Beste redactie/Rob V.,

Mijn vriendin heeft een multi entry visa gekregen geldig van 15 maart 2019 t/m 15 maart 2020. Zij komt van 16 april t/m 16 juni naar NL. Mag zij dan vanaf 10 december t/m 10 maart 2020 weer naar NL komen? Of moet ik 16 december aanhouden als zijnde 6 maanden (180 dagen) na 16 juni?

Of kan zij de 30 dagen die zij overheeft van haar eerste bezoek nog gebruiken? Dus bijvoorbeeld 16 november komen? En daar dan nog 2 maanden aanplakken van de nieuwe periode 90/180 dagen?

Ik weet dat er een calculator is. Maar die geeft mij geen duidelijkheid.

Bij voorbaat dank voor jullie hulp.

Groet,

Rob


Beste Rob,

Als je geen zin in rekenwerk hebt dan is na vertrek 90 dagen wegblijven voldoende, zeg voor het gemak 3 maanden. De tweede reis naar Nederland zou dan zijn vanaf 16 september en dan zou ze weer maximaal 90 dagen mogen blijven. Je geeft aan dat ze pas in december weer wil komen dus dat zit dan zeker in orde. Ze kan prima van 10 december tot begin maart blijven (8 maart om precies te zijn, dan zijn 90 dagen verbruikt).

Maar laten we de calculator er eens bij pakken: ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en

Stap 1:
Helemaal bovenaan staat ”Date of entry/Control’, de datum van binnenkomst of te controleren datum. Hier vul je de datum in voor de beoogde (tweede) binnenkomst. In jullie geval 10/12/19.

Stap 2:
In de kolom links zie je een raster aan velden die je in kunt velden. Per regel is 1 (gemaakte) reis. We vullen daar haar eerste reis in:
In de meest linker cel (aankomst datum) schrijven we 16/04/19, in de cel ernaast (vertrek) 16/06/19. De laatste cel vult het programma straks vanzelf in, dat is het aantal verblijfsdagen voor de opgegeven periode.

Stap 3: Klik op de knop ‘calculate’ (bereken).

Als resultaat verschijnt er nu de tekst:
– Start of 90 days period: 12/09/19
– Start of 180 days period: 14/06/19
– The stay may be authorised for up to: 90 day(s)

Schakel je de modus vervolgens van Entry naar Controle en druk je op Calculate dan zie je:
– No overstay in the registration period.
– Possible stay until 10/03/20
– For holder of a short stay visa, remember to check the number of days on the visa sticker or in the VIS

Volgens de calculator mag ze dus bij binnenkomst op 10 december 90 dagen blijven. Vertrek is dan op 8 maart 2020.

Als extra check kun je in het aller bovenste veld (stap 1) nog wat extra controle data invoeren. Maar dat is eigenlijk alleen belangrijk als iemand in de afgelopen paar maanden al eens in het Schengengebied geweest is. Bijvoorbeeld als je zou besluiten om haar in begin September nog eens te laten komen. In dat geval is heel secuur rekenen om te kijken of er geen limiet overschreven wordt en is het verstandig om de datum van binnenkomst, een paar data tijdens het verblijf en de datum van vertrek in te voeren.

De omslachtig optie:
Handmatig met pen en kalender aan de slag gaan: neem een beoogde verblijfsdatum, kijk 6 maanden (180 dagen om exact te zijn) terug, tel vervolgens hoeveel dagen er iemand al op heeft zitten tussen deze 2 punten. Dat mogen er nooit meer dan 90 zijn. Schuif een dag verder, kijk 180 dagen trug en tel of iemand in die periode aan de 90 dagen komt. Schuif weer een dag verder etc. etc. Zolang je in het ‘window’ (venster, periode) van 180 dagen nooit boven de 90 uit komt zit je goed.

Conclusie:
Hou het simpel en laat haar ergens vanaf 16 september weer voor 2-3 maanden komen. Veel Plezier!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website