Bent u Thaise en heeft u een Nederlandse man? Wilt u meedoen aan ons onderzoek?

Wij (Bureau Veldkamp) zijn op zoek naar Thaise vrouwen die de afgelopen tien jaar naar Nederland zijn gekomen om te trouwen/samen te leven met een Nederlandse man.

Hoe is dat verlopen, wat zijn uw ervaringen in Nederland, hoe ziet uw leven er nu uit? In opdracht van het sociaal en cultureel planbureau (CPB) willen wij een antwoord zoeken op deze vragen door de ervaringen met elkaar te delen in een groepsgesprek. Aan een groepsgesprek doen zes à acht vrouwen mee onder leiding van een onderzoekster.

De ervaring leert dat het meestal heel gezellig is tijdens zo’n gesprek. Het gesprek zal in februari plaatsvinden, duurt ongeveer twee uur en wordt gevoerd op een goed bereikbare locatie in Amsterdam of Utrecht.

Bij deelname ontvangt u een beloning van € 40!

Interesse? Neem dan contact op met bureau veldkamp! per telefoon: 020 – 5225 999 (vraag naar Ieke Genee) per mail: i.genee@veldkamp.net

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Gezocht: Thaise vrouwen met een Nederlandse man”

 1. Rik zegt op

  He wat leuk deze hadden wij vd week in de mailbox zitten… Ben toch altijd benieuwd wat ze nou precies willen met deze gegevens en wat ze er mee gaan doen.

 2. Rob V zegt op

  Klinkt interresant. Wat voor onderzoek/rapport gaat het CPB (Centraal Planbureau) precies doen, iets met migratie & integratie in het algemeen, of gerichter op bijvoorbeeld (Z-O) Azië? Zo had het SCP (Sociaal & Cultureel Planburea) in 2011 een rapportage over Chinezen in Nederland. Ben dan wel benieuwd wat het CPB van plan is, zal wel meer gericht zijn op de economische aspecten van diverse migranten? Ik neem ook aan dat er een soort weging wordt gemaakt om te kijkn of de kandidaten representatieve vertegenwoordigers zijn voor het “type” migrant wat hierheen komt? Een interview met alleen maar landarbeiders met weinig tot geen scholing zal andere resultaten opleveren dan hoogopgeleide personen (met of zonder werkervaring in hun herkomst land).

  Mijn partner is pas eind 2012 aangekomen in Nederland, dus die zal wel niet aan het voldoen aan de eisen die gesteld worden. Ze is nu pas net begonnen met een cursus Staatsexamen (Nederlands op B1 niveau, wellicht later B2), te speurtocht naar een tijdelijk baantje om later een baan in de administratie te zoeken. In Thailand had ze een goede baan in die sector (als beste van de klas een Bachelor hierin gehaald). Wellicht dat ze over 10 jaar welkom is voor een rapportage? :p

  • Rob V zegt op

   Reeds 2 minnetjes maar nog geen commentaar. Iemand die het niet eens is of op zijn teentjes getrapt over mijn opmerking dat zo’n interview wel representatief zou moeten zijn voor de Thai die naar NL gemigreerd zijn? Als je een onderzoek onder Nederlanders doet (naar een economische status, sociale status, …) dan voer je ook geen onderzoek uit onder mensen die allemaal hetzelfde profiel hebben (alle laag/midden/hoog opgeleid, alle arm/modaal/rijk, alle een eenvoudige/doorsnee/bijzondere/hoge baan etc). Ik denk dat sommige lezers mijn bericht geïnterpreteerd hebben alsof het negatief was tegenover bepaalde Thai, dat is nadrukkelijk niet het geval. Er is niets in zijn algemeenheid niets mis met laagopgeleide Thai ofzo, of hen die hier geen baantje hebben of een “eenvoudige” baan (restaurant, massage,schoonmaak, ..). Mijn punt is dat ik hoop dat men niet alleen dames met een lager sociaal-economisch profiel gaat interviewen omdat mij dat niet representatief lijkt voor de groep als geheel. Dit moet de lezer dus niet verwarren als een veroordeling over een groep/type dames. Zolang de dames en hun partner maar gelukkig zijn, niet?

   • math zegt op

    Moderator: reageer op het artikel en niet uitsluitend op elkaar, dat is chatten.

   • Fred Schoolderman zegt op

    Beste Rob, het is algemeen bekend, dat de hier langer verblijvende Thaise dames laag zijn opgeleid en ook veelal van het platte land komen (Isaan). Het is dan ook deze groep die als representatief moet worden gezien. Dat hoeft echt niet nader te worden onderzocht. De oproep lezende heeft het onderzoek betrekking op de mate waarop de Thaise dames zich hier in de Nederlandse samenleving hebben geïntegreerd.

    Normaliter kan gesteld worden, dat opleiding en sociale achtergrond je toekomstige ontwikkeling in belangrijke mate zal gaan bepalen. Echter, zolang jouw vrouw de Nederlandse taal niet uitstekend beheerst, dan kan ze een kantoorbaantje wel vergeten. Voorts, is het zo dat het opleidingsniveau in Azië, niet op hetzelfde niveau ligt en hier ook lager wordt ingeschaald. Ik ken verschillende Thaise dames met zelfs een master degree die gewoon in een restaurant of in de thuiszorg werken.

