Thailand in beeld (3): Arbeidsmigranten

Een jong Birmees meisje aan het werk op het land in Mae Sot

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen, maar ook een duisters schaduwkant van armoede, geweld en vele verkeersdoden. 

In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij. In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden, maar van mensen. Soms hard, soms schokkend, maar ook verrassend. Vandaag een  fotoserie over arbeidsmigranten in Thailand.

In de afgelopen twee decennia is Thailand een belangrijke bestemming voor arbeidsmigranten uit naburige landen. In november 2020 waren er 2.323.124 geregistreerde arbeidsmigranten in Thailand (Ministerie van Arbeid, 2020). Vrouwelijke en mannelijke arbeidsmigranten zijn belangrijk voor de economische prestaties van Thailand. Volgens een studie van de ILO en de OESO waren migranten verantwoordelijk voor 4,3 – 6,6 procent van het BBP van Thailand in 2010, en goed voor 4,7 procent van de werkende bevolking (IAO/OESO, 2017). Deze migranten hebben voornamelijk laaggeschoolde banen in sectoren zoals visserij, landbouw, bouw, productie, huishoudelijk werk en andere diensten.

De omstandigheden waaronder deze mensen, en zelfs kinderen, moeten werken zijn slecht te noemen. Eigenlijk is er vaak sprake van een soort moderne slavernij. Ze worden onderbetaald, maken lange dagen, hebben geen beschermende kleding, doen gevaarlijk en ongezond werk, hebben geen rechten en worden uitgebuit. De arbeidsmigranten worden als tweederangs burgers behandeld, velen raken gewond, worden ziek of komen te overlijden. Sommigen komen in handen van mensenhandelaren. Vrouwen en meisjes worden soms gedwongen tot prostitutie. Geld voor medische zorg hebben ze niet. De meeste arbeidsmigranten in Thailand komen uit Birma (Myanmar), Cambodja en Laos.

Arbeidsmigranten

****

Een Birmese arbeidsmigrant (Karnwela / Shutterstock.com)

****

Birmezen in de landbouw (SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com)

****

De zwarte vrachtwagen van het Immigration Bureau die illegale immigranten uit Myanmar terugbrengt naar hun land – SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com

****

Birmese werknemers aan het werk in een schoenfabriek Sankhlaburi, Kanchanaburi (catastrophe_OL / Shutterstock.com)

****

Arbeidsmigranten werkzaam in de visindustrie in Samut Songkram (FiatChainarong / Shutterstock.com)

****

Arbeidsmigranten op Phuket, worden naar hun werk gebracht (1000 Words / Shutterstock.com)

*****

Een arbeidsmigrant uit Myanmar die manden met tomaten, met een enorm gewicht, van een berg naar het dal brengt in Tak (SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com)

****

Arbeidsmigranten op slippers op een bouwplaats (Yes058 Montree Nanta / Shutterstock.com)

*****

Een arbeider uit Myanmar spuit zonder beschermende kleding en een masker chemicaliën bij een rozenkwekerij in  Ban Mon Hin Lek Fai, Mae Sot (SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com

****

Een Birmees meisje aan het werk in Thailand. Ze verzameld Tamarinde (SOMRERK WITTHAYANANT / Shutterstock.com)

Rating: 4.83/5. From 24 votes.

9 gedachten over “Thailand in beeld (3): Arbeidsmigranten

 1. Goed dat je deze beelden plaatste! Wat deze mensen meemaken is werkelijk vreselijk. Het is één al uitbuiting terwijl ze toch bijdragen aan de Thaise economie. Ik heb met ze te doen. In Chiang Mai kwam ik ze vaak tegen. In een park waren een moeder en een dochter bladeren aan het vegen. Ze vertelden me dat ze net gekort waren op hun loon: van 300 naar 200 bath per dag. Ze zijn op geen enkele manier beschermd door wetten of regelgeving.

  Ik schreef er al in 2016 over, hier:

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-onzichtbare-birmese-werkmigranten-thailand/

  De onzichtbaren zijn nu zichtbaar.

 2. Maar doen we soms zelf niet mee aan de uitbuiting?

  Hoeveel farang hebben niet een huis laten bouwen door locale aannemers waarin het voetvolk buitenlandse immigranten zijn?

