla

    http://thai-fresh.com/2009/08/nam-pla-prik-thai-chillies-and-fish-sauce/

    http://importfood.com/recipes/tablecondiments.html

    Lumelang.

  10. joanes e bua ka

    Prik nam pla is scherp pittig en lekker van smaak. Als je bv sambal eet dan heb je na een uur nog een wrang gevoel in je mond. Bij de prik nam pa is het direct na het eten de smaak in je mond verdwenen, en heb je geen nadorst.

  11. Fransamsterdam e bua ka

    Vissaus en limoemsap en rode en groene pepertjes. Ik noem het altijd maar heetmakertjes. Als er van het vocht nog wat over is drink ik het vaak gewoon op. Lekker hoor.
    Wat mij bij (Nederlandse) recepten met pepertjes altijd opvalt is dat er meestal bij staat: ‘Zaadlijsten verwijderen.’ In Thailand heb ik eigenlijk nog nooit Prik Nam Pla gekregen zónder zaadjes. Is er een reden waarom dat verwijderen in Nederland wel gebruikelijk is?

    • Hendrik e bua ka

      …meeste Nederlanders vinden pepers zonder zaden pittig genoeg.
      Wanneer je het pittiger wilt laat je ze zitten….

  12. ba e bua ka

    Ke leboha likarabo!
    Ik wist niet zeker wat het was maar nu ga ik dit zeker ook thuis proberen te maken. Nogmaals bedankt!

  13. GuilhermoV e bua ka

    Ik lees diverse recepten hoe je prik nam pla maakt, daarvoor bedankt.
    Maar wat ik ook graag wil weten, hoe lang is het houdbaar?

  14. Marco e bua ka

    Iemand schreef maximaal twee dagen bewaren.


Siea maikutlo

Thailandblog.nl e sebelisa li-cookies

Webosaete ea rona e sebetsa hantle ka lebaka la li-cookies. Ka tsela ena re ka hopola litlhophiso tsa hau, ra u fa mpho ea botho le ho re thusa ho ntlafatsa boleng ba sebaka sa marang-rang. bala ho eketsehileng

Ee, ke batla webosaete e ntle