De maatschappelijke nadelen van de manier waarop Songkran de laatste jaren in Thailand gevierd wordt beginnen zwaarder te wegen dan de voordelen. Er is dus alle reden om de nadelen zo veel als mogelijk is te beperken zodat de voordelen weer zwaarder gaan wegen.

De voordelen van Songkran:

 • Een lange vakantie voor de Thais die sowieso al weinig vakantie hebben;
 • Een periode waarin Thais zich tijdelijk kunnen herenigen met hun kinderen, broers/zussen, ouders en grootouders, verdere familie en vrienden;
 • Omzetstijgingen voor verschillende branches: de retail, de water- en alcoholproducerende bedrijven, de oliemaatschappijen, de toeristische sectoren (met name logies, restaurants en vervoer);
 • Extra overheveling van geld van rijkere naar armere regio’s.

De nadelen van Songkran:

 • Congestie gedurende 2 tot 3 dagen op wegen en vliegvelden;
 • Groot aantal doden en gewonden vanwege verkeersongevallen;
 • Hogere prijzen in de toeristische sector (‘hoogseizoen’);
 • Scams voor toeristen;
 • Overmatig alcoholgebruik met alle gevolgen van dien;
 • Topdrukte in ziekenhuizen en klinieken;
 • Topdrukte in tempels (Songkran ceremoniën maar ook begrafenissen);
 • Waterverspilling;
 • Irritatie vanwege onophoudelijke ‘waterfeesten’, ijswater en vuil water.

Dat Songkran een belangrijke bron van extra inkomsten is door het toenemende toerisme is een grote drogreden. Het is best mogelijk dat toeristen die al van plan waren om in Thailand op vakantie te gaan besluiten in April te gaan omdat het dan Songkran is. Maar dat er een substantieel aantal toeristen is dat naar Thailand reist komt VANWEGE Songkran is zeer onwaarschijnlijk. Het zijn niet de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap Voetbal. Het is net zo onwaarschijnlijk als de redenering dat toeristen naar Nederland gaan vanwege Carnaval of Koningsdag. Nog even afgezien van het feit dat er een – volgens mij groeiend – aantal Thais en expats is dat Songkran mijdt en naar het buitenland op vakantie gaat in deze periode (Japan, Korea maar ook Europa). Dat kost het land geld.

Mijn voorstel: het droogleggen van Thailand tijdens Songkran in die zin dat het gebruik van alcoholhoudende dranken – naar goed Boeddhistische normen – in het publieke domein en in bars gedurende 5 dagen wordt verboden; in het hele land en voor iedereen. In de privésfeer drinken is oke. Maar ook het verspillen van water. Waterfeesten, elkaar nat spuiten en met schoon normaal van normale temperatuur worden alleen toegestaan op daarvoor aangewezen plekken en dagen en daarbuiten verboden. (Dit naar het voorbeeld van Carnaval: naast de eenmalige optocht is er alleen Carnaval in kroegen en feesttenten maar niet op de openbare weg).

Discussieer mee over deze stelling. Ben je het er mee eens of oneens, geef dan een reactie en vertel waarom.

64 reacties op “Stelling v/d week: Tijdens Songkran moet Thailand worden drooggelegd”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik ben het oneens met de stelling. Zoiets is niet te handhaven. Feestvierders gaan zich dan indrinken en er zal altijd illegaal alcohol verkocht worden. Ik zie meer in handhaving en stevige boetes voor overtreders.

  • chris zegt op

   De handhaving van nagenoeg elke regel of wet (hoge boete of niet; op drugs staat hier de doodstraf) is in Thailand een lachertje.

  • Kevin zegt op

   Lukt nooit niet politie viert ook songkran bovendien is de overheid de schuldige officieel zijn het maar 3dagen maar de overheid plakt er een paar aan vast en zo zijn er dan ook nog rebelse steden waaronder Pattaya een hele week feest hebben.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Het idee om de Thai op zo’n goedbedoelde ‘voor hun eigen bestwil’ methode even onze paternalistisch calvinistische regeltjes op te willen leggen getuigt van een naïviteit die op de lachspieren werkt. Maar het is natuurlijk om te huilen, dat stronteigenwijze volkje van daaro al aan de zee….

  • chris zegt op

   Bestrijding van overmatig gebruik van alcohol in de publieke ruimte heeft niets met calvinisme te maken. Hoop niet dat een van jouw geliefden omkomt door het overmatig alcoholgebruik van hem-/haarzelf of een dronken weggebruiker. Je zult zien hoe snel je ook ‘paternalistisch’ wordt.
   Voorkomen is beter dan genezen.Dat is dan te laat.

   • RichardJ zegt op

    Waarom dan niet alle alcohol het hele jaar door verbieden? En misschien ook maar meteen het autorijden verbieden? Voorkomen is toch altijd beter dan genezen!

 3. Rob V. zegt op

  Oneens. Drooglegging gaat denk ik niet werken, valt niet te controleren/handhaven en dan heb je nog zelfgestookte troep. Beter zet men in op de bevolking vanaf de middelbare school voorlichten over alcohol en dat dit niet te combineren is met het besturen van een voertuig. Ook veel controlepunten op zetten met alcohol tests (en het verlengde daarvan, hervormen van de politie met betere arbeidsvoorwaarden, structuur en transparantie).

