In deze periode van het jaar komt de bevolking in het noordoosten van Thailand (de Isaan) massaal in beweging om de “regengod” een duidelijke boodschap te geven. En het is een lawaaierige, gillende en angstaanjagende boodschap ook nog, want het gebeurt met honderden handgemaakte raketten, de “bon fai”, die vanaf de nog dorre rijstvelden de lucht in worden gestuurd.

Dit goede gebruik wordt in vele plaatsen in de Isaan in ere gehouden. Zelf heb ik het al een keer meegemaakt in Nong Phok in de provincie Roi Et, maar het grootste evenement op dit gebied vindt plaats in Yasothon gedurende het Bun Bang Fai Festival. De raketten zijn niet bedoeld als aanval op de naburige landen Laos of Cambodja, maar zijn gericht op de hemel en brengen een belangrijke boodschap aan de goden “Laat de regen komen voor onze rijstvelden”

Leuke en gekke activiteiten

Net als bij andere festivals in Thailand, betekent het Bung Fai Festival in Yasothon een week van leuke en gekke activiteiten, dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Sinds enige tijd is er een internationale wedstrijd, waarbij Koreaanse, Japanse en Laotische teams de lokale bevolking probeert de loef af te steken in het maken van de mooiste en indrukwekkendste raket.

De eerste dagen van het festival verlaat de bevolking hun normale werk om massaal bij de tempels te werken aan de productie van de raketten, waarbij veel buskruit en andere explosieven worden gebruikt. Er is niet echt veel kennis van de kwantumfysica voor nodig om die raketten de lucht in te krijgen, hoewel ik ook wel mislukte lanceringen heb gezien. De plaatselijke monikken hebben vaak de leiding bij die productie van lange plastic buizen en kokers, waarin het buskruit al dan niet deskundig wordt gepropt. De manier waarop dat gebeurt is het geheim van hoe hoog de raket kan komen en zicht niet de grond inboort.

Zodra de raketten allemaal gereed zijn worden zij op praalwagens geladen, waarna er een optocht door de stad wordt gehouden om de soms gigantische raketten door de bezoekers te laten bewonderen. Tussen de stoet van praalwagens zijn groepen van witbepoederde mannen met kikkermaskers, die al dansende uiting geven aan een emotionele uiting van de lokale bevolking.

(nuttavut sammongkol / Shutterstock.com)

Dag van de lancering

Op de dag van de lancering, komen duizenden mensen samen in het grote gemeentepark van Yasathon, waar de projectielen worden afgeschoten. Voortdurend worden er kleinere raketten afgevuurd en elk half uur gaat er een grote raket de lucht in. Hele families slenteren voortdurend over het terrein, waar uiteraard voor veel eten en drinken is gezorgd.

Hoe hoger de raketten de lucht ingaan, hoe meer regen er zal komen, volgens de bevolking. Hoe hoger de raketten de lucht ingaan, hoe meer de gokkers ook zullen verdienen op hun inzetten. Maar een lancering mislukt ook wel eens en dan kan het team rekenen op een speciale behandeling. Met veel geschreeuw van de omstanders dient het team langere tijd in modder te dansen totdat alle leden van het team volledig besmeurd zijn.

Vrij naar een recent artikel in The Nation

Rating: 3.50/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “Bun Bang Fai Festival in Yasothon”

 1. Khun Peter zegt op

  Misschien leuk om te vermelden: De bezoekers gokken op dingen als hoe lang de raket in de lucht blijft, of hij de grond bereikt of in de lucht ontploft, de afgelegde afstand en welke raket het hoogst komt. Per lancering worden bedragen variërend van 100 tot 1 miljoen baht ingezet. Elke lancering is goed voor zo’n 1 miljoen baht aan inzetten. Een festival duurt twee tot drie dagen. De vuurpijlen worden 30 tot 50 keer afgestoken.
  Er zijn momenteel vijf groepen die de festivals organiseren in het zuiden van de Isan: Yasothon, Si Sa Ket, Ubon Ratchatani, Roi Et. Ze spreken onderling af waar het festival plaatsvindt, zodat ze niet dezelfde klantengroep bedienen. De kleine festivals trekken duizenden bezoekers, de grote tienduizenden. Alhoewel gokken verboden is, kan de politie niet ingrijpen omdat het festival als een culturele activiteit wordt beschouwd. Lokale autoriteiten zouden zich ook daartegen verzetten.

  • khun moo zegt op

   Bestaat er eigenlijk wel iets waar de Thai niet op gokt. ;=)

 2. Nico zegt op

  Hier is meer info te vinden:

  https://www.tatnews.org/2022/05/2022-bun-bung-fai-rocket-festival-in-isan-promises-plenty-of-sky-high-action-to-watch/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website