Dusit Sawan Thanya Maha Prasat Throne Hall at King Narai’s Palace

Lopburi (ลพบุรี), ook Lop Buri of Lob Buri genaamd, is een interessante stad met een rijke historie op ongeveer drie uur rijden ten noorden van Bangkok. Het is één van de oudste steden in Thailand en alleen al daarom de moeite van het bezoeken waard.

De stad werd opgericht in 1350. Zelfs Marco Polo beschreef Lopburi in zijn reisverslagen, de stad heette toen Lavo.

Koning Narai de Grote

Lopburi was ooit een belangrijke stad in het Khmer-rijk en later in Ayutthaya koninkrijk. De stad werd de tweede hoofdstad naast Ayutthaya, onder het bewind van Koning Narai de Grote. Hij regeerde het koninkrijk Ayutthaya in het midden van de 17e eeuw. De koning verbleef ongeveer acht maanden per jaar Lopburi.

De stad nam in belang af toen koning Narai overleed in 1688. Delen van Lopburi werden in 1856 gerestaureerd in opdracht van Koning Mongkut (Koning Rama IV). Later besloot Koning Mongkut om er te gaan wonen. Er zijn in Lopburi overblijfselen te vinden uit bijna alle perioden van de Thaise geschiedenis.

Phra prang Sam Yot (three holy prangs) in Lopburi province, Thailand. The monument was likely founded in the late 12th or early 13th century.

Makaken

Tegenwoordig is de stad vooral bekend om de honderden Makaken (Macaca fascicularis ) die vrij rondlopen in het midden van de stad. Vooral rond de Khmer-tempel, Prang Sam Yot en het Khmer heiligdom, Sarn Phra Karn, zie je de apen in grote getallen. Prang Sam Yot is van oorsprong een Hindoe heiligdom. Het bouwwerk heeft drie prangs, die staan voor Brahma, Vishnu en Shiva (de hindoeïstische drie-eenheid). Het werd later erkend als een boeddhistisch heiligdom.

De apen worden gevoed door de lokale bevolking, vooral tijdens de Monkey Festival in november. De honderden apen zijn niet bang voor mensen en vormen bijna een plaag. Ze worden door de bevolking met rust gelaten omdat ze ‘geluk’ zouden brengen.

In de onderstaande video krijg je een aardige indruk van de brutale apen.

Video: Lopburi, geschiedenis en apen

Bekijk hier de video:

Rating: 3.75/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website