Thai boos om Boeddha beelden op Nederlands toilet

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
22 januari 2013

In de Bangkok Post staat het bericht dat twee, in Nederland wonende Thai, op Facebook een campagne zijn begonnen tegen de beeltenis van Boeddha op een openbaar toilet in Brunssum.

De Facebook-gebruikers met de naam “Anuchit Pomthong” en “Nok Ja” hebben de bewuste foto op hun pagina geplaatst en protesteren zo, naar eigen zeggen, tegen het schaamteloze gebruik van de afbeelding van Boedhha.

Ze roepen landgenoten in Nederland op om ook te protesteren tegen deze uiting die als kwetsend wordt ervaren voor alle Boeddhisten.

“U kunt ons helpen door het delen en verspreiden van deze post, met foto’s van Boeddha op openbare toiletten in Nederland. We hebben de autoriteiten hier gevraagd om ze te verwijderen, maar dat zijn ze niet van plan”, zo lieten de actievoerders weten.

Ze hebben inmiddels ook de Thaise ambassade in Nederland verzocht dit te bespreken met de lokale autoriteiten zodat de foto’s verwijderd kunnen worden.

Verhuurbedrijf BOELS

Het mobiele toilet is eigendom van verhuurbedrijf BOELS. Deze zogenaamde Bio Boxen zijn inzetbaar als tijdelijke toiletvoorziening. De gegevens van het bedrijf staan afgedrukt boven het hoofd van de Boeddha afbeelding.

No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Thai boos om Boeddha beelden op Nederlands toilet”

 1. Rob V. zegt op

  Als artistieke uiting kan ik het wel waarderen, het zijn mooie foto’s (geen gekke “onthoofde” Boeddha’s ofzo zoals je in menig tuincentrum ziet). Maar dat men de locatie van de opdruk ongepast vind kan ik ook goed begrijpen. Ik vraag me af of men ook zou weigeren als een godsdienstig figuur was afgebeeld (Jesus, Mohammed, ….)?
  Het lijkt mij trouwens wel zo handig om (ook) te protesteren bij het bedrijf van wie de WC’s zijn.

 2. Khun Peter zegt op

  Een smaakloze keuze van BOELS. Maar vooral erg dom. Denk eerst even na voordat je zoiets op een WC schildert.
  Wat dat betreft roept het associaties op met Thaise schoolkinderen in Nazi-uniformen, ook niet bijzonder slim.
  Zo is er altijd wel wat.

  • HansNL zegt op

   Groot gelijk, Peter.

   Zou Boels het aandurven om een beeltenis van Mohammed te plaatsen?

   Zouden de lokale autoriteiten dan ook zo lauw reageren?

   Ik denk dat binnen de kortste keren er een opstand onder de korte-tenen groep zou uitbreken.

 3. Holland Belgium House zegt op

  In Nederland word de afbeelding van boedha vooral gebruikt als zijnde een versiering of zoiets in huis, tuin, of in dit geval t straat beeld.
  Ze zullen daar gewoon aan moeten wennen, en als t ze niet aan staat gewoon terug naar Thailand moeten gaan.
  Er word al te veel herrie gemaakt, mohamed in een cartoon, boedha op een wc, kindje jezus in yab yum, en zo kunnen we nog wel even doorgaan!
  Gaat allemaal nergens over!
  En de eigenaar van Boels, is waarschijnlijk geen frequent Thailand ganger.

  • Cú Chulainn zegt op

   @Holland Belgium House, helemaal met je eens. Ik snap ook niet dat vele Nederlanders zich ineens over Boedha druk maken. Zullen wel weer die expats zijn die ineens roomser dan de paus zijn, ineens een ingeving van relegieus besef krijgen. Toen men nog in Nederland woonde was men er tolerant, lachte men om de spotprenten van Mohammed, keek men naar de “Passion of Christ” maar nu het ineens om Boedha en 2 gefrustreerde Thai gaat, is men het ineens verontwaardigd. Laat die Thai zich fruk maken om hun eigen misstanden in Thailand, bijvoorbeeld die illegale hondentransporten iedere maand, laat die 2 Thai daar in Nederland eens een actie over opstarten. Ik denk dat Boedha die posters ook mooi zou hebben gevonden. Zoals gewoonlijk weer een mooi geval hoe vele fanatieke volgelingen zich opwinden over iets waar de desbetreffende persoon, als hij nog geleefd zou hebben, zich heel anders over zou uitgelaten hebben. Is dit het tolerante boedhisme waar menig Thai en vele expats zo op roemen?

