Vandaag vieren Christenen deze dag om het feit dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

In België en Nederland is men vrij en eerste Paasdag staat in het teken van eten en samenzijn zoals een Paasbrunch met familie en vrienden. In het oosten van Nederland worden normaal gesproken paasvuren gestookt, tot in de kleinste dorpjes, maar nu even niet vanwege de coronacrisis. Tweede Paasdag is nu ook anders dan anders, geen massale uittocht naar de meubelboulevard.

Paaseieren, paasbrood, paastakken: grote kans dat je een van die dingen voor Pasen in huis hebt gehaald. Of dat je op zijn minst wat chocolade-eitjes op hebt. Maar waar komen deze tradities vandaan?

Iemand die het weet is cultuurtheoloog Frank Bosman. “Het is een soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?”

We eten natuurlijk niet alleen eieren, we verstoppen ze ook. Bosman vertelt dat ook dat met vruchtbaarheid te maken heeft. “Vroeger verstopten we eieren op de akkers, of beter gezegd: eieren werden begraven. Het idee daarachter was dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden. Het was een soort van gebed”.

De christelijke boodschap heeft onze samenleving tweeduizend jaar gekneed en gevormd. Dat geldt ook voor de bekende Paasbroden. Volgens Bosman zijn de broden met Pasen allemaal heel feestelijk. “Er worden allemaal dure ingrediënten gebruikt, zoals spijs. Zeker vroeger was dat een bijna onbetaalbare luxe. Daarmee wilden mensen laten zien dat Pasen een heel belangrijk feest is. Verder verwijzen de broden naar Pesach, ook wel bekend als het lentefeest. Dan vieren de Joden dat ze door Mozes uit Egypte zijn geleid en dat er een einde kwam aan de slavernij.”

Iedereen, ondanks de coronacrisis, een Vrolijk Paasfeest gewenst!


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

6 reacties op “De redactie wenst alle lezers en bloggers Vrolijk Pasen!”

 1. KC zegt op

  Dag redactie,
  Ook een vrolijk Pasen voor jullie ook, waar ook in Nederland, België of Thailand.
  Ik geniet elke dag van alle verhalen !
  Bedankt !
  Karl

 2. Edward zegt op

  ook vrolijk pasen aan de directie en iedereen in thailandblog

  edo

 3. Peter Van Lint zegt op

  Ook voor jullie een Zalig Paasfeest

 4. jan Willem stolk zegt op

  ook jullie vrolijk pasen kijk elke ochtend met veel plezier naar jullie site hoop dat dat nog lange tijd doorgaat groeten jw stolk

 5. chris zegt op

  Het is natuurlijk goed bedoeld maar in Thailand bestaat Pasen helemaal niet, eieren wel (maar die worden niet verstopt). Ik woon hier nu zo lang dat ik ook niet meer weet wanneer en of het Pasen is. Het is voor mij, net als voor de Thais, een gewoon weekend. Vandaag, maandag (2e Paasdag) moet ik gewoon werken maar morgen is Chakri day, dus een vrije dag. Dat weet ik dan weer wel.

 6. Maltin zegt op

  Ik wens de redactie en lezers van Thailandblog ook een vrolijk pasen. Ik heb ook een vraagje. Ik probeer al een week via de telefoon uit te leggen wat pasen inhoud. Het enige wat ze wel erg interessant vinden zijn de chocolade eieren. Is er een Thaise betekenis of vertaling voor pasen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website