Beste redactie/Rob V.,

Een vriendin van ons belde vandaag op met een vraag die ik niet beantwoorden kan. Die vriendin woont overigens al jaren in Nederland en heeft ook de Nederlandse nationaliteit.

Nu wil een nicht van haar voor 3 maanden naar Nederland komen. Haar vraag was: kan die nicht met een enkele reis naar Nederland komen?

De vriendin en haar man hebben al tickets voor een vakantie in augustus. De bedoeling is dan dat de nicht samen met hen terugvliegt met wederom een enkele reis. Ik denk dat je niet met een enkele reis voor 90 dagen naar Nederland kan, maar wie ben ik. Bovendien zullen de kosten aardig uit de hand lopen!

Groet,

Martin


Beste Martin,

Bij het indienen van de visumaanvraag zal deze nicht een ‘reservering van een retourvlucht’ moeten overleggen. Dat mogen ook best twee enkeltjes zijn, mits uit de reserveringen maar duidelijk blijkt dat ze van plan is om op tijd het Schengengebied te verlaten. De daadwerkelijke ticket(s) koopt ze natuurlijk pas na toekenning van het visum.

Puur naar de letter van de wet kan men eventueel ook zonder terugkeer-ticket toegelaten worden, mits de vreemdeling kan aantonen dat hij/zij van plan is én de middelen heeft om vervoer naar buiten het Schengengebied te regelen (naar een land waar de vreemdeling gegarandeerd toegang tot heeft). Het volgende staat namelijk in de Schengengrenscode:

“Artikel 6
Toegangsvoorwaarden voor onderdanen van derde landen
(…)
c) Het doel van het voorgenomen verblijf en de verblijfsomstandigheden kunnen staven, alsmede beschikken over voldoende middelen van bestaan, zowel voor de duur van het voorgenomen verblijf als voor de terugreis naar het land van herkomst of voor de doorreis naar een derde land, waar de toegang is gewaarborgd, dan wel in staat zijn deze middelen rechtmatig te verwerven; (…)”

Maar je zit uiteraard niet op een discussie te wachten met een grenswachter over hoe en waarom je nog vertrek geregeld hebt. Zorg dus gewoon dat na toekenning van het visum er een ticket heen en een ticket terug worden gekocht. Samen terug vliegen moet dan toch wel de regelen zijn.

Succes.

Groet,

Rob V.

Bronnen:
eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0399&from=EN

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website