  Een ander nadeel van Songkran: sexual misbruik. Veel vrouwen, de helft (!!), worden betast (billen, borsten) of erger door dronken mannen!
  http://www.buriramtimes.com/half-thai-women-victims-sexual-assault-songkran/

 4. Bert Schimmel zegt op

  Met alle respect voor je mening, maar ik vind het getuigen van een zekere arrogantie om als buitenlander, een Thaise traditie die al ik weet niet hoelang wordt gevierd ter discussie te stellen. Laat dat maar aan de Thais over.
  PS,
  Bij die Zwarte Piet discussie zeiden veel Nederlanders terecht: waar bemoeien die buitenlanders zich mee.

  • Khun Peter zegt op

   De schrijver van de stelling pleit niet voor het afschaffen van het feest, maar voor een verbod op alcoholverkoop. Dat is totaal iets anders.

   • chris zegt op

    Ik pleit niet voor een verbod op de verkoop van alcohol. Ik pleit ervoor dat de alcohol alleen thuis wordt gedronken en niet in bars. De bars kunnen wat mij betreft dicht voor 5 dagen; hebben ze ook eens vakantie (!). De 7Elevens en de Tesco mogen gerust alcohol alcohol verkopen maar alleen thuis opdrinken.

    • Kevin zegt op

     Nou geweldige oplossing thuis opdrinken en dan alsnog bezopen in een of ander voertuig de weg op.

     • chris zegt op

      IK ben er vrij zeker van dat er thuis meer sociale controle is op dronken worden en dronken achter het stuur gaan dan in een kroeg.

  • Petervz zegt op

   Beste Bert,
   De wijze waarop het met name in de toeristen plaatsen wordt gevierd, met grote water kanonnen ed, veel alcohol, handtastelijkheden ed, heeft dus niets te maken met de originele thaise traditie. Het geheel is helaas de laatste jaren volledig ontaard.

   • Tino Kuis zegt op

    Die originele (mooie) Thaise traditie is een illusie, beste Peter. Zie mijn reactie hieronder. Maar dat het op sommige plekken is ontaard is wel weer waar.

   • Bert Schimmel zegt op

    Dat ben ik met je eens, maar er zijn ook veel Thai die met zo’n waterkanon lopen, hier in Cambodja zie je dat ook, maar dan nog, het is aan de Thaise autoriteiten om daar paal en perk aan te stellen, ook wat betreft het alcohol misbruik.

   • Jasper zegt op

    Ja en Koningsdag vieren we zeker ook nog steeds met een gekleurd balletje aan een elastiekje, een charlie-chaplin wandelstokje van bamboe en een uitrolbaar fluitje, zoals in mijn jeugd.
    Alle “originele tradities” veranderen, over de gehele wereld.
    Het zijn de Thais zelf die het voortouw nemen, dus wie zijn wij om dar iets van te vinden?

  • chris zegt op

   Ik begrijp dat een Thaise vrouw die een universitaire opleiding heeft en in Nederland woont met haar Nederlandse man haar mond moet houden als ze voortdurend met de nek wordt aangekeken in de Albert Heijn en men haar een hoer noemt omdat ze een buitenlandse is????

   • Tino Kuis zegt op

    Goed gesproken! Bravo! Je moest eens weten hoeveel kritiek er van die arrogante Thais is op de Nederlandse samenleving, naaktstranden en zo….

 5. Tino Kuis zegt op

  Ik ben het met de stelling oneens. Ik ben niet voor een alcoholische drooglegging om reden dat de geschiedenis leert dat het effect heel gering is. Ik pleit voor het opzetten van plaatselijke burgelijke groepen die regels opstellen, controle uitoefenen, foute uitspattingen tegengaan en handhaven op een sociale manier. Van onderaf en niet van bovenaf.

  Songkraan heeft veel functies. Een sacrale (tempels), broodnodige vrije tijd en familiebezoek. Maar een ander aspect is met Carnaval te vergelijken: in een gelaagde maatschappij als Thailand eens lekker uit je dak gaan. Wat is er mooier als een leerling zijn/haar hoofd der school eens lekker nat kan spuiten? Zoete en onschuldige wraak.

  Sommigen denken dat het huidige Songkraan een ontsporing is. Vroeger was Songkraan beheerst, rustig en netjes. Goeie ouwe tijd, moet weer terug komen. Niet waar dus. Toen kon je zelfs monniken plagen, zoals in onderstaand verhaal uit 1925. Moeten we weer gaan doen.

  Een monnik haalt herinneringen op aan Songkraan in de Isaan circa 1925:
  Het deed er niet toe of de monniken of de novicen het eerst water gooiden op de vrouwen of dat de vrouwen het initiatief namen. Na het begin was alles toegestaan. De gewaden van de monniken en hen bezittingen in hun kuti’s waren drijfnat. De vrouwen renden de monniken achterna als ze zich terugtrokken. Soms kregen ze alleen hun gewaden te pakken.
  Als ze een monnik grepen kon hij aan een paal van zijn kuti worden vastgebonden. Tijdens hun jacht verloren de vrouwen soms hun kleren. De monniken waren steeds de verliezers in dit spel of ze gaven op omdat de vrouwen hen in aantal overtroffen. De vrouwen speelden het spel om te winnen.

  https://www.thailandblog.nl/boeddhisme/teloorgang-dorpsboeddhisme/

  • chris zegt op

   Als je mijn verhaal goed gelezen hebt ben ik ook niet voor alcoholische drooglegging.
   Ik ben ook een groot voorstander van cooperatieve zelfregulering, van onderop. Maar misschien weet jij waarom dat tot 2018 tot nog nooit gelukt is? Is het probleem (met name honderden doden onder Thaise jongeren) nog niet groot genoeg?

