Best lezers,

Ik heb gemerkt dat er al wel wat lezersvragen gesteld zijn in verband met scheiding van een Europese man en Thaise vrouw. Ik vond echter geen duidelijk antwoord op het volgende probleem.

Het huwelijk tussen een Thaise vrouw en Europese man (aangegaan in Thailand en gelegaliseerd in Europa) komt ten einde. Het koppel heeft een huis in Thailand op beider naam (verdeling 51% van vrouw – 49 % van man).

Wat gebeurt er volgens de Thaise wetgeving met dit eigendom bij echtscheiding? Ervan uitgaande dat een beëdigde vertaling van het scheidingsvonnis in Thailand wordt aangeboden?

Met vriendelijke groet,

Frank


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Wat gebeurt er met een huis bij een scheiding in Thailand?”

 1. bob zegt op

  ben benieuwd. M.i. kan dat helemaal niet tenzij in company. Een Farang kan geen grond bezitten waarop het huis is gebouwd. Derhalve zal het huis naar de vrouw gaan. Maar excuus als ik het mis heb.

  • PietJan zegt op

   De vraagstelling gaat uit van “een huis n Thailand op beider naam (verdeling 51% van vrouw – 49 % van man).” Er wordt niet over land gesproken. Maar als bij verkoop land en huis 2 MB opbrengen, krijgt de man 49%. Zie verder hieronder mijn eerdere reactie.

   • PietJan zegt op

    Pardon! 49% moet uiterard zijn 50%.

 2. PietJan zegt op

  Als ook in TH op legale wijze de echtscheiding bekrachtigd wordt, en als de woning beider eigendom is m.a.w. tijdens het huwelijk door beide echtelieden aangeschaft, betaald en bewoond, dan wordt de woning gewoon gelijkelijk verdeeld. Dus ieder heeft een recht van 50% op het huis.
  Als nu een echtpaar bij de TH landoffice in de destijdse koop- en eigendomspapieren van de woning heeft beschreven dat de man slechts voor 49% eigenaar is, dan heeft hij slechts ook een recht van 49%.

  Stel nu dat de woning wordt verkocht, en de opbrengst uit verkoop minus kosten en belasting bedraagt 2 MB. De man ontvangt ThB 980 KB.
  Stel nu de woning wordt niet verkocht omdat de vrouw er wilt blijven wonen, en beide echtelieden komen overeen de waarde op 2 MB te bepalen. Dan dient zij hem voor 980 KB uit te kopen. En uiteraard de man aan de vrouw 1020 KB, als hij er wilt blijven wonen.

  Stel nu dat de man zegt: alles goed en wel maar ik heb destijds de volle pot betaald, dus wil ik die volle pot of in ieder geval meer dan die 49% terug! De verdeling 51/49 had immers slechts betrekking op het mogelijk maken voor de man om in TH een woning in eigendom te hebben. In dit geval zal een goede advocaat gezocht moeten worden en een gang naar de Rechtbank noodzakelijk. De kans op winst is zeer gering, immers ook in TH geldt een huwelijk zonder huwelijksvoorwaarden als een rechtsgelijk huwelijk.

  • Tino Kuis zegt op

   Dit is het correcte verhaal. Tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn worden alle bezittingen minus de schulden gewoon in tweeen gedeeld. Het maakt niet uit wie heeft betaald voor de bezittingen en wie de schulden heeft gemaakt. Stel bijvoorbeeld dat de man tijdens het huwelijk 1 miljoen baht heeft ingebracht en de vrouw 2 miljoen schulden heeft gemaakt in die periode dan moet de man 500.000 baht ophoesten. Dat zegt de Thaise wet.

 3. janbeute zegt op

  Daarom zorg dat je altijd een 30 jarige lease hebt .
  Grond is en wordt nooit je eigendom , dus blijft voor de volle 100 % van je Thaise ega .
  Maar ik denk dat je dankzij het lease contract nog een tijdje kan blijven zitten .
  Alleen de familie en vrienden van je Thaise ega of ex ega , kunnen of zullen je het leven knap zuur maken .

  Jan Beute.

 4. Ger zegt op

  Waarom lease ( voor een bepaalde termijn ) ? Kies gewoon voor vruchtgebruik ( engels : usufruct) en men heeft zolang men leeft , zeggenschap over grond, huis etc. Ideaal voor een farang en langer gegarandeerd dan lease. En gewoon te registreren op de aktes, op het landoffice in Thailand, en volledig rechtsgeldig.
  Zelfs verhuur kan en men kan de verhuuropbrengst zelf incasseren en de afgesproken huurtermijn blijft zelfs rechtsgeldig na het overlijden op wiens naam dit vruchtgebruik staat. Kortom langdurige zekerheid; alleen verkoop kan niet , maar dit kan bij lease ook niet.

  • janbeute zegt op

   Beste Ger . Ik ken het woord vruchtgebruik maar al te goed , heb namelijk in Nederland ook ooit eens een huis op vruchtgebruik gehad toendertijd het huis van mijn ouders .
   Daaraan gekoppelt was voor hen de naam blood eigendom .
   Wij woonden toen samen onder een dak .
   Maar wat ik hier nu lees is voor mij kompleet iets nieuws .
   Zeggenschap over grond in Thailand , door een farang ???
   Vertel iets meer , ben zeer nieuwsgierig .
   Want een lease bij het landoffice , kan alleen maar voor de max tijd van 30 jaar voor een farang voor een Thai kan hij kiezen voor een langere periode ( overigens wie dan nog leeft die dan zorgt ) en kan dan weer verlengt worden voor 30 jaar .
   En waarom kan men niet verkopen bij een lease , als de Thaise eigenaar van de grond waar je huis op staat eens is met een eventuele verkoop en de lease houder ook .
   Denk dan dat verkoop , niets meer in de weg staat .
   Of zie ik dit verkeerd .

   Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website