Hitler in propagandafilm voor Thaise scholieren

In een Thaise propagandafilm voor over normen en waarden is de beeltenis van Adolf Hitler opgedoken. De gevreesde dictator en aanstichter van de Tweede Wereldoorlog was te zien op een schilderij van een trotse Thaise scholiere die een portret van de nazileider maakte.

Hitler en de trots lachende scholiere komen voor in de filmpjes over Thai Niyom, de Thaise Trots. De filmpjes zijn gemaakt op verzoek van de Thaise juntaleider en premier Prayuth Chan-ocha. Ze gaan over de twaalf kernwaarden die elke Thaise scholier dient te kennen en worden sinds zaterdag vertoond in bioscopen voor de start van de hoofdfilm.

De bewuste scène maakt deel uit van een reeks taferelen die een normale schooldag moet voorstellen: jonge scholieren vangen vlinders op het schoolplein, voeren scheikunde-experimenten uit, doen karate-oefeningen en maken al lachend een portret van de Duitse Führer.

De filmmaker Kulp Kaljaruek zei in de Bangkok Post zich nergens van bewust te zijn: ‘Hitlers portret staat ook op T-shirts, het is misschien wel mode. Dat betekent niet dat ik het eens ben met Hitler, ik verwachtte niet dat dit zo’n punt zou zijn. De film is is goedgekeurd en niemand heeft er vragen over gesteld.’

Hitler en nazisymbolen duiken vaker op in Thailand, vooral op feestjes van jongeren. Volgens een woordvoerder van de Thaise premier, die aangaf de film zelf niet te hebben gezien, is er sprake van een misverstand.

No votes yet.

10 gedachten over “Hitler in propagandafilm voor Thaise scholieren

 1. Het zoveelste misverstand dan. Gebrek aan kennis der geschiedenis.

  Zou een prent van Pol Pot wel tot gefronste wenkbrauwen leiden? Of zijn er zoveel Thaise gezichten in de ban gedaan dat men elders te rade is gegaan?

  Hoe dan ook: smakeloos.

 2. Ik heb de hele clip van 10 minuten gezien. Ze gaat over de zevende kernwaarde: ‘Begrijpen en leren wat de ware kern is van democratische waarden met de Koning als Staatshoofd’. Je zou dus eigenlijk een portret van de Koning verwachten.
  Er zijn dus nog 11 andere 10-minuten clips die dankzij de edelmoedigheid van premier Prayut gratis zijn te bekijken in de bioscopen.
  Het verhaal in deze clip gaat meer over bedrog bij een schoolopdracht dan over democratie.
  Maar waarom dan die hele korte scene in het begin van twee scholieren die lachend op het door hen gemaakte portret van Hitler wijzen? Ik doe een redelijke gok.
  In de Thais-talige anti-Thaksin media wordt Thaksin vaak met Hitler vergeleken waarbij Thaksin nog erger is dan Hitler. Hitler was ook een schurk maar hij deed tenminste nog iets voor zijn land, zegt men. Meestal wordt daarbij opgemerkt dat Hitler ook op democratische wijze, via verkiezingen, aan de macht kwam. De boodschap is dus: verkiezingen zijn niet zaligmakend in een democratie, we kunnen misschien ook wel zonder. En dat is waar: niet alle dictatoren komen uit verkiezingen maar soms wel.

 3. Inderdaad zie je soms jongere Thais rondlopen met Tshirts met nazisymbolen,die ook hier een bewijs leveren van de onwetendheid met betrekking op deze geschiedenis.
  Wat in andere landen reeds lang verboden is,wordt hier normaal verkocht,zonder dat dit voldoende onder controle staat. Ook zie je af en toe bikers rondrijden met twee grote hakenkruizen op hun helm,waarbij je denkt is dit nu bedoeld om te provoceren,of is het een werkelijke onwetendheid.
  Zelfs als je een Thai vraagt naar de houding van Thailand tijdens de 2e wereldoorlog,blijven zeer veel Thai een antwoordt schuldig,wat aangeeft dat ook hier het onderwijs een gebrek heeft.
  Als ik een Thai zie met een nazisymbool denk ik inderdaad aan onwetendheid,en kan ze ook niet schuldig noemen aan bewuste provicatie.
  Anders is het met een Farang die zich af en toe bij deze groep van onwetenden aansluit,en zeker weet wat deze symbolen betekenen,en door het dragen van een hakenkruis helm eigenlijk reclame maakt voor zijn eigen grenzenlose domheid,hoewel ze zelf denken cool te zijn.

  • Je weet dat de swastika ook andere gebruiken en betekenissen had? Zo voerde de Finse strijdkrachten hem vóór de nazis. De swastika heeft ook zijn roots in India. Ik heb enkele Thai ontmoet met swastika tatoos, en dat had echt niks met nazisme of onwetendheid te maken!

   • Beste Rob V,
    Het hakenkruis van de swastika wat hier in meer reacties genoemd wordt,is meestal horizontaal afgebeeld,of met z.g.n. gebogen haken,en wijkt daarom duidelijk af van het nazisymbool.
    Bij het nazisymbool op de Tshirts staat het hakenkruis op de punt afgebeeld zoals dit bij de nazi’s gebruikelijk was.
    Bovendien wordt dit symbool met de zelfde kleuren afgebeeld,die allen bekend zijn van de nazi vlaggen uit Hitler zijn derde rijk,zodat de producent van deze Tshirts wel degelijk dit effect bereiken wilde.
    De farang die een Tshirt met een dergelijk symbool draagt,waarbij de vorm van het hakenkruis,en de kleuren identiek zijn met de kleuren van de z.g.n.nazivlaggen wil dit zonder twijfel in verbinding brengen met het nazisme.
    Ook op de bovenstaande afbeelding geplaatst door de redactie,zie je duidelijk dat het hakenkruis op zijn punt staat,en zodoende niets anders is als het beruchte nazisymbool.

 4. Die Hitlerclip is natuurlijk foute boel voor ons westerlingen…
  Maar het hakenkruis genaamd Wan(mits omgekeerd) wordt in het Verre Oosten gebruikt om GELUK aan te duiden.
  Hier zouden dus door de cultuurverschillen enorme misverstanden kunnen ontstaan…

 5. Het gevaar is dat een demokratie naar een fascistisch regime kan overhellen.

 6. Net zoals we hier bijzonder weinig weten over wat zich allemaal aan oorlogen in Azië heeft afgespeeld, geldt dat ook voor de Aziaten over hetgeen hier allemaal is gebeurd. In de kamer van een kennis van me hangt een grote vlag met het swastika teken. Hem gevraagd: weet je wel wat dat betekend, weleens van de tweede wereldoorlog gehoord? Een ontkennend antwoord! In Indonesië kreeg ik een mooi shirt cadeau, vol met swastika tekens. Maar niet meegenomen naar Nederland.
  Het is echter zo dat het swastika teken in de oosterse landen een symbool is van het zonnewiel en daar dus niet geassocieerd wordt met de tweede wereldoorlog.

 7. Thailand koos in 1941 de kant van Japan en gaf ze vrije doortocht om de Birmaspoorlijn op Thais grondgebied te laten aanleggen. In die periode stond Thailand dus niet aan de kant van de geallieeerden, om het voorzichtig uit te drukken. Wellicht speelt dat mee In het beeld over Duitsland in de geschiedenisboeken op de Thaise scholen.

Reacties zijn gesloten.