  En hoeveel farang zijn al niet scheldend omgegaan met dit werkvolk omdat ze te lui zijn? De opmerking, je moet ze dagelijks controleren of het trekt op niets geeft heel mooi aan hoe de werk relatie is tussen opdrachtgeven en werknemer.

  Hoeveel Moo Baans zijn niet gebouwd door deze buitenlandse immigranten waar wij dan als farang later een goedkoop huis kopen en stoefen op het internet?

  Of als er constructie werken zijn, welke Nederlander of Belg kijkt eerst naar de werkomstandigheden van de werknemers en dan naar de prijs?

  Kijk naar de discussie over het plaatsen van zonnepanelen. Alles gaat erover om zo goedkoop mogelijk te werken, nergens wordt er rekening gehouden met werkomstandigheden.

  • Uitbuiting gebeurt helaas over al in de wereld zelfs in Nederland.
   Hoeveel voormalig oost europeanen leven onder vreselijke omstandigheden en worden onderbetaald.
   Klagen helpt niet want dan worden ze agressief benadert.
   Het zal altijd zo blijven want iedereen wil alles voor een dubbeltje.
   Zolang als er mensen zijn die dit willen blijven doen zal er misbruik van gemaakt worden.

  • In bangkok hadden wij 11 jaar geleden een inwonende meid en die kreeg toen al 12000 baht per maand plus iedere 2jaar haar werkvergunning en visakosten. Toen we hier het huis bouwde, hadden we een dagloner aan het minimumloon plus zijn eten en benzine. Onze schoonmaakster krijgt voor 5 uurtjes werk 500 baht.
   Ik denk dus niet dat wij de mensen uitbuiten

 3. arbeidsmigranten,

  Zijn eigenlijk mensen die hun oorspronkelijke woonland verlaten om in een ander land te gaan werken.
  Eigenlijk om meer geld te verdienen dan in hun woonland, ook al is dat is dat in dat migratieland een laag loon.
  Mijn inziens vallen hier ook de Thai onder die hun (verre) provincie verlaten om meer te verdienen dan de habbekrats die ze in hun provincie kunnen verdienen.
  Dus ook de bar-girl, de massage ladies, de karaoke meisjes, de dienst meisjes, de serveersters(obers), de kamermeisjes, de winkelmeisjes en ik zal er nog wel een aantal vergeten.

  En wat gebeurd er nu met de Covid-19 pandemie. Het zijn de arbeidsmigranten (zowel de buitenlandse als de Thaise) die worden getroffen door de maatregelen.
  immers:
  De bars worden gesloten, hotels hebben geen gasten(toeristen stop), massage-salons gesloten, restaurants moesten dicht, markten (ook vismarkten), shopping mals beperkt open en nu de laatste afkondiging de bouwplaatsen moeten gesloten.

  En al dit lagere personeel zit direct zonder inkomsten. Zij gaan noodgedwongen vaak terug (geen inkomen=geen eten) en thuis is in ieder geval een sociaal netwerk.

  Dat er een verspreiding van Covid-19 plaatsvindt lijkt onvermijdelijk. Het zijn de allerlaagst betaalden die het slachtoffer worden van het beleid.
  Het is dat men in Thailand nooit rekening houdt met de LoSo. De rijken zorgen er wel voor dat de pandemie hun niet treft. Zij weten zelfs in een aantal gevallen als een van de eersten gevaccineerd te worden, terwijl zij zich niet hoeven te begeven in de overvolle openbaar vervoer. Zij hebben tenslotte meestal een(of meer) eigen auto.

  Luister: ik klaag niet. ik ben buitenlander. Ik leef rustig in Thailand van mijn pensioen (al 16 jaar). maar ik sluit mijn ogen niet voor misstanden. En als ik dan iets gedaan moet krijgen door een “arbeidsmigrant” probeer ik niet “voor een dubbeltje op de eerste rij te komen” en soms kan er dan ook nog een fooi bij mij af.

  Iedereen mag besluiten wat ze doen met dit verhaal.

  Groet. en voor wie het verbaasd ik ben een oer-Hollander, Maar niet de zuinige.

 4. Het schetste probleem beperkt zich niet tot Thailand alleen maar is wereldwijd.
  Het is ingebakken in het westerse vrije kapitalisme.

  In België zijn Polen de metselaars, de stukadoors zijn Roemenen, de glasvezelleggers Portugezen enz…
  Zij zouden in eigen land 400 eu/maand verdienen, maar hier vangen ze 1000 eu.
  Maar de Belgische metselaar zou dan weer voor hetzelfde werk 1900 eu/maand verdienen.
  Onrecht. Natuurlijk dat!

