Soup Coconut

Tom kha kai (Thai: ต้มข่าไก่) is een soepgerecht uit de Laotiaanse en Thaise keuken. De naam betekent letterlijk Kip galanga-soep. Het gerecht wordt samengesteld uit kokosmelk, galanga (familie van de gember), citroengras en kip. Eventueel kunnen nog pepers, bamboe, champignons en koriander toegevoegd worden.

Deze soep combineert de romigheid van kokosmelk met het pittige van rode chilipepers en het zurige van limoen. Andere belangrijke ingrediënten zijn citroengras, kaffir limoenblaadjes en, natuurlijk, galanga. Deze ingrediënten geven de soep een kenmerkende smaak die zowel verwarmend als verfrissend is.

Tùs agus eachdraidh

Tom Kha Kai heeft zijn oorsprong in het noorden van Thailand. Hoewel de exacte oorsprong moeilijk te traceren is, is het bekend dat de inwoners van deze regio al eeuwenlang gebruikmaken van de overvloedige bronnen van kokosnoten en lokale kruiden zoals galanga, citroengras en kaffir limoen. In de loop der tijd heeft de soep zich verspreid naar andere delen van Thailand en is het een essentieel onderdeel geworden van de Thaise keuken.

Vroege versies van Tom Kha waren waarschijnlijk eenvoudiger en hadden mogelijk geen kip of andere eiwitten. De toevoeging van kip (kai) en de evolutie naar de huidige vorm is waarschijnlijk het resultaat van culturele uitwisseling en de invloeden van naburige regio’s.

Pròifilean blas

Tom Kha Kai heeft een complex smaakprofiel dat de vijf fundamentele smaken van de Thaise keuken belichaamt: zoet, zout, zuur, bitter en umami.

  1. Zoet: Afkomstig van kokosmelk en soms suiker. De kokosmelk voegt ook een romige textuur toe die de soep zijn rijke mondgevoel geeft.
  2. Sùgh: Meestal geïntroduceerd door vissaus, een essentieel ingrediënt in veel Thaise gerechten.
  3. Zuur: Vers limoensap en soms tamarinde zorgen voor een verfrissend contrast tegen de romigheid van de kokosmelk.
  4. searbh: De bitterheid is subtiel en komt vaak van de wortels en kruiden zoals galanga en citroengras.
  5. Umami: De kippenbouillon, kip en vissaus dragen bij aan het diepe umami-karakter van de soep.

De combinatie van deze smaken met de aromatische kruiden zoals citroengras, galanga en kaffir limoenblaadjes zorgt voor een unieke en onmiskenbare smaak. Het gebruik van verse ingrediënten en de balans van smaken is cruciaal voor het bereiden van een authentieke Tom Kha Kai.

Recept voor Tom Kha Kai

Tàthchuid:

  1. 300 gram kipfilet, in stukjes
  2. 400 ml de stuth amh
  3. 300 ml de stoc cearc
  4. 1 stengel citroengras, in stukken en geplet
  5. 3-4 kaffir limoenblaadjes, gescheurd
  6. 1 stuk galanga (ongeveer 5 cm), dun gesneden
  7. 2-3 rode chilipepers, fijngehakt (aan te passen aan smaak)
  8. 2-3 eetlepels vissaus (aan te passen aan smaak)
  9. 1-2 theelepels suiker
  10. Het sap van 1 limoen
  11. Verse koriander ter garnering

Modh ullachaidh:

  1. Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote pan.
  2. Voeg het citroengras, galanga, kaffir limoenblaadjes en chilipepers toe. Laat het 5-10 minuten sudderen zodat de smaken zich vermengen.
  3. Voeg de kipstukjes toe en kook tot ze gaar zijn.
  4. Voeg de kokosmelk, vissaus en suiker toe. Roer goed en breng het weer aan de kook.
  5. Zodra de kip gaar is en de soep goed op smaak is, haal van het vuur en voeg het limoensap toe.
  6. Proef en pas indien nodig de smaak aan met extra vissaus, suiker of limoensap.
  7. Serveer warm en garneer met verse koriander.

Tom Kha Kai is zowel in Thailand als internationaal geliefd vanwege zijn complexe en toch harmonieuze smaakprofiel. Het is vaak te vinden in Thaise restaurants over de hele wereld.

Meal do bhiadh!

4 smuaintean air “Brot Coconut le cearc - Tom Kha Kai”

  1. Hans ag ràdh air

    Tha mi ag aontachadh, ma tha thu airson fìor fhìor Thai Tom Kha Kai a dhèanamh bu chòir dhut coconut brùthaichte a chleachdadh. Ach bidh mi cuideachd ga dhèanamh furasta dhomh fhìn aig an taigh le bhith a’ cleachdadh bainne cnò-chnò (airson còcaireachd). Tha e nas fhasa ruighinn (tha mi a’ fuireach ann an Utrecht). A-mhàin cha bhith mi a’ cleachdadh 400 ml, ach dìreach 200 ml air dhòigh eile bidh e ro uisgeach nam bheachd-sa, bidh smachd aig blas coconut agus bheir an lughdachadh ro fhada. Dìreach 1 piobar anns a 'mhias seo? Dh’ fhaodadh 3 no 4 a bharrachd a bhith ann. Feumaidh tu an stoc cearc a dhèanamh thu fhèin le ciùban stoc cearc nam bheachd-sa. Agus frithealadh an rus air leth, a tha cuideachd cumanta ann an Thailand. Bidh thu dha-rìribh a’ faighinn a’ bhrot thairis air an rus agus faodaidh tu an uairsin co-dhùnadh dhut fhèin dè an ìre de lionn a tha thu airson a chur ris. Agus na cleachd ginger, ach galangal, a tha na thoradh gu tur eadar-dhealaichte a thaobh blas. Ach tha an còrr den reasabaidh a 'coimhead math.
    Yummy chanainn. Is e seo aon de na soithichean as fheàrr leam.
    Hans

  2. Nicky ag ràdh air

    Fhuair mi an reasabaidh bho bhoireannach à Isaan.
    Ik laat eerst de kip met vissaus, citroengras, lemon, lemonleafs, paar pepertjes, en galanga in de kokosmelk koken zonder toevoeging van bouillon. Daardoor word de soep veel romiger. Daarna maak ik de kip schoon, voeg er bouillon aan toe en nog wat koreander en paddestoelen,

  3. Chan eil ag ràdh air

    tha e riatanach na tha nam prik pau add

  4. Jacobus ag ràdh air

    Onlangs, en helaas weet ik niet meer waar, las ik artikel van een culinair panel dat traditionele kippensoep beoordeelde. Het panel beoordeelde de soep uit 10 verschillende landen. Tom Kha Kai uit Thailand kwam unaniem als nr 1 als lekkerste kippensoep uit de bus. En ik ben het eens met het panel.


Fàg beachd

Bidh Thailandblog.nl a’ cleachdadh briosgaidean

Bidh an làrach-lìn againn ag obair as fheàrr le taing do chriomagan. San dòigh seo is urrainn dhuinn na roghainnean agad a chuimhneachadh, tairgse pearsanta a dhèanamh dhut agus ar cuideachadh le bhith a’ leasachadh càileachd na làraich-lìn. Leugh tuilleadh

Tha, tha mi ag iarraidh làrach-lìn math