Foto: Wikipedia

Yam khai dao (ยำไข่ดาว) ass en thailännesche Geriicht aus frittéierten Poulet oder Enten Eeër. Dësen thailännesche Zalot kombinéiert frittéiert Eeër mat frësche Kraider, Geméis an engem Salz-wierzegen Dressing. Et ass en einfache Geriicht ze preparéieren, awer ass normalerweis net um Menü a Restauranten.

Een salade is een essentieel onderdeel van bijna elke Thaise maaltijd met meerdere gerechten. Een eenvoudig maar heerlijk voorbeeld daarvan is Yam khai dao, de gebakken eieren worden gecombineerd met bijvoorbeeld pepers, gesneden sjalotjes, knoflook, citroengras, Thaise chilipepers, koriander en lente-ui of witte ui. Andere variaties zijn ook mogelijk. Het geheel wordt afgemaakt met een zoutzure dressing als smaakmaker, die perfect past bij het vet van de eidooiers. Voor de dressing wordt limoensap, vissaus en palmsuiker gebruikt.

Urspronk a Geschicht

De oorsprong van Yam Khai Dao kan worden getraceerd naar de straatkeukens van Thailand, waar eenvoudige ingrediënten vaak worden getransformeerd tot gerechten met complexe smaken. Thaise kookkunst staat bekend om haar vermogen om verschillende smaakprofielen – zoet, zuur, bitter, zout en umami – harmonieus te combineren. Yam Khai Dao is een perfect voorbeeld van deze benadering. Het gerecht is ontstaan uit de noodzaak om eenvoudige, goedkope ingrediënten om te toveren tot iets heerlijks en voedzaams.

Besonneschheeten

Yam Khai Dao onderscheidt zich door zijn contrastrijke textuur en smaak. Het begint met een perfect gefrituurd ei, waarbij het wit krokant is terwijl de dooier nog enigszins vloeibaar blijft. Dit ei wordt vervolgens in stukken gesneden en gemengd met een verscheidenheid aan verse groenten, zoals uien, tomaten en soms lente-uitjes of koriander.

De dressing is wat Yam Khai Dao zijn onderscheidende smaak geeft. Typisch Thais, het combineert de vijf fundamentele smaken met ingrediënten zoals vissaus voor zoutigheid, limoensap voor zuurheid, suiker voor zoetheid, en chilipepers voor een pittige kick. Soms wordt er ook knoflook of tamarindepasta toegevoegd voor extra diepte.

Goût Profiler

Het resultaat is een gerecht dat balanceert tussen de knapperige textuur van het gefrituurde ei en de frisheid van de rauwe groenten, terwijl de pittige, zoetzure dressing elk ingrediënt omhoog tilt. De warmte van de chili en de umami van de vissaus complementeren de zachte, rijke smaak van het ei, waardoor een complexe maar harmonieuze smaakervaring ontstaat.

Yam Khai Dao (gebakken eiersalade) recept

Yam Khai Dao is een Thais gerecht dat bekendstaat als een traditionele street food snack. Het wordt vaak geserveerd als een voorgerecht of tijdens een maaltijd als bijgerecht. Hier is een recept voor hoe je Yam Khai Dao kunt maken:

Zutaten:

  • 4 Eeër
  • 1 Esslöffel Ueleg
  • 2 Knuewelek, gehackt
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 Teelöffel Zocker
  • 1 Esslöffel Fëschzooss
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 kop korianderblaadjes, gehakt
  • 1/2 kop basilicumblaadjes, gehakt

Instruktioune:

  1. Klop de eieren in een kom.
  2. Verhit de olie in een pan op medium vuur.
  3. Voeg de knoflook toe aan de pan en bak tot deze goudbruin is.
  4. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
  5. Voeg de suiker, vissaus, sojasaus en gemalen zwarte peper toe en roer om te combineren.
  6. Voeg de eieren toe en bak, roerend, tot de eieren gestold zijn.
  7. Voeg de koriander en basilicum toe en roer om te combineren.
  8. Serveer warm als een voorgerecht of als bijgerecht tijdens een maaltijd.

Optie: Serveer met jasmine rijst, groente of met kip, varkensvlees of garnalen.

Notitie: Sommige recepten kunnen variëren, voeg naar smaak toe.

Verzichterklärung: Et gi vill Weeër fir Thai Platen ze preparéieren. D'Ingredienten kënnen och ënnerscheeden, et ginn einfach verschidde Variatiounen. Dir kënnt also en anert Rezept fir dëse Geriicht treffen dat anescht ausgesäit. Dat ass normal, well dëst kann och wéinst lokalen Aflëss oder de Preferenze vum Chef sinn. Probéiert et einfach aus.

5 reacties op “Yam Khai Dao (gebakken eiersalade) met recept”

  1. Geert P seet op

    Voor mij een top 5 gerecht en zo gemakkelijk te maken,heerlijk.

  2. caspar seet op

    Heb net zo,n salade gekregen van mijn schat met gebakken aardappel schijvjes en met khai Dao (gebakken ei)!!
    Verukkelijk !!!

  3. Jpsanuk seet op

    Een heerlijke / gezonde maaltijd, goedkoop en snel te MAKEN. Waar je ook maar bent.

  4. Chris seet op

    Een van mijn lievelingsgerechten.

  5. Thailandgoer seet op

    Het ei op de tweede foto ziet er krokant uit. In hete olie dubbelzijdig gefrituurd.
    Dat vind ik het lekkerder dan het ei op foto 1 dat er gebakken uitziet.


Leave a comment

Thailandblog.nl benotzt Cookien

Eis Websäit funktionnéiert am Beschten dank Cookien. Sou kënne mir Är Astellungen erënneren, Iech eng perséinlech Offer maachen an Dir hëlleft eis d'Qualitéit vun der Websäit ze verbesseren. méi liesen

Jo, ech wëll eng gutt Websäit