Thai Premier League voetbal, seizoen 2014

Het afgelopen weekend is het nieuwe seizoen van de Thai Premier League voetbal begonnen, zeg maar de Thaise Eredivisie. Het vorig seizoen eindigde met het kampioenschap voor Buriram United, terwijl mijn plaatselijke club Pattaya United degradeerde en het helaas nu een trapje lager moet proberen in de Eerste Divisie.

Het nieuwe seizoen telt dit keer 20 teams (vorig jaar 18), de plaats van Pattaya United wordt ingenomen door de Kampioen van de Eerste Divisie, Airforce Central , en aangevuld met de runners-up Singhtarua en PTT Rayong.

Het Thaise voetbal bestaat uit een Premier League (zeg maar Eredivisie), een Eerste Divisie en 6 regionale competities in de Tweede Divisie.

Spelers en staf

De competitie in Thailand is een hoofdzakelijk Thaise aangelegenheid. Het merendeel van spelers en staf is Thai, maar er lopen ook wel een aantal buitenlandse spelers over de Thaise velden. Het aantal buitenlandse spelers is gereglementeerd, per club mogen 7 buitenlanders onder contract staan, waarvan er tenminste één uit een Aziatisch land moet komen. In een wedstrijd mogen maximaal 4 spelers per team uit het buitenland meedoen, waarvan dan ook weer tenminste één uit een Aziatisch land.

Voor het komend seizoen hebben de 20 Thaise voetbalclubs in totaal 140 buitenlandse spelers onder contract, afkomstig uit vele landen in Azië, Europa, Afrika en Zuid-Amerika. De grootste individuele “leverancier” is wederom Brazilië met dit keer 23 spelers, Zuid-Korea en Japan zijn met 43 spelers aanwezig (vanwege de verplichting tenminste één speler uit een Aziatisch land). Afrika is met ca. 20 spelers ook goed vertegenwoordigd en de rest is een verzameling van (verdwaalde?) Europeanen, Australiërs en Amerikanen.

De enige Nederlander in Thaise dienst is Adnan Barakat, een Amsterdammer van Nederlands/Marokkaanse afkomst, die zijn jeugdopleiding bij Ajax genoot. Vorig jaar nog onder contract bij Muangthong Utd, waar hij kennelijk niet aan de verwachtingen voldeed en nu in dienst van het zuidelijke Songhkla United.

Voorbeschouwing seizoen 2014

In de laatste vier seizoenen , hebben Buriram Utd , Muangthong Utd en Chonburi de dienst uitgemaakt in de Thai Premier League. De eerste wedstrijden zijn inmiddels gespeeld en alle drie genoemde clubs maakten geen fout door te winnen. Ook dit seizoen zal het waarschijnlijk weer om deze grote drie draaien, maar er zijn drie clubs die mogelijk een wig tussen de kampioenskandidaten kunnen drijven. We doelen dan op Suphanburi, Bangkok Glass en BEC Tero.

Voor de overige 14 clubs is er meer vooruitzicht op degradatie dan te eindigen in de top drie. Vijf teams zullen dit seizoen degraderen en de gevaren liggen voor al deze teams op de loer. Osotspa Saraburi , Chainat en Chiang Rai hebben waarschijnlijk genoeg kwaliteit in huis om te overleven en te eindigen in de top van genoemde 14 teams. De teams van Army en Police lijken minder sterk dan vorig seizoen en menig  fan houdt zijn hart vast na de prestaties in het voorseizoen. Het team van de Army zal worden geleid door voormalig Leicester City verdediger Matt Elliott terwijl Police Carlos Roberto de Carvalho, een bekende in het Thaise voetbal,  als trainer/coach hebben aangesteld .

Voor de drie nieuwkomers, Air Force, Singh Tarua en PTT Rayong , zal de realistische doelstelling zijn zich in de hoogste afdeling te handhaven. Air Force  en Singh Tarua zullen afhangen van de prestaties van de twee spitsen, die in de Eerste Divisie topscorers waren. Leandro Luz van Singh Tarua stond boven aan de lijst, terwijl Lee Tuck, die nu voor Air Force speelt, eindigde als tweede.  TOT, Songkhla, Ratchaburi en Sisaket zijn de duidelijke degradatiekandidaten, elke punt, dat ze kunnen veroveren zal mogelijk uiteindelijk tot hun redding leiden, maar we hebben er een zwaar hoofd in.

Tenslotte

De Thaise Premier League krijgt in de Thaise Engelstalige pers niet echt veel aandacht. Het voetbalnieuws wordt immers overheerst door het Engelse voetbal. Zelfs andere Europese competities krijgen meer ruimte dan het Thaise voetbal. Ook de TV heeft niet echt belangstelling, hoewel ik niet weet of er een soort Studio Sport bestaat met samenvattingen van de Thaise wedstrijden. Dat is onterecht, want het niveau mag dan niet al te hoog zijn, maar spanning en sensatie maken veel goed.

Als je in de buurt woont, ga eens kijken en laat je verrassen. Voor al het nieuws, uitslagen, standen van het Thaise voetbal (alle divisies) beveel ik u aan deze website te volgen: thaileaguefootball.com

No votes yet.

4 gedachten over “Thai Premier League voetbal, seizoen 2014

 1. Hoi Gringo, ik vertrek binnenkort richting Chiang Rai (Chiang Kham) en zou graag een thuiswedstrijd willen zien van Chiang Rai. Spelen ze de 15e of de 22e maart thuis?

 2. Er is ontzettend veel Thai voetbal op TV. Een van de reguliere (gratis) zenders zendt op zaterdag en op zondag om 18.00 uur een wedstrijd uit. Op Truesport zijn live enkele andere wedstrijden te volgen en op nagenoeg alle dagan van de week zijn samenvattingen en soms hele herhalingen te zien. Tot het je neus uit komt soms.
  Op de website van de Thai voetbalbond (thaileague.com) is het hele programma te lezen voor de komende weken.

 3. 1Sat 22 Feb 2014
  14:00 FT Muangthong United 2 – 1 Chainat (0 – 1)
  13:00 FT Chonburi FC 4 – 0 Police United (2 – 0)
  13:00 FT Suphanburi 1 – 2 Ratchaburi (0 – 1)
  12:00 FT Buriram United 3 – 0 Songkhla United (1 – 0)
  12:00 FT Chiangrai United 0 – 2 Bangkok Glass (0 – 2)
  Hoezo afgelopen weekend ?? de eerste wedstrijden werden al op de 22ste gespeeld, waar haal je dat vandaan ??

 4. Moderator: lezersvragen naar de redactie sturen svp.

Reacties zijn gesloten.