Verkiezingsnieuws: Prayut de ideale leider en Kiesraad buigt zich over nominatie prinses Ubolratana

Echt nieuws kan je het niet noemen: Palang Pracharath partijleider Uttama is van mening dat Prayut de beste premier is in een volgende regering en daarom is hij genomineerd als kandidaat-premier. Volgens Palang is hij de enige die voldoende leiderschapseigenschappen heeft om het land te besturen en onrust te voorkomen.

De Kiesraad zal zich buigen over de nominatie van prinses Ubolratana voor  de, pro-Taksin, Thai Raksa Chart. De kans is groot dat zij dit afwijzen. Mogelijk heeft dit ook consequenties voor de Thai Raksa Chart partij die daardoor wellicht ontbonden moet worden.

Thai Raksa Chart heeft gisteren laten weten te luisteren naar de wens van koning Rama X om loyaal te zijn aan het koningshuis.

No votes yet.

9 gedachten over “Verkiezingsnieuws: Prayut de ideale leider en Kiesraad buigt zich over nominatie prinses Ubolratana

 1. Het is een echte klucht die verziezingen. Eens generaal blijft immers generaal. Net of er iets zal veranderen, wat heeft die man eigenlijk al bewezen? Hij staat natuurlijk sterk omdat hij het leger achter hem heeft. Democratie is nog ver weg in Thailand.

 2. Volgens mij zal de nominatie van prinses Ubolratana zeker ook gevolgen hebben voor de Thai Raksa Chart .
  Ze geeft immers met haar nominatie reeds aan dat ze helemaal geen problemen heeft met de politieke zienswijze van deze partij.
  Zodat zelfs al zou ze tegen de wet verstoten hebben,haar duidelijke sympathie voor deze partij, nog altijd in voordeel van de Thai Raksa Chart werken kan.
  Dit haast onvermijdbare voordeel zal van diegenen die in vooruit Prayut het liefste als premier zagen,met alle middelen bestreden worden.

  • Er is geen nominatie en er is tevens geen voordeel die bestreden hoeft te worden, als er al van een voordeel sprake was. Vrijdagochtend is de nominatie gedaan, vrijdagavond al is die als “ongepast” betiteld.

 3. TRC heeft haar (de prinses) kandidatuur al ingetrokken, maar kan wellicht toch nog worden geweigerd deel te nemen.
  Mocht TRC wel meedoen dan verwacht ik dat deze “stunt” haar veel stemmen zal opleveren in vooral noord en noord-oosten van Thailand. (TRC= Thai Raksa Chart)

 4. Over TRC, In het Thai is het (พรรค)ไทย-รักษา-ชาติ. In het Engels maken ze daar (Phak) Thai Rak-sa Chart. (Partij) Thai Zorgen-voor/redden-van natie. De partij ter bescherming of het redden van de Thaise natie.

  Maar de schrijfwijze die de partij zelf hanteert maakt een goede uitspraak voor ons niet makkekelijk. De า is een lange aa klank en ติ op het eind wordt uitgesproken als een -t klank. Dan kom je uit op (Phak) Thai Rak-saa Tjaat. Uitgesproken als (Phák) Thai Rák-sǎa Tjâat.

  Laten we het maar op TRC houden. 🙂

 5. Het stuit mij een beetje tegen de borst dat een politieke partij een buitenstaander bij voorbaat kan nomineren voor premier. Buitenstaander in de zin dat de man of vrouw geen lid van de partij behoeft te zijn en dus ook niet per definitie dezelfde ideen hoeft te hebben. Buitenstaander ook omdat de persoon in de verkiezingsstrijd geen openheid hoeft te geven over zijn/haar ideeen. Buitenstaander ook omdat de persoon niet de politieke leider van de partij is en dus ook niet publiekelijk in discussie kan of hoeft te gaan met personen die wel lijsttrekker zijn. Buitenstaander ook omdat een persoon die reeds politieke functies vervult in het openbaar niet kan worden aangesproken op zijn successen en fouten; volgens mij een van de cruciale elementen in een democratie.
  Een persoon nomineren voor premier die niet op de kieslijst staat, niet door het volk kan worden gekozen en niet de politieke leider van de partij is, is slecht voor welke democratie dan ook.

  • Mee eens beste Chris dat dit voor de democratie zeker niet de juiste weg was geweest. Al begrijp ik ook wel de euforie onder hen die terecht de coupplegende generaals een hak willen zetten. Maar of je vuil spel op vergelijkbare manier moet bevechten? Wat Thailand echt nodig heeft is een betere grondwet, eerlijker kiesstelsel dan wat de junta nu bedacht heeft en meer vrijheid van meningsuiting, dan kan het pad van democratie bewandeld worden.

 6. Veel zgn Thailandkenners resp – duiders zijn in de euforie geschoten bij de gebeurtenissen van afgelopen vrijdagochtend. Echter, geen farang weet hoe Thaise hazen lopen, ook al woont die farang er al vele jaren en spreekt ie elke dag zijn buren. Een farang blijft altijd toeschouwer, met hooguit een plaatsje op afstand aan de zijlijn. De betreffende gebeurtenissen van vrijdagochtend zijn helemaal niet breed en en gunstig ontvangen in grote delen van het land, in tegenstelling van wat her en der, ook op dit blog, werd geroepen. Er werden zelfs al ministers-namen genoemd en en de nodige suggesties gedaan, adviezen verstrekt omdat het politieke landschap zou zijn veranderd.
  TRC en haar “lijstdubaiers”, pardon: “duwers” hebben hun hand stevig overspeeld. Ze hebben gegokt en verloren. De gerenommeerde columnist Prateepchaikul in Bangkokpost vraagt zich zelfs af hoezo überhaupt de partijleiding van TRC zo blind heeft kunnen zijn? En als hij het al niet weet!
  Inmiddels heeft TRC haar verlies erkend, excuses aangeboden, en deze week zal duidelijk tegen welke prijs. Afgelopen zaterdag was niemand bij het partijkantoor te bekennen, en gisteren was de top van TRC in Ayuthaja biddend in een tempel te ontdekken. Zij zien de bui al hangen, natuurlijk. De hele affaire gaat nog fikse staartjes krijgen.
  Het zal blijken dat het tegenddel is bereikt: bij de bevolking is verdere sympathie verloren, TRC zal worden ontbonden, en de PPP is alle troeven toebedeeld.

 7. Moderator: Er zitten te veel fouten in je reactie, daardoor onleesbaar.

Reacties zijn gesloten.