   • Tino Kuis zegt op

    Help, een waarom vraag! Ik moet een beetje gokken. Ik denk allereerst door de sociale druk van jongeren die van Songkraan genieten (eindelijk mogen we volop zuipen en uit ons dak gaan) en alles bij het oude willen houden. Hetzelfde geldt voor de toeristengebieden. De negatieve aspecten raken dan op de achtergrond, net als de milieuproblemen van het massatoerisme. Ik vind dat je absoluut gelijk hebt te wijzen op de nare gevolgen van Songkraan en dat er wat moet gebeuren. Ik ben pessimistisch om bovenstaande redenen.

    • chris zegt op

     beste Tino,
     Ik maak me mede zo druk over de uitwassen omdat per jaar in de 2 keer 7 zwarte dagen ongeveer 600 doden vallen en naar schatting 500 jongeren tussen 15 en 25.
     Deze jongeren zijn van groot belang voor hun familie omdat het gemiddeld aantal kinderen per gezin drastisch is afgenomen. 50 jaar geleden nog 5,3 kind per gezin, nu 1,8. In mijn klassen is 25% van de studenten enig kind, 50% heeft 1 broer of sus en 25 % heeft er meer, maar niemand 5 of 6. Ze hebben wel allemaal 4 tot 8 of 9 ooms en tantes.
     Deze jongeren zijn niet alleen de toekomstige werkers maar worden geacht ook voor hun ouders te zorgen in de toekomst. Hoeveel gezinnen verliezen nu tijdens Songkran hun enig kind? Het aantal ouderen neemt sterk toe, het aantal ‘zorgende’ jongeren neemt sterk af. Een aantal zaken kunnen we niet veranderen; aan het aantal verkeersslachtoffers kunnen we wel wat doen.

  • petervz zegt op

   Leuke anecdote Tino. Ik herken Songkran toch meer als een periode dat de familie weer bij elkaar komt, aan, de ouderen in het dorp respect wordt getoond (met een beetje water over hun handen en een bloemenkransje), en bovenal gezelligheid in de tempels.
   En is overigens een leuk Songkran dorp gebouwd binnen het King Power complex op Rangnam road, compleet met een floating markt, zang & dans en diverse activiteiten.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Chris, hoe stel je je dit feest nou voor als alle bars vijf dagen dicht zijn? Dat het feest niet meer de traditionele vorm heeft doet er niet aan af dat het zo authentiek is als het maar kan, zó wordt het nu daadwerkelijk gevierd.
  En dan moeten al die Thai in hun Isaan-hutje gaan zitten zuipen en de toeristen op hun hotelkamer? Echt niet! De straat op en er tegenaan!

  https://youtu.be/Gd2Nm7oH-aw

  • chris zegt op

   Honderden doden op de weg, duizenden gewonden, duizenden Thais invalide, en dat allemaal in 7 dagen.
   Menigeen bezopen, vechtpartijen, aanrandingen…Dat vind je wel acceptabel? Dat is werkelijk het autentieke Thailand dat we zo wensen en waar we zo van houden?
   Of gaan we – net als petervz en Tino – erkennen dat Songkran hier en daar ontaard is. En zo ja, wat gaan we daar dan aan doen? Niks? Gewoon accepteren dat het hier en daar nog meer verkeerd gaat de komende jaren? Of een discussie voeren hoe we de misstanden kunnen indammen? Niet omdat we zo nodig paternalistisch willen zijn maar gewoon omdat het leven van onszelf en onze dierbaren ons lief is.

   • Fransamsterdam zegt op

    Daar gaan wij helemaal niks aan doen.

   • Marco zegt op

    Beste Chris om de veiligheid van de mensen nog meer te bevorderen het volgende.
    Geen auto’s meer voor Thais want ze rijden volgens ons als gekken.
    Geen scooters meer.
    Geen mobiele telefoons meer.
    Laten we ook gelijk een rookverbod invoeren.
    Verbod op harde muziek.
    Met andere woorden weer met z’n allen op de olifant of waterbuffel naar het werk.
    Na het werk geen plezier maken en bijtijds naar bed de rest is immers te gevaarlijk.
    Leven we met z’n allen een stuk langer en vooral veiliger.

    • chris zegt op

     Beste Marco,
     Natuurlijk kun je mijn voorstellen belachelijk maken en van mij mag dat ook. Niet alles uit het verleden is verkeerd, niet alles uit het heden is goed. Onderzoekt alles en behoudt het goede.
     Maar als er niet iemand in het verre verleden, de Romeinse tijd, was opgestaan en had verkondigd dat het laten vechten van een crimineel met 4 hongerige leeuwen in een arena vol met toeschouwers (het authentieke zondagmiddag vertier van de bevolking van Rome) toch echt niet meer kon, zouden we dit heden ten dage nog steeds doen.(alleen in Hollywood flims overleven de criminelen overigens)
     Dat we dat niet meer doen heet ‘vooruitgang in beschaving’. Iets doen aan de wantoestanden tijdens Songkran is voor mij niets minder en minder dan proberen meer beschaafd te zijn. Mensen die daaraan niks willen doen moeten niet mekkeren als hen zelf onbeschaafde dingen overkomen.

