Een van eerste dingen die ik ‘s ochtends om een uur of half zeven doe is het aanzetten van de televisie en het zoeken naar een bekende nieuwszender. En echt: elke ochtend zie ik menige moord- of vechtpartij waarbij doden en/of gewonden vallen: Thai die hun kinderen vermoorden, Thaise mannen of vrouwen die hun partner dood schieten of steken, verhalen over het huren van moordenaars, afpersingspraktijken met geweld of geweldsdreiging, vechtpartijen tussen studenten van rivaliserende scholen.

De verdachten komen uitgebreid in beeld, de moordwapens ook en soms is er een reconstructie te zien van het delict.

‘s Avonds is het niet veel beter. Over het geweld in de Thai tv-soaps is op deze blog al vaker geschreven. Ik kijk al tijden niet meer naar deze soaps, niet omdat ik niet geïnteresseerd was in de mooie Thai actrices maar omdat ik het geweld (en het slechte acteren) meer dan zat was.

Cijfers en feiten

Ongeveer 300.000 mensen zitten momenteel in Thaise gevangenissen (situatie juni 2014). Naar schatting de helft daarvan vanwege drugsdelicten. 750 wachten er op de doodstraf. www.thaiprisonlife.com/thai-prison-statistics

314 per miljoen Thai komen jaarlijks om het leven door vuurwapens. Dat is (met circa 65 miljoen Thai) 65 * 314 = 20.000 mensen ofwel 50 per dag. Geen wonder dat de televisie er dagelijks aandacht aan kan besteden. De moord op de twee Engelse toeristen op Koh Tao mag dan wekenlang wereldnieuws zijn, maar staat in schril contrast met het aantal moorden dat dagelijks in Thailand plaatsvindt.

De wereld-expert in het weer aannaaien van een afgesneden of afgeknipt mannelijke lichaamsdeel (een geliefde straf voor mannen die overspel plegen) is een Thaise dokter in het Siriraj hospital. www.theguardian.com/education/2012/nov/19/improbable-research-thai-women-cut-off-penis.

Vele top-politici hebben bodyguards. Dat is niet om indruk te maken op de omgeving maar omdat er echt redenen zijn om hun lijf en leden te beschermen. Blijkbaar is het fysiek uit de weg ruimen van politieke tegenstanders (in plaats van met hen in discussie te gaan) geen taboe. Ook het betrekken van partners en kinderen van politici (Yingluck, Thaksin, Phrayuth) in de dreiging wordt niet geschuwd. Auto-ongelukken waarbij hiso’s betrokken zijn, zijn niet altijd ‘ongelukken’. Ziektes van hiso’s zijn niet altijd spontane gebeurtenissen of ouderdomskwaaltjes.

De volksmond

Niet zelden hoor je van Thaise mensen die het over een ‘slecht’ persoon hebben: Ik zou het geen probleem vinden als die dood was. Vinden Thai het niet zo erg dat slechte mensen gedood worden?

De doodstraf bestaat in dit land ook nog en ik heb nog nooit een Thai gehoord die daarover een principiële discussie wilde. Geen opmerkingen over de doodstraf die de medewerker van de Thaise Spoorwegen kreeg die een meisje verkrachtte en uit de trein gooide. Opgeruimd staat netjes, blijkbaar.

Eigen ervaringen

Mijn eigen ervaringen met geweldsdreiging beperken zich tot mijn ex-vriendin. Toen we uit elkaar gingen, heeft ze mij enige weken telefonisch en per sms gedreigd te vermoorden en een Molotov-cocktail in mijn condo te gooien (ze wist waar ik woonde) totdat ik –  met het verzamelde bewijsmateriaal –  bescherming van de politie ben gaan vragen en kreeg. Ik leef nog steeds, maar een groot deel van mijn Nederlandse spulletjes heb ik – op advies van de politie – nooit uit haar huis willen halen. Mijn Thaise vrienden die een relatie verbreken, vertellen hun exen nooit waar zij wonen. Ik begreep toen waarom.

Waarom?

Voor criminolgen is het interessant te onderzoeken waarom de Thaise samenleving zo gewelddadig is. Een aantal verklaringen van mij, dus van de ‘koude grond’:

 • Mulder schreef in 2000: “It is not unlikely that Thai society generates culturally unique psychological tensions by repressing individuals through identifying them with their presentation, thus stifling their needs for self-expression and open communication”;
 • Gemak waarmee je wapens kunt kopen (grote messen, vuurwapens);
 • Feodaal denken (meerderen kunnen naar goeddunken beschikken over leven en dood van minderen);
 • Geringe pakkans;
 • Machtigen die menen dat zij boven de wet staan;
 • Geloof in reïncarnatie d.w.z. dood zijn is niet zo erg als het lijkt;
 • Gemak waarmee je moordenaars kunt huren (relatie met gemakkelijk veel geld verdienen, met armoede?);
 • Moorden die gerelateerd zijn aan drugshandel en afrekeningen in criminele circuits;
 • Geweld dat gerelateerd is aan corruptie;
 • Crimes passionels (verlaten Thaise vrouwen; losing face).

Daarom luidt de (actuele) stelling van deze week: Op de keper beschouwd is Thailand eigenlijk maar een gewelddadig land.

Ben je het er mee eens of niet? Discussieer mee en reageer.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Stelling van de week: Op de keper beschouwd is Thailand maar een gewelddadig land”

 1. ruud zegt op

  Ik ben het eens met de stelling.

  Oke dat is wat kort.

