ພາບ: ວິກິພີເດຍ

Yam khai dao (ยำไข่ดาว) ແມ່ນອາຫານໄທທີ່ເຮັດຈາກໄກ່ຈືນຫຼືໄຂ່ເປັດ. ສະຫຼັດໄທນີ້ປະສົມໄຂ່ຂົ້ວກັບພືດສະຫມຸນໄພສົດ, ຜັກແລະເຄື່ອງເທດທີ່ມີອາຊິດ hydrochloric-ເຜັດ. ມັນເປັນອາຫານທີ່ງ່າຍຕໍ່ການກະກຽມ, ແຕ່ມັກຈະບໍ່ມີຢູ່ໃນເມນູໃນຮ້ານອາຫານ.

Een salade is een essentieel onderdeel van bijna elke Thaise maaltijd met meerdere gerechten. Een eenvoudig maar heerlijk voorbeeld daarvan is Yam khai dao, de gebakken eieren worden gecombineerd met bijvoorbeeld pepers, gesneden sjalotjes, knoflook, citroengras, Thaise chilipepers, koriander en lente-ui of witte ui. Andere variaties zijn ook mogelijk. Het geheel wordt afgemaakt met een zoutzure dressing als smaakmaker, die perfect past bij het vet van de eidooiers. Voor de dressing wordt limoensap, vissaus en palmsuiker gebruikt.

ຕົ້ນກໍາເນີດແລະປະຫວັດສາດ

De oorsprong van Yam Khai Dao kan worden getraceerd naar de straatkeukens van Thailand, waar eenvoudige ingrediënten vaak worden getransformeerd tot gerechten met complexe smaken. Thaise kookkunst staat bekend om haar vermogen om verschillende smaakprofielen – zoet, zuur, bitter, zout en umami – harmonieus te combineren. Yam Khai Dao is een perfect voorbeeld van deze benadering. Het gerecht is ontstaan uit de noodzaak om eenvoudige, goedkope ingrediënten om te toveren tot iets heerlijks en voedzaams.

ພິເສດ

Yam Khai Dao onderscheidt zich door zijn contrastrijke textuur en smaak. Het begint met een perfect gefrituurd ei, waarbij het wit krokant is terwijl de dooier nog enigszins vloeibaar blijft. Dit ei wordt vervolgens in stukken gesneden en gemengd met een verscheidenheid aan verse groenten, zoals uien, tomaten en soms lente-uitjes of koriander.

De dressing is wat Yam Khai Dao zijn onderscheidende smaak geeft. Typisch Thais, het combineert de vijf fundamentele smaken met ingrediënten zoals vissaus voor zoutigheid, limoensap voor zuurheid, suiker voor zoetheid, en chilipepers voor een pittige kick. Soms wordt er ook knoflook of tamarindepasta toegevoegd voor extra diepte.

ໂປຣໄຟລລົດຊາດ

Het resultaat is een gerecht dat balanceert tussen de knapperige textuur van het gefrituurde ei en de frisheid van de rauwe groenten, terwijl de pittige, zoetzure dressing elk ingrediënt omhoog tilt. De warmte van de chili en de umami van de vissaus complementeren de zachte, rijke smaak van het ei, waardoor een complexe maar harmonieuze smaakervaring ontstaat.

Yam Khai Dao (ສະຫຼັດໄຂ່ຈືນ).

Yam Khai Dao is een Thais gerecht dat bekendstaat als een traditionele street food snack. Het wordt vaak geserveerd als een voorgerecht of tijdens een maaltijd als bijgerecht. Hier is een recept voor hoe je Yam Khai Dao kunt maken:

ສ່ວນປະກອບ:

  • 4 ປີ
  • ນ້ຳມັນ 1 ບ່ວງແກງ
  • ຜັກທຽມ 2 ຫົວ, ຟັກ
  • ຜັກບົ່ວແດງ 1 ຫົວ, ຊອຍບາງໆ
  • ້ໍາຕານ 1 ບ່ວງກາເຟ
  • ນ້ຳປາ 1 ບ່ວງແກງ
  • ນ້ຳຊອດ 2 ບ່ວງແກງ
  • ພິກໄທດຳ 1/2 ບ່ວງກາເຟ
  • ໃບ coriander 1/2 ຖ້ວຍ, ຟັກ
  • ໃບ basil 1/2 ຖ້ວຍ, ຟັກ

ຄໍາແນະນໍາ:

