Toad Sataw

Pad Sataw (ผัดสะตอ) is een gerecht uit het zuiden van Thailand. Er zijn vele exotische Thaise gerechten, maar deze moet je zeker eens proberen. Je valt haast van je stoel hoe verrassend lekker dit gerecht is.

Pad-sataw heeft misschien een vreemde naam, want dit gerecht uit de zuidelijke keuken wordt ook stinkboon of bitterboon genoemd. Laat je door deze naam niet afschrikken. De kleine bonen groeien als een soort erwten in een peul, maar ze zijn zeer smaakvol en hun textuur is bijzonder te noemen. Het gerecht heeft een krachtige smaak (licht bitter), een heerlijk aroma en is licht gepeperd.

Pad sataw wordt bereid met Sataw bonen en garnalen of varkensvlees. Andere ingrediënten zijn: knoflook, groene paprika, zoete basilicum, kaffir limoenblaadjes, vissaus, currypasta en chilipasta. Vers gestoomde rijst maken het geheel af.

Pad Sataw is een uitzonderlijk gerecht

Pad Sataw, bekend onder de liefhebbers van de Thaise keuken als een uitzonderlijk gerecht, is een culinair meesterwerk dat de unieke smaken en tradities van Thailand belichaamt. Dit gerecht combineert de onmiskenbare smaak van Sataw (in het Engels bekend als ‘stink bean’ of ‘bitter bean’) met een verscheidenheid aan andere ingrediënten, wat resulteert in een smaakervaring die zowel intrigerend als heerlijk is.

اصل ۽ تاريخ

Pad Sataw heeft zijn wortels in het zuiden van Thailand, een regio die bekend staat om zijn rijke en pittige smaken, die vaak worden versterkt door het gebruik van verse kruiden en specerijen. Sataw, of Parkia speciosa, is een peulvrucht die groeit in trossen aan bomen in deze regio. De bonen staan lokaal bekend om hun karakteristieke geur, die niet iedereen kan waarderen, maar ze zijn een geliefd ingrediënt in de Zuid-Thaise keuken. Door de eeuwen heen is Pad Sataw ontstaan als een gerecht dat de lokale bevolking zowel thuis bereidt als in restaurants geniet, waarbij de unieke smaken en texturen van de regio worden gevierd.

خاصيتون

Wat Pad Sataw onderscheidt, is niet alleen de toevoeging van de stink beans, maar ook de manier waarop deze worden gecombineerd met andere ingrediënten zoals garnalen, varkensvlees, of kip, en een pittige saus die vaak bestaat uit chili, knoflook, sjalotten, en soms garnalenpasta. Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een rijke mix van smaken die kenmerkend zijn voor de Thaise keuken: zoet, zuur, zout, bitter, en umami.

ذائقي پروفائلز

De smaak van Pad Sataw is uniek en complex. De sataw bonen zelf hebben een ietwat bittere en nootachtige smaak, met een zeer onderscheidende geur die vaak wordt beschreven als ‘stinkend’. Wanneer deze bonen worden gecombineerd met de hitte van de chili, de umami van de garnalenpasta, en de frisheid van andere kruiden en specerijen, ontstaat er een gerecht dat diepgang en intensiteit heeft. De bonen voegen ook een interessante textuur toe aan het gerecht; ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen.

Ingrediëntenlijst voor Pad Sataw voor 4 personen

Hoofdingrediënten:

  • 400 gram sataw bonen (stink beans), gepeld
  • 200 gram garnalen, schoongemaakt en gepeld
  • 200 gram varkensbuik, in dunne plakjes gesneden (optioneel, kan vervangen worden door kip of tofu voor een vegetarische versie)
  • سبزي جي تيل جا 2 چمچا

ساس لاء:

  • 3 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 چمچ اوستر ساس
  • کنڊ جو 1 چمچو
  • 1 چمچ ڳاڙهو سويا ساس

Kruidenpasta:

  • 10 kleine Thaise chilipepers (aanpassen naar smaak)
  • 5 ٿلهو، ڇليل
  • 3 لونگ لوسن، پيل
  • 1 theelepel garnalenpasta (optioneel, maar voegt diepte toe aan de smaak)

گارنش:

  • Enkele verse korianderblaadjes
  • Plakjes rode chili (voor extra kleur en pit)

تياري جو طريقو

Voorbereiding Kruidenpasta

  1. Kruidenpasta maken: Doe de chilipepers, sjalotten, knoflook, en garnalenpasta in een vijzel. Stamp tot een fijne pasta. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken voor gemak.

