Golfen in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Golf, Sport
Tags: ,
27 mei 2013
Golfen in Pattaya

Sorry, ik heb niets met golfen. Ik heb het wel geprobeerd, hoor, maar het is niets voor mij.

Toen ik mij er ooit in de tachtiger jaren aan waagde, werd ik als Courtesy Cardholder van KLM uitgenodigd om op de nieuw geopende golfbaan van Alkmaar een middagje te komen oefenen. We zouden les krijgen op de driving range en ter afsluiting zou er dan een spelletje minigolf op de oefengreen worden gespeeld. Die driving range werd helemaal niets, maar dat spelletje minigolf won ik wel als beste van 10 deelnemers. Het minigolfballetje met jenever erin heb ik nog steeds.

Later nog eens geprobeerd, op een zondagmiddag in de tuin van een hotel in Jakarta. Er waren drie holes aangelegd, klein natuurlijk met hoogste afstand van bijna 200 meter. Dat ging wel aardig, maar ik kan er toch niet echt enthousiast over worden.

Ik zei al, dat de golfbaan in Alkmaar net geopend werd, golf stond in Nederland nog in de kinderschoenen, gespeeld op enkele tientallen(?) banen. Inmiddels is het uitgegroeid tot de derde sport in Nederland met circa 300.000 spelers op ruim 250 banen door het hele land.

Toen ik in Pattaya ging wonen, ware het logisch geweest om nu de draad weer op te pakken en alsnog golf als hobby te gaan spelen. Het is er niet van gekomen, een rondje van 18 holes duurt mij veel te lang en daar komt dan die af en toe verzengende hitte op de open velden nog bij.

Golf is ook in Thailand een veel beoefende sport. Vele Thaise zakenmensen hebben de clubs in de kofferbak van hun auto, want een ontmoeting met een zakenrelatie wordt niet zelden afgerond of voortgezet op de golfbaan. Wie kent niet de golfbaan op het oude vliegveld Don Muang, waar je bij de landing langsscheert. Op weg naar het stationsgebouw moet het vliegtuig dan dwars door de looproute, zodat de golfspelers moeten worden gewaarschuwd door middel van stoplichten en slagbomen.

Ook in Pattaya is golf ruimschoots aanwezig. Er zijn veel expats en toeristen, die het regelmatig beoefenen. Er worden dagelijks golftours georganiseerd vanuit meerdere hotels en guesthouses naar de tientallen prachtige golfbanen rondom Pattaya. Ik ken redelijk veel mensen, die het spelen, die ik dan met een rood gezicht – want te weinig bescherming tegen de zon – soms ontmoet in Megabreak Poolhall. Een golfvakantie naar Thailand en dan in het bijzonder naar Pattaya is in Europa en Amerika razend populair.

Een bevestiging daarvan is, dat Pattaya is uitgeroepen tot “De beste golfbestemming voor het jaar 2012 in Azië/Australië”. Deze prestigieuze prijs werd verleend na een stemming door ruim 400 wereldwijde touroperators op een congres/beurs van de International Golf Association of Golf Operators (IGATO), dat onlangs plaatsvond in Turkije.

Eerdere winnaars van dit award waren Maleisië en Thailand, maar dit jaar was het de eerste keer, dat een regio de prijs werd toebedeeld. Andere genomineerden voor dit jaar waren Maleisië, Nieuw-Zeeland, Vietnam en de regio’s Phuket, Hua Hin en Pattaya in Thailand.

Wereldwijd zijn Spanje, de Verenigde Staten en Thailand de grote golfbestemmingen met Turkije en Portugal als snel ontwikkelende achtervolgers.

De burgemeester van Pattaya, Ittiphol Kunplome heeft de prijs in ontvangst genomen en in een intervieuw zegt hij: “Pattaya is al bekend als een prima vakantiebestemming en ik hoop, dat door het winnen van deze award Pattaya in een hoger aanzien komt te staan, waarbij onze stad als een internationale topgolfbestemming wordt aangemerkt.”

Peter Walton, het opperhoofd van de IGATO zei: “De belangrijkste reden dat Pattaya de prijs heeft gewonnen is, dat onze leden vonden, dat de stad over kwaliteitsbanen beschikt met een goed beheer, goede service, een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding”

Mike Mesommonta, woordvoerder van de Eastern Seaboard Golf Management Association, roemt dan ook nog de golfbanen rondom Pattaya en noemt als geheim wapen dan nog de glimlachende caddies.

Goh, ik weet nog wel een ander geheim wapen voor het succes van Pattaya!

 – Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Golfen in Pattaya”

 1. BA zegt op

  Gringo,

  Ik moet ontzettend lachen om die laatste zin. Doet mij namelijk denken aan een waargebeurd verhaal 🙂

  Bij ons in de offshore industrie is golfen redelijk populair, voornamelijk onder de oudere collega’s uit Engeland en Schotland. Deze mannen hebben doorgaans redelijk wat vrije tijd en voor hun is het een manier om hun dagen een beetje door te brengen.