  Ik zie vaak en hoor echter vaak over geweld in mijn omgeving.
  Zeker op de openlucht concerten, na de nodige alcohol vindt de jeugd het nodig om elkaar in groepen in elkaar te slaan.
  Voor zover ze niet opgepakt worden en door de politie in elkaar worden geslagen, mochten ze de fout maken in hun enthousiasme de fout maken een agent te slaan.
  De politie loopt daar ook altijd met indrukwekkende schietwapens in de rondte die vast niet alleen voor het mooi zijn.
  Moord onder jeugd is ook niet ongewoon.
  Ik heb in de loop van een paar jaar van 3 gevallen gehoord, waarin een rivaal voor een meisje door een groep jongeren aan de kant van de weg is opgewacht en doodgeslagen.

  Van Patong Beach weet ik nog van vele jaren geleden het verhaal van een jongen – waarschijnlijk 13 of 14, dat kon nog in die tijd – die met zijn barbecue karretje niet naar de kant van de weg wilde voor een mooie luxe auto.
  De volgende avond werd hij doodgeschoten.
  Er is nooit iemand voor opgepakt.

  Van geweld bij politici en zakenlieden kan ik niet veel vertellen.Ik bevind mij niet in zulke hoge kringen (gelukkig niet).

  Dus ja, Thailand is een gewelddadig land.

  Maar nog een opmerking over de bezetting van gevangenissen.
  In Thailand worden de arme mensen vaak streng bestraft.
  De rechter heeft daarin erg veel vrijheid.
  Voor verhoudingsgewijs kleine vergrijpen, waavoor je in Nederland nooit een gevangenis zult zien, verdwijn je in Thailand zomaar 2 jaar in de cel.
  Dan is het natuurlijk ook niet vreemd, dat de gevangenissen uitpuilen.
  Wat dat betreft is het eigenlijk maar goed dat de politie straffen af laat kopen.
  Anders zouden er meer mensen in de gevangenis zitten dan dat er op straat liepen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Beste Chris.
  Destijds, toen ik de posting ‘Rechtspleging…..’, schreef kwam ik uit op 8 moorden per 100.000 inwoners. De andere drie links hieronder naar betrouwbare sites zeggen dat Thailand tussen de 5 en 6 moorden per 100.000 inwoners telt, evenveel als in de Verenigde Staten en 5 keer zoveel als in Nederland. Ik denk dat jij met 31 moorden per 100.000 mensen per jaar in Thailand veel te hoog zit. (Kun je een bron noemen?). Maar ik ben het absoluut met je eens dat Thailand een gewelddadig land is. Denk ook aan huiselijk geweld, lijfstraffen op scholen, voorbeelden te over.
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/rechtspleging-thailand-de-wetten-zijn-voortreffelijk-maar/
  http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Murder-rate
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
  http://data.worldbank.org/indicator/VC.IHR.PSRC.P5
  Kijk ik naar jouw lijstje met mogelijke oorzaken dan wijs ik culturele oorzaken, zoals reïncanatie, af, maar dat wist je al, misschien met uitzondering van ‘Feodaal denken’ (maar dat heeft de Verenigde Staten weer niet). Gemak om aan wapens te komen, mensen die denken boven de wet te staan, kleine pakkans (voor de rijken), drugshandel en de aanpak ervan, dat alles zou heel goed mogelijk zijn.
  Als ik naar een wereldkaart met de verdeling van de moordcijfers kijk dan valt mij op dat die in arme landen en in landen met een grote ongelijkheid in welvaart en status het hoogst zijn (met een paar uitzonderingen). Ik geloof dat dit een heel belangrijke, misschien wel de belangrijkste, reden zou kunnen zijn.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb eigenlijk nog een reden. Het Thaise rechtssysteem werkt niet goed. Mensen hebben vaak terecht het gevoel dat hen geen recht wordt gedaan. En dan nemen zij het recht in eigen hand.

 3. Rick zegt op

  Het lijkt zo een mooi en vredig land het boedhisme en alles als je de eerste keer gaat maar weet nog precies wat een ervaren reiziger en in Thailand wonende man me bij mijn eerste solo reis naar Thailand vertelde.
  Beledig nooit een Thai want dan is hij snel in staat je te vermoorden. Dacht eerst dat dit wel zou mee vallen maar kwam er tijdens de songkrang al snel achter hoe geweldadig de Thaise maatschappij is.
  Toen er in een bar ruzie tussen die groepen Thai ( om niks de een had de ander op zijn voeten getrapt ) een onschuldige Engelse toerist door een schietpartij tussen beide Thaise partijen in zijn hoofd geraakt werd.
  De Engelsman overleefde het uiteindelijk een paar Thai niet en raakte ook zwaar gewond.
  Daarom vind ik Thailand het land van de (valse) glimlach een betere slogan anno 2014.

 4. Moodaeng zegt op

  Is Thailand een gewelddadig land? Ik dacht eerst van niet maar door de jaren heb ik die mening flink bij moeten stellen.
  Het zal er ook wel mee te maken hebben hoe en waar je je in het land begeeft , maar ik heb zelf zoveel geweld meegemaakt dat ik toch geneigd ben te moeten oordelen dat er een zeer donkere kant aan het land en zijn inwoners is.
  Het toppunt was enige jaren geleden toen mijn ex-vriendin meende de moord op de zoon van haar huishoudster te moeten wreken (in Udon Thani werd die zoon buiten een nachtclub vermoord door een paar Thaise jongens) hetgeen geschiedde want die jongens werden een week later in een greppel gevonden.
  Het was voor mij de druppel.

