Pattaya in het Oosten van Thailand heeft een negatief imago en wordt in een adem genoemd met prostitutie en sekstoerisme. Hoog tijd voor het stadsbestuur om een tegenoffensief te starten. Pattaya wil transformeren naar een bestemming die meer te bieden heeft op het gebied van luxe accommodaties, cultuur en sportieve recreatie. Het ultieme doel daarbij is om Pattaya ook een aantrekkelijke bestemming te laten zijn voor toerist uit het hogere segment.

Nachtleven-in-Pattaya

Nachtleven-in-Pattaya

De geschiedenis van Pattaya
Van een klein vissersdorpje aan de Golf van Thailand, groeide Pattaya een halve eeuw geleden uit tot een rustige badplaats waar in de weekenden de welgestelde Thai uit Bangkok naar toe gingen om te recreëren.

Maar Pattaya veranderde in rap tempo toen het in de jaren ’60 ontdekt werd door Amerikaanse militairen. De soldaten die tijdens de Vietnamoorlog gelegerd waren op de U Ta Pao luchtmachtbasis in de provincie Rayong, ontdekten Pattaya en brachten er de verlofdagen door. Met de komst van de militairen die naast zon en strand ook op zoek waren naar een ander soort entertainment, veranderde het aanzicht van Pattaya snel. De Thai waren gek op de Amerikaanse dollars en begonnen met het bouwen van hotels, restaurantjes, Gogo bars, disco’s en ander vertier. Binnen ‘no time’ groeide Pattaya uit tot de ‘prostitutie hoofdstad’ van Thailand.

Na de Vietnamoorlog vertrokken de Amerikanen en er brak een economische crisis uit. Pas in het midden van de jaren zeventig kwam hier verandering in. Vliegtickets werden goedkoper en steeds meer Europese toeristen wisten de weg naar Pattaya te vinden. Juist het sekstoerisme heeft er toe bijgedragen dat Pattaya is uitgegroeid tot een gewilde toeristische bestemming. Niet voor een doorsnee gezinnetje, maar vooral voor mannen op zoek naar bruisend nachtleven met alles er op en er aan.

Het negatieve imago van Pattaya
De westerse mannen met een goed gevulde portemonnee werkte als een magneet op de Thaise meisjes en vrouwen, voornamelijk uit Isaan, die de goedbetaalde prostitutie verkozen boven de lage lonen van ongeschoold arbeid of het harde werken op het platteland. Maar zoals vaak gaan prostitutie en criminaliteit hand in hand. Dit leidde er toe dat ‘normale’ toeristen Pattaya links lieten liggen. Daar kwam bij dat Pattaya ook niet veel meer te bieden had dan een bruisend en berucht nachtleven.

Het dilemma van Pattaya
De lokale overheden zagen met lede ogen de stad verloederen. Maar het verbieden of verplaatsen van de prostitutie was geen reële optie omdat daarmee ook de belangrijkste inkomstenbron zou wegvallen. Uit onderzoek was gebleken,

walkingstreet pattaya

walkingstreet pattaya

hoe verrassend ook, dat voornamelijk toeristen uit de lagere sociale klasse kozen voor Pattaya en de beter gesitueerden uit de midden- en hogere klasse kozen voor Hua Hin, Koh Samui of Phuket als strandbestemming.

Om een ander soort toeristen aan te trekken was ook de medewerking het bedrijfsleven nodig. Er moest vooral geïnvesteerd worden in luxe accommodatie. Immers de ‘normale’ toerist wil niet overnachten in een schimmig hotelletje tussen prostituees en hun klanten.
Maar investeerders eisten van de lokale overheid ook het aanpakken van een aantal problemen zoals de criminaliteit, het milieu, de infrastructuur en het centraliseren van de prostitutie.

Het beeld van Pattaya als ‘Red light city’ moet veranderen
Burgemeester Itthiphol Kunplome van Pattaya zegt in een artikel in Bangkok Post dat er hard wordt gewerkt om het beeld van Pattaya als ‘Red light city’ te veranderen. Hij geeft toe dat het niet gemakkelijk zal zijn om van dit imago af te komen. Maar men is bereid om een aantal verregaande maatregelen te nemen. Volgens zijn zeggen zullen de Red-light attracties zoals de Beer- en Gogo bars zullen worden beperkt tot het centrale en zuidelijke deel van de stad. Het uiterlijk van de stad zal tevens worden gemoderniseerd en het openbaar vervoer verbeterd.

Cultuur en sport
De afgelopen anderhalf jaar heeft het gemeentebestuur vooral culturele en sportieve evenementen gepromoot. Ook in de toekomst zal het bestuur de komst van dit soort evenementen stimuleren en blijven promoten. Bedrijven die actief zijn op gebied van cultuur en sport zullen een aantrekkelijk vestigingsklimaat aantreffen.

