Zo’n 1,6 miljoen hectare van Thailand staat blank. Uit het noordoosten zoekt nog meer water zijn weg naar Bangkok.

‘De overstroming in Bangkok is geëscaleerd tot een crisis. De situatie moet van minuut tot minuut worden opgevolgd.’ Dat zei de minister van Defensie, Yuthasak Sasiprapha, dinsdag.

Sinds eind juli heeft Thailand te kampen met hevige moessonregens, overstromingen en aardverschuivingen. Tot vorige week was de laag gelegen hoofdstad Bangkok, waar 12 miljoen mensen wonen, gespaard gebleven. Ondertussen lopen steeds meer stadswijken onder water. Minstens zeven districten zijn getroffen. De autoriteiten proberen met man en macht het oprukkende water uit het economische hart van Thailand te weren. Maar kunnen de dijken de druk wel houden?

Vloed

Volgens de Thaise krant The Nation krijgt de miljoenenstad de volgende dagen twee enorme massa’s vloedwater te verwerken vanuit het noordoosten. Dit weekend is het waterpeil in de provincies ten noorden van Bangkok voorlopig nog stabiel gebleven. Op sommige plekken is het water zelfs gezakt.

Maar intussen zoekt het water uit het al maanden overstroomde binnenland zijn weg naar het zuiden en stroomt zeewaarts, in de richting van de Golf van Thailand. Het water in de rivier Chao Phraya, die dwars door Bangkok loopt, kan door de vloed een recordhoogte van 2,60 meter bereiken, tien centimeter hoger dan de gemiddelde dammen.

‘Eten vliegt uit de schappen in de supermarkt’, zegt Nonthiya Karndej. Ze woont in het district Phaya Thai, in het centrum van Bangkok, dat voorlopig gespaard is gebleven. ‘Flessenwater is schaars. De Bangkokkianen zijn bang omdat ze niet weten wat hen te wachten staat. De overheid geeft geen eenduidige informatie.’

De 24-jarige copywriter is niet van plan te vluchten. ‘Ik woon op de zeventiende verdieping’, zegt ze. Ze geeft wel toe dat ze gehamsterd heeft voor het worstcasescenario. ‘Ik heb voedsel in blik ingeslagen. Mijn zaklamp, wat cash en een identiteitskaart liggen klaar. Het nieuws houd ik in de gaten en ik heb alle noodnummers bij de hand.’

Ook de op een na grootste luchthaven van Bangkok, die vooral wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten, is ondergelopen. Buiten stond het water tot aan de enkels. Een van de terminals van Don Mueang was inmiddels omgevormd tot een opvangcentrum. Zeker vierduizend vluchtelingen moeten nu elders onderdak zoeken.

Dinsdag kondigde de regering een vijfdaagse vakantie aan, zodat de Thai in de getroffen provincies thuis kunnen blijven of naar een drogere verblijfplaats uitwijken. In verschillende scholen is de start van het nieuwe semester uitgesteld tot midden november.

In de voorbije drie maanden zijn 366 mensen om het leven gekomen door de zwaarste overstromingen sinds decennia. Niet alleen Thailand, maar heel Zuidoost-Azië kampt momenteel met wateroverlast.

Bron: www.standaard.be

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok in crisis door overstroming”

 1. fransamsterdam zegt op

  1.6 miljoen hectare is 16.000 km2, dus in totaal een gebied wat, zou het vierkant en aaneengesloten zijn, ongeveer 130 x 130 km is. Dat is ongeveer 3% van de 500.000 km2 die Thailand in totaal beslaat.
  Het landoppervlak van Nederland is ongeveer 36.000 km2, dus het gebied dat onder water staat is vergelijkbaar met 45% van Nederland.

  Begrijp mij svp niet verkeerd, dit is niet ter bagatellisering of overdrijving van de situatie, maar uitsluitend vanwege het feit dat “1,6 miljoen hectare” mij niet zoveel zegt en ik het toch al even voor mezelf had omgerekend.

  Het is afschuwelijk voor de getroffenen, met name op het platteland, en ik hoop oprecht dat het water zo snel mogelijk weer gaat zakken.

 2. aad pronk zegt op

  Het punt is alleen dat niet alle grond gelijk is wat betreft belangrijkheid. Want op de door jou berekende 3 % van de ondergelopen grond woont wellicht meer dan 20 % van de thaise bevolking (alleen in bkk al 12.000.000 van de 65.000.000 thaise mensen); is waarschijnlijk het grootste deel van de thaise industrie gevestigd en ook het voor thailand belangrijke financiele district van thailand. Alles bij elkaar, een voor mij wat andere indicatie dan dat er maar 3 % van de grond ondergelopen is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website