  Vorig jaar was weer zo’n soort situatie toen ik regelmatig bij discotheek Models in Udon Thani kwam en daar wel eens een biertje dronk bij Fred de eigenaar cq manager.
  Fred werd een paar dagen later ook omgelegd.
  Zie ook: http://www.hieristhailand.nl/fred-lelie-vermoord-door-eigen-personeel

  Het zijn maar een paar voorbeelden van wat me overkomen is in Thailand maar ik meen toch te gaan denken dat de stelling van Chris wat mij betreft wel klopt.

  Overigens hoop ik dat niemand dit soort dingen tegenkomt maar dat lijkt mij evident.

  Groeten, Moodaeng

 5. william zegt op

  Ik denk dat de thai meer met grote frustraties rondlopen dan dat wij denken, maar door het bekende gezichtsverlies zullen zij dit niet uiten. De frustraties komen volgens mede door armoede, het dure leven,
  het lage salaris, jaloezie, de druk van de familie, het ook hebben van een auto of scooter wat eigenlijk niet te betalen is, de ellende en geweld op de thaise tv, geen of zeer matig schoolonderwijs, het altijd maar
  ja-knikken tegenover iemand die boven je staat, etc etc. En dan als er ergens een feestje of crematie oid. is, komen door gebruik van alcohol cq drugs alle frustaties los, en wordt het zwart voor de ogen, en komt alle agressie naar buiten, met alle gevolgen van dien. Het valt mij elke keer weer op dat de thai, of het nu een man of een vrouw is, snel dronken is, ik denk mede dat dit komt door het lage lichaamsgewicht komt.
  Als ik naar me zelf kijk “gewicht” wordt ik niet snel dronken,gelukkig.

 6. theoS zegt op

  Dit zou je hetzelfde over Nederland kunnen zeggen, nu doe je net of het gevaarlijker hier is dan in Nederland. Nou, in mijn opinie is het hier minder gevaarlijk dan in Nederland. Ik lees elke dag verschillende NL kranten on-line en laat me je zeggen, het is daar ook elke dag moord en doodslag.
  Kan ik wat voorbeelden van geven wat mij zelf overkomen is na wat dagen in NL, eind 1990 en begin 2000.
  Ik dankte God op mijn blote knieen dat ik weer terug was in Thailand waar mijn huisdeur de hele dag open staat en ik dag of nacht rustig alleen over straat kan lopen. Waar niemand mij probeert te beroven van mijn pas gedane inkopen bij de supermarkt. Kom ik na een paar uur uit de Lotus dan staat mijn motor, brommer voor NLers, met valhelm er nog steeds, kan zo nog wel even door gaan.

  • dontejo zegt op

   Hoi Theo,
   Nou, de statistieken vertellen anders dat het in Thailand veel onveiliger is dan in Nederland.
   Zie de links in het artikel.
   Groet, Dontejo.

   • theoS zegt op

    Hallo Dontejo, mijn persoonlijke ervaringen in Nederland en 40 jr woonachtig in Thailand zeggen anders dan de zgn. statistieken. Ik ben nu een oude man maar kan alleen over straat lopen hier, wat wel anders is in NL. Mijn zuster in Nederland durft niet alleen de deur meer uit. Verder ga ik hier niet meer op in want de meesten hier op dit blog weten wel hoe de vork in de steel zit. Het blijft welles/nietes. Prettige dag verder toegewenst.

 7. TLB-IK zegt op

  Ik ga er van uit, dat het in Thailand, onder de streep gezien niet erger is als in Europa of Nederland ?. Het verschil is, dat ze in Thailand een andere manier hebben van kranten nieuws brengen en TV maken.

  Zou je in Nederland alle misdaden van het gehele land op dezelfde manier aan de man brengen, krijg je dezelfde indruk als in Thailand. De mentaliteit tussen de mensen in Thailand is geheel anders. Dat heeft veel voordelen, die wij allemaal erg leuk en fijn vinden. Maar de nadelen krijg je erbij kado.

 8. YUUNDAI zegt op

  JA, Thailand is een GEWELDIG LAND, GEWELD komt helaas overal in de wereld voor. Wel is het helaas ook hier, Thailand waar wij wonen. Geef de Thai te veel alcohol in combinatie met hun korte lontje, tja dan heb je wat eerder een geweldig Thai was op eens een gewelddadige Thai!

 9. piet zegt op

  Weet niet of er een link te vinden is tussen de meer en minder ontwikkelde Thai ,maar denk van wel ;al is dat dicriminatie.

  Bij dorpsfeesten op het erf van de tempels staan de monniken klaar met knuppels de boel uitelkaar te meppen, jaja beetje (erg) zat dan worden oude vetes weer uitgevochten dit is ook zo bij trouwfeesten snachts.
  Zelfs de politie is vaak in grote getalle aanwezig, en ja ben erzelf wel bijgeweest .
  Veel jonge Thaien moeten denk ik hun frustratie uiten en ook de jaba heeft zn invloed yep dr zijn erbij ;zo gek als een deur.

  Zie vaak bij karaokebarren tijdens het sluiten; jaja smorgens uur of 8 of later , de meiden als gekken tekeer gaan en de loverboy’s meppen vaak genoeg zat, zat.
  Het verkeer is ook zoiets agressie alom en soms gewoon schieten als men het er niet mee eens is.

  Het land van de smile? WORD STEEDS MEER GRIMNAS 🙁 helaas.