   • KrungThep zegt op

    @Cú Chulainn
    Ik heb juist het idee dat degenen die zich hier zo druk maken en opwinden de NL-ers zijn die met hun Thaise partner in NL wonen en degenen die met hun Thaise partner in Thailand wonen een stuk minder…

    • Holland Belgium House zegt op

     Klopt Krung Thep, mijn vrouw is thaise, en maakt zich er in het geheel niet druk over!
     Er is namelijk nog iets, een boedha heeft pas een waarde, als hij in de tempel gezegend is volgens de thais.
     Ik neem aan dat dit met de wc van Boels niet gebeurd is, en dus is het gewoon een afbeelding, net als een foto van een koe, schaap, tulpenveld, auto of wat dan ook!

    • Cú Chulainn zegt op

     @KrungThep, uhh… het krantenartikel spreekt over twee in Nederland wonende Thai. Dus met hun NL partner gaat het om welgeteld 4 personen. Maar gezien het aantal verontwaardigde reacties, lijkt om meer dan 4 te gaan. Wat een onzin, werkelijk. Nogmaals, laat die Thai in NL protesteren om de jeugdprostitutie en die hondentransporten in hun eigen land. Gezien een vorig artikel waren meer Thai bloggers van mening dat je land’s eetgewoonten diende te respecteren, menigeen vond dat het eten van honden in Thailand door ons geaccepteerd diende te worden. Kennelijk is men nu meer verontwaardigd om een Boedha poster dan de vele duizenden honden die iedere maand vauit Thailand naar Vietnam gaan en daar onder de meest erbarmelijke omstandigheden om het leven komen. Dus, respecteer dan ook onze NL gewoonten dat wij kerk en staat gescheiden hebben. Werkelijk zeer hypocriet dat alles wat Thailand aangaat ineens met de mantel der liefde bedekt moet worden.

  • Jan H zegt op

   Dit gaat wel ergens over het is respectloos en niet alleen tegenover Thaise mensen maar tegenover elke Boeddhist in de wereld,kijk dat je voor eigen gebruik een boeddha beeld bij de Blokker of Xenox koopt om je huis of tuin mee op te sieren daar zul je nooit niemand over horen.
   Maar het is zeer vernederend om een Boeddha af te beelden op een openbaar toilet dit toont van zo weinig respect,en respect daar zijn we in Nederland toch de laatste jaren zo koortsachtig naar op zoek.
   Ja je trapt hier mensen mee op hun hart,en dan gelijk komen met als het je niet bevalt dan ga je maar terug naar Thailand (mijn vrouw is ook Thais dus moet zij maar terug omdat zij dit niet leuk vind?).
   Dit zeg je tegen hardwerkende mensen die je over het algemeen nooit ergens over hoort klagen die voor alles en iedereen respect tonen,mogen ze dan alsjeblieft ook een keertje hun stem laten horen omdat hun Boeddha op een pisbak word afgebeeld.
   Alles moet tegenwoordig maar kunnen in Nederland dat is volgens mij dan ook de reden dat dat Nederland nu is wat het nu is een land waar normen en waarden nog ver te zoeken zijn.
   En als de eigenaar van Boels een freqent Thailand ganger zou zijn (wat hij niet is denk ik)anders zou hij toch de cultuur van het land moeten kennen en moeten weten dat je in Thailand van twee dingen moet afblijven en dat is de Koning en van Boeddha.
   Firma Boels het is misschien beter als u in de toekomst zich eerst wat meer verdiept in een religie of geloof voor dat u weer van dit soort acties onderneemt, het opplakken van een Boeddha op een openbaar toilet is voor een Boeddhist ongeveer de grootste belediging die je maar kunt bedenken.

   • Holland Belgium House zegt op

    Beste Jan H,

    Er word in mijn hele reactie op dit artikel, NIETS gezegt over jouw vrouw!
    Ten tweede, ik woon al vele jaren (15 inmiddels) in Thailand, met veel plezier, en respect voor de Thai, hun cultuur, en hun gewoonten!

