Waarschuwing! Loop ’s nachts niet alleen over straat

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Toerisme, Uitgaan
Tags: , ,
14 april 2014

Vier weken was Nakima in Thailand: Pak Chong, Khon Kaen, Kalasin, Khorat, Nakhon Si Thammarat en Kanchanaburi.

Het was de vierde keer dat hij in Thailand was, Bangkok kende hij vrij redelijk en hij heeft veel ervaring met andere Aziatische landen: Indonesië, Maleisië, Singapore, Hong Kong. Omdat hij half Indonesisch is, zien veel Thais hem voor een Thai aan, waardoor hij niet zo opvalt als toerist.

Op de laatste avond voor zijn vertrek wilde hij naar de Glow Nightclub aan Sukhumvit Soi 23, een tent waar ze vooral techno en hardhouse draaien. Nakima was dronken en dat deed hem waarschijnlijk de das om. Hier volgt zijn verhaal.

Ik dacht: die drie minuutjes loop ik wel

Ik liep rond half drie ‘s nachts (misschien niet verstandig ) op straat. Een motortaxi had mij afgezet aan het begin van soi 23. Vanaf die plek tot de nachtclub is ongeveer drie minuten lopen. De motortaxi vroeg mij nog of het de goeie plek was waar ik moest zijn, maar ik dacht: die drie minuutjes loop ik wel.

Soi 23 loopt een beetje in een Z-vorm, waardoor het lijkt alsof het drie straten zijn. Ergens in het midden heb je Soi Cowboy. Daar waren nog enkele bars open en er stonden heel veel tuktuks, maar juist de plek waar ik ben overvallen waren geen mensen en alle winkels waren daar dicht. Blijkbaar een perfecte plek voor een overval.

Een Thaise man sprak mij aan, hij vroeg waar ik heen ging

Het speelde zich op de hoek van de Glow Nightclub. Een Thaise man sprak mij aan. Hij vroeg waar ik heen ging. Dit vond ik heel vreemd, want het was geen taxi- of tuktukchauffeur. Ik negeerde de man en liep verder. Vijf seconden later werd ik van achteren door hem besprongen en op de grond gegooid. Voordat ik het in de gaten had, begon de man heel snel te beuken op mijn achterhoofd.

Vervolgens kwamen er drie mannen bij die mij begonnen te schoppen en te slaan, in minder dan dertig seconden heb ik zeker wel veertig of vijftig klappen gehad. Uiteindelijk hebben ze mijn portemonnee uit mijn zak gehaald en zijn toen razendsnel weggereden op twee scooters.

Ik heb meteen 1155 gebeld (het nummer van de toeristenpolitie) maar niemand nam op.

De toeristenpolitie nam me niet echt serieus

De volgende dag ben ik naar het bureau gegaan van de toeristenpolitie (naast het National Stadium) en heb ik hun mijn verhaal uitgelegd. Daar kreeg ik het idee dat ze me niet echt serieus namen; er werd mij verteld dat ze mij niet konden helpen omdat het om geweld ging.

Ze gaven het adres van de Wattana District Police en zeiden dat ik daar maar naartoe moest gaan. Aangezien het mijn laatste dag was, had ik hier geen tijd voor en heb ik het er maar bij laten zitten.

Kwaad op mezelf

Ik ben eigenlijk meer kwaad op mezelf dan op de overvallers, ik had het misschien kunnen voorkomen. Misschien had ik niet dronken moeten zijn, misschien had ik gewoon naar mijn hotel moeten gaan (ik kwam net van een feestje van een Thaise vriend en zijn collega’s in district Lat Phrao), misschien had ik beter om me heen moeten kijken… Ik kan veel dingen bedenken hoe ik het misschien had kunnen voorkomen maar ja: gebeurd is gebeurd.

Dit was trouwens de derde keer dat ik rond dit tijdstip in soi 23 liep. Dit was ook de vierde keer dat ik in Bangkok was, dus ik ken de stad redelijk. In Thailand voel ik me vrij en thuis en daarom was ik niet voorzichtig genoeg, dat is de fout die ik heb gemaakt.

Thailand is een prachtig land maar het heeft een heel duistere kant en daarvoor wil ik andere mensen graag waarschuwen.

Meer informatie

Thailandblog sluit zich aan bij Nakima’s waarschuwing. Meer informatie vind je in bijgaande pdf Do’s and don’ts in Thailand en in de posting Thailand is niet Terschelling.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Waarschuwing! Loop ’s nachts niet alleen over straat”

 1. Erik zegt op

  Trieste zaak.