پچائڻ:

  1. Verhit de olie: Verwarm de plantaardige olie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Bak de kruidenpasta: Voeg de kruidenpasta toe aan de hete olie en bak deze ongeveer 2 minuten, of tot het aromatisch is. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg het vlees toe: Voeg de plakjes varkensbuik toe (of je gekozen eiwit) en bak tot het vlees bijna gaar is, ongeveer 3-4 minuten. Als je garnalen gebruikt, voeg deze dan later toe, aangezien ze sneller koken.
  4. Garnalen toevoegen: Voeg de garnalen toe en bak tot ze roze en net gaar zijn, ongeveer 2 minuten.
  5. Sataw bonen toevoegen: Voeg de sataw bonen toe en roerbak het geheel. De bonen hebben slechts een korte bereidingstijd nodig; ze moeten knapperig blijven.
  6. Saus toevoegen: Voeg de vissaus, oestersaus, suiker, en donkere sojasaus toe. Goed mengen en laat het geheel nog 2-3 minuten koken, of tot alles goed verwarmd is.
  7. Proeven en aanpassen: Proef het gerecht en pas zo nodig de smaak aan met extra vissaus of suiker.

خدمت ڪرڻ:

  1. خدمت ڪرڻ: Schep de Pad Sataw op een serveerschaal en garneer met verse korianderblaadjes en plakjes rode chili.
  2. خدمت ڪرڻ: Serveer warm met gestoomde rijst voor een volledige maaltijd.

طريقه

  • Smaak aanpassen: De intensiteit van de chilipepers kan naar smaak aangepast worden. Begin met minder en voeg meer toe als je van pittig houdt.
  • Vegetarische versie: Vervang de vlees- en zeevruchten door tofu en gebruik sojasaus in plaats van vissaus voor een vegetarische variant.
  • Smaakdiepte: Het gebruik van garnalenpasta voegt een unieke diepte toe aan het gerecht, maar kan weggelaten worden als je het niet kunt vinden.

Geniet van deze heerlijke en unieke smaak van Zuid-Thailand!

11 reacties op “Pad Sataw (Stink Beans)”

  1. Bert Theunissen مٿي چوي ٿو

    اهي بدبودار ڀاڄيون NL ۾ peteh beans جي نالي هيٺ هر انڊونيشي دڪان تي وڪري لاءِ آهن.

  2. ڪرسٽين مٿي چوي ٿو

    منهنجي زال ڪڏهن ڪڏهن هن ڀاڄي کي سيزننگ ۾ مختلف قسمن سان ٺاهيندي آهي. مان سمجهان ٿو ته اهو لذيذ آهي.

  3. ارون فلور مٿي چوي ٿو

    محترم ايڊيٽر،

    مان ضرور ڄاڻان ٿو هن ڊش ۽ ذائقو تمام سٺو، پر، منهنجي زال جي حيثيت ۾ اهي لذيذ لوبيا
    ناشتي جي طور تي مان ايندڙ صبح لوسن جي بوء سان ڀريل آهيان.

    هن ڊش جو واحد نقصان اهو آهي ته توهان کي ايندڙ ڏينهن سٺي بوء ايندي.
    'هاڻي ۽ ڪڏهن به نه' مان چوڏهين ڀاڄيون کائيندس (خوفناڪ تلخ) پر هن ڀاڄيءَ سان ڀاڄيون آهن.
    غالب نه آهي.