    Echter deze toiletten staan in Nederland, een land waar wij een afbeelding van Boedha, uitsluitend gebruiken, ter versiering, verfraaiing o.i.d. van huis, tuin of straatbeeld!

    Als jouw vrouw echter niet kan leven, met een afbeelding van boedha, in t straatbeeld, en er zo boos over word, is het idd misschien beter om samen met haar naar Thailand te verhuizen, want daar zal zoiets NOOIT voor komen.

    Het enige probleem waar jij tegenaan zult lopen, is dat je van vele Thai, geen enig respect zal krijgen, en dat de doorsnee Thai ook geen respect voor de falang heeft!
    En dat word erger!
    Wat denk je van bijvoorbeeld van: een falang kan geen grond kopen, ook niet met cash geld?
    Want denk je bijvoorbeeld van toegangsprijzen die voor buitenlanders soms tot 10 keer de prijs is van een thais toegangs kaartje?
    Wat denk je bijvoorbeeld van de scams met jetski huur gebeurd, per defenitie ALTIJD met buitenlanders?

    Is dit respect? Ik kan er nog wel een paar bij kalken hoor, maar dan word het verhaal zo lang.

    Nee Jan H, als t over respect gaat, denk ik dat de Thai van ons Nederlandje, nog veel kunnen leren!

    Ik hoop dat de moderator dit niet weg veegt, omdat ik een paar punten aanhaal, die helaas niet e.e.a. positief zijn over Thailand.

    T is hier een prachtig land om te leven, maar als er over respect gesproken word……….is t in .NL nog heel wat beter gesteld.

    • Jan H zegt op

     Beste Belgium Holland House,

     Ik weet hoe het er in Thailand aan toe gaat ik kom hier ook al meer dan 25 jaar.
     Maar het word nu allemaal ook wel erg uit zijn verband gerukt,(mijn vrouw weet overigens niets van een afbeelding van een Boeddha op een toilet ) ik gaf het als voorbeeld op uw suggestie dat iedereen die kritiek in Nederland heeft en niet hier geboren is maar terug naar zijn eigen land moet.
     Wij zijn het in Thailand toch ook wel eens niet met bepaalde dingen eens moeten wij dan ook maar terug naar Nederland als we dit uiten.
     Natuurlijk zijn er ook in Thailand dingen niet goed(bv die jetski keihard aanpakken die handel)en natuurlijk gaat het niet om cartoons maar het gaat om respect voor elkaar.
     We kunnen voor alles over en weer een excuus bedenken,we kunnen er van alles bij betrekken maar het gaat er om of dit nu nodig is (hoewel ik geloof dat de firma Boele dit niet bewust gedaan heeft en de posters op zich zijn heel mooi alleen niet op die plaats).
     Moeten wij als klein landje nu maar altijd voorop lopen met dit soort acties,en ik weet niet wat je bedoeld met een farang krijgt geen respect,maar ik krijg dat wel degelijk van Thaise mensen hoor.

     Mvg,
     Jan H

    • Siamees zegt op

     Ik vind dat je volkomen gelijk hebt man. Nedreland is Nederland en de Thais of eender wie dan ook heeft daar niet de baas te spelen. Wij moeten ook zwijgen daar ginder ver en hebben al helemaal geen rechten als farang zijnde, en die 2 dingen waar niet aan geraakt mag worden geld alleen daar, kunnen ze nog lekker de mensen een beetje dom en onder de knoet houden, komaan zeg.

   • Cú Chulainn zegt op

    @beste Jan, het gaat om een POSTER Ik ga toch langzaam het gevoel krijgen van al die ophef om een paar Mohammed cartoons.

   • Cú Chulainn zegt op

    @Jan, zo kun je nooit reclame maken. Je trapt altijd wel iemand op de tenen. Ik dacht dat Boedisme stond voor tolerantie?

