Schengenvisum vraag: Iedere drie maanden naar België en daar dan een maand verblijven

Beste Rob/Redactie,

Mijn dochter bevalt volgend jaar en als kersverse opa wil ik daar zoveel mogelijk bij zijn. Nu is mijn planning om na iedere drie maanden af te reizen naar België en daar dan een maand verblijven. In totaal zouden we dan 90 dagen in Europa verblijven.

Nu zegt een goede kennis van mij dat dit helemaal niet kan omdat mijn Thaise vriendin na terug komst van NL/België, minimaal 180 dagen in Thailand moet verblijven.

Wie heeft hier ervaring mee?

Groet,

Fred R.


Beste Fred,

Thaise burgers zijn gebonden aan de visumregels. De standaard regel is dat in elke periode van 180 dagen men maximaal 90 dagen in het Schengengebied mag verblijven. Om daar maximaal gebruik van te maken kan een Thai 90 dagen in het Schengengebied verblijven en dient dan 90 dagen buiten het Schengengebied te verblijven. Andere combinaties zijn ook mogelijk zolang men maar nooit meer dan 90 dagen in het Schengengebied in de afgelopen 180 dagen. Zou je vriendin vandaag in België of Nederland zijn dan zou ze de 180 afgelopen dagen terug moeten blikken en dan checken dat je niet over de 90 verblijfsdagen bent. Zolang dat inderdaad zo is, is het goed.

Uiteraard hangt het ook af van hoeveel dagen iemand toegewezen heeft gekregen. Zo kan het zijn dat de Thai een visum heeft dat maar 15, 30, 60 of iets dergelijks aan verblijfsdagen heeft. Uiteraard moet je je daar dan aan houden. 90 dagen is het maximum wat men kan bekomen.

Bij een eerste visumaanvraag is het gebruikelijk dat het visum maar 1 binnenkomst heeft, en je krijgt ook niet altijd het maximum van 90 verblijfsdagen. Vooral de Belgische autoriteiten zijn nogal terughoudend in het afgeven van visums met een lange geldigheid. Vraag me niet waarom, want iemand die kwaad in de zin heeft (illegaal in Europa verblijven) die zal toch niet meer teruggaan… Ongeacht of het visum 1, 2 of onbeperkt entries heeft of dat het nu 15 of 90 dagen geldig is…

Bij de eerste visum aanvraag heeft de ambassade nog geen beeld van wie de aanvrager is, daarom is het zeer belangrijk om proberen aan te tonen dat er geen gevaar is. Zorg dat het totaal plaatje klopt: is het logisch dat iemand 90 dagen verblijf aanvraagt? (Iemand die werkt of naar school gaat kan doorgaans geen 3 maanden vrij krijgen!). Als iemand wel 3 maanden tijd heeft, is er dan wel genoeg binding aan te tonen met Thailand zodat tijdige terugkeer aannemelijk is? Reken er op dat de Belgische ambassade wat lastig is dus afhankelijk van hoe men de situatie inschat zal mogelijk niet meteen lukken een visum met 1 (of meer) binnenkomsten en 90 verblijfsdagen te bekomen.

Lukt dat wel, dan kun je het makkelijkst 90 maanden komen, en dan 90 dagen in Thailand verblijven. Daarna mag ze weer komen maar moet dan wel een nieuw visum aanvragen/hebben. Die zou dan 2 (of meer) binnenkomsten hebben. Het derde visum zal mogelijk multiple entry zijn (onbeperkt aantal binnenkomsten).

EU-route:
Mocht de Belgische ambassade té terughoudend zijn dan kun je overwegen een vakantie te gaan vieren in Nederland. Als jij kan aantonen een ‘relatie gelijkwaardig aan een huwelijk’ te hebben (langdurige, exclusieve relatie zoals een gehuwd stel), of als je laat zien getrouwd te zijn, dan kun je gebruik maken van EU regels. Zo’n visum voor ‘familie van een EU-burger’ kan nauwelijks afgewezen worden, uitgezonderd gevaar voor de nationale veiligheid en dergelijke. Jullie hoofdverblijf dient dan wel vakantie in Nederland te zijn maar je kunt natuurlijk prima je familie in België regelmatig even opzoeken.

Samengevat:
nee, je hoeft eenmaal terug van vakantie in Europa niet 180 dagen in Thailand te verblijven. 90 dagen Europa, 90 dagen Thailand kan prima. Maar reken er op dat de eerste paar visums niet meteen 90 dagen geldig zijn en je de eerste paar keer maar 1 of 2 binnenkomsten krijgt. Zijn die verbruikt dan heb je een nieuw visum nodig.

Let op: dit zijn de pre-Corona regels. Ik heb geen glazenbol dus beschrijf hier de standaard regels. Zolang er nog Covid-19 heerst zijn er qua reizen naar zowel Europa als Thailand nogal wat beperkingen en rompslomp. Hou de website van de Belgische of Nederlandse ambassade alsmede de Thaise ambassade goed in de gaten voor actuele reisbeperkingen!! Maar welke dat medio volgend jaar zijn… tegen die tijd even checken bij de autoriteiten.

Voor het voorbereiden van de aanvraag raad ik je aan het visumdossier te lezen, zie het menu aan de linkerkant met het Schengendossier. Je komt dat op de volgende pagina, alwaar je een uitgebreid PDF document kan downloaden met uitleg van de regels en allerlei veel gestelde vragen.

Zie www.thailandblog.nl/dossier/schengendossier-mei-2020/
–> www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-mei-2020.pdf

Succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

PS: omdat je aangeeft dat je dochter in België woont ben ik er even vanuit gegaan dat jij ook Belg bent. Ben jij Nederlander dan zou je je in principe op de EU regels kunnen beroepen maar ook daar is er goede kans dat de Belgen moeilijk doen tenzij jij laat zien gehuwd te zijn met je lief. Menig EU land doet nogal moeilijk over ongehuwde relaties ‘gelijkwaardig aan een huwelijk’. Ben jij Nederlander en doen de Belgen toch moeilijk en is trouwen geen optie, kijk dan het hoofddoel van de vakantie gewoon Nederland kan zien. Nederland is qua moeilijk doen een middenmoter en dan kun je de lastige Belgen om het zo maar even te noem links laten liggen.

Rating: 5.00/5. From 5 votes.