  Staat zolangsamerhand ver van de leer van Budha af

 10. William zegt op

  Tot vorig jaar dacht ik dat geweld in Thailand slechts voorkwam in het diepe zuiden, daar waar de islamieten de macht willen overnemen. Maar ook in het hoge noorden (Chiang Mai) komt bedreiging en gewld voor.
  Vorig jaar had ik een maatje gevonden waar ik regelmatig mee optrok. Een duitser, voor de 2e keer in Thailand en die dacht nog dat hij alle vrouwen het bed in kon praten, for free! Hij weigerde om 1000 Bath te betalen de volgende morgen en dacht daar mee weg te komen. Hij is gruwelijk bedreigd door ‘vrienden’ van de vrouw. De uitbaatster van een kroegje waar we bijna dagelijks kwamen vertelde me dat hij zijn leven niet zeker was. Nou heb ik niets vernomen van een moord of zoiets maar de goede man is (hopelijk) toch gevlucht en ik heb hem nooit meer gezien of iets van gehoord! En dit soort problemen gevolgd door bedreiging en afpersing komt vaker voor dan je denkt. Het blijft goed oppassen.

  • NicoB zegt op

   @William, met alle respect, maar dat maatje van je heeft dan toch niet helemaal begrepen hoe
   ” fatsoenlijk ” om te gaan me een dame waar hij gratis gebruik van maakte. Dat lijkt op uitlokking van problemen, dat de reaktie daarop buitenproportioneel kan zijn, is een andere zaak.
   NicoB

   • Hans Struijlaart zegt op

    ik ben het helemaal met je eens Nico.
    Dat is gewoon not done met een gezelschapsdame een leuk nachtje hebben en dan zeggen de volgende ochtend dat je haar niet gaat betalen. Vragen om moeilijkheden denk ik. En wat is nou in hemels naam 1000 bath ( 24 euro) voor een hele nacht, gewoon betalen ook als het niet zo naar wens was.
    Zie ook mijn eigen reactie op het stuk: Als je dat in Nederland flikt wordt je denk ik ook flink in elkaar getimmerd door verschillende lieden. Maar ik denk dat de prijs dan rond de 500 euro ligt Ja, en ook de Thaise mensen pikken dat niet en terecht.

    Groeten Hans

 11. BramSiam zegt op

  Het grappige van zo’n blog is dat je bij iedere stelling kennelijk mensen hebt die het er wel of niet mee eens zijn. Als de stelling zou luiden dat twee plus twee soms vijf kan zijn, dan zijn er ongetwijfeld mensen die dit vinden.
  Het is natuurlijk evident dat Thailand een gewelddadig land is. De cijfers laten dit zien. Als je hier langer komt laat ook de eigen ervaring dit zien. Ik heb hier iemand doodgeschoten zien worden en kende een aantal mensen die er nu niet meer zijn als gevolg van geweld. Ik heb dodelijke ongeluikken gezien. Allemaal zaken die je in Nederland doorgaans niet meemaakt. Niettemin zijn de risico’s hier acceptable voor degenen die zich verstandig gedragen. Dat wil zeggen verstandiger dan in Nededrland nodig is. Een belangrijke oorzaak lijkt me inderdaad dat het rechtssysteem niet zo goed werkt, zodat je het maar zelf gaat doen en verder het onderdrukken van de emoties tot ze veel te heftig tot uitbarsting komen.

 12. Leon 1 zegt op

  Thailand een gewelddadig land of een gewelddadig land in wording.
  Om daar een oordeel over te vormen is een diepgaande studie vereist.
  Waarin zijn de laatste generaties jeugd in opgegroeid, spelletjes op de TV met zapper, bommen ontploffen, mensen vliegen door de lucht, de media.
  De jeugd ontvlucht de werkelijkheid, dit beeld ziet men overal ook in Europa, van de VS maar te zwijgen.
  Als een telefoon zombie zijn apparaat kwijt is ,stort zijn hele leven in, en normale communicatie is
  niet meer mogelijk.
  Wat ook al genoemd is op het blog zijn de sociale omstandigheden een oorzaak, waarin men in Thailand leeft.
  Meestal is het oorzaak en gevolg en is men bereid hieraan iets te doen.

 13. Christina zegt op

  Sommige gebieden moet je vermijden. Dat is niet alleen in Thailand. In Amerika zijn ook gebieden in steden waar je als toerist niet moet komen. We komen hier al twintig jaar en voelen ons veilig. Daarom gaan we gauw weer naar dit prachtige land. In Amerika zie je dat soort dingen ook op de televisie. Zappen gewoon naar andere zender.

 14. tinus zegt op

  Het is allemaal een facade, boeddisme, lieve mensen,altijd een lach, eenheid etc etc dat is wat de buiten wereld ervan denkt. 50 doden door geweld elke dag ? in het verkeer 70 doden per dag, dat is toch een dramatisch getal voor een land wat pretendeert een ontwikkeld land te zijn. dit zijn geen getallen van de laatste 2 of 3 jaren maar dit gaat al jaren zo, en wat wordt er aan gedaan?? politie en politici en de junta zijn alleen maar aan het zakken vullen hun maakt het niet uit een moord of dodelijk ongeval meer of minder.
  Waarom zijn er geen campagnes tegen geweld op tv geen campagnes om het verkeer veiliger te maken.
  Bij de thais zit door het systeem van de maatschappij veel zeer veel woede opgekropt (het op het kruiperige doen tegenover een meerdere) daar zit het hem in heel veel gevallen in bij moorden en uitbarstingen van geweld. Maar dit is zo in de maatschappij geworteld dat dit wel niet uit te bannen is.
  Wees blij dat het hier niet zoals in Mexico is. Laat ze lekker hun gang gaan het is en blijft voorals nog een bananen republiek en zolang het dat is zal er niet veel veranderen.