Een verbeterde infrastructuur en buitenlandse investeerders
De infrastructuur is sterk verbeterd met de opening van Suvarnabhumi Airport waardoor toeristen nu ook sneller in Pattaya kunnen zijn Ook de snelweg tussen Bangkok en Pattaya zorgt er voor dat de reistijd voor toeristen wordt verkort. Dit heeft er toe bijgedragen dat buitenlandse investeerders bereid waren om ook in Pattaya nieuwe luxe resorts te bouwen.

Belangrijke zichtbare verbeteringen tot tevredenheid van investeerders
“Pattaya is veranderd” zegt Suthikiati Chirathivat, eigenaar van het nieuwe Centara Grand Beach Resort Mirage in het

Centara-Grand-Mirage

Centara-Grand-Mirage

noorden van Pattaya. “In het verleden maakte niemand zich druk over wat er mis was in Pattaya. Rioolwater werd direct in zee geloosd, het verkeer was een chaos, er was veel straatvuil en criminaliteit,” zegt hij. “Maar heden ten dagen is de houding in Pattaya anders er is ook meer zorg voor het milieu. Het stadsbestuur verdient daarvoor een compliment.”

Het bedrijfsleven heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het verbeteren van het imago van Pattaya. “Het belangrijkste is dat we onze gasten voldoende te bieden hebben en niet alleen maar profiteren van hen,” geeft Suthikiati aan.

Winkels, een bioscoop en luxe accommodaties, voorbode van het nieuwe Pattaya
“Pattaya was vroeger een stad die niet echt veel te bieden had aan de verwende toerist”, zegt Paolo Randone van Dusit D2 Baraquda Pattaya, vijf jaar gelden zou ik er niet aan denken om met mijn familie een strandresort te boeken, want iedereen kende Pattaya alleen van Walking Street, bier bars en nachtclubs. Met de komst van Dusit D2 Baraquda midden vorig jaar en een aantal andere resorts, waait er duidelijk een andere wind. Het D2 concept is uniek, een prachtig ontwerp. In het verleden werden er alleen maar saaie rechthoekige hotelblokken gebouwd.

Nieuwe investeerders hebben bijgedragen aan een flinke groei van nieuwe voorzieningen winkels en internationale hotelketens. The Avenue beschikt nu over een mega bioscoop Het Central Festival winkelcentrum is het grootste in zijn soort in Azië in de nabijheid van het strand.

Suthikiati’s Centara Grand Mirage Beach Resort op Wong Ammat Beach is uniek om zijn “Lost World” pretpark, het eerste in Thailand. Door de aanwezigheid van Sheraton, Royal Cliff Beach Resort en Hilton heeft Pattaya nu ook veel te bieden in het segment van luxe accommodaties. Ook trendy hotels schieten als paddenstoelen uit de lucht, langs de weg naar Sattahip.

De drijvende markt is een van de nieuwe attracties in Pattaya
De ondernemer, Manus Meepong, was van mening dat Pattaya vooral overdag te weinig te bieden had. Hij realiseerde de Floating Market Pattaya. Ook nieuw is het Jo Louis Puppet Theatre in Zuid-Pattaya.

En dat is nog niet alles: de lijst gaat nog verder met de Thaise Polo & Equestrian Club, Polo Siam Park en Polo Escape.

drijvende markt

drijvende markt

Chique clubs en alleen voor leden. Zoiets was niet zo lang geleden ondenkbaar in Pattaya. Ook opmerkelijk: de Silver Lake Vineyard in de buurt van Khao Chi Chan, met een replica van een Nederlandse windmolen..

We hoeven niet meer naar Bangkok voor stijl en klasse
Het snelle tempo van de veranderingen de afgelopen jaren heeft ook de aandacht getrokken van Ratima Tayaporn, een 30-jarige lokale onderneemster, die zegt dat er in het verleden weinig veranderde in Pattaya, maar nu heeft ze haar woonplaats zien transformeren naar een badplaats van allure met Internationale hotelketens, luxe winkels en moderne architectuur.

“We hebben nu alles, net als in Bangkok,” zegt Ratima die niet meer naar Bangkok hoeft te rijden voor een diner bij een klasse restaurant, om te winkelen of naar een bioscoop te gaan. Hotels met leuke boetiekjes zijn niet meer uitsluitend en alleen in Hua Hin of Phuket te vinden, maar tref je nu ook aan in Pattaya.