  Vlijk bij Aberdeen ligt een dorpje/stadje genaamd Buckey. Hier is helemaal niks te doen en als gevolg daarvan werkt naar schatting meer als 50% van de mannen in town op een platform in de Noordzee. Een groepje heren aldaar hield ook wel van een potje golven en ze ondernamen regelmatig een tripje met een man of 6-8 om gezamelijk ergens golf te spelen. Tegen hun vrouwen vertelden ze dat ze naar Spanje gingen. Die dachten daar niks van, stel oude mannen die daar wat over die baan zwalken. Bovendien zijn die lui ook regelmatig weg voor cursus, dus laat maar lekker gaan. De vrouw van een offshore man is normaal een beetje van het zelfstandige type dat haar eigen leven heeft, en die hadden dus geen zin om meer als een week op een stoel te zitten hoe hun mannen golf speelden,

  Ze stapten ook daadwerkelijk op het vliegtuig richting Spanje. Maar wat hun vrouwen niet wisten is dat ze vanuit Spanje linea direct het vliegtuig namen naar Bangkok en vervolgens in de mini bus naar Pattaya stapten om daar lekker een potje te golfen. Overdag, want als de zon onder ging hadden de heren andere activiteiten, met name in de bars.

  Dit ging blijkbaar een tijdje zo door, de mannen gingen een aantal keren per jaar naar ‘Spanje’. Maar het vervelende van het plaatsje Buckey, is dat het niet zo groot is en dus iedereen alles van elkaar weet en elkaar kent.

  Enige tijd later gingen een aantal bevriende stellen uit Buckey (collega van mij included) op rondreis door Thailand en zoals bij veel rondreizen doe je dan ook Pattaya een paar dagen aan. Het barleven en Walking Street moet je ook eens in het echt gezien hebben dus het hele gezelschap streek neer in een bar, en daar ontvouwde zich het volgende gesprek tussen het gezelschap en een aantal dames:

  BG: “Welcome where you from?”
  Man: “We from Scotland”
  BG: “Scotland I like scotland have boyfriend there”
  Man: “Oh really where in Scotland, we from Buckey”
  BG: “Yes I like Buckey, my boyfriend live there too”

  Ze dachten natuurlijk dat ze in de zeik genomen werden en dat het bla bla was van de bardames, die allerlei onzin vertellen om het gesprek een beetje op gang te houden.

  Maar niet al te lang later kwam 1 van de dames met een fotoalbum op de proppen, “Here I show you my boyfriend” En daar stonden de heren van de “Spanje” golfclub in vol ornaat op de foto met een aantal aanwezige dames. 1 van de heren uit dat gezelschap merkt vervolgens op “Hey I know him, that’s Gary my backdoor neighbor!!”

  Eenmaal terug in Buckey duurde het uiteraard niet lang voor dit verhaal de ronde deed in de lokale tam-tam. Hoe het afliep? Het verhaal verteld niet specifiek hoe het met iedereen af liep maar een paar wonen nu als vrijgezel in Pattaya en spelen elke dag golf 😀

  • steven zegt op

   BA, een schitterend verhaal, zo krijgt de term” the 19 th hole” een heel andere betekenis in Thailand!
   Ik zie hier trouwens relatief weinig oude mannen over de baan zwalken
   Ik heb me eens laten vertellen dat UK dames eerder hun echtgenotes dan hun hond buiten de deur zetten als ze voor de keus staan.
   Met dit verhaal maar weer eens treffend geillustreerd!!
   N.b Ik zie hier relatief weinig “oude”(50+)mannen over de baan zwalken Ze lopen over het algemeen nogal kwiek en vlot achter hun bal aan.
   Iedere 9 holes is al gauw 4500 m rechte lijn gemeten.
   Gr.
   Steven

 2. steven zegt op

  Helemaal mee eens Gringo. Thailand is een zeer gewilde reisbestemming voor golfers.
  Ik spreek als GOLF-marshall veel golfers,waarbij ook HUA HIN hoog scoort.
  In Thailand moet je je wel behoorlijk aanpassen aan de hoge temperaturen,dus vroeg opstaan en spelen(5.30 am!!)
  Een ander kenmerkend verschil met Nederland is het verplichte gebruik van een Caddy en golfcart. Bijkomend voordeel is dat je golfcaddy meteen na je eerste slag al ziet op welk niveau je speelt(handicap),op welke plek je bal in de bush is verdwenen,je er heen rijdt en de juiste golfclub uit je tas pakt.
  Slechts het slaan van de bal is jouw taak.Je zou er haast lui van worden.
  Uit je verhaal begrijp ik, dat je een natuurtalent bent,maar dat je dit nog niet verder hebt ontwikkeld.
  Onze leden hier spelen tot de dood erop volgt,dus je hebt nog alle tijd, minstens een kwart eeuw.
  Je zou,om te beginnen,de zgn PAR3 golfcourse kunnen proberen. De afstanden zijn korter( 60/90m) en je bent in een uurtje rond, dus voor de koffie weer thuis.De Singha smaakt trouwens ook beter na een uurtje lichaamsbeweging en frisse lucht.
  Wandelen met of zonder stok of rollator kan altijd nog,nietwaar??
  Succes toegewenst,
  Steven


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website