Schengenvisum vraag: Kan een garantstelling worden stop gezet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
24 augustus 2019

Beste redactie/Rob V.,

Kan iemand zomaar de garantstelling stopzetten bijvoorbeeld naar aanleiding van een ruzie? Een vriendin van mijn vrouw is hier in Nederland en een kennis staat garant, nu wil hij dit stopzetten omdat zij niet naar zijn zin handelt.

Groet,

Hein


Beste Hein,

Een garantstelling kom je niet zo 1-2-3 onderuit. Bij een visum kort verblijft vervalt deze bijvoorbeeld pas als de vreemdeling het Schengengebied heeft verlaten. De garantstelling gaat ook alleen op voor kosten die de overheid maakt en niet voor kosten die particuliere instellingen maken. In de praktijk klopt de overheid eigenlijk alleen aan om de kosten van deportatie (ticket terug naar Thailand) op de garantsteller te verhalen. 
Dus als de Thaise financieel de overheid niet tot last is dan is er weinig aan de hand. Als zij op een andere manier aan kan tonen aan alle visumvoorwaarden te voldoen is er zelfs niets aan de hand. Bijvoorbeeld door 34 euro per dag te hebben of een ander logies/garant te laten staan. Maar eenmaal binnen is de kans op een controle nihil. Als zij zich gewoon netjes gedraagt zou ik het verblijf in Nederland gewoon voortzetten, geen rare dingen doen en op tijd weer vertrekken. Dan is er geen haan die er naar kraait. 
Het enige wat haar vriend kan doen is contact opnemen met overheid (IND) en proberen aan te tonen dat zij bij hem weg en welke maatregelen hij heeft genomen. Mocht de overheid toch kosten maken (bijvoorbeeld als zij de illegaliteit in duikt) dan zullen ze toch proberen bij hem aan te kloppen en kan hij opzoek naar een advocaat. 
Groet,
Rob
No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website