  • tinus zegt op

   Nog maar even ter illustratie hoe geweldadig het hier is ….. herinnert u zich nog de zgn crackdown on drugs (yaba) van ons aller Thaksin in 2003 met 2500 doden in 3 maanden tijd zowel schuldige als onschuldige mensen werden hier bijna letterlijk geexecuteerd door politie of vrienden daarvan. Zoals gezegd een mensen leven is hier weinig waard.

   • Kees zegt op

    Verhalen hierover gehoord van 2 dames:
    – Verhaal 1e dame: stiefvader is politieagent. Tezamen met collega’s vier verdachten (?) opgesloten in auto (afgelegen plek) en levend verbrand.
    – Verhaal van 2e dame: neef (had inderdaad een paar gram yaba) van 2e dame werd bezocht door politie (? 2 mannen met integraal helmen op). Heet jij ….? Ja? Beng, beng, dood.

 15. l.lagemaat zegt op

  Wat in Nederland niet voorkomt,is je als rijke kunt vrijkopen van gevangenisstraf.
  Vandaar dat de arme in de gevangenis terecht komt,hij heeft geen 100.000 B of “powerful
  family” om dit op te lossen”.
  Wat in Nederland waarschijnlijk niet voorkomt,zijn “nepagenten”
  2 weken geleden probeerde een nep agent zijn verhaal te halen bij een automobilist.
  Hij had de pech dat in de auto een echte agent zat.
  Twee andere nepagenten (Pattaya) hielden een buitenlander aan op de bromfiets om zijn papieren
  te controleren.Een agent liet jaba onder het zadel vallen en de toerist had de “keus”naar het buro
  gaan of direct afrekenen,via zijn TMB bank veel geld kwijt.Bij aangifte op het politieburo herkende
  hij een van hen op foto’s,naar dit nepduo wordt gezocht en was al bekend bij de politie.
  In Nederland doet zich een ander fenomeen voor.In een klap proberen ‘s avonds iemand bewusteloos
  te slaan en daarna op you tube of iets dergelijks zetten.Dit had ook een speciale benaming.
  Het aantal moorden door en onder jongeren ligt hier gevoelsmatig hoger.(hoewel ik het niet geturfd heb!)
  Het blijft helaas overal erg opletten wat niet altijd erg prettig is.
  groet,
  Lodewijk

 16. Hans Pronk zegt op

  Nee, Thailand is geen extreem gewelddadig land. Het aantal moorden is daarvoor geen goede norm. In Nederland heb je bijvoorbeeld draaideurcriminelen. Het rechtssysteem in Nederland is daar totaal niet op berekend. Zulke criminelen zul je hier in Thailand niet zien rondlopen.
  Ik voel mij veilig in Thailand, althans in dat deel van Thailand waar ik al jaren woon. En mijn bezoekers ook. Maar ik woon dan ook niet in Pattaya. En ik gedraag mij normaal.

 17. Hans Struijlaart zegt op

  Vergeleken met andere “arme ” landen vind ik het zelf reuze mee vallen. Thailand heeft wel gewelddadige kantjes, maar niet extreem. Ik kom er al 20 jaar 2x per jaar 3 of 4 weken op vakantie. Zolang je daar normaal doet kom je nauwelijks in de problemen. Ik denk dat je als farang (mits je je normaal gedraagt) geen mikpunt bent voor mogelijke agressie van de Thai. De Thai onderling is een ander verhaal. Ja als je een barmeisje mee neemt en haar niet betaald voor de bewezen diensten dan heb je natuurlijk een probleem (zoals William naar voren bracht). Maar dat hoef je in Nederland ook niet te flikken, dan heb je ook een groot probleem denk ik. Ik heb inmiddels veel Thaise vrienden, waar ik regelmatig kom en wordt altijd uiterst beleefd en correct behandeld en hun glimlach is gemeend, maar dat doe ik ook naar hen toe. Ik ben nog nooit beroofd, nog nooit bedreigd, mijn brommer is nog nooit gestolen, ik stop mijn geld niet in een kluisje, als er geld in mijn kamer ligt rond te zwerven dan ligt het er nog als ik thuis kom, er is nog nooit wat gestolen. Wel een paar keer ruzie gehad met een farang (niet met een Thai) vanwege hun onbeschofte gedrag. Respect hebben voor de levenswijze van de Thai, hun geloof en de taal een beetje leren helpt je aardig in de omgang met ze. Wel zie ik bij de Thai over het algemeen na 20 jaar dat de glimlach niet meer zo is als 20 jaar geleden, zeker in het uitgaansleven als Phuket en Pattaya. Maar daar kom ik nog nauwelijks. In Thailand kan ik ongestoord op elk tijdstip overal rondwandelen, zonder dat ik ook maar een idee heb dat er iets zou kunnen gebeuren. Voel me heel erg veilig in Thailand, eigenlijk veiliger dan in Nederland.
  heb daarom ook plannen om volgend jaar te gaan emigreren naar Thailand. Ik voel me daar altijd een stuk prettiger dan in het afgestompte Nederland. Hans

 18. Louis zegt op

  Als thailand en thaise mensen niet gewelddadig zijn waarom krijg ik en mijn vrienden steeds het advies van onze vrouwen ,nooit reageren op een thai die je van de weg rijd want voor hetzelfde geld knalt hij je neer,er zijn er volgens mijn thaise vrouw een grote hoop met een wapen in de auto,zelfde verhaal als je uitgaat, krijg je ruzie met een thai .Maken dat je weg komt want hij komt terug met een hoop vrienden en ze slagen je half dood of hij gaat een wapen halen en knalt je neer ,achteraf heeft het volgens de politie altijd een cambodiaan of iemand van Laos of Myanmar gedaan

 19. Sylvia zegt op

  Thailang, geweldadig, ja het is maar hoe je er zelf mee omgaat , als je de criminaliteit opzoekt dan kan je moeijlijkheden verwachten, maar dat heb je in elk land, wij overwinterren al jaren en hebben nog nooit problemen gehad. Doe gewoon normaal en het is een fantastisch land.

