Beestachtig wonen op Koh Samui

Door Sander en Mariska
Geplaatst in Column, Reisverhalen
Tags: , ,
12 januari 2015

Wij zijn Sander Hillegers en Mariska van Brederode (beiden 26 jaar); twee jonge, ambitieuze reizigers en Thailand-gekken. Wij hebben ons huis en baan in Nederland opgezegd om voor onbepaalde tijd door Thailand te reizen.

Ik, Sander, heb tussen het reizen door een aantal jaar voor de klas gestaan als meester van verschillende basisscholen in Heerhugowaard. Ik draag altijd twee verschillende sokken en heb een hekel aan ‘moeten’. Mariska heeft gewerkt als freelancer en had een goede baan, als online redactrice, bij een touroperator. De theepot wijkt geen moment van haar zijde, ze is gek op Thais eten en tussen de maaltijden door probeert ze los te komen van het 9-17 bestaan.

Beestachtig wonen op Koh Samui

Drie maanden lang leefden we uit een backpack, reisden we duizenden kilometers met het openbaar vervoer, checkten we in bij tientallen guesthouses en aten we drie keer per dag buiten de deur. Op een gegeven moment word je zelfs dat zat. Daarom besloten we voor een paar weken een huisje te huren op het zonovergoten Koh Samui. Toch hadden we niet kunnen vermoeden dat we begin januari halsoverkop terug naar Nederland moesten..

Huurhuisje via airbnb.nl

Voor €19,- per dag huurden wij een prachtig, authentiek, 100 jaar oud, Chinees huisje aan de kalme zuidkust van Koh Samui. De dag ervoor sliepen we nog in een hutje op het strand waarbij het hutje om het bed heen was gebouwd en je je kont niet kon keren. Nu hadden we zelfs een tweede slaapkamer, een hoog plafond, een veranda, voor- en achtertuin en een eigen keukentje waar we ontzettend blij mee waren. Bij de vriendelijk glimlachende overbuurvrouw huurden we een scootertje voor de hele maand en bijna alles was geregeld.

Direct gingen we dan ook boodschappen doen bij de lokale markt om de hoek. Verse groentes, vers fruit en een prima prijs. Toch verlangden we naar meer, misschien stiekem toch het eten van thuis. Een halfuur later had ik een winkelwagentje in m’n hand en viel mijn mond open van de prijzen bij de Tesco Lotus. Prima winkel maar wat is het duur! Natuurlijk, ik snap dat het geïmporteerde producten zijn, maar al met al betaal je gewoon een Europese prijs voor een karretje boodschappen en misschien nog wel meer.

Beestjes

Toch mocht het de pret niet drukken en genoten we intens van het hebben van een eigen huisje, temidden van locals, palmbomen, straathonden en jungle geluiden. Van het avontuurlijke backpacken zakten we af naar het aanvegen van de achtertuin, waar net een enorme boom zijn bladeren verloor. Met de hand wist ik de laatste bladeren tussen de plantjes vandaan te vissen totdat ik opeens een honderdpoot vastpakte. AAAAAAAH! Gelukkig werd ik niet gestoken, gebeten of wat die beesten ook kunnen doen. Wel wist ik dat ze heel gevaarlijk zijn en dat de Thai er met een boog omheen loopt.

Het was nog niet klaar met de beestjes, een paar dagen later ging wilde ik een enorme struik gaan snoeien die deels over onze veranda liep. Met m´n blote voeten liep ik de tuin in en voordat ik het wist hoorde ik een sissend geluid. Van schrik deed ik een paar stappen naar achter en zag daar een felgroene slang wegschieten onder het huis.

En dan hebben we nog de goede oude huisrat. Het Chinese huisje was ruim twee maanden onbewoond; door mensen dan want een klein ratje had er zijn intrede gedaan. ‘s Avonds laat kwam hij altijd tevoorschijn. Dan zaten wij nog even met de laptop op de bank en kwam er een lief, donzig ratje onder de voordeur door gekropen en de kamer in getrappeld. Maar toen we merkten dat ‘ie ook de nodige keuteltjes achterliet op het aanrechtblad hadden we maar snoepjes gestrooid voor onze donzige vriend..

Straathond

Al snel merkten we dat het zijn van een hond in Thailand niet veel voordelen heeft. Honden worden gewoon aan hun lot overgelaten en hoeven niet te rekenen op wat liefde en aandacht. In onze straat strompelde een zwarte, jonge, labrador/vuilnisbak. Waarschijnlijk kort geleden aangereden door een auto, wat helaas ‘normaal’ is. Ondanks dat hij mank liep en graatmager was, was hij dolenthousiast om ons te zien. Na een paar dagen lag hij dag en nacht op onze veranda en wanneer wij een strandwandeling maakten, liep hij vrolijk mee. Zelfs wanneer wij in de zee gingen zwemmen, zwom hij mee.

