O Maarten Vasbinder e nofo i Isaan mo le 1½ tausaga, lea na ia feiloai ai i se tamaitai lelei e la te fefaasoaaʻi i le fiafia ma le faanoanoa. O lana galuega o le foma'i lautele, o se galuega sa masani ona ia faia i Sepania. I luga o Thailandblog na te taliina fesili mai le au faitau ma tusi e uiga i mea moni faafomaʻi.
E i ai foi sau fesili mo Maarten? Auina atu lenei mea i le faatonu: www.thailandblog.nl/contact/ E taua lou tu'uina atu o fa'amatalaga sa'o e pei ole: Tausaga, nofoaga e nofo ai, vaila'au, so'o se ata, ma se tala fa'asolopito faigofie. E mafai ona e lafo ata i [imeli puipuia] o nei mea uma e mafai ona faia e aunoa ma se igoa. E fa'amaonia lou fa'alilolilo.
Pele Matini,
Ik heb een vraagje over mijn echtgenote. Enkele maanden geleden is ze haar moeder verloren. Ze heeft het er heel moeilijk mee. Zo is ze enkele kilo’s vermagerd. De artsen zeggen dat ze zichzelf moet genezen, dat is natuurlijk juist. Maar ze dient ook wat te doen aan dat gewichtsverlies. Ze heeft de nodige vitamines, die voorgeschreven waren, en neemt die stipt in. Maar ik zou haar ook wat meer ‘krachtiger’ voedsel willen geven.
Een bouillon van duif werd er vroeger in Belgie gezegd: dat sterkt aan. Maar als ik het formaat van die vogels hier (Isaan) zie zal er, naar mijn bescheiden mening niet te veel ‘aansterkends’ bij zijn.
Wat kan u haar aanraden om hier in Thailand te eten?
Faafetai muamua!
Faʻafeiloaʻi,
J.
˜˜˜˜˜
Bouillon in glazen potjes is overal te koop uit de koelkast.
Wel vrij prijzig naar mijn mening.
Ik heb het zelf echter nooit gebruikt, dus verder kan ik er niets zinnigs over zeggen.
Wat mijn vrouw erg lekker vindt is als ik kippesoep maak. Koop een soepkip op de markt, en trek hier een bouillon van samen met ui, wortel ,knoflook en wat zout en peper. Pluk de kip als het vlees zacht is, houdt apart. Bouiilon zeven, en evt. wat indikken en/of kippebouillonblokje erbij. Grote ui fijnsnijden, wat galangal in schijfjes, 5-10 rode pepertjes grof gehakt, koriander blad fijngesneden, evt. nog een groentetje (loof van prei, fijngesnede lenteuitjes, wat paddestoelen) erbij, 10/15 minuten laten trekken, kippevlees in blokjes erbij, alles bij elkaar een goed gevulde, rijke soep.
Mijn vrouw eet het met rijst, de buren staan ook vaak in de rij. Thaise kippesoep op zijn hollands!
Recept: maken van rijke runderboullion waarmee je alle voedingsstoffen uit de botten haalt.
Vul grote pan met runderbotten zonder vlees en zet die onder water.
Voeg aan het warme water 2 eetlepels appel cider azijn toe.
Breng het water langzaam aan de kook.
Verlaag dan het vuur en en laat minimaal 6 uur sudderen, beter is voor runderbotten 48 uur of voor kip 24 uur om alle voedingsstoffen uit de botten te halen.
Haal bovendrijvend vet regelmatig weg.
Vul zonodig water bij zodat de botten onder water blijven staan.
Meer voedingsstoffen toevoegen kan tijdens het sudderen, uien, knoflook, wortellen, selderij, en naar wens kruiden als parsley en provinciale kruiden, verdere verrijking met ginger en turmeric ( curcuma ).
Laat rustig afkoelen tot kamertemperatuur, bewaar afgesloten in de koelkast.
Gebruiken binnen 1 week of invriezen voor maximaal 3 maanden.
Deze boullion is een zeer waardevolle basis voor soep, bv. groentesoep, met of zonder rijst, etc., geschikt voor aansterken.
Kan ook kip gebruiken, kan de suddertijd naar 24 uur.
Ia maua se laki.
NicoB