Verzamelen gaat vanzelf

Door Redactie
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
27 juli 2013

Zoals veel (streek)musea in Nederland is het Yusuksuwan museum ook begonnen met een particuliere verzameling. Veertig jaar geleden begon Narong Yusuksuwan, een oud-ijzerhandelaar, oude voorwerpen te verzamelen en sinds 2007 toont hij die in zijn museum in Muang (Prachin Buri).

Het eerste verzamelstuk was een Duitse Petromax 900 Little Baby, een kerosinelantaren gemaakt in 1950. Op eBay wordt die aangeboden voor 27.000 baht. En een Japanse bezoeker bood in het openingsjaar zelfs 1 miljoen baht voor een 100 jaar oude paraffinedruklamp (zie inzet foto). Het aanbod werd vriendelijk afgewezen, want zijn vader, vertelt zoon Kittipong, redeneerde dat dit wellicht het enige exemplaar in zijn soort was, dus wanneer hij het verkocht zou niemand het nog kunnen zien. De lamp doet het nog steeds.

De verzamelwoede van vader Narong begon, toen hij ontdekte dat er een grote vraag was naar oude paraffinelampen. Hij verkocht ze destijds, net als het oud ijzer, voor een paar baht per kilo. Liefhebbers boden hogere prijzen voor lampen die zich in goede staat bevonden; soms wel 50 tot 100 baht. Op een gegeven moment drong het tot Narong door dat er geen antieke lampen meer zouden zijn, wanneer hij zo doorging. Dus stopte hij met de verkoop en ging ze verzamelen.

Nu hangen er 13.001 tegen het plafond. De meeste komen uit Duitsland en Engeland. Met zoveel lampen wekt het dan ook geen verwondering dat het museum bekend staat als paraffinedruklamp museum. Maar er is uiteraard meer: oude typemachines, fietsen, weegschalen, tinnen speelgoed, keukengerei, servies, houtskool strijkijzers, oude Thaise kranten die 1 baht kostten en een paraffine koelkast. Ze zijn te zien in nagebouwde winkels (foto homepagina), vitrines en vitrinekasten.

Verder zijn er fotogenieke punten, versierd met bloemen, en borden waar bezoekers voor kunnen staan om zich te laten vereeuwigen, waarna de foto verspreid kan worden via de social media. Een ideetje van Yusuksuwan junior, die vooral jonge bezoekers naar het museum wil lokken.

Yusuksuwan Museum, Prachintakham Road, 5 km ten oosten van Muang Prachin Buri. Geopend: 9-17 uur. Toegang volwassenen 150 baht, kinderen 100 baht. Tel. 037-217-551/2 of 081-295-8218. www.yusuksuwanmuseum.com.

(Bron: Bangkok Post, 25 juli 2013)

 

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website