Beste redactie/Rob V.,

Op 22 maart heeft mijn vriendin voor de eerste keer een aanvraag voor een Schengenvisum ingediend bij VFS Global. In het sponsorship document was al duidelijk de reden van bezoek verklaard, daarom ook geen verdere uitnodigingsbrief bijgevoegd.

Zij is boerin en leeft van de verkoop van producten (voornamelijk fruit) van haar land. Vandaar waren meerdere “ownership of land” documenten, vertaald bijgevoegd.

VFS vroeg zelfs om ook deze documenten in de Thaise taal bij te voegen, dus ook gedaan. Tevens retour vliegticket ter bewijslast ingeleverd.

De afwijzing is op grond van reden 2 (reden bezoek onvoldoende aangetoond) en reden 9 (waarschijnlijkheid tot tijdig vertrek onvoldoende aangetoond).

Het afwijzigingsdocument meldt dat er bezwaar kan worden ingediend te Nederland, Ambassade met adres te Ter Apel. Welk advies hebben jullie voor mij? Bezwaar indienen in Ter Apel of haar maar “gewoon” opnieuw naar VFS laten gaan voor het indienen van een nieuwe aanvraag, nu met toevoeging van uitnodigingsbrief?

Haar bezoek is gepland van 20 juni – 5 september, een afspraak bij de ambassade in BKK kan niet tijdig gehaald worden, vandaar helaas naar VFS.

Groet,

Jan


Beste Jan,

Dat is balen!! Ik zou serieus overwegen om een bezwaar in te dienen. Liefst met hulp van een vreemdelingenadvocaat, voor wie een goed bezwaarschrift toegepast op jullie situatie geen moeilijke opgave is. Zelf aan de slag kan ook als je denkt dat je een beleefde, overtuigende brief kan schrijven waarin je de bezwaren van de Nederlandse autoriteiten kunt weerleggen. Advocaten maar ook voorbeeld bezwaarschriften kun je beiden op internet vinden via bijvoorbeeld www.buitenlandsepartner.nl , www.mixed-couples.nl of google op ‘Bezwaar weigering Schengenvisum’ (+plaatsnaam?).

In het Schengendossier raad ik niet voor niets een goede begeleidende brief aan. De beslisambtenaar moet uit de stapel droge papieren en formulieren een beeld vormen over de vreemdeling. Zijn alle stukken er? Zijn er twijfels? Valt er iets op? Met een korte brief kun je de ambtenaar dan ‘helpen’ zodat in ieder geval duidelijk is wat jullie plannen zijn. Zowel wat betreft de reis naar Nederland alsmede een toelichting waarom men niet bang hoeft te zijn dat je liefje niet tijdig terug naar Thailand gaat. Maar het is goed mogelijk dat er meer aan de hand was dan alleen een onduidelijk reisdoel. Blijkbaar waren de eigendomspapieren (lever Thais origineel aan -kunnen ze niet lezen- plus vertaling) niet genoeg. Ik vermoed dat ze graag nog wat meer bewijs van binding wilden zien, zoals een baan of bepaalde verplichtingen waar niet aan te ontkomen valt. Ik het dossier noem ik bijvoorbeeld bewijs van zorg voor bejaarde ouders of jonge kinderen. Vraag jezelf af wat voor verplichtingen je aan kunt tonen, want alleen jullie woord en wat land is niet voldoende. Vooral als deze verplichtingen (redenen voor terugkeer) zwak zijn zou ik zeker een advocaat in de arm nemen.

Een nieuwe aanvraag via ambassade of VFS kan ook maar dan moet je dus zeker met meer bewijsstukken komen, als er nauwelijks iets anders is omtrent de aanvraag kan de ambtenaar op de RSO de aanvraag zo hop weer afwijzen met verwijzing naar de eerdere afwijzing. Een nieuwe aanvraag in plaats van bezwaar zou ik wel overwegen voor mensen die een enkel belangrijk bewijsstuk zijn vergeten en geen zin/tijd hebben in bezwaar (bezwaar kan langer duren dan een nieuwe aanvraag).

Tot slot: het advies van Nederland en andere lidstaten is om nooit een ticket vooraf te kopen, want dat is zonde van het geld indien het visum niet toegekend wordt. Voor de ambtenaar heeft een retour ticket geen meerwaarde over een retour vluchtreservering.

Zoek 2-3 advocaten op via het internet, kijk bij wie je een goed gevoel hebt (en niet te duur voor je portemonnee). Mocht de bezwaarprocedure toch niet goed voelen, ga dan voor een nieuwe aanvraag maar weet dat je ook dan van goede huizen moet komen wat betreft het aantonen van binding met Thailand (redenen voor terugkeer). Geef niet op, het gaat vast goed komen, 95% van de Thai krijgen hun visum dus die vakantie zal gaan lukken.

Succes!

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website