  Een jaar terug werd in Bangkok een farang op klaarlichte dag in een stille zijstraat van Sukhumwit op zijn hoofd geslagen door 2 ladyboys, Hij viel en hoorde ze zeggen (De man spreekt zeer behoorlijk Thais) ” O jee, hij is dood, lopen ! “. Hij werd niet beroofd. Hij kon naar een 7/11 strompelen, daar belde men een ambulance en het ziekenhuis deed de rest. Aangifte gedaan bij de gewone politie; de toeristenpolitie is er voor andere zaken. Maar de vogels waren gevlogen.

  Maar dit kan je ook overkomen in iedere stad in Nederland en elders in de wereld. Mag niet maar het gebeurt.

  Dus het advies is altijd op je hoede zijn en zoals schrijver al zegt, in dronken toestand niet doen. Gewoon niet dronken worden is nog beter. Maar ook dat is geen garantie dus neem een (motor)taxi .

 2. Noah zegt op

  Mocht ik dronken zijn en mij netjes gedragen en niemand iets kwaad doen, moeten ze gewoon met hun poten van mij afblijven. Ergste is, met 3 of 4 man, de helden! Als ik mij misdraag of iemand beledig, ja dan moet ik achteraf niet piepen. Toch belachelijk als je wilt lopen dat ze je toch verplichten een taxi te nemen voor je veiligheid!

 3. wibart zegt op

  Tsja een slechte ervaring. Zo te horen lijkt het me zinloos achteraf jezelf verwijten dat je het anders had moeten aanpakken. Criminaliteit al of niet met geweld kom je overal tegen. Ik herinner me nog de folders in de hotels in new York met specifieke instructie als je ‘s-avonds van plan was om te gaan wandelen. In sommige delen van Afrika kun je niet eens met je hand buiten het autoraampje rijden want ze hakken net zo makkelijk die hand eraf om het horloge of ringen te verkrijgen. Thailand is duidelijk niet meer zo vriendelijk als vroeger. Ik weet nog dat ik mijn koffers gewoon in de pick-up kon laten liggen terwijl ik aan het shoppen was op weg naar mijn hotel 10 jaar gelden. Ik zou dit nu ook niet meer doen. De service verlening van de tourist police is inmiddels ook hard achteruit gehold. Vroeger zouden ze je meenemen naar de normale politie en je bijstaan bij het indienen van een proces verbaal aldaar. Ach gelukkig zijn er ook nog genoeg mooie en prettige plekken in Thailand om te vertoeven.

 4. eugeen zegt op

  Moderator: uw reactie moet over Thailand gaan.

 5. Davis zegt op

  Tja zulke zaken gebeuren overal. In regel mag het niet uitmaken of je dronken bent of niet; een overval is een strafbaar feit en dat kan niet. Je kan je zelf ook de vraag stellen, veel mensen doen dat, is het mijn eigen schuld: neen. Iemand die jou overvalt is de schuldige en jij bent het slachtoffer.
  Of je de oevral hebt uitgelokt en je het dan had kunnen voorkomen is een andere zaak, maar de nuances liggen heel gevoelig.
  De overvaller kiest een gemakkelijk slachtoffer, zo heeft hij meer kans op slagen in zijn malafide opzet. Een dronken persoon, oudere, gebrekkige, je leest het alle dagen in de kranten.

  Maar het is steeds aan te raden medische hulp te zoeken voor check-up. Bij wijze van voorbeeld. Zelfs een lichte tik op je bol kan een bloedklontertje in een ader veroorzaken. Blijft die prop ergens in je hersenpan steken, heb je een cardio vasculair acciendent (CVA), een beroerte. Blijft die klonter in een ader in je long steken, een embolie.

  Verder is diefstal met geweld soms gedekt door je verzekering. Reisverzekering, … Bij mij zelfs in de brandverzekering (optie diefstal met braak, geldt ook voor hotelkamers, en diefstal met geweld op straat). Aangifte bij de politie is dan na medische check-up gewenst om je claim in te dienen. Heb het ook al voorgehad. ‘s Nachts in de wijk Dusit (BKK) na cafébezoek.

  Gelukkig is het voor Nakima goed afgelopen, maar er zijn er die minder geluk hebben gehad.

 6. Dave zegt op

  @Noah…. voor de veiligheid een taxi nemen? Haha… en wat als de chauffeur je overvalt? Dat had ik dus 2 jaar terug toen ik naar huis ging om middernacht. Kreeg de loop van een pistool op me gericht. Ik was alleen wat sneller… pakte het pistool af wat je leert bij de politie en gaf hem 2 klappen op z’n hoofd. Hij bewusteloos en ik kon lopen en kijken naar de volgende taxi. Deze bracht me keurig thuis. Nu een feestje? Dan slaap ik daar ook!

  • Noah zegt op

   Haha @ Dave, leuk! Heeft wel wat uw verhaal, wat als de taxi chauffeur je overvalt. Uw volgende zin is, uitkijken naar een andere taxi…..Deze vertrouwt u wel? Laten we niet achter iedere boom iets zoeken.

