Een minder bekend gerecht bij farang is Yam Woon Sen (Mungbean-noedelsalade) ยำ วุ้นเส้น, maar vooral geliefd bij Thais.

Is e bunait an t-salad spìosrach seo nòtan bean mung soilleir (nòtan bean uaine). Tha mòran dhaoine nach eil eòlach air gu bheil nòtaichean glainne air an dèanamh à stalc bean mung. Ann an Thailand, bidh iad air an cleachdadh nuair a thathar a 'feuchainn ri cuideam a chall. Chan ann air sgàth gu bheil iad gu sònraichte fallain (tha iad fhathast gu ìre mhòr gualaisg!), Ach leis gu bheil nòtan glainne a’ gabhail a-steach tòrr uisge. Chan fheum thu ach beagan nòtan airson bobhla a lìonadh. Mar sin aig deireadh an latha tha thu air nas lugha de chalaraidhean ithe.

Is e salad spìosrach a th’ ann agus mar sin chan eil e freagarrach don h-uile duine. Faodaidh an sgrìobhadh a bhith gu math eadar-dhealaichte leithid pìosan air thuaiream de bhiadh-mara, mion-fheòil, muiceann, surumi, tomato, soilire agus uinneanan. Bithear a’ cleachdadh sùgh aoil mar èididh agus mar as trice bidh siùcar ga chur ris.

Wie voor pittig gaat, zal genieten van deze salade.

De officiële fonetische vertaling van “Yam Woon Sen” in het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) zou ongeveer zijn als [jɑːm wuːn sɛn]. Hierbij staat:

  • “Yam” als [jɑːm]: met een lange ‘a’ klank zoals in ‘father’.
  • “Woon” als [wuːn]: met een lange ‘oo’ klank zoals in ‘food’.
  • “Sen” als [sɛn]: met een ‘e’ klank zoals in ‘bed’.

Deze fonetische weergave helpt bij het correct uitspreken van de naam van dit Thaise gerecht, waarbij het belangrijk is om rekening te houden met de klemtonen en klanklengtes in de Thaise taal.

Tùs agus eachdraidh

  • Yam Woon Sen vindt zijn oorsprong in Thailand en is een uitstekend voorbeeld van de Thaise culinaire traditie, die bekend staat om het balanceren van verschillende smaken.
  • De exacte historische oorsprong van het gerecht is moeilijk te traceren, maar het is duidelijk diep geworteld in de Thaise eetcultuur. Het gerecht weerspiegelt de Thaise voorkeur voor het gebruik van lokale ingrediënten en het creëren van gerechten met meerdere smaakdimensies.

Sònraichte

  • Een kenmerk van Yam Woon Sen is het gebruik van glasnoedels, die licht en bijna transparant zijn. Deze noedels absorberen de smaken van de andere ingrediënten goed, waardoor ze een perfecte basis vormen voor de salade.
  • Het gerecht kan zowel warm als koud geserveerd worden, wat het veelzijdig maakt voor verschillende gelegenheden en weersomstandigheden.

Pròifilean blas

  • De smaak van Yam Woon Sen is een harmonieuze mix van zoet, zuur, zout en pittig. Deze smaken komen van ingrediënten zoals limoensap, vissaus, suiker en chili.
  • Naast glasnoedels bevat de salade vaak ingrediënten zoals gehakte kip, garnalen, gehakte groenten (zoals wortelen en uien), verse kruiden (zoals koriander en munt) en soms gemalen pinda’s voor extra textuur.
  • Het resultaat is een gerecht dat tegelijk verfrissend en bevredigend is, met een complexiteit aan smaken die typisch is voor de Thaise keuken.

Yam Woon Sen is een prachtig voorbeeld van hoe de Thaise keuken verschillende smaakelementen samenbrengt in één gerecht, wat resulteert in een smaakervaring die zowel complex als heerlijk is. Het gerecht is ook relatief licht, waardoor het een populaire keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar een smaakvolle, maar niet te zware maaltijd.

Ingrediëntenlijst en recept voor 4 personen

Voor het bereiden van Yam Woon Sen voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

Tàthchuid

  1. Mungboonvermicelli (Glasnoedels/Woon Sen) – 200 gram
  2. Middelgrote garnalen, gepeld en ontdarmd – 200 gram
  3. Kipfilet, fijngehakt – 150 gram
  4. Verse limoensap – 3 eetlepels
  5. Sabhs iasg - 4 lòin-bhùird
  6. Suiker – 1 eetlepel
  7. Rode chilipepers, fijngehakt (aanpassen naar smaak) – 1-2 stuks
  8. Sjalotten, dun gesneden – 2
  9. Cherrytomaten, gehalveerd – 1 kop
  10. Verse koriander, grof gehakt – 1/2 kop
  11. Verse munt, grof gehakt – 1/2 kop
  12. Geroosterde pinda’s, grof gehakt – 1/4 kop
  13. Optioneel: wortel, in dunne reepjes – 1/2 kop
  14. Lente-ui, fijngesneden – 2 stengels
  15. Knoflook, fijngehakt – 2 teentjes
  16. ola glasraich - 2 làr-bhùird