     • Marco zegt op

      Beste Chris,

      Ik wil niemand belachelijk maken.
      Een voorbeeld in NL wil de overheid een verbod op het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond.
      Waarom; elk jaar zijn er slachtoffers op oudejaarsavond vaak mensen die onverantwoord met vuurwerk omgaan dit worden er overigens elk jaar wel minder.
      Dus het oudejaarsavondfeest voor velen kapot maken omdat een paar mensen bezopen vuurwerk afsteken.
      De overheid heeft het dan altijd over veiligheid en de kosten voor de maatschappij.
      Prima zeg ik dan zoals in mijn voorbeelden aan jou maar dan ook geen telefoon meer in de auto.
      Ook niet roken in het verkeer want ook dat lijdt de aandacht af.
      Geen kids meer met muziek op de fiets of in het verkeer die horen immers ook niks.
      En zo kan ik nog wel even doorgaan met volksfeesten of gebeurtenissen die nu eenmaal vaak risico’s met zich meebrengen.
      Maar als we dit in wat voor land dan ook gaan doorvoeren waar eindigen we dan.
      Kijk eens naar het amateurvoetbal en wat voor blessures en ellende dit meebrengt overal.
      Even een potje voetbal in het weekend hoeveel mensen zijn er hier al niet invalide getrapt.
      Ook maar niet meer doen dan.

  • lomlalai zegt op

   Iets wat in de genen zit kun je niet veranderen (ook niet door wetten aan te scherpen, bovendien een huidige niet gehandhaafde wet verschilt erg weinig van een een nieuwe niet gehandhaafde wet), ik zou ook zeggen geniet er van nu het nog kan. As het zo doorgaat bestaat de Thaise bevolking over een aantal jaren namelijk niet meer, dan hebben ze zichzelf uitgeroeid door de vaak slechte combinatie van extreem veel alcohol gebruik samen met het idee dat men dan nog net zo “goed” zo niet nog beter rijdt dan wanneer men geen alcohol op heeft.

 7. mat zegt op

  3 dagen feest, maar met handhaving van de regels en stevige straffen voor overtreders, laat de politie maar eens hun werk doen, in plaats van hun zakken te vullen!!!! Laat de Thais en de toeristen maar vieren, maar hou het in de hand, en controleer beter op drink and driving!!! snel straffen, zonder een hoop bij te tellen voor hun eigen zak. Zoals in Pattaya 10 dagen is vragen om problemen.

 8. Siam zegt op

  Ik zie meer in voorlichting en handhaving, met stevige straffen, dan in drooglegging. Het sluiten van barren zal op lokaal niveau moeten worden besloten want er zijn ook plaatsen waar Songkran maar 1 dag is dus dan is het sluiten vd barren voor 5 dagen een beetje overdreven.

  Maar dat er iets gedaan moet worden ben ik het wel mee eens, de manier waarop is een lastige denk ik want Songkran is misschien wel de thaise variant van de Nederlandse zwarte pieten discussie

 9. Henk zegt op

  Droogleggen? Hoe kunnen wij dit “eisen”
  Wij als buitenlanders kunnen en moeten ons hier niet mee bemoeien.
  Het is een nationaal volksfeest en je wilt hiermee Thailand veranderen.
  Of je nu voor of tegen bent is niet belangrijk.
  Wij moeten dit feest respecteren. En als de Thai het wil veranderen is het tot daaraantoe.
  Ik ben geen fan van songkran. Maar wil je hier niet aan deelnemen dan zijn er genoeg locaties waar je kunt vertoeven.
  Vergelijk het ontneem de chinees het vuurwerk tijdens Chinese new year.
  Dus deze stelling past niet voor ons om hier een oordeel over te vellen.

  • chris zegt op

   Waarom niet mee bemoeien?
   Ik woon hier 10 jaar, werk hier, ben getrouwd met een Thaise vrouw, betaal hier belasting en van dat geld doet de overheid wat het denkt te moeten doen. Mag ik zeggen wat ik denk? Ik dacht het wel.
   Stel dat je met je Thaise vrouw een dochter hebt en die dochter (17 jaar) wordt tijdens Songkran aangerand. Mag je, moet je daar als ‘buitenlandse’ vader dan wat van zeggen of houd je dan je mond en denkt: it is all in the game…moet ze maar niet naar dat oergezellige, traditioneel Thaise feest gaan?

   • Kevin zegt op

    Al woont u hier 20 jaar u bent en blijft een immigrant die zich getrouwd of niet wel of geen belasting betaald elke 90 dagen moet melden en ja u stelt dat wanneer het je eigen dochter betreft mag u er iets aan doen wat dat blijft de vraag.

   • Koos zegt op

    Ik heb het idee dat u iets negatiefs heeft meegemaakt.
    Sorry voor dat maar grote volksfeesten gaan altijd gepaard met excessen.