 20. Hans Pronk zegt op

  Beste Chris, volgens mij ben je in dit geval meer een stellingponeerder dan een stellingnemer. Jouw persoonlijke ervaringen op dit gebied – als ik afga op jouw door mij zeer gewaardeerde verhalen -beperken zich naast de bedreigingen tot één dubbele moord. En nog wel in jouw soi. Maar als ik het mij goed herinner waren zowel de dader als de slachtoffers vogels. Dus dat telt niet echt mee.
  Bij ons in de buurt is er in de afgelopen jaren ook slechts één “ moord” gepleegd. Dat betrof een jager die door andere jagers voor een hert werd aangezien. Een tragisch ongeval dus. Ook in het verkeer hier geen agressief gedrag. Met uitzondering helaas van mijn vrouw; maar ja, die heeft jaren in Nederland gewoond….

 21. arie zegt op

  Lees en zie ook natuurlijk veel moord en doodslag op tv.
  Ben nu weer voor enige maanden in thailand.
  Woon buitenaf in pakchong, heb hier nog nooit ruzie of erger gezien.
  Dus ligt het er aan waar je woont, drukke steden bangkok,pattaya,puhget in het noorden of zuiden, bij mij is het heerlijk rustig en ik hoop dat het zo blijft.
  Vriendeljke groet vanuit pakchong.
  Arie

  • christiaens zegt op

   Dat is de beste die ik gelezen heb ,ik ben zelf veel in Pakchong geweest heeft u nooit de groepjes lijmsnuivers gezien die je staan uit te schelden en te bedreigen .Dan nog niet gesproken van doorzopen thai .

 22. noah zegt op

  Mijn antwoord op de stelling is dat wat men op het nieuws ziet niet verzonnen is, waar men ziet dat in een garage gewoon een verloofde wordt afgeschoten en haar moeder en de dader dansend weg loopt. De reden daarvoor? Mij een raadsel, zullen wij nooit achter komen wat in hun hoofd omgaat. Heb genoeg gekke dingen meegemaakt in 20 jaar. Is het daarom zo? Weet ik niet, maar ik weet wel dat er makkelijker een pistool getrokken word in Thailand.

 23. henry zegt op

  Ik ben in 40 jaar Thailand ervaring, nog nooit geconfronteerd geweest met geweld, niet tegen mij persoonlijk nog tegenover anderen.
  Zoals ik ook in 40 jaar nog nooit geconfrohteerd ben geweest met uitspattingen van alcohol misbruik zoals vechtpartijen.

  Dat kan in niet zeggen van Antwerpen Noord, waar ik de laatse 25 jaar gewoond heb, voor ik definitief naar Thailand verkastte.

  Ik woon in Bangkok Metropolis, en heb ook veel in centrale vlakten verbleven.

  Miscchien is het geweld etnisch en sociale klasse gebonden

 24. Farang tingtong zegt op

  Thailand is een moorddadig mooi land.

  Reïncarnatie en boeddhisme is het sterk verwant met het begrip karma, wat de toekomstige geboorte beïnvloedt.Gevolgen van daden openbaren zich in vele volgende levens, dus of zij hier nou zo laconiek mee omgaan als in de stelling gesuggereerd word dat vraag ik mij dan af.

  De doodstraf:Ik ben niet voor de doodstraf, maar dat men niet discussieert over de doodstraf die de medewerker van de Thaise Spoorwegen kreeg, vind ik niet zo verwonderlijk, dat dan de meeste Thaien denken: Opgeruimd staat netjes!… Dat moet de dader ook gedacht hebben nadat hij het meisje had verkracht en haar hierna nog levend uit de trein gooide,..zo opgeruimd staat netjes.

  Cijfers: In Thailand zijn er zo`n 1 miljoen meer vrouwen dan mannen,In Thailand is een man nog altijd meer waard dan een vrouw,waarvan dan ook verwacht wordt dat ze volgzaam is, als ze dat niet is, dan willen de mannen nog wel eens losse handjes hebben. En op hun beurt dat pikken de dames dat niet meer, met alle gevolgen van dien,(Crimes passionels) .

  Feiten: Een farang heeft in principe weinig te vrezen in Thailand (mits hij/zij zich normaal gedraagt, een uitzondering daargelaten), de gewelddadigheid is er altijd al geweest en is over het algemeen een Thaise aangelegenheid.

  Thailand vs. Nederland: Een vergelijken trekken tussen deze twee landen is appelen met peren,(of zo u wilt Mango met peren) maar nu we toch bezig zijn ik voel mij velen malen veiliger in Thailand dan in Holland, misschien omdat Holland 5x kleiner is en het allemaal veel dichter bij komt, ik weet het niet.
  De stelling:Op de keper beschouwd is Thailand maar een gewelddadig land, is een eindeloze discussie, ik heb nog steeds het gevoel dat ik thuis kom, als ik uit die zilveren vogel stap, gewoon lekker genieten van het land, ik denk altijd maar zo je bent langer dood dan dat je leeft, (tenminste behalve als je in reïncarnatie geloofd dan).

