Twee nieuwe golven: beide uit China?

Door Chris de Boer
Geplaatst in Opinie
Tags: , , , ,
16 juni 2020

Golf 1: Covid-19

De golf van Covid-19 besmettingen die vanaf november 2019 vanuit China startte is nu bijna de hele wereld over gegaan. De laatste besmettingshaarden van de ‘eerste’ golf zijn Noord- en Zuid-Amerika. Het virus laat een spoor van vernielingen na, in eerste instantie via het aantal doden en langdurig zieken, in de gezondheidszorg en in de economie wereldwijd door de stringente maatregelen die menig land heeft genomen om verspreiding van het virus in te dammen.

In het begin waren er nog niet veel protesten tegen de stringente maatregelen. De reden daarvoor was dat de schrik voor een complete pandemie met een inschatting van miljoenen doden er goed in zat en dat politici er eigenlijk niks aan deden om deze, door doktoren, virologen en wiskundige rekenmodellen omarmde collectieve angst voor het onbekende maar o zo dodelijke virus tot normale proporties terug te brengen. Omdat we in het begin niet zoveel wisten van het virus (manier van verspreiden, mate van dodelijkheid, mate van duurzaamheid op oppervlakten enz enz) moest er werkelijk alles aan gedaan worden om de verspreiding te verlangzamen want anders zou de gezondheidszorg ineenstorten: het aftoppen van de groeicurve. Politieke leiders luisterden alleen maar naar de doktoren en de rekenmeesters. En oppositiepartijen lieten zich eigenlijk nergens horen, blijkbaar bang om bij de eerstvolgende verkiezingen te worden afgerekend op hun afwijkende standpunt.

Elk land in (doods-)angst, in menig land ellendige beelden van doden en zelfs massagraven, ziekenhuispersoneel in maanpakken en (een tekort aan de ‘goede’) mondkapjes overal. Een perfecte voedingsbodem voor de berusting van menigeen in de stringente maatregelen van lockdowns, verplichte mondmaskers, temperaturen, alcoholverbod, social distancing. De groeicurve is al maanden geleden afgetopt, nergens is het ziekenhuisapparaat oververhit geraakt en IC-units staan weer werkeloos. Toch moet de bevolking nog steeds inbinden.

De sociale, economische en psychologische gevolgen van al deze maatregelen zijn desastreus te noemen. In het ene land erger dan in het andere, afhankelijk van de mate van besmetting, de strengheid en tijdsduur van de genomen maatregelen en het sociale vangnet voor gedupeerden. Miljoenen mensen, met name in zich ontwikkelende en minder ontwikkelde landen, worden weer in de armoede gestort, 30 jaar terug in de tijd. Zelfs in de gezondheidszorg zijn miljoenen gezonde jaren verloren gegaan door uitstel van behandelingen van ernstig zieken en de angst van zieken zelf om voor behandelingen naar het ziekenhuis te gaan waar mogelijk Covid-19 heerst.

Zijn er ook winnaars? Natuurlijk. De een zijn dood, is de ander zijn brood. En dan bedoel ik niet de begrafenissector maar online verkopers zoals Amazon, dat in het eerst kwartaal van 2020 26% meer omzet boekte met een totaal van 75 miljard Dollar.

www.nytimes.com/2020/05/01/business/dealbook/bezos-amazon-coronavirus.html

De belangrijkste winnaar is waarschijnlijk het milieu: minder verontreiniging door het stoppen van de productie, nauwelijks vlieg- en autoverkeer en meer ruimte voor dieren die zich nu laten zien omdat er geen mens aanwezig is op bepaalde, toeristische locaties. Een punt om vast te houden maar de eerste ontwikkelingen in China geven aan dat men weer op de weg terug is om het milieu te vervuilen zoals voor de Covid-19 crisis. Niks geleerd blijkbaar.

Volgens mij bestaan er geen rekenmodellen voor een tweede golf Covid-19., op basis van een eerste golf, maar blijkbaar zijn doktoren en politici er niet gerust op dat het virus onder controle is of wellicht zelfs verdwenen. Tot er een vaccin is en/of geneesmiddelen moet de angst voor het virus, in casu een tweede golf, worden gehandhaafd. Er mogen dan wat verlichtingen komen van de maatregelen, er staan nog steeds straffen op het niet bewaren van afstanden. En: om snel in te kunnen grijpen bij nieuwe besmettingen die er in de ogen van de deskundigen komen (waarom is mij volstrekt onduidelijk) worden mensen/toeristen/bezoekers/shoppers gevraagd dan wel gedwongen om een app op hun telefoon te laden zodat men gevolgd en gewaarschuwd kan worden. Ik laat mijn telefoon thuis nu als ik boodschappen ga doen. Het lijkt er op of alle wetenschappelijke informatie die sinds November 2019 is verzameld over het virus er allemaal niet toe doet. En of de zich aftekenende gevolgen van de strikte maatregelen nog niet erg genoeg zijn en eigenlijk vragen om onmiddellijke beëindiging daarvan.

Waarom komt die tweede golf er volgens mij niet, ook niet vanuit China (de nieuwste 58 besmettingen kun je op een bevolking van 1.4 miljard toch moeilijk een nieuwe uitbraak noemen)?