    • Jan H zegt op

     Cú Chulainn:

     Tuurlijk kun je reclame maken maar het hoeft toch niet zo,de firma Boele heeft het ik niet bewust gedaan hoor zij vonden het denk ik gewoon mooie afbeeldingen.
     En natuurlijk moet je tolerant zijn in onze samenleving,maar dat neemt niet weg dat je voor de dingen die dicht bij je staan en waar je in gelooft voor je mening mag opkomen (zolang het maar geweldloos blijft !!!)

     thanks voor je reactie

     Jan H

    • Rik zegt op

     Er zijn mogelijkheden genoeg om reclame te maken, dit kan ook zeer zeker zonder afbeeldingen van welk geloof dan ook.

     Ik ben het helemaal met Jan (Jan H zegt op 22 januari 2013 om 13:54 ) eens het gaat om respect en nergens anders om!
     Natuurlijk zijn er net als in Nederland vele dingen niet goed te noemen maar daar gaat het in dit stukje totaal niet om, dus om dat erbij te betrekken heeft mijn inziens totaal geen zin en maakt deze hele discussie dan ook overbodig..

     Ook ik kom al vele (22 jaar) in Thailand en ik weet ook helemaal niet wat je bedoeld met een farang krijgt geen respect,maar ook ik krijg dat wel degelijk van de Thaise mensen hoor. Indien je zelf respectvol bent krijg je het ook terug toch?

     • KrungThep zegt op

      Het plaatsen van Boeddha-afbeeldingen op deze bio-boxen heeft helemaal niks te maken met het maken van reclame, maar is slechts decoratie.
      Laat al die mensen zich eens druk maken om echt belangrijke dingen, en niet om zoiets pietluttigs. Get a life !
      Net als hier in andere reacties ook al geschreven wordt, zie ik regelmatig Thaise jongeren met nazi shirts. Dat staat een groot gedeelte van de Europeanen niet aan. Maar denk je nou echt dat de Thai zich er druk om maken wat wij daar van denken ?

  • HansNL zegt op

   Een tamelijk kortzichtige reractie.

   Feit is dat velen onder ons best kunnen begrijpen dat het voor Boeddhisten niet echt passend is.

   In tegenstelling tot een andere groepering welke nogal, hoe zal ik het zeggen, afwijken reageert, zullen de Boeddhisten dat niet doen.
   Ze proberen op een redelijke manier over te brengen dat dit soort zaken niet echt fijn zijn voor o.a. Thaise mensen.

   En de reactie dat als ze dit niet willen dan maar op moeten rotten slaat nergens op, vind ik.

 4. Rik zegt op

  We kunnen natuurlijk ook gewoon een stukje respect tonen voor welk geloof dan ook toch? Maar tegenwoordig moet alles maar mogelijk zijn en kunnen……. Ik geef toe het gaat soms veel te ver om uitingen te verbieden of weg te halen om maar de lieve vrede te bewaren maar het kan zeer zeker ook te ver gaan. Persoonlijk vind ik deze uiting veel te ver gaan en gaat dus zeer zeker wel ergens over! Ik hoop dan ook dat de betreffende firma de bio box verwijderd.

  • Ferdinand zegt op

   Nederlanders zijn geen Boedhisten. De meeste mensen zullen een Boedha poster alleen als versiering zien en verder geen enkele waarde aan hechten. Ik hoef geen respect te hebben voor andere geloven, hooguit accepteren.
   Als je in Boedha, Mohamed, God of wie dan ook gelooft hang je lekker thuis een bidplaatje aan je eigen muur en geef je er de waarde aan die jij er aan hecht en laat je andere mensen met rust.
   Een plaatje is een plaatje en heeft alleen die betekenis die mensen er aan hechten. Denk niet dat de verhuurder van de boxen er iets beledigends mee heeft bedoeld. Dacht waarschijnlijk “leuk prentje, leuk kleurtje voor zo’n saai toilet”.
   Als je in Nederland woont kan ie het beste de Nederlandse normen en waarden accepteren en daar behoort steeds minder geloof bij. Geloven die je lekker thuis.
   Bij mij thuis staan mariabeeldjes en wijwaterbakjes op het toilet, bij kennissen poppetjes in glas die je kunt schudden en dan gaat het sneeuwen, bij een andere hangen er spreuken aan de muur. Iedereen gaat maar lekker zijn gang.
   Als ik in Thailand woon, moet ik me aan de Thaise normen houden en daar ben je heel wat minder vrij dan in Nederland. Ik heb me in Thailand heel vaak verbaasd over de vele nazivlaggen die in allerlei uitgaansgelegenheden hangen. Ik zag op facebook foto’s van Tokio waar eettentjes Hitler heten en getooid zijn met een nazivlag, in Thailand zie je overal motorrijders rondrijden met naziemblemen en ss onderscheidingen. De markten liggen er vol mee.
   Heb in een bar/restaurant wel eens kritisch gevraagd waarom men Hitler afbeeldingen aan de wand hing. Kreeg als antwoord dat is een probleem van julie europeanen niet van ons, voor ons is het een versiering net als elke andere vlag of afbeelding. Waar maak je je druk over.
   Dus terecht … waar maak je je druk over .. ik heb in Nederland een buurman met een tuinbeeldje van een bekende fransman voor zijn buitentoilet staan. Zal beslist een Fransman beledigd over zijn.
   Al met al zie geen enkel bezwaar tegen een afbeelding van een Boedha of van Jezus, Napoleon of Churchill of wie dan ook ergens op een wand of andere plek. Een Thai is in zijn eigen land ook niet erg gevoelig voor dingen die hij niet kent, niet begrijpt, dat is zijn pakkie aan niet.