    • chris zegt op

     Noem mij 1 groot volksfeest in de wereld waar in 7 dagen tijd 360 doden vallen en circa 3500 zwaar gewonden……..gebeurt nog niet op Hindoestaanse volksfeesten in India waar 100 miljoen (ja echt, 100 miljoen) mensen op af komen.

  • Rob V. zegt op

   Een betere vergelijking zou zijn het voorstellen tot een alcohol schenk verbod tijdens Chinees nieuwjaar omdat een groot aantal Chinezen stomdronken zichzelf of andere ernstig of dodelijk letsel toebrengen bij het afknallen van vuurwerk.

   het feest gaat primair om water / vuurwerk (nouja, nieuwjaar vieren), de alcohol en gevolgen zijn aanhangende elementen. Mensen mogen best eens nadenken over hoe het veiliger kan. Of heeft een Thai bijvoorbeeld ook niks te zeggen over excessen tijdens Carnaval? Een onderbouwde mening is niks mis mee.

 10. Adje zegt op

  Drooglegging. Wat een onzin. Zie je het al gebeuren dat in Nederland het carnaval wordt drooggelegd? Ik denk dat als er in Thailand de Songkran wordt drooggelegd dat er een volksopstand losbreekt.

 11. Henk zegt op

  Waarom idereen (de overgrote meerderheid) die wel gezellig en zonder problemen alcohol nuttigt tijdens de feestdagen een verbod opleggen (straffen) omdat een kleine groep zich misdraagt. Deze kleine groep moet veel harder worden bestraft (bv rijbewijs en auto innemen als je dronkend achter het stuur zit) en niet de vele onschuldigen het leven zuur maken.
  Hetzelfde geld naar mijn mening voor alcohol bij spotwedstrijgen en in het vliegtuig maar ook voor zaken als verkeers drempels, etc.

 12. luc Vandeweyer zegt op

  Geboren in 1956, is het deze generatie geweest die, in Vlaanderen dan toch, de regelneverij eruit heeft gekregen in de jaren zeventig. Dit kwam vooral uit de kerk, de overheid en de scholen. Wat mij nu verontrust, is dat deze opgestoken wijsvingers, helemaal terug zijn. Wat mag er nu nog? Roken, o nee, vlees eten, liever niet, auto (diesel) rijden, vliegtuig nemen, te vervuilend, en het lijstje is nog veel langer. De ex rector van de katholieke universiteit Leuven verwoorde het vorige week goed in een interview, “ik dacht dat de moraalridders verdwenen waren” maar ze zijn meer dan ooit, terug. Nu geen pilsje meer tijdens Songkran op een terrasje. Ik ben bijna blij dat ik 61 ben, hoe moet ik het mij voorstellen over tien, vijftien jaar.

  • chris zegt op

   Beste LUc,
   Dat heet voortschrijdend inzicht. Roken en veel vlees eten (vooral varkensvlees), een diesel auto rijden…tja die zaken zijn niet goed voor jezelf en/of het milieu. Dat weten we nu. Toen nog niet. Ik ben van dezelfde generatie als jij en wij hebben in de 70-er jaren gestreden voor meer vrijheden. Die hebben we nu veel maar dan toen maar we moeten er wel wijs mee omgaan. Degenen die dat niet doen worden vaker en ernstiger ziek en/of overlijden eerder. Gelukkig heb je nu de keuze om er zelf wat aan te doen. De een doet er alles aan om langer en gezond te leven. De ander drinkt zich elke dag een stuk in zijn kraag en gaat eerder dood. Beiden mag tegenwoordig.

 13. Jacques zegt op

  Onze mening wordt gevraagd om de discussie te voeden en velen maken hier gebruik van. Zoals altijd zijn er grote verschillen te lezen en dat is te verwachten. Wat ik niet kan begrijpen, hoe het toch bestaat dat er mensen zijn die totaal niet betrokken zijn bij hun medemens en het maar niets vinden als er maatregelen c.q., voorstellingen worden ingebracht, die daar in belangrijke mate ten positieve invloed op kunnen uitoefenen. Waarom moeten er zoveel mensen dood voor dit ongedisciplineerde gedoe. Wanneer stopt deze onzin eens in deze vorm. Het is alleen maar het voeden van het ongedisciplineerde gedrag dat we hier al zo vaak meemaken. Daar heeft de Thai en ook inmiddels vele buitenlanders het Songkraan niet voor nodig. Ieder mens heeft regels nodig, het is niet anders. Die regels moeten worden gehandhaafd, dat is een noodzakelijk kwaad. Vele mensen moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Het feit dat je als regering geen stelling neemt tegen dit onvolwassen en zelf bij tijden moorddadige gedrag kan er bij mij niet in. Dit moet boven aan de prioriteitenlijst staan. Maar het leven is een theaterstuk en ieder doet maar wat. We gaan weer aftellen en genieten van al dat moois dat komt. En we drinken er nog een of twee of drie en voor sommigen daar komt wellicht geen einde aan. Happy songkraan en de uitslag wordt…..we gaan het meemaken.

