KLM en Etihad Airways breiden samenwerking uit

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Etihad Airways gaan nog intensiever samen werken. Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten en KLM zijn met het begin van de vluchten tussen Abu Dhabi en Amsterdam een tweede fase ingegaan van hun strategisch partnership.

Vanaf medio mei doet Etihad vanuit thuisbasis Abu Dhabi dagelijks, onder eigen ‘vlag’ en die van KLM, Schiphol aan. Ze worden uitgevoerd door een Airbus 330-200 met twee klassen aan boord. Per vlucht kunnen 262 passagiers vervoerd worden, waarvan 22 in Pearl Business Class en 240 in Coral Economy Class.

In oktober sloten Air France-KLM en Etihad een zogeheten codeshare-overeenkomst. Dat wil zeggen dat de twee bedrijven hun netwerken op elkaar aansluiten en samen vluchten tussen hun belangrijkste knooppunten aanbieden.

De nieuwe vluchten van Etihad tussen Schiphol en Abu Dhabi komen bovenop de vluchten die KLM al op die route uitvoert. De huidige dienst van KLM wordt bovendien vanaf de zomer uitgebreid tot een dagelijkse heen- en terugvlucht.

Etihad Airways

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, begon zijn activiteiten in 2003 en vervoerde in 2012 10,3 miljoen passagiers. Vanuit de hub in Abu Dhabi International Airport vliegt Etihad Airways naar 89 passagiers- en cargobestemmingen in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Amerika.

De vliegmaatschappij beschikt over een vloot van 77 Airbus en Boeing toestellen en heeft meer dan 90 toestellen in bestelling staan, waaronder 41 Boeing 787-9 Dreamliners en 10 Airbussen A380’s, ’s werelds grootste passagiersvliegtuigen. Etihad Airways heeft aandelen in airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, en nog onder voorbehoud van officiële goedkeuring, voor 24% in India’s Jet Airways.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “KLM en Etihad Airways breiden samenwerking uit”

 1. Daniel Drenth zegt op

  Gister vlucht geboekt voor in juni 2013, prijs voor vlucht 507 euro. Niet rechtstreeks maar via AMS -> Dubai -> Bangkok. Blijkt speciale aanbieding te zijn. Heb uiteindelijk geboekt via Etithad zelf kon ook bij vliegwinkel.nl voor paar tientjes meer.

  Normaal vlieg ik altijd met Emirates, ben benieuwd hoe dit bevalt, scheelde toch weer dik 200 eu.

  Dus tip voor iedereen die nog wil vliegen.

  • Elles zegt op

   Hai daniel heb je al gevlogen met etihad? Ik heb ook vaak met emirates gevlogen maar twijfel nu ook of ik voor komende winter etihad zal boeken. Ben dus benieuwd.
   Grtz

 2. Cornelis zegt op

  Daniel, weet je zeker dat je via Dubai vliegt? Als je een Etihad tiket hebt stap je toch in Abu Dhabi over?

 3. Daniel Drenth zegt op

  Elles & Cornelis,

  Inmiddels aangekomen in Bangkok vorige week. Vlucht van Etihad was vergelijkbaar met Emirates, maar moet wel zeggen dat Emirates toch wel net de puntjes op de i heeft zitten. Vloog inderdaad op Abu Dhabi ipv Dubai.

  * Ik vind vliegen vanaf Amsterdam ten opzichte van Duitsland in basis al slecht. Deze keer eens goed opgelet waarom. Ik vloog om 22:00 en om 20:00 was er niks meer fatsoenlijks te krijgen alles dicht om 20:00 en dat noemt zich een wereld luchthaven. Tevens toen we nog niet de gate in konden werden de toiletten schoongemaakt en afgesloten met rolluik, we hebben zeker nog 1,5 uur moeten wachten voordat we de gate in konden, waar weer toiletten waren.

  * Abu Dhabi vliegveld is qua grootte niet te vergelijken met Dubai maar in basis prima. Kon daar in vergelijking tot Dubai wel goed en gratis gebruikmaken van het internet wat anders vaak niet werkt. Qua winkels is het echt veel minder. Maar prima mijn overstap duurde maar een uurtje.

  * Vlucht vanaf Abu Dhabi naar Bangkok ging niet helemaal goed maar daar kon Etihad niks aan doen. Er was een passensier niet goed geworden en daardoor moesten we ruim 2 uur wachten.

  * Bij aankomst in Bangkok kreeg ik mijn koffer voor de zoveelste keer volledig stuk terug. Nu gebruik ik geen goedkope koffers meestal € 250+ en toch komen ze stuk aan. Dit heb ik al bij meerdere maatschappijen gehad. De afhandeling gaat wel via Etihad en daar ben ik tot op heden niet echt tevreden over, geen reactie op e-mail na dikke week enz. Maar ook dit vindt ik bij meeste maatschappijen zeer slecht.

  * Vliegtuig en zitplaatsen leken vergelijkbaar tussen Etihad en Emirates, dus geen negatief woord over.

  * Eten en drinken was gewoon goed, waarbij ik bij Emirates wel eens durf te zeggen TOP.

  Ik zou zeker weer boeken bij Etihad indien ze goedkoper zijn, anders Emirates gezien Dubai vliegveld. In mijn geval was het nu dik 200 eu.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website