Boze buurman

Het werd onze hond en omdat ‘ie redelijk eigenwijs was en altijd bij ons naar binnen wilde – maar niet mocht – noemden we hem Nono. Nono had alleen niet zo’n goede band met onze overbuurman. Vanaf onze veranda keken we bij de norse, oude overbuurman naar binnen. Hij woonde in een vervallen houten huisje dat op instorten stond. De palen waren rot en het dak was lek. Toch was zijn tuin, waar een elektriciteitsmast in stond met tientallen losse draden, perfect onderhouden. Onder zijn huis woonden een stel kippen die lekker konden scharrelen op zijn gazonnetje, althans voordat Nono er de wacht hield.

Keer op keer sprong Nono op van de veranda en rende blaffend (met kwispelstaart) achter de kippen aan tot grote woede van de buurman die dan weer scheldend achter Nono aanrende. Hij gunde ons geen blik waardig, hij was geen zonnetje in huis.

Afscheid

De dagen vlogen voorbij, met tripjes op de scooter door de bergen van Koh Samui of naar verlaten strandjes met wuivende palmbomen. Het was een regenachtige maand, toch was er genoeg zon voor ons. Een onbezorgde tijd totdat opeens de telefoon ging op 1 januari, kwart over drie ‘s nachts Thaise tijd. Het was mijn moeder die vertelde dat m’n opa heel slecht lag.

Na drie telefoontjes met m’n reisverzekeraar konden we onze spullen pakken, namen we de volgende dag afscheid van het huis, Nono en de buurt. We landden op 3 januari om kwart over zes in de ochtend op Nederlandse bodem. Gelukkig heb ik m’n opa nog kunnen spreken en vroeg hij me nog wat wij nou de hele dag aan het doen waren in Thailand. ‘Uhh… beetje op de veranda zitten’, zei ik.

Binnenkort vliegen we weer terug naar Thailand en vervolgen we onze reis. Reis je mee?

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Beestachtig wonen op Koh Samui”

 1. George Coenraad zegt op

  Leuk verhaal. Ik ga jullie volgen mochten jullie weer naar Thailand gaan. Ben zelf ook enkele keren per jaar daar. Heb veel gereist maar toen ik nu 7 jaar geleden voet op Thaise bodem plaatste was ik direct om. Heb zelf een druk bestaan in Nederland Amsterdam waar ik een fysiotherapie praktijk run. Hopelijk in April weer voet op Thaise bodem.

  • Sander zegt op

   Hi George,
   Bedankt voor je reactie. a.s. zondag vliegen we weer terug naar Thailand, we kunnen niet wachten! Hopelijk weet je de tijd te vinden om naar Thailand te komen in April! Succes

  • Odette Koning zegt op

   Sander en Mariska,

   Leuk verhaal, al was de reden van jullie terugkeer minder leuk. Goed dat jullie de reis gaan vervolgen. Ik kom ook bijna ieder jaar in Thailand en wat is het toch een super fijn land. Afgelopen oktober heb ik bijna 2 weken in Chiang Mai en omgeving rondgehangen, heerlijk! Ik heb met mijn man in 2010 drie maanden gereisd en allebei zijn wij al veertigers (mijn man is in juni zelfs 50 geworden). Reizen geeft je zo ontzettend veel rijkdom! Geniet samen.

   Groetjes Odette
   Haarlem

 2. Pat zegt op

  Fijn verhaal en schitterend dat jullie je loopbaan en materialistische levenstandaard voor een tijdje opzij willen/durven zetten.

  Op deze jonge leeftijd zouden alle mensen dit moeten doen, eerder dan gefocust te zijn op geld, gezin, en carrière.
  Die dingen zijn ook zeer fijn, maar alles op zijn tijd.

  Heb ook getracht destijds om dit parcours te volgen, maar dat is toen maar gedeeltelijk gelukt. Heb daar een beetje spijt over.

  Geniet dus met volle teugen van je keuze en deze leerrijke periode, op weg naar de volgende etappe in jullie leven.

  Het allerbeste gewenst.

  • Sander zegt op

   Hi Pat,

   Het is een gewaagd besluit maar aan de andere kant hebben we ook niets te verliezen. Heerlijk om vrij te zijn en te kunnen gaan en staan waar we wiilen, Bedankt voor je reactie, groetjes

 3. FOBIAN TAAMS zegt op

  Wanneer gaan jullie terug?Ik zoek naar jullie verhalen over Chiangmai,maar kan deze nergens vinden!!Ik hoop,dat jullie weer ietwat reisklaar zijn!!gr.Fobian
  Was leuk jullie in chiangmai te ontmoeten!!!