    سٺي ٽپ.
    قسمت سان،

    ارمين

  4. برٽي مٿي چوي ٿو

    منهنجي گرل فرينڊ ڏکڻ کان آهي، سونگخلا، تنهنڪري اهي ڀاڄيون ميز تي باقاعده آهن. خام يا هڪ ٿانو ۾. وڻندڙ

    • Bert مٿي چوي ٿو

      نالي سان، منهنجي زال به ڏکڻ کان آهي. ٽوپي ياائي.
      اهو پڻ اسان جي ٽيبل تي باقاعده مليو آهي.

  5. باب مٿي چوي ٿو

    لذيذ ۽ تمام صحتمند، اصل ۾ چا اوم وانگر ذائقو آهي.
    ٻئي لذيذ، ذائقو ۽ بو، مان هر روز کائڻ چاهيان ٿو.

  6. جاني بي جي مٿي چوي ٿو

    مون کي ان سان پيار آهي ۽ بدبودار ڀاڄيون به ٻين وينجن ۾ وڃن ٿيون. ان جي بوءِ ته ٿوري آهي پر اها اسان جي صفائي ڪندڙ عورت کي عيان ڪري سگهي ٿي. ساڳي ڳالهه مون تي به لاڳو ٿئي ٿي ته پلرا را مان ايثان لاءِ، جيڪو پڻ غير صحت بخش ثابت ٿيو آهي. هر هڪ کي پنهنجي.

  7. انجنيئر مٿي چوي ٿو

    Licht bitter? 5555 Toen ik het gerecht proefde, kende ik de Nederlandse vertaling niet. Maar net omdat de smaak zo uitgesproken was, ging ik op zoek naar meer info en ontdekte ik dat ze – meer dan terecht – bitterbonen worden genoemd.

    Persoonlijk vind ik dit gerecht interessant, maar zeker in combinatie met de garnalenpasta wordt het mij na een paar happen al te veel.

  8. جوهيس مٿي چوي ٿو

    Hier komen 2 recepten uit mijn lesmateriaal voor de vegetarische keuken.
    Helaas ging de overzichtelijke lay-out verloren

    Sambal boontjes met petehbonen
    Ingrediënten voor 4-5 pers.
    200 g snijboontjes
    2 sjalotten
    لہسن جا 2 لونگ
    sesam of kokosolie
    2 groene pepers
    2 لال مرچ
    5 Petehbonen
    ½ tl sereh (citroengraspoeder)
    1 tl laos
    1 tl gula Djawa of kokosbloesemsuiker
    ½ tl asem (tamarindepuree)
    100 ml ناريل کير
    100 g santen
    3 چمچا پاڻي

    طريقو:
    Snijd de sjalotten, knoflook en pepers ragfijn.
    Snijd de boontjes in grove stukken.
    Halveer de petehbonen of laat ze heel.
    Meng met de sereh, laos en asem.
    Verhit de olie in een wok en fruit het mengsel 3 minuten.
    Voeg dan het water toe samen met het zout, de gesneden boontjes en de gehalveerde petehbonen.
    Stoof de boontjes gaar , voeg dan de kokosmelk en santen toe en laat dit zachtjes bakken totdat het vocht ingedampt en de olie vrijkomt. Snijd de sjalotten, knoflook en pepers ragfijn.
    Snijd de boontjes in grove stukken.
    Halveer de petehbonen of laat ze heel.
    Meng met de sereh, laos en asem.
    Verhit de olie in een wok en fruit het mengsel 3 minuten.
    Voeg dan het water toe samen met het zout, de gesneden boontjes en de gehalveerde petehbonen.
    Stoof de boontjes gaar , voeg dan de kokosmelk en santen toe en laat dit zachtjes bakken totdat het vocht ingedampt en de olie vrijkomt. Snijd de sjalotten, knoflook en pepers ragfijn.
    Snijd de boontjes in grove stukken.
    Halveer de petehbonen of laat ze heel.
    Meng met de sereh, laos en asem.
    Verhit de olie in een wok en fruit het mengsel 3 minuten.
    Voeg dan het water toe samen met het zout, de gesneden boontjes en de gehalveerde petehbonen.
    Stoof de boontjes gaar , voeg dan de kokosmelk en santen toe en laat dit zachtjes bakken totdat het vocht ingedampt en de olie vrijkomt.