   • Cú Chulainn zegt op

    @Ferdinand, dit vind ik de beste opmerking. Ik heb mij ook verbaasd over die motorrijders in Thailand die rondrijden met het model van de Duitse staalhelm. Die Thai maken zich ook niet druk over het feit dat die Duitse staalhelm verantwoordelijk was voor miljoenen doden. Maar dan hoor je de Nederlanders ineens niet. Net als bij het eten van hond wordt iedere kritiek op Thailand afgedaan als respect van de Thaise gewoonten en gebruiken. In Nederland hebben wij eeuwen gevochten voor scheiding tussen staat en kerk (religie), en ik ben daar trots op. Vinden al die verontwaardigde Nederlanders die foto nu werkelijk zo schokkend? Het is gewoon een prachtige poster van een Boedha die ik graag zou willen hebben. Die Thai, als ze zo ingeburgerd zijn in Nederland, moeten dit toch weten dat wij heel anders met religie omgaan dan in Thailand. De opzet om te beledigen is in zijn geheel niet te vinden. De poster was slechts decoratie. Werkelijk, ophef om niets. Die Thai storen zich ook niet aan het feit dat half Europa vorige eeuw miljoenen doden heeft gekent onder het nazisme, maar desondanks zijn Nazi-afbeeldingen ruimschoots te vinden in Thailand. Waar blijven nu die verontwaardige Nederlanders?

   • Jan H zegt op

    Beste Ferdinand,

    Het enige wat jij doet is allerlei voorbeelden komen om maar niet te hoeven toegeven dat je met deze actie van de firma Boels mensen voor hun kop stoot.
    Je komt of woont ook in Thailand daarom ben ik zo verbaasd over sommige reacties ook van andere,we gaan niet voor niets met tweehonderdduizend Nederlanders elk jaar naar Thailand.
    En waarom gaan we daarheen het is er mooi weer het eten is er lekker en de mensen zijn zo lief en aardig en behulpzaam,en dat laatste heeft zo ontzettend veel met het Boeddhisme te maken.

    En dan kun je met allerlei voorbeelden komen wat of er niet goed is in Thailand zoals nazi vlagen (in het Boeddhisme en Hindoeïsme word het swastika symbool of hakenkruis zoals wij dat noemen al eeuwen lang gebruikt als heilig symbool).

    Omdat je niets met geloof of een levenswijze hebt zijn deze afbeeldingen voor jou alleen maar plaatjes maar voor Boeddhistische mensen is het meer dan alleen een plaatje.
    Je hoeft geen respect te hebben voor een geloof of een levenswijze maar je kan toch wel een beetje respect tonen voor de mensen die een geloof of een levenswijze volgen.