  1. ຕີໄຂ່ໃນໂຖປັດສະວະ.
  2. ເອົານ້ໍາມັນໃຫ້ຮ້ອນໃນແຊ່ໃສ່ຄວາມຮ້ອນຂະຫນາດກາງ.
  3. ຕື່ມຜັກທຽມໃສ່ແຊ່ແລະແຕ່ງກິນຈົນກ່ວາທອງສີນ້ໍາຕານ.
  4. ຕື່ມຜັກບົ່ວແລະຈືນຈົນກ່ວາອ່ອນ.
  5. ຕື່ມນ້ຳຕານ, ນ້ຳປາ, ນ້ຳຖົ່ວເຫຼືອງ, ພິກໄທດຳ ແລະ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນ.
  6. ຕື່ມໄຂ່ແລະແຕ່ງກິນ, stirring, ຈົນກ່ວາໄຂ່ໄດ້ຖືກກໍານົດ.
  7. ຕື່ມ cilantro ແລະ basil ແລະ stir ເພື່ອປະສົມ.
  8. ໃຫ້ບໍລິການຮ້ອນເປັນ appetizer ຫຼືເປັນອາຫານຂ້າງໃນລະຫວ່າງການກິນອາຫານ.

ທາງເລືອກ: ຮັບປະທານກັບເຂົ້າ jasmine, ຜັກຫຼືກັບໄກ່, ຫມູຫຼືກຸ້ງ.

ຫມາຍເຫດ: ບາງສູດອາດຈະແຕກຕ່າງກັນ, ເພີ່ມລົດຊາດ.

ການປະຕິເສດ: ມີຫຼາຍວິທີໃນການກະກຽມອາຫານໄທ. ສ່ວນປະກອບຍັງສາມາດແຕກຕ່າງກັນ, ມີການປ່ຽນແປງທີ່ແຕກຕ່າງກັນພຽງແຕ່. ດັ່ງນັ້ນທ່ານອາດຈະໄດ້ພົບກັບສູດອື່ນສໍາລັບອາຫານນີ້ທີ່ມີລັກສະນະທີ່ແຕກຕ່າງກັນ. ນີ້ແມ່ນເລື່ອງປົກກະຕິ, ເພາະວ່ານີ້ຍັງສາມາດເປັນຍ້ອນອິດທິພົນໃນທ້ອງຖິ່ນຫຼືຄວາມມັກຂອງພໍ່ຄົວ. ພຽງແຕ່ລອງມັນອອກ.

5 reacties op “Yam Khai Dao (gebakken eiersalade) met recept”

  1. GeertP ເວົ້າຂຶ້ນ

    ສໍາລັບຂ້ອຍແມ່ນອາຫານ 5 ອັນທີ່ເຮັດໄດ້ງ່າຍ, ແຊບ.

  2. ກາສປາ ເວົ້າຂຶ້ນ

    ໄດ້ສະຫຼັດຈາກທີ່ຮັກຂອງຂ້ອຍກັບມັນຝະລັ່ງຂົ້ວແລະກັບ khai Dao (ໄຂ່ຂົ້ວ) !!
    ແຊບ!!!

  3. Jpsanuk ເວົ້າຂຶ້ນ

    ອາຫານແຊບ / ສຸຂະພາບ, ລາຄາຖືກແລະໄວທີ່ຈະເຮັດ. ບໍ່ວ່າເຈົ້າຢູ່ໃສ.

  4. Chris ເວົ້າຂຶ້ນ

    ຫນຶ່ງໃນອາຫານທີ່ຂ້ອຍມັກ.

  5. ຄົນໄທ ເວົ້າຂຶ້ນ

    ໄຂ່ໃນຮູບທີສອງເບິ່ງຄືວ່າ crispy. ຈືນທັງສອງດ້ານໃນນ້ໍາມັນຮ້ອນ.
    ຂ້າ​ພະ​ເຈົ້າ​ມັກ​ທີ່​ດີກ​ວ່າ​ໄຂ່​ໃນ​ຮູບ​ພາບ 1 ທີ່​ເບິ່ງ​ຄື​ຂົ້ວ.


ອອກຄໍາເຫັນ

Thailandblog.nl ໃຊ້ cookies

ເວັບໄຊທ໌ຂອງພວກເຮົາເຮັດວຽກທີ່ດີທີ່ສຸດຂໍຂອບໃຈກັບ cookies. ວິທີນີ້ພວກເຮົາສາມາດຈື່ຈໍາການຕັ້ງຄ່າຂອງທ່ານ, ເຮັດໃຫ້ທ່ານສະເຫນີສ່ວນບຸກຄົນແລະທ່ານຊ່ວຍພວກເຮົາປັບປຸງຄຸນນະພາບຂອງເວັບໄຊທ໌. ອ່ານເພີ່ມເຕີມ

ແມ່ນແລ້ວ, ຂ້ອຍຕ້ອງການເວັບໄຊທ໌ທີ່ດີ