Thajské jedlá pre domácnosť (časť 4)

Odoslanou správou
Publikované v Jedlo a pitie
Tagy: , , ,
17 júla 2016

Thajská kuchyňa je svetoznáma. Jedlá majú vycibrenú chuť, čerstvé suroviny, sú výživné a zdravé.

Ďalšou príjemnou vlastnosťou thajských jedál je, že si ich ľahko pripravíte sami. Chris Vercammen, belgický expat z Chiang Mai, nám poslal množstvo receptov, ktoré si môžete pripraviť aj doma.

Suroviny sú dostupné v holandských a belgických supermarketoch. Pre expatov v Thajsku by to nemal byť problém. Je to tiež veľmi lacné.

Chilisoep met Kumara

zloženie:

  • 1,5 l kippenbouillon
  • 3 stonky citrónovej trávy
  • 1,5 theelepel gedroogd citroengras(te weken)
  • 3 verse rode chilipepers gehalveerd
  • 10 plátkov čerstvého zázvoru
  • 5 tot 6 korianderplantjes (wortels wassen en blaadjes afhalen en fijnsnijden)
  • een grote kumara (zoete aardappel)
  • 1 polievková lyžica thajčina rybacia omáčka
  • 185 ml kokosmelk.

Spôsob prípravy:
Breng in een ruime pan de bouillon met het citroengras, de chilipepers, gember en de korianderwortels op een matig vuur aan de kook. Voeg de Kumara toe, in blokjes van 2 cm en laat het geheel zonder deksel 15 minuten zachtjes koken.

Verwijder het citroengras, de gember en de korianderwortels. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens in de keukenmachine of blender. Schenk de soep weer in een schone pan en roer er 125 ml van de kokosmelk en de vissaus door. Laat 4 minuten al roerend koken op een matig vuurtje en roer 2/3 van de achtergehouden korianderblaadjes door de soep.

Dien de soep op in kommen, gegarneerd met wat kokosmelk en de rest van de korianderblaadjes.

Tip:
Als er geen plantjes met wortel beschikbaar is gebruik dan de stelen van de koriander.


Tamarindegarnalen uit de wok

zloženie:

  • 2 eetlepels tamarinde pasta
  • 125 ml vody
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 3 stengels fijngehakt citroengras
  • 2 verse fijngehakte rode chilipepers
  • 500 gr middelgrote garnalen
  • 2 groene (onrijpe) mango geschild in plakjes
  • 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy

Pozostáva z:
Schep de tamarinde pasta in een kommetje water en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Giet de pasta af, bewaar het vocht, zeef het en zet apart.Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg er citroengras en chilipepers aan toe en roerbak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten tot ze van kleur veranderen.

Voeg de mango, koriander, suiker, limoensap en tamarindevocht aan toe. Roerbak circa 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.

Tip:
Citroengras kan je ook vervangen door fijngehakte limoenschil.


Kip in oestersaus

zloženie:

  • 2,5 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 500 gr kipfilet in dobbelsteentjes
  • 4 verse groene chilipepers (in stukjes van 1 cm)
  • 3 plátky zázvoru
  • 90ml oestersaus
  • 1 lyžička tmavej sójovej omáčky
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lente uitjes(in diagonale stukjes)2 eetlepels koriander fijngehakt

Pozostáva z:
Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg de kip, chilipepers en gember aan toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin is.
Roer er de sojasaus, suiker, knoflook en het zout door en roerbak nog eens 4 minuten. Strooi er de lente uitjes en koriander over het gerecht en meteen serveren.

Tip:
Je kan ook versgemalen chilipepers uit potjes gebruiken en sojasaus vervangen door Maggi.

Nie sú možné žiadne komentáre.


Zanechať komentár

Thailandblog.nl používa súbory cookie

Naša stránka funguje najlepšie vďaka cookies. Takto si zapamätáme vaše nastavenia, urobíme vám osobnú ponuku a pomôžete nám zlepšiť kvalitu webu. čítajte viac

Áno, chcem dobrý web