Tajlandaj pladoj por hejmo (parto 4)
Tajlanda kuirarto estas mondfama. La pladoj havas rafinitan guston, freŝajn ingrediencojn, ili estas nutraj kaj sanaj.
Alia ĝua trajto de tajlandaj pladoj estas, ke ili estas facile fareblaj mem. Chris Vercammen, belga elmigranto en Chiang Mai, sendis al ni kelkajn receptojn, kiujn vi povas ankaŭ prepari hejme.
La ingrediencoj estas haveblaj en nederlandaj kaj belgaj superbazaroj. Ĉi tio ne devus esti problemo por elmigrantoj en Tajlando. Ĝi ankaŭ estas tre malmultekosta.
Chilisoep met Kumara
Ingrediencoj:
- 1,5 l kippenbouillon
- 3 tigoj de citronherbo
- 1,5 theelepel gedroogd citroengras(te weken)
- 3 verse rode chilipepers gehalveerd
- 10 tranĉaĵoj de freŝa zingibro
- 5 tot 6 korianderplantjes (wortels wassen en blaadjes afhalen en fijnsnijden)
- een grote kumara (zoete aardappel)
- 1 kulero tajlanda fiŝa saŭco
- 185 ml kokosmelk.
Prepara metodo:
Breng in een ruime pan de bouillon met het citroengras, de chilipepers, gember en de korianderwortels op een matig vuur aan de kook. Voeg de Kumara toe, in blokjes van 2 cm en laat het geheel zonder deksel 15 minuten zachtjes koken.
Verwijder het citroengras, de gember en de korianderwortels. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens in de keukenmachine of blender. Schenk de soep weer in een schone pan en roer er 125 ml van de kokosmelk en de vissaus door. Laat 4 minuten al roerend koken op een matig vuurtje en roer 2/3 van de achtergehouden korianderblaadjes door de soep.
Dien de soep op in kommen, gegarneerd met wat kokosmelk en de rest van de korianderblaadjes.
Konsileto:
Als er geen plantjes met wortel beschikbaar is gebruik dan de stelen van de koriander.
Tamarindegarnalen uit de wok
Ingrediencoj:
- 2 eetlepels tamarinde pasta
- 125 ml da akvo
- 2 kuleroj da vegetala oleo
- 3 stengels fijngehakt citroengras
- 2 verse fijngehakte rode chilipepers
- 500 gr middelgrote garnalen
- 2 groene (onrijpe) mango geschild in plakjes
- 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 kuleroj da lima suko
Preparo:
Schep de tamarinde pasta in een kommetje water en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Giet de pasta af, bewaar het vocht, zeef het en zet apart.Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg er citroengras en chilipepers aan toe en roerbak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten tot ze van kleur veranderen.
Voeg de mango, koriander, suiker, limoensap en tamarindevocht aan toe. Roerbak circa 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.
Konsileto:
Citroengras kan je ook vervangen door fijngehakte limoenschil.
Kip in oestersaus
Ingrediencoj:
- 2,5 kulero da vegetala oleo
- 500 gr kipfilet in dobbelsteentjes
- 4 verse groene chilipepers (in stukjes van 1 cm)
- 3 tranĉaĵoj de zingibro
- 90ml oestersaus
- 1 kulero de malhela sojsaŭco
- ½ kulero da sukero
- ½ kulero da salo
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 lente uitjes(in diagonale stukjes)2 eetlepels koriander fijngehakt
Preparo:
Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg de kip, chilipepers en gember aan toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin is.
Roer er de sojasaus, suiker, knoflook en het zout door en roerbak nog eens 4 minuten. Strooi er de lente uitjes en koriander over het gerecht en meteen serveren.
Konsileto:
Je kan ook versgemalen chilipepers uit potjes gebruiken en sojasaus vervangen door Maggi.