 14. petervz zegt op

  Alcohol en verkeer zijn in Thailand een probleem gedurende het gehele jaar. Kan me de exacte percentage niet herinneren, maar meen dat in ruim 50% van de ongelukken, alcohol de oorzaak is.
  Tijdens de lange feestdagen als Songkran en nieuw jaar, worden de statistieken dagelijk bijgehouden, maar het feit is dat er buiten deze periode ongeveer evenveel doden vallen. Ruim 20,000 per jaar.
  Ruim 80% van dit aantal (ruim 16,000 dus) zijn motorfiets berijders. En in de meeste gevallen op de kleinere wegen waar nauwelijk of geen controle is. Dronken terug naar huis op de motorbike s nachts na een tempelfeest.
  De focus van de politie is helaas slechts tijdens de 2 zgn gevaarlijke perioden en dan ook nog beperkt tot de grote doorgangswegen naar het Noorden, Noord-oosten, Zuiden en zuid-oosten.
  Dat heeft niet zo veel zin, gezien het probleem de rest van het jaar.
  Het werd gisteravond nog besproken op Thai PBS, waarin werd gesteld dat een 50% daling in het aantal doden tijdens de 2×10 feestdagen periode, minder dan 5% effect heeft op het aantal op jaarbasis.
  Thailand heeft een afspraak met een UN org het dodental met 50% te reduceren. Ik meen dat dat doel in 2020 bereikt zou moeten zijn.
  Voorlopig zijn het er jaarlijks meer ipv minder, en alleen een doelgerichte en strikte handhaving van de wet kan uitkomst bieden.

  • chris zegt op

   beste petervz,
   Je verhaal klopt niet.
   De ruim 20.000 verkeersdoden komen tot stand doordat in de internationale statistieken iedereen als dode wordt geteld die direct of maximaal drie weken later overlijdt. In de 2*7 gevaarlijke dagen worden alleen de directe doden geteld. Dat is niet hetzelfde. Het is waarschijnlijk dat er tijdens de Songkran vrije dagen veel meer doden vallen (dierct en binenn 3 weken) dan op andere dagen van het jaar. Neemt niet weg dat verkeersveiligheid beleid niet een zaak is van twee vakanties natuurlijk maar een voortdurende zorg moet zijn.
   Verkeersveiligheidbeleid in vele Westerse landen, waaronder Nederland, is veel meer gericht op voorkomen dan handhaven, en met veel succes. Het gaat immers niet om straffen alleen (dat niet veel helpt) maar op het veranderen van ongewenst gedrag. Daarvoor zijn meer psychologische maatregelen bedacht en getest. Zie mijn posting in het recente verleden over de 7 gevaarlijke dgaen.

   • Petervz zegt op

    Mijn verhaal klopt niet? Wat niet?
    Feit is dat er gemiddeld 60 doden per dag zijn in het verkeer gedurende een kalenderjaar.
    Of dat er mogelijk een 10% meer zijn gedurende de 2 vakantieperiode verandert daar niets aan.
    Een algemene drooglegging gedurende die 2 periode is niet de oplossing, wel een algemene doelgerichte aanpak mbt alcohol en het dragen van een helm in het verkeer gedurende het gehele jaar.
    Ik ben het dus ook niet eens met de stelling.

    • chris zegt op

     Het dragen van een helm verlaagt het aantal doden slechts marginaal want het verlaagt alleen de ernst van de verwondingen. Het doet echter niks aan de oorzaak van de ongevallen, namelijk menselijk gedrag.
     Ik pleit ook niet voor een algemene drooglegging, maar een verbod op het drinken van alcohol buiten de prive-sfeer waar het Songkran feest zich bij voorkeur zou moeten afspelen. Daar is ook meer social controle op dronkenschap en ‘drinken en rijden’. In de kroeg en op de feestpleinen niet.

     • Tino Kuis zegt op

      Nee hoor, Chris, het dragen van een helm verlaagd het aantal doden aanzienlijk. Maar dan wel een goeie helm, eentje van tussen de 5.000 en 20. 000 baht. Die dingetjes die de meeste mensen in Thailand op hebben, tussen de 500 en 1000 baht, bieden weinig tot geen bescherming.

      • chris zegt op

       Bij de fietsersbond komen ruim 10.000 klachten per jaar binnen over slechte fietspaden en wegen. Daardoor vallen veel fietsers en komen er meer letsels en botbreuken bij. Een betere maatregel zou dus het opknappen van fietspaden en wegen zijn. Hierdoor zullen er minder fietsers vallen en zou een helm bijna overbodig zijn.
       Van de 67.000 gewonde fietsers die bij de spoedeisende hulp komen, is 70% een eenzijdig ongeval. Nog een reden dat de fietspaden en wegen nodig opgeknapt moeten worden.

       En ik kan met gemak 5 andere teksten van gelijke strekking vinden.

       • Tino Kuis zegt op

        Inderdaad, verbetering van de infrastructuur. Terwijl anderen het vaak over rijgedrag hebben leg ik de nadruk op betere infrastructuur 🙂

        • Cornelis zegt op

         M.b.t. infrastructuur en rijgedrag: ik kom hier – omgeving Chiang Rai – regelmatig op een ca. 4 km lang mooi fietspad, dat gescheiden van de rijweg ligt. Mooi strak geasfalteerd, om de honderd meter duidelijke borden die motorfietsen en auto’s verbieden. Prachtige infrastructuur dus – maar velen trekken zich niets van die borden aan, rijden er met de motorfiets op of parkeren de auto dwars over het fietspad, en niemand maakt daar een probleem van. Ik zou de nadruk op rijgedrag leggen…….

