Thairetter til hjemmet (del 5)

Ved innsendt melding
Skrevet i Mat og drikke
Tags: , ,
21 juli 2016

Det thailandske kjøkkenet er verdenskjent. Rettene har en raffinert smak, ferske råvarer, de er næringsrike og sunne.

En annen hyggelig egenskap ved thailandske retter er at de er enkle å lage selv. Chris Vercammen, en belgisk expat i Chiang Mai, sendte oss en rekke oppskrifter som du også kan tilberede hjemme.

Ingrediensene er tilgjengelige i nederlandske og belgiske supermarkeder. Dette burde ikke være et problem for expats i Thailand. Det er også veldig billig.

Kip met Chilisaus

ingredienser:

  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 3 kipfilets in reepjes
  • 4 rode sjalotjes fijngehakt
  • circa 200gr broccoli in stukjes
  • 125 gram peultjes gehalveerd
  • 60 gram ongezouten geroosterde cashewnoten
  • 2 eetlepels sojasaus.

Voor de Chilisaus:

  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 4 verse rode chilipepers in ringetjes
  • 1 eetlepel verse geraspte gember
  • 1 ts rekepasta
  • 90 g sukker
  • 90 ml Vann
  • 2 eetlepels limoensap.

Forberedelse:
Verhit, om de saus te maken, olie in een wok op hoog vuur. Voeg er de chilipepers, gember en garnalenpasta aan toe en roerbak het ongeveer 1 minuut tot het goudbruin is. Voeg de suiker, het water en limoensap aan toe en verwarm 3 minuten tot er een dikke saus ontstaat. Schep de saus uit de wok en zet apart.

Verhit olie in een schone wok op hoog vuur ongeveer 1 minuut en voeg er de kip en de sjalotjes aan toe en roerbak het geheel tot het lichtbruin is. Voeg de broccoli, peultjes, cashewnoten en sojasaus toe en roerbak ongeveer 3 minuten tot de groenten gaar zijn.

Leg de kip op een schaal en giet de saus er overheen.

Tips:
Limoensap is te vervangen door citroen en serveer dit gerecht met jasmijn rijst.


Gefrituurde pikante vis

ingredienser:

  • 2 x 500gr magere vis(brasem – wijting – schelvis)
  • 4 verse rode chilipepers fijngehakt
  • 4 verse korianderwortels
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels geplet
  • plantaardige olie om te frituren

Chilisaus:

  • 170 g sukker
  • 8 verse rode chilipepers in ringetjes
  • 4 rode of gele sjalotjes in plakjes
  • 90 ml kokosazijn
  • 90 ml Vann

Forberedelse:
Snijd de vis aan beide zijde diagonaal in. Pureer de fijngehakte chilipepers, korianderwortels en zwarte peperkorrels in een keukenmachine tot je pasta verkrijgt. Bestrijk beide kanten van de vis en laat 30 minuten marineren.
Doe om de saus te maken de suiker, chiliringetjes, sjalotjes, azijn en water in een pan en breng aan de kook op lag vuur tot de suiker is opgelost. Nu verder inkoken tot je een dikke saus verkrijgt.

Verhit plantaardige olie in een wok of frituurpan. De olie is heet genoeg wanneer een stukje brood in 50 seconden bruin wordt. Bak de vissen een voor een aan beiden zijden krokant. De vis is gaar als u er met een vork in prikt en deze uit elkaar valt. Laten uitlekken op keukenpapier en serveren met de chilisaus.

Tips:
Je kan ook filet gebruiken van Tilapia of Pangasius (geeft wel andere smaak)

1 reactie op “Thaise gerechten voor thuis (deel 5)”

  1. marianne sier opp

    Hei,

    Wat een heerlijke gerechten allemaal.Ik ga ze na de vakantie allemaal uit probren. Ga zo door want ik vind het heel leuk

    Hilsener


Legg igjen en kommentar

Thailandblog.nl bruker informasjonskapsler

Vår nettside fungerer best takket være informasjonskapsler. På denne måten kan vi huske innstillingene dine, gi deg et personlig tilbud og du hjelper oss med å forbedre kvaliteten på nettstedet. Les mer

Ja, jeg vil ha en god nettside