Thailand visa vraag Nr 042/20: Borderrun met visa

Vraagsteller: Jos

Ik heb een O-A visa (zegel) waarmee ik tot 15 september 2020 Thailand in en uit kan en telkens en verblijf van 1 jaar krijg. Binnenkort ga ik terug naar Nederland voor een half jaar en dus lukt het me niet voor 15 september retour te komen.

Nu dacht ik deze maand nog een “visa run” te maken naar bijvoorbeeld Laos zodat ik een stempel krijg om tot eind februari 2021 in Thailand te mogen verblijven en daar dan een exit op te “kopen” zodat ik na september 2020 Thailand ik kan.

Omdat ik een geldig zegel in mijn paspoort heb vroeg mij af of bovenstaande mogelijk is en of ik Laos moet bezoeken. Met andere woorden kan ik na de Thaise immigratie te hebben gepasseerd (exit) meteen rechtsomkeer maken en Thailand weer in gaan?


Reactie RonnyLatYa

Ik lees dat je Non-immigrant O-A visum geldig is tot 15 september, wat wil zeggen dat je nog onder de oude regeling valt. Ik bedoel daarmee dat een ziekteverzekering nog niet verplicht was toen je het visum hebt bekomen. Heel belangrijk in dit geval, want bij binnenkomst zal je nog steeds een verblijfsperiode van een jaar bekomen. In het nieuwe systeem, m.a.w. visums bekomen na 31 oktober 2019, zal dat niet meer het geval zijn. Daar bekom je maar een verblijfsperiode voor de geldigheidsperiode van je ziekteverzekering. Kom je dan dus na 9 maand binnen, dan zal je geen jaar bekomen maar een verblijfsperiode van 3 maand. De resterende periode dus. Kan je natuurlijk nadien wel verlengen, als je een nieuwe ziekteverzekering kan voorleggen tenminste.

In uw geval (normaal) dus niet, en je kan in februari dan een “borderrun” maken. Je zal dan een verblijfsperiode bekomen tot volgend jaar februari.

Wat het andere deel van je vraag betreft. Je moet ook het andere land binnen gaan. Dat wil zeggen dat je niet meteen rechtsomkeer mag maken nadat je de “departure” stempel hebt bekomen bij immigratie . Je moet in dit geval eerst een visum voor Laos aanschaffen (kan aan de grens) en vervolgens het visum gebruiken door Laos binnen te gaan. Dan mag je weer meteen rechtsomkeer maken.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.