 25. Sjaak S zegt op

  Je leest veel in de nieuwsberichten en het wordt prominent naar voren gebracht. Maar dat wil niks zeggen. Dat er geweld gepleegd wordt, zal zo zijn. In een land waar de mensen over het algemeen erg vredelievend zijn (naar mijn mening) valt het gewoon des te meer op wanneer er geweld gepleegd wordt. Veel mensen leven onder, op of net boven de armoedegrens… dat werkt geweld in de hand. En als ik het met veel katholieke landen vergelijk, zoals de Philipijnen, landen in Zuid Amerika en Midden Amerika, valt het nog reuze mee met het geweld hier.
  Nou moet ik nog iets los laten, want ik kon er helaas niet meer op reageren… in het artikel over het verminderde toerisme, werd ook het geweld in Thailand als mede oorzaak genoemd. Daar geloof ik niks van, heb ook puntsgewijs op een stelling gewezen en kon volgens mij telkens weer voorbeelden aanhalen, waarbij eendere gevallen in Europa ook plaats vonden. En (dit is voor Frans Nico), heb je in Nederland het fenomeen zinloos geweld, waarbij mensen in elkaar geslagen worden, gewoon voor de lol. Dit heb ik in Thailand nog nooit meegemaakt. Dan zich af te vragen wat ik in Thailand doe, terwijl ik juist aanduid dat veel dingen die in Thailand als negatief ervaren worden, zich ook elders voordoen, is een bewijs dat enkelen hier op Thailandblog niet goed lezen kunnen, maar wel meteen willen reageren.
  In ieder geval, kan ik Thailand niet als gewelddadig bestempelen, hoewel er zeer zeker geweld voorkomt. Daar zijn andere landen veel “beter” in. Je hoeft nog niet eens zover van hier te gaan… je maakt hier wel eens gekken mee, maar veeeel meer vredelievende mensen. En ik voel me hier prettiger dan ooit…

 26. janbeute zegt op

  Simpel recent voorbeeld .
  Gisteren op de chopper naar de Makro in de stad Lamphun .
  Op de terugweg vlak bij het station , afslaande links een zijstraat in .
  Twee jongens op een brommer snel mij links inhalen tussen het troitoir en ik .
  Een levensgevaarlijke situatie ontstond er was geen ruimte genoeg , gelukkig kijk ik veel spiegel .
  En kon ternauwernood een ongeluk voorkomen .
  Echter ik toeterde wel even ter attentie op hun rijgedrag .
  Groot probleem , de twee jongens op de brommer werden agressief .
  Les van mijn Thaise ega opgevolgt , blijf rustig laat de zaak niet escaleren .
  Ik deed of ik vrolijk was , maar innerlijk zeker niet .
  En de oplopende gemoederen al rijdende op de twee bikes bedaarden .
  Doe je dit niet , en laat je zien ik de Farang ben niet bang …..
  Dan heb je later een groot probleem , ze weten je huis heus wel te vinden hoor .
  Al woon ik 15 km van af de stad lamphun .
  Ze hebben vrienden en gebruiken Jabaa .
  Dus gewoon even slikken , al is dat wel tegen mijn principes .
  Maar wil je veilig en zonder problemen retiren in Thailand , en niet vermoord worden .
  Leer je les , en ik heb een hele goede Thaise lerares om te kunnen overleven hier .
  Mijn Thaise ega .
  Chris de Boer vertelt zijn verhaal ik herken het , echter wel op een andere wijze .
  Thailand is geen sprookjes land waar sommige toeristen in geloven .
  Tot dat het misgaat en dan , vul dat zelf maar in .
  Uitkijken geblazen ,wat je doet .
  Voor dat je het weet zit je in de diepe shit .
  En even een belletje naar de ambassade oid helpt niet hoor .
  Je bent zelf aansprakelijk voor de problemen waar je in terecht zou kunnen komen .

  Jan Beute .

 27. Jef zegt op

  Volledig mee eens, Thailand is een geweldadig land.
  Heb er 2 maal een jaar gewoond – een keer aan de kust en een keer in het binnenland.
  Regelmatig geweld gezien, meestal tussen Thais en occasioneel naar een buitenlander.

  In het binnenland zijn er zowat wekelijks feestjes in de dorpen naar aanleiding van een huweljik, een begrafenis of iemand die naar het klooster trekt etc etc en ik kan me niet herinneren 1 feest bezocht te hebben waar niet is gevochten tussen groepen jonge Thais. Soms was er politie of leger aanwezig om het vechten te voorkomen maar dan reden die groepen gewoon enkele km verder om daar er op los te gaan.

  Je hebt er als buitenlander weinig tot geen last van als je jezelf afzijdig houdt, maar neem je bv er een foto van dan kan je flink problemen krijgen als men het ziet (meegemaakt).

  Ik begrijp de reacties dus niet goed van mensen die regelmatig in Thailand komen en nog niets geweldadigs gezien hebben.

  jef

 28. Sir Charles zegt op

  Dat Thailand op de keper beschouwend een gewelddadig land is wil ik niet zozeer onderschrijven alhoewel dikwijls helaas getuige geweest van vechtpartijen tussen Thai en farang echter ook tussen Thai onderling.