  Het is een vicieuze cirkel. Zoals de boeddha zegt.
  Hoeveel Thaise en Filipijnse mannen ken ik niet die zich wegens zware schulden in eigen land voor een habbekrats laten uitbuiten door het Arabische grootkapitaal. Drie jaar lang superonveilig werken aan de wolkenkrabbers in Dubai zonder één keer naar huis te gaan, om hun schulden kwijt te geraken. Leven in armzalige omstandigheden en opgesloten worden in containers, weg van de moslimburgers.

  Het zijn niet de Thai (of anderen) die de Thai uitbuiten, of de Cambodjanen en Myanmarezen… Maar de RIJKEN die wereldwijd de ARMEN uitbuiten.
  Laat dat even gesteld zijn!

 5. Ik heb ook medelijden met die mensen, alhoewel ik dus ook in zo’n genoemde moo baan een huis heb gekocht. Maar als wij nu iets laten verbouwen/opknappen spreken we en prijs af met de aannemer en zorgen dan wel goed voor het personeel op gebied van eten en drinken en als het klaar is stopt mijn vrouw de werklui altijd iets extra toe.
  Heb respect voor hen die huis en haard achterlaten om ver van huis de kost te verdienen voor hun ouders, partner en kinderen en vaak ook nog grootouders, broer of zus etc. Daarom heb ik, hoe hard dat ook moge klinken niet zo snel medelijden met de bedelaars die om geld of drank bedelen. In principe is er werk genoeg in Thailand.
  Maar laten we ook de arbeidsmigranten in EU niet vergeten, die worden ook vaak uitgebuit met lage lonen, geen overwerk uitbetaling en hoge huisvestingskosten

 6. Wij laten de auto wel eens wassen door een bedrijf dat met Birmese arbeidsmigranten werkt.
  Voor die mannen is zelfs een blikje cola een ongekende luxe.
  Wij geven ze altijd een leuke fooi. Dat is ook het beste wat je kunt doen. Bedrijven boycotten die met migranten werken heeft geen zin. Daar hebben deze mensen echt niets aan. Geef ze gewoon wat extra. Ze zijn er erg blij mee.

 7. Thailand overtreedt zijn eigen wetten.
  Het is niet toegestaan dat een buitenlander komt werken in Thailand, omdat de Thai dat zelf zouden kunnen doen. Of geldt deze regel alleen voor blanken?! Dan hebben we ook te maken met discriminatie, aangezien er dus 2.323.124 geregistreerde arbeidsmigranten in Thailand zijn. Kan in principe niet. Zo is dat wettelijk vast gelegd.

  De Thaise regering wil het minimum loon weer verhogen (deze week in het nieuws), waarop ondernemers in het geweer kwamen. Indien dat zou gebeuren dreigde ze de Thaise regering ermee, dat meer buitenlanders zouden worden aangetrokken voor het werk.
  Een conclusie hieruit, weer, is dus, dat minimum loon alleen geldt voor Thai. Zo niet, dan heeft de Thaise regering behoorlijk wat te doen.

  Maw de rijken regeren eigenlijk het land en door corruptie is alles mogelijk.
  Komen we weer terug op mensen, die corruptie onderzoeken en worden afgestraft, zoals Paween.
  Ik zal eens kijken of ik mijn vrouw zo “gek” kan maken hierop te controleren. Minimum loon en buitenlandse werknemers, mochten ze er zijn waar ze nu is. Of minimumloon en werknemers algemeen.
  Ik weet dat ze de regels volgt, wat haar soms in een lastig parket duwt.

  Zo had ze een keer een groep buitenlandse werknemers met baas problemen. Ze won dat voor de buitenlandse werknemers, echter moest ze concluderen, dat ze illegaal werkten en dus daar weer een onplezierige vervolg actie op moest nemen.
  Haar college vonden dit gevoelloos, maar ze had gelijk en ik heb ze er in gesteund. Immers deed ze dit niet, dan zou ze corrupt zijn en zou gevolgen voor haar kunnen hebben.
  Ze zou ook gechanteerd kunnen worden door college.
  Ze was zelf ook niet blij ermee, maar het was haar werk.

Reacties zijn gesloten.