Paul Stevens, directeur operations van Accor hotels in Thailand, neemt ook een verandering waar ten gunste van Pattaya. Dit ondanks het negatieve imago welke terug te voeren is tot de periode van de Vietnam Oorlog. Na het openen van Mercure Pattaya vijf jaar geleden, opende Accor All Seasons begin 2007 en Ibis vorig jaar, met de 353-Pullman kamers, in het goedkopere segment.

De keerzijde: de kosten van onroerend goed en grond zijn enorm gestegen

Luxe-hotels-Pattaya

Luxe-hotels-Pattaya

De keerzijde van de veranderingen in Pattaya is de stijging van de prijs van onroerend goed. Als voorbeeld noemt Ratima een twee-slaapkamer appartement met uitzicht op zee. Dat koste vijf jaar geleden slechts een paar miljoen baht en kost nu minimaal 10 miljoen baht. Voor ‘oude’ prijzen koop je nu nog hooguit een studio aan de straatkant.

De grondprijzen zijn aanzienlijk gestegen in de afgelopen tien jaar. Projectontwikkelaar Pitiwatthana Phochatkaew betaalde enige jaren terug slechts 750.000 baht per rai. De prijs is nu omhooggeschoten naar drie miljoen baht per rai of soms nog hoger.

Maar de stijging van de grondprijzen zal worden gecompenseerd door meer aanbod. De verwachting is dat Pattaya een top drie bestemming wordt voor huizenkopers en zal gaan wedijveren met Bangkok.

Pattaya nu een bestemming voor alle leeftijden
Mede dankzij de Tourism Authority of Thailand is het imago van Pattaya aan veranderen. Sinds enige tijd promoten we de stad als een bestemming voor toeristen van alle leeftijden, zegt Niti Kongrut, directeur van de TAT vanuit zijn kantoor. Pattaya was ooit voor een belangrijk deel afhankelijk van gepensioneerde Japanners die op het nachtleven afkwamen. Pattaya trekt nu ook jongere Japanners die te vinden zijn op de stranden.

Toch is de stad ook altijd nog een topbestemming voor Russische toeristen die genieten van de zon, zand en zee en nachtelijk entertainment. En dat allemaal tegen betaalbare prijzen. “We zeggen niet dat er nu geen prostituees en ladyboys meer zijn in Pattaya,” zegt Niti. Alleen Pattaya heeft nu meer te bieden dan alleen dat. En voor Thai die de resorts of de stad de afgelopen jaren links hebben laten liggen, zegt Suthikiati: “Pattaya is zo veranderd, je proeft de charme.”

Noot van de redactie: deze posting is een vrije vertaling van een artikel in Bangkok Post.

Meer over Pattaya op Pattaya.startpagina.nl

5 reacties op “Pattaya werkt hard aan een nieuw en verbeterd imago”

 1. ReneThai zegt op

  Prima idee om dit stuk ,vertaald uit de Bangkok Post ,te plaatsen. De burgemeester van Pattaya en zijn huidige initiatiefnemers verdienen een beter imago.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • marcos zegt op

   Dan ben ik nieuwschierig wie vanavond alcohol schenkt en wie niet? Ben ik benieuwd wie vanavond muziek heeft en wie niet? Zou het imago na 2 jaar veranderd zijn ( dit stukje geschreven in 2009 )…………………………? Was blij dat ik 5 dec 2010 een weekje Bali aandeed omdat ik eruit moest na 2 mnd. Wat een verschil met onze koninginnedag.
   Maar hoe zit het nu, maakt iedere toeristen stad zijn eigen wetten op 5 dec, mag er voor Thaise wetten echt geen alcohol geschonken worden op deze mooie dag?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. huib den tuinder zegt op

  prima artikel, ik hoop dat velen dit lezen, ook die figuren die Pattaya afkammen , er is veel te doen hier, ook dank zei het gemeente bestuur

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. pataya is een leuke stad,ook het nacht leven is wonderschoon; mooie schone meisjes ik ben daar geweest inde jaren 1990 mrt de firma daihatsu in tussen stop van onze japan reis,wij hebben vijf dagen in thailand gebleven en drie dagen in pataya ik hoop van nog maals een keer te komen in de toekomst

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. colin de jong zegt op

  pattaya is een superstad die het allemaal heeft want zo gek kun je niet bedenken of het is er.Geweldige ziekenhuizen,tientallen toprestaurants,tophotels en internationale scholen en een aanbod van entertainment die absoluut is in de wereld. Dat pattaya een bedenkelijke reputatie heeft komt vooral door het sekstoerisme wat een mega aantrekkingskracht heeft voor velen op deze aardbodem. Dat dit extra criminaliteit meebrengt spreekt voor zich en wees altijd op je hoede en pas goed op je geld.En nogmaals verliefd is verloren en hou het koppie erbij want heb velen gezien die als ridder te voet huiswaarts gingen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website