   • Pat zegt op

    Klopt, maar laten we dan ook geen algemene conclusies trekken uit individuele gevallen, hoe verschrikkelijk ze ook zijn.

    Met individuele voorbeelden kan je elke theorie overeind houden, de relevante vraag is echter of het een regel is, een patroon, of dat het eerder een uitzondering betreft?

    Bijkomende vraag is ook of het beter of slechter (lees : gevaarlijker) is om in Bangkok op straat te lopen dan in Antwerpen of Rotterdam??

    De vraag stellen is ze meteen beantwoorden!

    Ik geef toch even het antwoord : 100% neen!

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Pat Een verstandig mens vermijdt risico’s. De lijst do’s and don’ts is vooral bedoeld voor toeristen die voor de eerste keer naar Thailand gaan. Naarmate je langer in een land verblijft, kun je beter de risico’s voorspellen, maar zelfs daarmee kun je je knap vergissen, zoals het voorbeeld van Nakima laat zien. Het advies van Thailandblog luidt: loop ‘s avonds en ‘s nachts niet alleen of met zijn tweeën over straat.
     Een vergelijking met andere steden in de wereld, zoals mijn geboorteplaats Rotterdam, maakt de situatie in Bangkok er niet veiliger op.

     • Pat zegt op

      Dick, ik volg je, maar als het risico zoooo klein is, dan stel ik de vraag of het advies wel nodig is.

      Dan moet je een pak andere in theorie totaal ongevaarlijke zaken plots als een risico bekijken/afwegen en wordt het dan nog leefbaar.

      Vervang Bangkok door Rio De Janeiro en ik ga akkoord dat je ‘s nachts niet alleen op straat loopt.

      Jij spreekt zelfs over met twee over straat ‘s nachts!

      Met alle respect maar ik ervaar Bangkok blijkbaar als een andere stad.

      Ik wil het experiment doen : 1000 keer ‘s nachts alleen over het straat lopen, acterend dat ik dronken ben, veel goud rond m’n nek, enz…, met op afstand een camera.
      Ik wed dat ik geen enkele keer zal overvallen worden.

      Wat is een advies dan waard, Dick?

      • Dick van der Lugt zegt op

       @ Pat Op het gevaar af te chatten. Thailandblog geeft een advies. Adviezen mag je in de wind slaan. Het gaat er niet om hoe jij of ik Bangkok ervaren, want ik woon hier al een aantal jaren. We geven het advies aan mensen die nog geen enkele ervaring met Bangkok hebben. Vind je dat een onverstandig advies? Ik niet, want ik heb de afgelopen jaren tal van nieuwsberichten geschreven over berovingen, die voorkomen hadden kunnen worden. Maar sommige mensen menen: mij kan niets gebeuren.
       Leuk bedacht, dat experiment. Maar hypothetische situaties leveren hypothetische resultaten op. Die bewijzen niets.

 7. Pat zegt op

  Omdat ik nog steeds niet vertrouwd ben met de forumregels, zal ik zeer kort reageren :

  1) Ik vind het bijzonder erg wat jou overkomen is. Fysiek aangevallen worden is iets dat je nooit vergeet en heeft een impact op je persoon.
  2) Kwaad zijn op jezelf is compleet fout, vermits jij het slachtoffer bent.

  3) Heb in alle landen van de wereld gereisd en in sommige ook gewoond.

  WEL, als er één land TER WERELD is (en mijns inziens is er maar één) waar ik elke nacht, in welke buurt dan ook, met hoeveel rijkdom rond mijn nek dan ook, hoe dronken dan ook, alleen wil rondlopen, dan is het THAILAND en bij uitbreiding Bangkok.

  Ik zou er graag verder op willen doorgaan, maar dan wordt het een polemiek en ik heb begrepen dat dit niet toegelaten is.
  Spijtig.

 8. Davis zegt op

  @ Pat. In Bangkok voel ik me veiliger dan in Antwerpen. Veiligheidsgevoel is relatief. Maar ben op 20 jaar Thailand maar 1 betreurenswaardig feit tegengekomen. In Antwerpen op tijd 10 keer zoveel. Meteen antwoord op je vraag. Groeten!

 9. Dave zegt op

  @Noah… ik begrijp werkelijk je opmerking niet “achter iedere boom iets zoeken”. Kijk als je zo’n 35 km van huis bent zul je toch wel op zoek naar een andere taxi moeten. Ik ben niet bang aangelegd en “ja” ik vertrouw de doorsnee taxi chauffeur wel dus heb daarom “niet achter iedere boom iets gezocht” en deze chauffeur bracht mij keurig thuis. Waar ik eerder op wil wijzen is om gewoon je gezonde verstand te gebruiken in donkere afgelegen gebieden. Het is wereldwijd een probleem maar als blanke ben je nu eenmaal een trekpleister in dit soort landen. Kortom hou je portemonnee thuis en doe wat geld los in je zak want in iedere portemonnee zitten zaken die je niet graag kwijt wilt mocht het je overkomen.

