Vraagsteller: Sjaak

Wat is het verschil tussen visum Retirement en Thai Mariage? Is er een verschil met de 90 dagen stempel en de duur van het visum?


Reactie RonnyLatYa

Een Retirement of Thai Marriage visum bestaat officieel als benaming niet. Men gebruik die benamingen wel, zelfs bij de ambassade of immigratie, maar het heeft al dikwijls tot misverstanden geleid. Vooral wanneer men het heeft over “mijn Retirement visa” is het niet altijd duidelijk wat men juist bedoelt daarmee. Heeft men het dan over het visum zelf of over een verlenging van de verblijfsperiode.

Wat men dan een Retirement of Thai Marriage visum noemt kan dan een Non-immigrant O visum zijn dat werd aangevraagd op basis van Retirement of Thai Marriage.

De voorwaarden om dat visum te bekomen kan je hier vinden.

Non-Immigrant Visa O (others) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Als Retirement kan je verder ook kiezen voor het Non-immigrant O-A of O-X visum. Beide zijn als basis ook Non-immigrant O visums maar de eisen liggen hoger.

Non-Immigrant Visa O-A (long stay) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Non-Immigrant Visa O-X (Long Stay) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

De verblijfsperiode die je met een O of O-A bekomt kan je vervolgens in Thailand gaan verlengen op basis van Retirement of Thai Marriage. (O-X heeft hier zijn specifieke eisen en kan je op de link lezen)

Voor een Retirement zal je alvast 50 of ouder moeten zijn en voor een Thai Marriage moet je natuurlijk bewijzen dat je getrouwd bent met een Thai en dat dit huwelijk ook in Thailand werd geregistreerd.

Verder is het grootste verschil de financiele eisen die gesteld zijn aan zo een jaarverlenging

Die zijn ofwel:

– Bankbedrag van minstens 800 000 Baht op een Thaise bankrekening (Retired).

– Bankbedrag van minstens 400 000 Baht op een Thaise bankrekening (Thai Marriage).

Of

– Inkomen van minstens 65 000 Baht (Retired).

– Inkomen van minstens 40 000 Baht (Thai Marriage).

Of

– Combinatie van bankbedrag en inkomen dat op jaarbasis minstens 800 000 Baht moet zijn (Retired).

– De combinatiemethode voor een Thai Marriage verlenging is niet mogelijk.

Geldigheidsperiode visum

De geldigheidsperiode van een visum is de periode dat je het visum kan gebruiken om Thailand binnen te komen. Hoe dikwijls dat in die periode kan hangt dan weer af of je een Single of Multiple entry hebt. Deze periode vind je terug op het visum. De begindatum is de datum die vermeld staat bij “Date of Issue” en de einddatum, tot wanneer je het visum kan gebruiken, staat vermeld bij de “Enter before”. De geldigheidsduur van een visum wordt altijd bepaald door diegene die het visum uitgeeft m.a.w. de Thaise ambassade en wordt uitgedrukt in maanden of zelfs jaren.

Let wel op. Een visum wordt onbruikbaar na zijn geldigheidsperiode. Of je dit visum nu gebruikt hebt of niet maak daarbij niets uit.

Verblijfsperiode

De verblijfsduur is periode dat je bij binnenkomst bekomt. Het zal bepalen hoelang je ononderbroken in Thailand mag verblijven. Die verblijfsduur zal bepaald worden door de immigratieofficier en is afhankelijk van het visum (of visum vrijstelling) dat je op dat ogenblik bezit. De verblijfsduur wordt uitgedrukt in dagen of een jaar en kan 15, 30, 60, 90 dagen of een jaar zijn.

Het is ook deze verblijfsperiode die je kan verlengen bij immigratie indien je wenst langer te blijven en niet de geldigheidsperiode van het visum zelf. Voor zover je aan de voorwaarden van die verlenging voldoet natuurlijk.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website