 15. Ralph van Rijk zegt op

  Hier in Nederland lopen we ons dood te ergeren
  aan minderheidsgroepen die onze tradities verpesten .Moeten wij ons ook gaan bemoeien met tradities in Thailand?Wie zijn wij dan,door dat gezeur hier ben ik van plan om eerdaags naar Thailand te vertrekken . Mooi land met tradities o.k. een beetje corrupt,maar je weet tenminste waar je aan toe bent.Geen gezeur over zwarte piet,jodenkoeken ,negerzoenen,kolonisten,vuurwerk en ga zo maar door.Grrr moest ik even kwijt.

  • chris zegt op

   Blijf liever in Nederland want alle notoire Nederlandse zeurders wonen inmiddels in Thailand. De PVV is de grootste politieke partij onder de Nederlandse expats in Thailand, een land met veel meer moslims dan in Nederland.

 16. Frank zegt op

  Drooglegging tijdens het grootste feest in Thailand, het vieren van het nieuwe jaar, is natuurlijk belachelijk.
  Ik vind het een werelds genot om er getuigen van te zijn. (al lukt het niet ieder jaar). Wel ben ik het eens dat er alleen schoon water gebruikt zou mogen worden zonder ijs. Strenge verkeerscontrole op alcohol zeker geen probleem, want we weten hoeveel slachtoffers deze dagen weer zal tellen. Maar het feest op straat, in de bar en op het strand en podia moet door!!!

 17. khun zegt op

  ik heb alle reacties gelezen, maar eerlijk gezegd, wat een calvinistisch gedoe. Het is thailand, het is thailandse folklore, laat Thailand zijn zoals het is. Onze Calvinistische mening is niet gevraagd en doet er niet toe.

 18. Guy zegt op

  Totaal oneens met die stellingname.
  Belangrijkste reden– als buitenlander aanvaard je de normen van het land waar je te gast bent.
  Uiteraard ben ik het ermee eens dat bepaalde maatregels zich opdringen – verkeerscontroles op snelheid en alcoholmisbruik zijn wel goede maatregelen ( die zijn ook nodig in andere landen)- immers de tijd evolueert en dus ook de verkeerssituaties.
  Wat betreft waterverspilling – Songkran is een traditie voor de lokale bevolking – afblijven dus, laat maar begaan – ze houden het zelf wel binnen bepaalde lijnen.
  Wie het aan de t haise bevolking niet gunt om hun Nieuw jaar te vieren zoals ze dat verkiezen is verkeerd.
  Wie zich als buitenlander eraan stoort kan dan maar beter gaan waar het volgens hem beter is.

  Menig buitenlanders willen hun gasten tot andere gebruiken dwingen – waarom??????
  Niet goed genoeg hier??? Ga dan aub waar het beter is>

  Als gast mag je uiteraard een mening erop nahouden – regels opdringen????

  Ik wens jullie een happy Song kran

  • chris zegt op

   “als buitenlander aanvaard je de normen van het land waar je te gast bent.”

   zomaar een paar voorbeelden waar je het dan ook mee eens bent:
   – de doodstraf voor drugsgebruik in Thailand, Indonesie
   – stokslagen voor vrouwen die sex hebben met een man zonder met hem getrouwd te zijn (India)
   – de dood voor je zuster die vreemd gaat (eerwraak) in Marokko
   – het afhakken van de hand van dieven in Saoedie-Arabie, Brunei
   – gevangenisstraffen als je geweldloos tegen de regering protesteert (meerdere landen waaronder China)
   – het niet kunnen trouwen met een muslim man als je een joodse vrouw bent (Israel)
   – het onthoofden van mensen die zich niet tot de islam bekeren (ISIS kalifaat)
   – meerdere jaren gevangenisstraf als je de koning beledigt (Thailand).

   Toch merkwaardig dat je het met deze normen eens bent terwijl de internationale gemeenschap al meedere malen tegen al deze zaken geprotesteerd heeft.

 19. Leo Bossink zegt op

  Volledig oneens met de stelling. Songkran is een Thais volksfeest waarbj de Thai volledig los gaan en tijd hebben voor hun gezin, familie, vrienden en kennissen. Dat daarbij excessen voorkomen, het zij zo. Dat is tijdens ons oud en nieuw ook het geval. Overal waar volksfeesten zijn, heb je te maken met excessen.
  Enige wat de thaise overheid zou moeten doen, maar dat moeten ze in feite het hele jaar, is de wet handhaven. Maar we weten, wetten en wetten handhaven zijn geen sterke troefkaarten van de Thaise overheid.
  Verder vind ik dat farang, ook al woon je hier al tig jaren, de Thai niet moeten voorschrijven hoe ze hun volksfeest(en) moeten vieren. Als je het niet bevalt > ga lekker terug waar je vandaan komet.

