Harihunchai National Museum in Lamphun

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: ,
23 februari 2020

De oorsprong van dit interessante oudheidkundig museum gaat terug naar 1927 met het tentoonstellen van stenen platen met inscripties en andere archeologische vondsten uit het noorden van Thailand. Zelfs met menselijke skeletten uit de prehistorie sta je oog in oog.

In de graven werden bij de skeletten vaak kralen, oorbellen en halskettingen gemaakt van glas of steen en bronzen armbanden aangetroffen. Bij sommige skeletten werden in de graven enkel bronzen wapens aangetroffen. Aangenomen mag worden dat de overledene die in een dergelijk graf lag tot de categorie met een hoge status behoorde.

Via een tweetal korte filmpjes kom je meer aan de weet omtrent het Dvaravati, Hariphunchai, Lanna en Rattanakosin tijdperk. Lamphun is een van de oudste steden van Thailand en Hariphunchai is de voormalige naam van de plaats.

Opvallend zijn een aantal zeer fraai vervaardigde Boeddha hoofden waarbij verschillende materialen zijn gebruikt. Eveneens opmerkelijk is dat de Boeddha beeltenissen een heel andere uitstraling hebben dan die wij tegenwoordig kennen. Blijkbaar is de ‘verbeelding’ van Boeddha tijdsgevoelig. Anderzijds is dit ook het geval bij het Christendom waar afbeeldingen van Christus of Maria en vele andere heiligen gedurende de loop der eeuwen eveneens op verschillende manieren zijn vastgelegd. Welk voorstellingsvermogen stond de betreffende vervaardiger voor de geest? Hoe dan ook je krijgt er kippenvel van als je bedenkt dat dergelijke fraai gevormde beelden eeuwen geleden door mensenhanden zijn vervaardigd.

Inscripties

Het museum heeft in feite twee afdelingen. Trapje op naar boven is de officiële ingang waar veel fraaie archeologische vondsten te zien zijn en beneden op de begane grond tref je een aantal stenen platen aan met daarin gebeitelde inscripties in de Mon en Lanna taal van weleer. Bewonder maar de fraai gestileerde teksten met het besef dat die allemaal met het handje teken na teken gebeiteld zijn.

Het museum is in de hoofdstraat gelegen bijna tegenover de bekende tempel Wat Phra That Haripunchai en is van woensdag tot en met zondag geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Kan dit zeer geestverrijkend bezoek aanbevelen en combineer het dan met de tegenover gelegen bekende tempel en wellicht ook met een bezoekje aan het Silk Museum om een aantal dames aan het werk te zien op oude weefgetouwen.


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website