    نوٽ:
    Uiteraard kan ook met verse sereh en laos gewerkt worden. Neem 2 stengels sereh, kneus deze en leg er een knoop in. Snijd ca. 3 cm laos in schijfjes en voeg beiden samen met de boontjes toe.
    Het is ook mogelijk de sjalotten, knoflook, pepers, sereh en de laos in kleine stukjes te snijden en met een beetje vocht intensief te vijzelen (oelekken) of met de keukenmachine te bewerken totdat een pasta ontstaat. Deze pasta (curry) wordt aangebraden en verder volgens recept verwerkt.
    Traditioneel wordt ook nog wat trassi (garnalenpasta) verwerkt.

    • جوهيس مٿي چوي ٿو

      Bij het copieren van de “werkwijze” uit mijn receptenbestand is een deel van de tekst dubbel in het blog terecht gekomen. Sorry voor de verwarring.

  9. جوهيس مٿي چوي ٿو

    Sayur Lodeh met tempé en petehbonen

    Ingrediënten voor 4-5 pers.
    2 ltr water
    1 cassave, in blokjes gesneden
    200 g kouseband
    125 g rebung (bamboespruiten)
    75 g petehbonen
    ½ pakje tempé
    250 g spitskool
    1 jonge nangka (jackfruit)
    2 salamblaadjes (Indon. “laurier”)
    5 پيالو
    3 kleine teentjes knoflook
    2 لال مرچ
    2 groene pepers
    2 tl asem (tamarindepuree)
    ½ blok santen
    zout en olie

    voor de boemboe:
    3 kemirienoten
    3 cm laos
    2 tl ketumbar (gemalen koriander)
    3 rawits (kleine rode chilipepers)…eventueel zonder
    1 tl gula Jawa (of oerzoet)

    طريقو:
    Breng het water met wat zout in een pan aan de kook. Snijd de spitskool in smalle reepjes, de nangka klein, de kouseband in 3 cm lange stukjes, de sjalotten en de knoflook fijn, de lomboks schuin doormidden en de tempé in kleine blokjes.
    Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit daarin de sjalotten en de knoflook. Voeg daaraan toe de boemboe en fruit alles nog voor 1 minuut.
    Voeg de cassave, de kouseband, de lomboks en de doormidden gesneden petehbonen aan het water toe en laat dit zachtjes 5 minuten sudderen.
    Dan de tempé, de reboeng en de nangka toevoegen. Voeg vervolgens dan het sjalotten mengsel met de salamblaadjes toe, gevolgd door de asem, de kokoscremé en de spitskool. Laat het geheel nog 15 minuten sudderen. De groenten mogen niet te gaar zijn.
    Verwijder de salamblaadjes en serveer

    ريمارڪس
    Er bestaan talloze varianten op de wereldbekende sayur Lodeh. Dit is een nogal pittige versie. In de Padang kookstijl van Sumatra voegt men graag nog koenjit (kurkuma) toe .

    Voor de redactie: Sorry…in de vorige variant was een fout geslopen. Dit is het juiste recept


تبصرو ڪيو

Thailandblog.nl ڪوڪيز استعمال ڪري ٿو

اسان جي ويب سائيٽ بهترين ڪم ڪري ٿي ڪوڪيز جي مهرباني. هن طريقي سان اسان توهان جي سيٽنگن کي ياد ڪري سگهون ٿا، توهان کي هڪ ذاتي آڇ ٺاهي ۽ توهان اسان کي ويب سائيٽ جي معيار کي بهتر ڪرڻ ۾ مدد ڪري سگهون ٿا. وڌيڪ پڙهڻ

ها، مان هڪ سٺي ويب سائيٽ چاهيان ٿو