  • chris zegt op

   Ongeveer 360 doden en 2500 zwaar gewonden in 7 dagen vind ik geen ‘excessen’ meer. Sorry. Of verander je van mening als je zelf een van de slachtoffers bent?
   De wet niet zo strikt handhaven is ook een van de ‘prettige’ dingen in dit land. Dat moeten we toch ook accepteren als buitenlandse gast, of niet?

 20. danny zegt op

  Oneens met de stelling.
  Er zijn heel veel reacties op jouw artikel,. De meeste expats vinden het prima zoals het is en dat wij ons met hun feest niet moeten bemoeien.
  Het is hun land en hun gewoontes wat buitenlanders ook in Nederland zouden moeten doe dus. afblijven van onze volksfeesten, die juist hun culturele waarde heeft inclusief de verkeersdoden die daar schijnbaar ook bij horen.
  Als ik niet wil om daar het slachtoffer van te worden, dan moet ik hier niet zijn….. in Thailand…zo eenvoudig is dat.
  Laat ik even een moois vertellen en wat ik nog niet veel gelezen heb bij alle reacties……ik vind het een prachtig mooi en leuk feest waar ik graag deelgenoot van ben.
  We huren met 120 studiegenoten van mijn vriendinnetje een restaurant langs een mooie drukke(water)weg met leuke muziek en veel dans. 33 mensen hebben een baan in het buitenland en vliegen speciaal naar hier om familie en studiegenoten terug te zien.

  Beste Chris de verantwoordelijkheid van het drinken ligt bij de mensen zelf en dat kun je nooit reguleren. De dure drank in Noorwegen en andere noordelijke landen om misbruik tegen te gaan wordt ruimschoots door deze noordelingen met weinig verantwoordelijkheidsgevoel in landen waar de drank weer goedkoper is door misdragingen gecompenseerd…oftewel ouders en onderwijs hebben een taak hierin en niet als eerste ..de overheid met heel veel wetjes en regelgeving.
  Ik wens je een mooi nat en leuk Songkran toe met een dansje en een sjans-je !
  goede groet van Danny

 21. RonnyLatPhrao zegt op

  Het grootste probleem is dat men zich dronken gaat verplaatsen met een voertuig.
  Of die verplaatsing nu gebeurt vanuit het cafe/restaurant naar een ander cafe/restaurant, of van een privéfeestje naar een ander privéfeestje… maakt op zich niet uit indien dit dronken gebeurt.

  Sluit je het cafe/restaurant voor enkele dagen, dan gaan er gewoon meer privéfeestjes zijn en zullen de verplaatsing van privéfeestje naar een ander privéfeestje alleen maar toenemen.
  Of eigenaar/personeel met een sluiting gelukkig is, omdat ze dan ook eindelijk eens thuis zijn, is maar de vraag. Misschien leuk voor 1 of 2 dagen (valt wel meer voor tijdens het jaar), maar 5 dagen wil ook zeggen 5 dagen geen inkomen voor eigenaar en personeel.

  Resultaat op korte termijn zou men kunnen bekomen door de controle op alcohol in het verkeer effectiever aan te pakken.
  Resultaat op lange termijn kan men bereiken door bewustmaking van de bevolking dat verkeer en alcohol niet samen gaan.
  Zoals iedereen wel weet zijn beide momenteel beneden alle peil en moet men daar echt werk van willen maken. Een BOB-campagne zal niet volstaan, maar het zou al een begin zijn.

  Dus
  – Neen, niet eens met de stelling dat Songkran moet drooggelegd worden. Niet algemeen en ook niet gedeeltelijk.
  – Daarentegen kan ik het alleen maar eens zijn dat er maatregelen moeten genomen worden om het aantal doden en gewonden in het verkeer naar beneden te krijgen.
  Niet alleen tijdens Songkran, maar het ganse jaar door.

  • chris zegt op

   beste Ronny,
   De overgrote meederheid van de ongevallen met dodelijke afloop gebeuren tussen 04.00 en 08.00 uur wanneer dronken Thaise jonge mannen dronken en met hoge snelheid naar huis rijden op hun brommer, in hun eigen regio. Niet van bar naar bar en niet van prive-feestje naar prive-feestje. Gewoon de statistieken. Hetzelfde patroon zie je al op de eerste dag in 2018 van de 7 dagen. Lees de Bangkok Post.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat kan best, maar die kunnen dan evengoed van een privéfeestjes komen. Niet ?
    Het laatste feestje en dan op weg naar huis kan ook het dodelijkste zijn.
    Ik zie het hier ook in de straat… ze komen rond middernacht nog toe, en ik vermoed dat ze dan al een hoeveelheid binnen hebben. Rond 0300-400 rijden ze dan naar huis. Denk ik toch, maar het kan evengoed zijn dat ze nog naar iemand anders zijn thuis rijden
    Buiten een buurtwinkeltje is er geen bar/cafe/restaurant of wat ook te zien in onze straat.
    Is allemaal privé en er is daar niemand die zegt “Je zou eigenlijk nu niet meer moeten rijden”.
    Integendeel. Ik denk net dat ze het zolang trekken omdat rond die tijdstippen de kans op controle al helemaal onbestaande is, en ze de gas dan volledig kunnen opendraaien.

   • Ger-Korat zegt op

    Bangkok Post schrijft: 04.00 pm and 08.00 pm. Dus tussen 16.00 h en 20.00 h uur


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website