Modh ullachaidh

  1. Week de glasnoedels in warm water voor ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn. Giet af en knip ze in kortere stukken.
  2. Kook de noedels in een pot met kokend water voor ongeveer 1 minuut. Giet af en spoel af met koud water. Laat uitlekken.
  3. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg knoflook toe en bak tot goudbruin. Voeg de kip toe en bak tot het gaar is. Voeg de garnalen toe en bak tot ze roze en gaar zijn. Haal van het vuur en zet opzij.
  4. In een grote kom, meng het limoensap, vissaus, suiker en gehakte chilipepers. Roer tot de suiker is opgelost.
  5. Voeg de noedels, kip, garnalen, sjalotten, tomaten, wortel (indien gebruikt) en lente-ui toe aan de kom. Meng goed.
  6. Voeg de gehakte koriander, munt en pinda’s toe. Meng voorzichtig om alle smaken te combineren.
  7. Proef en pas de smaak aan indien nodig. Serveer onmiddellijk.

Yam Woon Sen kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld door meer of minder chili toe te voegen voor de gewenste pittigheid. Het is een veelzijdig gerecht dat zowel als voorgerecht als hoofdgerecht kan dienen. Geniet van deze heerlijke en verfrissende Thaise salade!

5 reacties op “Yam Woon Sen (Spicy Mungbean-noedelsalade)”

  1. Johannes ag ràdh air

    Aon de na rudan as fheàrr leam gu tur. Mar as soilleire is ann as fheàrr.
    Cuideachd ullachadh sìmplidh agus luath ma tha na grìtheidean rim faighinn.
    Tha uaine soilire beairteach na bhunait dhomh.

  2. Louis ag ràdh air

    Salad blasta, ged is gann gun can thu salad ris nar sealladh an Iar. Cha mhòr gu bheil glasraich sam bith ann. Cha toil leam an soilire mi-fhìn agus cuiridh mi coriander ùr na àite.

  3. Frank Kramer ag ràdh air

    Dìreach salad blasta.

    Alleen met respect, het artikel is onvolledig. de dressing bestaat meestal uit een eetlepel vissaus of drie eetlepels citroensap en een halve theelepel suiker. De verse chili maakt het scherp. voor wie niet van superscherp houdt, die snijdt de rode chili in betrekkelijk grote stukken, opdat je die stukken er op het bord weer uit kunt vissen. Dan heeft het toch al een pittige smaak, maar hoef je al die stukken chili niet te verteren. en zoals je ook op de foto kunt zien, aarzel niet om de stelen van de koreander ook in stukjes te snijden en mee te garneren. De stelen hebben de meeste smaak.

    ma nì thu e fhad ‘s a tha na nòtaichean fhathast blàth, bheir iad a-steach an dreasa eadhon nas motha.

    Agus a’ freagairt freagairt Louis, chan fheum salad a bhith air a dhèanamh de ghlasraich idir, eadhon anns a’ chidsin an iar againn, smaoinich air salad rus, no salad pasta.

    tha mo bheul ag uisgeachadh dìreach a’ smaoineachadh air an salad seo a-nis. feuch e cuideachd le feòil-mart air a bruich gu math tana.

  4. Lessram ag ràdh air

    https://www.youtube.com/watch?v=pFgi7JyPG0E

    Bhidio reasabaidh HotThaiKitchen le Yum Woon Sen.
    A thaobh biadh, tha i air a bhith na ghaisgeach dhomh airson bhliadhnaichean, gu h-àraidh leis gu bheil iad a’ feuchainn ri cumail cho cinnteach ‘s a ghabhas a thaobh reasabaidhean.

  5. Ronald Schuette ag ràdh air

    het Internationaal Fonetisch Alfabet (IPA) blijkt ook nu weer juist geen rekening te houden met de klinkerlengtes.
    ยำ jam = korte klank
    วุ้น wóen = géén lange klank wel hoog
    เส้น sên een korte en dalende ‘e’ klank (als in ‘bed’)

    De IPA is voor een goede uitspraak eerder een struikelblok dan correct. Vraag het uw Thaise kennis of partner maar eens.
    (www.slapsystems.nl) en (www.thai-language.com)

    Maar het recept is – ook slecht uitgesproken – erg lekker.


Fàg beachd

Bidh Thailandblog.nl a’ cleachdadh briosgaidean

Bidh an làrach-lìn againn ag obair as fheàrr le taing do chriomagan. San dòigh seo is urrainn dhuinn na roghainnean agad a chuimhneachadh, tairgse pearsanta a dhèanamh dhut agus ar cuideachadh le bhith a’ leasachadh càileachd na làraich-lìn. Leugh tuilleadh

Tha, tha mi ag iarraidh làrach-lìn math