 10. Johnnybegood zegt op

  Ja, leuk allemaal maar wat als je alleen bent, net zo als ik. Ik ben ook vaak alleen over straat geweest in Bangkok, ook toen ik nog een relatie had nooit iets meegemaakt, had natuurlijk wel gekend. Toch nu ik deze vehalen hoor in de loop van de tijd moet ik wel mijn visie bijstellen over Thailand.

 11. Roswita zegt op

  Ik loop ook wel eens alleen over straat ‘s nachts in BKK en ik voel me er totaal veilig bij. Dat kan ik in Nederland, in de grote steden, niet zeggen. Daar word ik regelmatig lastig gevallen door, laat ik zeggen Noord Afrikaanse macho gasten, die het nodig vinden je oneerbare voorstellen te doen en die handtastelijk worden. Dat heb ik in Thailand nog NOOIT meegemaakt. Natuurlijk gebeuren er in Thailand ook erge dingen, zoals hierboven beschreven. Maar ik durf te stellen dat dat in verhouding minder is dan in veel andere landen, waaronder ons koude kikkerlandje. Ik denk dat je in Thailand eerder met scams met (water) scooters, corruptie e.d. wat betreft criminaliteit te maken krijgt dan dat je wordt overvallen.

 12. Sjaak S zegt op

  Hebben ze in Thailand al van de uitdrukking “zinloos geweld” gehoord? Denk het niet, er zal wel altijd een reden achter zitten – geld, wraak, opruimen. In Nederland en Duitsland en waarschijnlijk andere landen in Europa, kun je op straat zomaar in elkaar geslagen worden, omdat je een te lange neus hebt of omdat je homo bent of wat dan ook.
  Mijn eigen dochter werd, toen ze in Düsseldorf woonde, in haar gezicht geslagen en ook toen ze nog thuis woonde regelmatig bedreigd en agressief bejegend. In Nederland. Zij is nu werkelijk niet iemand die gewelddadig uitziet of is.
  Ik had haar een paar jaar geleden in Thailand mee en liet haar zonder bedenken met een paar jongeren in en om Kao Sarn Road stappen. Ze kwam om vier uur ‘s ochtends terug in het hotel en had te tijd van haar leven. Werd wel door een van de nieuwe vriendin netjes naar het hotel gebracht.
  Ik ben ook vele jaren in Bangkok geweest. Vermeed ‘s nachts eenzame straten of afkortingen en bleef op grotere wegen. Mij is dan ook nooit wat gebeurd. En ik was ook nooit dronken op straat.
  In Brazilië ben ik al twee keer beroofd geworden (zakkenrollers). Mijn dochter woont daar en is al twee keer overvallen (beide keren met pistool voor haar neus). Woonde ze in Bangkok, maakte ik me minder zorgen.
  En hier zou je je ook nog kunnen verdedigen, zonder grote consequenties. In Nederland moet je je in elkaar laten slaan of vermoorden, want als je terug slaat, krijg je ook nog een boete.
  Nee, ik maak me geen zorgen, maar gebruik wel mijn verstand. Niks is uitgesloten. Ook niet in Thailand.

 13. jan geluk zegt op

  Als ex zeeman heb ik vele landen en grote steden bezocht.Ik liep in Thailand reeds in 1957 in Bangkok.Ook snachts want een zeeman ging dikwijls lang en laat op stap.Een ding deed ik wel altijd wat kleingeld in mijn portemonai en het grote stap geld verdeelde ik onder mijn voetzolen in mijn sok, dus als men mij zou beroven had men hooguit wat klein geld te pakken.Maar mij gebeurde nooit iets.
  Verders was en is het altijd uitkijken als je snachts alleen bent in Bangkok.En iedereen weet als een Thaise man of vrouw uit zich zelf naar je toekomt en iets vraagt aan jou de Farang dat je dan narigheid kunt verwachten..Ik kan uit ervaring zeggen dat het risico om beroofd te worden in Bangkok echt niet groter is dan elders in Thailand.
  Maar je kan soms op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn en dan ben je gewoon slachtoffer.
  toeristen politie een lachertje,inmiddels ook hard achteruit gehold. Vroeger zouden ze je meenemen naar de normale politie en je bijstaan bij het indienen van een proces verbaal aldaar.Nu zitten de toeristen politie zelfs een Nederlander dikwijls zelf achter een leo in een cafe.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website