 5. Fluminis zegt op

  Ben het Helemaal met Holland Belgium House eens. Een storm in een glas water er is altijd wel iets waar anderen over kunnen vallen. als ze bomen op de toiletboxen zetten dan zijn natuurlieffhebebrs uit hun humeur en als ze er een sportwagen opzetten zijn de autoiefhebbers gekwetst….grow up

 6. math zegt op

  Is dat leven volgens Boedha, mensen geld afpersen en aftrommelen, corruptie, verkrachtingen, de moorden die we iedere week lezen, de zovelen doden bij verkeersongelukken door drank, de jaba? Waar maken wij ons druk om als de Thai het zelf al niet doet? Ff naar de tempel en alles is weer goed, kom op zeg! Hier in Nederland word iedereen op de korrel genomen en niemand die er naar kraait. Nu komt Boedha in beeld en staan we te piepen. laat iedereen lekker met zijn eigen bezig houden, hebt die t druk zat!

  • Eric zegt op

   Respect dat is alles.
   En als je niet weet waar je over praat.
   Zeg dan niets, dat is zoveel beter dan te vertellen dat je het niet hebt begrepen.
   Het staat zo dom.

   • math zegt op

    Dat zegt U heel goed, Respect!!! Als u het wat beter begreep ziet u bij een paar voorbeelden dat sommigen mensen die het Boedhisme zo na staan totaal geen respect naar ons toe kunnen opbrengen ( Zie postings over Phuket ). Beschermt u die mensen lekker, ik doe er in ieder geval niet aan mee, maar ik negeer dat soort mensen. Voordeel is dat ik geen discussie hoef aan te gaan met dat soort mensen en dus ook geen problemen kan veroorzaken! Dom ben ik idd wat u zegt ( over respect gesproken ), daarom leef ik lekker in Azie met mijn familie en ben pas begin 40! Werken mag ik er ook niet…..

 7. hansgeleijnse zegt op

  Ik vermoed dat deze twee Thai nog niet helemaal zijn ingeburgerd. Maar recht op hun vrijheid van meningsuiting hebben ze natuurljk. Misschien handig om nog meer aandacht voor hun protest te krijgen: de beeltenissen van Jezus en Mohammed op twee andere plees schilderen.

 8. Jack zegt op

  Ben even in Nederland,waar bemoeien die Thais zich mee? Het ziet mooi uit ,ik kan me er echt niet aan storen.Dat ze zich maar druk maken om andere dingen die in Thai.gebeuren.In de smerigste bordelen met minderjarigen in BKK,Pattaya en Phuket staan grote boedha,s.

  • Cú Chulainn zegt op

   @Jack, correct, Thailand staat bekend als een paradijs voor pedofielen. Zou Boedha daar ook voorstander van zijn geweest? Laat de Thai zich daar eens op gaan richten en de criminaliteit die gepaart gaat met die massaprostitutie. Maar ja, daar wordt goed geld meeverdient, dus zijn de Thai stil. Kennelijk konden ze aan die twee toiletten niets verdienen. Die 2 Thai hebben een goede leermeester gehad aan die vele moslims in Nederland, die zich ook om de haverklap aan iets storen. Wat rest jou in dat goddeloze NL te blijven zou ik die Thai vragen?

   • Rik zegt op

    Sorry maar waar gaat dit over? Het onderwerp gaat toch nog steeds over een afbeelding van Boedha op een toilet? Het is jammer dat er te vaak op dit leuke blog van dit soort zinloze reacties komen te staan (en meer lijken te komen).

    De mensen die dit soort reacties geven willen zich maar al te graag voordoen als Thailand fan maar geven er het liefst toch op af, en nee ik kijk na zoveel jaren Thailand ook al heel lang niet meer door een roze bril. Maar om er op deze manier op af te geven gaat mij toch echt veel te ver.

    • KrungThep zegt op

     Ben het helemaal met Jack en Cu eens ! Waar maken die Thai zich druk om ? Laat ze zich inderdaad eens drukmaken om die vele misstanden in hun eigen land zoals hier al gezegd wordt.
     Maar nee, als Thailand fan mag je niks verkeerds over Thailand zeggen ! Wat een onzin !

 9. Pascal ChiangMai zegt op

  Dit is een moeilijk onderwerp,zelf denk ik dat deze firma daar geen weet van heeft
  het is voor hen die in Boedha geloven zeer kwetzend en respectloos als je dit ziet
  heb daar begrip voor,maar ik denk dat geen enkel kwaad mee is bedoeld,de beeltenissen
  staan met het gezicht naar de buitenkant,als dit aan de binnenkant ook het geval is
  ja dan denk ik dat je daar goed overmoet na denken om het dan teverwijderen,
  sterkte met deze aktie,
  Pascal.