  • Sander zegt op

   Hi Fobian!

   We reizen a.s. zondag weer af naar Thailand. We hebben een aantal blog geschreven over Chiang Mai.

   Deze bijvoorbeeld: http://tipsthailand.nl/wat-te-doen-in-chiang-mai-10-highlights/

   Maar ik heb je mail en nu je facebook dus daar praten we verder!

   Inderdaad leuk je ontmoet te hebben, je bent dus inmiddels weer terug in Nederland?

   Groetjes

 4. Peter de Goede zegt op

  Een heel leuk verhaal, jullie genieten er echt van.
  Wij zijn ook helemaal gek van Thailand en ook diverse keren op Koh Samui geweest.
  We vinden het ook een leuk eiland waar je voldoende rustige plekken heb.
  Wij verblijven meestal in kleine hotels en guesthouses zodat je meer contact met de bevolking heb.
  Carla heeft er al heel wat mooie foto’s gemaakt.
  We hopen er snel weer heen te gaan, als je er vaker geweest bent krijg je daar ook kennissen welke je weer graag wil zien.
  Geniet maar weer van het vervolg van de reis, want in Thailand raak je niet uitgekeken.

  • Sander zegt op

   Hoi Peter,

   Dan delen wij dezelfde mening. In Thailand zijn er zoveel dingen te doen en te zien dat we nog lang niet zijn uitgekeken. Echt een geweldig land, we verbazen ons er keer op keer over en kunnen niet wachten om binnenkort weer terug te gaan!

   Groetjes,
   Sander

 5. riekie zegt op

  Ik heb 4 jaar op koh samui gewoont in lamai
  hoop dat jullie er nog mooie tijden zullen beleven
  en sterkte met je opa

  • Sander zegt op

   Dank! We hebben er een maand met veel plezier gewoond!

 6. Esther zegt op

  Hoi,
  Leuk om je bericht te lezen! Wij gaan aankomende zomer naar Thailand met onze twee kids en we hebben al het een en ander geregeld. De laatste 10 dagen willen we eigenlijk wel op een eiland verblijven. Ik heb naar Koh Samui gekeken maar ik vind het echt verschrikkelijk duur. Hebben jullie tips voor verblijf op Koh Samui met kids? Geniet lekker van het prachtige Thailand.
  Groet Esther

  • Sander zegt op

   Hi Esther,

   Ik zou eens kijken op de website van http://www.airbnb.nl, daar heb je ruime keuze uit verschillende huisjes die je makkelijk voor een dag of 10 kunt huren. Tip: kijk naar de reviews; verhuurders met meer dan 10 positieve reviews kun je gemakkelijk vertrouwen!

   Succes

 7. Joop zegt op

  Heel erg leuk verhaal. Welk huisje hadden jullie op Koh Samui? Ik woon er zelf en wil er wel eens gaan kijken.

  • Sander zegt op

   Huisje staat aan de zuidkust van Koh Samui bij Ban Kao. Bij de enige rumfabriek van Thailand sla je na 200 meter linksaf bij de 7/Eleven. Dan rijd je nog een meter of 300 door en vind je het huis aan je linkerhand. Het huis wordt momenteel verhuurd!

   Maar echt een pareltje!

 8. Marianne H. zegt op

  Hoi,

  We zijn net terug van een rondreis door Thailand. Had nooit veel met Azië, maar omdat er familie en vrienden wonen moest het er toch maar eens van komen.

  Het land is mij 300 % meegevallen. Misschien gaan we nog wel eens terug. Ook Vietnam staat inmiddels op ons verlanglijstje.

  Daarom is het leuk jullie verhalen te lezen.

  Nog gecondoleerd met het verlies van je opa.

  Straks weer een goede reis.

 9. Marie-José zegt op

  Wat een mooi verhaal! Ik ga jullie zeker volgen, superfijn dat jullie weer terug kunnen. Ik wil ooit ook nog eens zoiets gaan doen, dus eerst maar eens flink sparen en dan oriënteren hoe en waar. Wel blij om te lezen dat Koh Samui zo leuk is. Komt zeker op mijn lijstje.
  Goede reis zondag en nog gecondoleerd met je opa.

  Groetjes, Marie-José

 10. Rina zegt op

  Wat geweldig om zo een tijd in Thailand te verblijven. Ik ben een paar jaar geleden met mijn zoon in thailand geweest en hij woont inmiddels in Bangkok en heeft een thaise vriendin. Ik ga dit jaar naar hem toe, maar wil absoluut ook naar changmai…
  Ik zou er wel een paar maanden willen blijven, maar dat kan niet vanwege mijn baan..over 9 jaar als ik met pensioen ben 😉
  Groetjes en een fijne tijd daar
  Rina


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website