    De mate waarop een buitenlandse vrouw, met een totaal andere cultuur zich hier in Nederland zal gaan ontwikkelen, hangt sterk af van het opleidingsniveau, maatschappelijke en financiële positie van de man en niet in de laatste plaats, van de mate waarop hij zich voor haar zal inzetten!

    • Rob V. zegt op

     De ambassade zou een goed beeld moeten hebben van de opleidingsachtergrond van emigranten in spé, sinds 2006 moeten mensen die naar Nederland willen migreren namelijk een (taal)examen afleggen op de ambassade. Hierbij wordt oa de leeftijd, geslacht, het opleidingsniveau geregisteerd en alfabetisering in het Latijnse schrijft vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt in de zogenoemde halfjaarljkse “Monitor Inburgeringsexamen buitenland”. Helaas staat in deze monitor alleen het mondiale opleidingsniveau van de kanidaten (m/v) geregisteerd, per land/locatio is alleen het slagingspercentage terug te vinden.
     Wellicht dat de ambassade in Bangkok deze gegevens wel kan versrekken, wellicht stof voor een artikeltje over de achtergrond van Thai die naar Nederland komen. Als je naar DBS cijfers kijkt zijn dit vooral veel vrouwen die merendeels bij een autochtoon intrekken en soms bij een partner met dezelfde herkomst.

     Wereldwijd zijn de gegevens van opleiding alsvolgt:
     “Opleidingsniveau neemt toe: 62 Voor de invoering van de nieuwe exameneisen lag het percentage laagopgeleiden constant rond 23% van het totaal aantal kandidaat-inburgeraars. In de tweede helft van 2011 en de eerste helft van 2012 is dit afgenomen tot ongeveer 18% en 19%. Tegenover deze afname staat een toename van het aandeel hoogopgeleiden van 27% voor de invoering van de nieuwe exameneisen tot 35% in 2011-1 en 37% in 2012-2.” (bron: monitor inburgeringsexamen buitenland).

     Met de rest van je bericht ben ik het volledig eens:
     Bij een onderzoek als die hier wordt aangekondigd is het belangrijk dat de kandidaten representatief zijn voor hun groep. Daarnaast is het gewoon interresant om te weten of het vooroordeel “de Thai die hier heenkomen zijn bijna allemaal laagopgeleide vrouwen” (die dan vermoedelijk ook een baan hadden van een lager sociaal niveau zoals de massage sector, prostitutie, hotel personeel, keuken personeel, landarbeider enzovoort). Waarom hangt dit samen? Inderdaad omdat dit één van de belangrijke factoren is die van invloed zijn op de integratie. Je opleidingsniveau en werkervaring wegen dan behoorlijk mee. Natuurlijk spelen er ook andere factoren zoals je persoonlijke ambities (ook hier lees je van vrouwen die “niets” hadden maar hier met hulp van hun partner toch zakelijk succesvol zijn geworden, prachtig!!), flexibiliteit (omgang met de nieuwe cultuur, samenleving enzovoort).

     Wat betreft onze persoonlijke situatie: ja, het is een gegeven dat het Thaise onderwijs toch van wat mindere kwaliteit is en een bachelor of master hier toch lager ingeschaald worden. Ik gok haar niveau dan ook eerder op iets van MBO of MBO+. Aan haar ambities ontbreekt het niet en haar gedrevenheid ook niet, ze is super gemotiveerd om hier de taal te leren en wij zijn er dondersgoed van op de hoogte dat zolang ze niet vloeiend Nederlands spreekt ze en kantoorbaan wel kan vergeten. Dit is zowel een bron van motivatie als een bron van stress, immers heeft ze een voor Thaise begrippen best wel aardige baan en toekomst perspectief op moeten geven en begint ze hier weer op nul. Petje af hoor!

     Ik ben dus benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek, en ik wens alle Thai die hier heen gekomen zijn veel geluk toe, het is niet altijd makkelijk. Of je nu wel of geen opleiding had, wat je baan ook was, voor alle was het een grote stap.

     • Rob V. zegt op

      correctie: DBS = CBS. Deze hebben online bij statnet oa gegevens over de herkomst van (gehuwde)partners.

 3. henk zegt op

  Het blijft dus + en -. ik begrijp het nog steeds niet wat de functie is van + of -.

  Waarom niet representatief? Het gaat bij dit soort onderzoeken toch om een dwars doorsnede van deze doelgroep.

  je gewoon aanmelden dus

 4. Jacques zegt op

  Ik heb het even aan Soj gevraagd, uiteindelijk is ze al 15 jaar in Nederland. Maar ze is niet enthousiast. Ze verwacht niet veel van zo’n gesprek. Bovendien houdt ze privézaken liever in de familie.
  Ter info voor de andere reageerders. Ja mijn vrouw heeft niet meer opleiding dan de lagere school in haar dorp. En toch is het een slimme doortastende vrouw die de kansen, die ze kreeg, goed heeft benut. Een vrouw om trots op te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website