  • Dirk.T zegt op

   Dat deze Thaise dames hier op reageren snap ik,dat er verder niets mee wordt gedaan is maar weer kenmerkend voor Nederland.
   Als er alleen maar de naam van ALLA had op gestaan had zelfs de overheid in gegrepen.
   Hoezo discrimenatie

 10. Fred CNX zegt op

  Ik vind het eigenlijk wel het stadsbeeld een beetje opvrolijken, beter dan een saaie groene of grijze container. In europa wordt de afbeelding en beeldjes veel meer gezien als decoratie. Als je in een koffieshop in Nederland komt zie je ook vaak een Boedhabeeld of afbeelding wat dan meer geassocieerd wordt als ‘rustgevend’; volgens mij zijn er legio voorbeelden over zulk gebruik van Boedha.
  Ik vraag me trouwens af…..als een Thai naar het toilet gaat zou hij/zij eerst zijn/haar ketting met veelal een Boedha relikwie of afbeelding van Boedha afdoen voor hij/zij de behoefte gaat doen of lekker laten meekijken en van de lucht genieten?

 11. rob zegt op

  beste redactie ook ik had de gemeente en boels aangeschreven
  kreeg direct al bericht terug zowel van gemeente als boels

  dit is hun reactie

  Dear Sir, Madam,

  The last days we have received a lot of reactions due to the fact that we have a Bio box toilet with a picture of Budha on it.

  We have produced this Bio box without thinking it would damage or insult any religion our group of people.

  Boels never intended to offend somebody with these boxes.

  As a company we have decided to withdraw these boxes with the picture of Budha from the market and we would like to deeply apologize to everybody who was offended.

  Met vriendelijke groet,
  Boels Verhuur B.V.

 12. Khun Peter zegt op

  Lees dit bericht: https://www.thailandblog.nl/ingezonden/boels-biedt-excuses-aan-voor-boeddha-toiletversiering/

 13. Ad Gillesse zegt op

  Hoe dom kan zo,n bedrijf toch zijn , ze aetten er toch ook geen afbeelding op van de profeet Mohamed of een Christus beeld. Brrrrrrr stelletje amateurs .

  • Tinus zegt op

   Het budisme is geen religie het is een manier van leven. In de perceptie van een Thai, heeft respect een andere betekenis. Heel veel anders dan die van een Hollander. Ook eer gevoel en gezichtsverlies zijn zo van die trekjes, die bij Hollanders toch anders liggen. Het hebben van lange tenen is m.i.z. iets persoonlijk. Tot de boze Thai zou ik zeggen “de volgeling van Boeddha moet het schone in zichzelf stimuleren, het lelijke uitwissen’.

 14. Pascal ChiangMai zegt op

  Boels Verhuur BV,u heeft mijn respect gekregen met de door u genomen beslissing
  vriendelijke groet,
  Pascal

 15. theo zegt op

  Ik ben het met veel reacties eens, die verklaren het respectloos te vinden. Dat vind ik ook. Maar ben er van overtuigd dat Boels Verhuur dat zonder enige bijbedoeling gedaan heeft, en alleen het straatbeeld wilde opvrolijken. Ik vind de reactie van Boels, om deze toiletten met Boeddha afbeelding weg te halen, gróóts! Compliment aan Boels

 16. Jac zegt op

  Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn, Thai of geen Thai, die het niet leuk vinden om
  een foto van Boedha op een openbaar toilet te zien. Ik vind het echter belachelijk om dan te reageren met, als het je niet aan staat ga je maar terug naar Thailand. Ook om er zaken als kinderprostitutie bij te halen vindt ik onzin. Daar wordt al volop tegen geprotesteerd, en is geen reden om, zolang dit niet is uitgeroeid, dan verder maar nergens tegen te protesteren.

  • Holland Belgium House zegt op

   Moderator: Beste reageerder u haalt er van alles bij. Het gaat niet meer over het onderwerp.

 17. Moderator zegt op

  Alles is gezegd over dit onderwerp, wij sluiten de discussie. Bedankt voor uw reacties


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website