  Wat me dan wel altijd opviel dat van één tegen één geen sprake was, altijd meerdere personen tegen één en dat wanneer die ene persoon al uitgeschakeld op de grond lag werden er nog schoppen en of slagen met voorwerpen toebedeeld wat overigens óók een vorm is van zinloos geweld.
  Heb het zien gebeuren niet alleen in Bangkok en Pattaya maar ook ver daarbuiten, het kan dus overal voorkomen en ja voor de niet goede verstaanders óók in Nederland/Europa. (zeg het er maar even bij) 😉

 29. tonymarony zegt op

  Ja Thailand is inderdaad steeds meer aan het verharden in de maatschappij , maar dat is ook niet zo vreemd als je de verschillen ziet tussen de bevolkings groepen , ga eens kijken in bkk of hua hin daar kom je auto,s tegen die een paar miljoen kosten en jan met de pet kan amper een brommer betalen. En dan praat ik nog niet eens over de kenteken platen van een paar miljoen , goed de thai wil graag laten zien dat hij rijk is en dat zijn ook vaak zeer arrogante mensen.
  Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat die eigenaar van sporthotel op klaarlichte dag vlak waar ik reed bij de you turn van villamarkt in zijn mbenz werd geliquideerd en op de snelweg een personen auto naast een vrachtwagen ging rijden en ruzie met de bestuurder had een pistool trok en die knap voor zn kop schoot.

  Dus ja het geweldadig en overall moet je oppassen om niet de grote jongen uittehangen ,maar als ik de telegraaf smorgens lees dan gebeurd er genoeg rottigheid in Nederland ook daar zijn de liqidaties scheering en inslag vooral in de drugswereld en niet alleen in Amsterdam komt dat voor , en ik kan dat weten want deze jongen was 27 jaar taxi chauffeur in Amsterdam en 10 jaar barkeeper kan wel een boek schrijven over dat leven en overleven . dus gewoon oordoppen in en oogkleppen voor en genieten van Thailand en nergens mee bemoeien

 30. Caro zegt op

  Mijn Thaise familie komt uit het zuiden. Daar is een geweldadige oplossing vaak de gemakkelijkste om problemen en personen op te ruimen. Ik heb zelf, wegens een ‘misverstand’ met de Thaise mafia op Koh Samui ruim een jaar een contract op mijn hoofd gehad, waardoor ik moest onderduiken. Gelukkig opgelost door powerplay tussen families. In Thailand moet je het echt van je familie(bescherming) hebben.
  Ik beweeg me nog steeds in het zuiden nooit zonder bodyguards.
  Dus ik onderschrijf de stelling van harte. Vermoedelijk ook te maken met de Boedistische overgave, dat het leven hierna zeker ook de moeite waard is.

 31. Guilhermo zegt op

  Wij hebben de afgelopen 6 jaar onze vakantie gevierd in Thailand en dit steeds voor 3 weken. Nog nooit hebben wij de ellende waar genomen, die in bovenstaande verhalen worden beschreven. Is Thailand nu wel zo geweldadig als hier beschreven word? Wanneer ik in Nederland ‘s nachts alleen over straat loop, moet ik 2 paar ogen in mijn kop hebben zitten. Wanneer ik iemand uitscheld of iemand te lang aan kijk. dan kan ik ook een knal voor mijn kop krijgen. Wanneer ik in het verkeer rijd, dan heb ik de kans dat er een middelvinger mijn richting op gaat. Ik vind zolang jij je normaal gedraagd zal jou niet gauw wat overkomen. Stel Thailand niet in een kwaad daglicht, want dan blijven de toeristen weg en dat is nergens voor nodig. Het is voor mij nog steeds ‘Het land van de glimlach’ waar je een fantastische vakantie kan vieren.

  • Hans Pronk zegt op

   Inderdaad Guilhermo, veel reacties doen ook in mijn ogen geen recht aan de Thai. Zo schrijft Jef bijvoorbeeld “Ik kan me niet herinneren 1 feest bezocht te hebben waar niet is gevochten tussen groepen jonge Thais.” En dan gaat het o.a. om huwelijksfeesten.
   Jef zal dat natuurlijk niet uit z’n duim gezogen hebben, maar algemeen geldend is het zeker niet. Zo heb ik in de afgelopen twee jaar zes huwelijksfeesten meegemaakt waarvan één in Bangkok, twee in de stad Ubon en drie op het platteland. Nergens problemen. Evenzo bij begrafenissen. Wel gaat het vaak mis bij massale dorpsfeesten (dat heb ik van horen zeggen, want tegen de tijd dat het mis gaat lig ik allang op één oor), wat zou kunnen duiden op een bepaalde genetische afwijking, maar dan gaat het niet om een agressieve of gewelddadige mutatie, maar om de slechte afbraak van ethanol tot azijn bij Aziaten (http://alcoholengezondheid.nl/alcoholafbraak). Bij Nederlanders gaat die afbraak in het algemeen veel vlotter, vandaar mogelijk die soms wat zure reacties.
   Nog wat voorbeelden: in Thailand heb je overal goudwinkels. Alleen in Ubon – een stad zo groot als Zoetermeer – heb je er al honderd. Je kan daar niet alleen goud kopen maar ook verkopen. Het verschil tussen die twee prijzen is slechts circa 3%. Van die drie procent moeten ze alle kosten betalen. Dus ook kosten voor bewaking en verzekering. Dat kan alleen maar als er vrijwel geen (gewelddadige) overvallen zijn, want door de grote concurrentie kunnen ze ook geen grote omzet halen. Dat is een hard cijfer en dus veel betrouwbaarder dan statistieken, wetenschappelijke onderzoeken en/of persoonlijke waarnemingen. En loop eens een bank binnen in Thailand. Je kan bij wijze van spreken zo de kluis binnenwandelen want de kluisdeur staat gewoon open. In Nederland moet contant geld via een buizenpostsysteem naar de balie. Reden om ons zorgen te maken is er dus totaal niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website