 1. Net zoals bij het griep-virus is Covid-19 een voorjaarsvirus en het is nu zomer;
 2. Er zijn duizenden slachtoffers gevallen, er zijn veel meer duizenden mensen van het virus genezen (en die worden niet meer ziek of zo ziek);
 3. Er zijn waarschijnlijk miljoenen mensen die het virus bij zich dragen maar er niet ziek van zijn geworden en wellicht immuun zijn;
 4. Er zijn miljoenen zo gezonde mensen op deze aarde die van de eerste golf niet ziek werden en bijna zeker ook niet worden van de tweede golf.;
 5. Degenen die het virus in de eerste golf verspreiden waren reizigers. Dat reizen is nu geminimaliseerd en komt niet in dezelfde mate snel terug.

Golf 2: Toeristen

In het afgelopen decennium is het aantal Chinese toeristen naar Thailand gegroeid van ongeveer 1 miljoen in 2010 tot 11 miljoen in 2019 (https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Thailand). Dat kun je eigenlijk geen golf meer noemen maar een tsunami. Tel daarbij de toeristen uit India, Korea, Japan en Singapore bij op en je ziet dat het merendeel van de toeristen naar Thailand uit Azië komt. En dat is ook niet zo raar. Met deze landen heeft Thailand ook meer economische, historische en politieke banden, de inwoners van deze zich ontwikkelende landen zijn welvarender geworden en hebben nu tijd en geld om naar een buitenland te reizen. De Amerikanen en Europeanen blijven in de groei achter. Het is dus niet zo raar dat Thailand zijn zinnen meer zet op Aziatische toeristen dan op Europese en Amerikaanse. Naast veel grotere aantallen (India en China samen zijn zowat de halve wereldbevolking) zijn de milieu-invloeden van toeristen op kortere afstanden ook gunstiger. En wellicht geven de Chinezen per dag per persoon minder uit dan toeristen uit welvarende landen (hoewel het beeld van de niets uitgevende Chinees in groepsverband al een tijd lang in strijd is met de werkelijkheid), het gaat om miljoenen toeristen en niet om tienduizenden.

Komt er een tweede golf toeristen? Ja, daar ben ik wel zeker van. Het kan kort duren maar zeker niet lang of de Thaise grenzen worden weer opengesteld voor buitenlandse toeristen. Men zal allerlei (onnodige) voorzorgsmaatregelen nemen om vermeende verspreiding van het (verdwenen) Covid-19 virus te voorkomen maar naarmate de aantallen toeristen toenemen en het virus niet meer opduikt zal men steeds meer kritische vragen stellen over de maatregelen die uiteindelijk dus verdwijnen omdat zij het leven alleen maar bemoeilijken. Op den duur is er geen ‘nieuw normaal’ meer, omdat het nieuwe normaal abnormaal is en tegennatuurlijk.

18 reacties op “Twee nieuwe golven: beide uit China?”

 1. ruud zegt op

  Ik denk, dat u bij het Chinese toerisme een denkfout maakt.
  De vlucht vanuit China en terug mag dan wel korter zijn, dan die vanuit bijvoorbeeld Europa, maar de Chinezen komen meestal maar voor een korte periode, wat betekent, dat er voortdurend Chinezen heen en weer worden gevlogen.
  Als een Europeaan 3 weken, of een maand in Thailand verblijft, komt dat waarschijnlijk overeen met 4, of 5 retourvluchten met Chinezen. (de werkelijke verhouding tussen de gemiddelde verblijfstijden ken ik niet)
  Verder worden die Chinezen voortdurend heen en weer gesleept naar allerlei plaatsen om te bezichtigen, terwijl de Europeaan vaak op het strand eindigt, in ieder geval voor een deel van de reis.

  Persoonlijk denk ik, dat de (milieu) schade van die kort verblijvende Chinese touristen, wel eens groter zou kunnen zijn voor Thailand, dan de opbrengsten.

  Met overbelaste ziekenhuisapparatuur doelt u waarschijnlijk op Nederland, want Thailand heeft officieel nauwelijks Corona.

  De IC apparatuur in Nederland was natuurlijk wel overbelast, maar wat doe je dan?
  Je verhoogt de eisen voor de IC.
  Daardoor zijn ongetwijfeld mensen gestorven.
  En laten we wel wezen, de mensen in de verpleeghuizen zijn doelbewust opgeofferd, om voldoende capaciteit in het ziekenhuis te houden.

  Overbodig geworden mensen.
  Daar zal wel geen parlementaire enquette voor gehouden worden, de eerste paar jaar.

 2. Hammus zegt op

  Of Corona “slechts” een een voorjaarsvirus blijkt, is af te wachten. Vanaf volgende week is het zomer en na 3 maanden herfst. Op het noordelijk halfrond breken dan weer omstandigheden aan die het virus meezitten. Verder gaat het niet om het geringe aantal slachtoffers en besmettingen, want tot nu toe zijn die aantallen ;laag vanwege de genomen maatregelen. Het gaat om het gevaar dat miljoenen mensen zich desondanks besmetten, ziek worden en massaal een beroep op de nationale gezondheidszorgsystemen. Die implodeert. Dus moet er tijd gekocht tot een vaccin en medicatie is ontwikkeld. Daarna komt het toerisme wel weer op gang in golven en tsunami’s zoals bekend. Lees dit artikel en je bent weer bij:
  https://www.biomaatschappij.nl/daarom-laten-we-covid-19-niet-gewoon-zijn-gang-gaan/

  • chris zegt op

   beste Hammus
   Dat gevaar dat miljoenen mensen elkaar besmetten, bestaat helemaal niet. Slechts een klein percentage van de besmettingen leidt tot een beroep op de gezondheidszorg. De OVERGROTE meerderheid blijft gewoon thuis en ziekt het uit.

   • Ger-Korat zegt op

    De overgrote meerderheid word niet eens ziek want is niet bevattelijk, zo’n 50% las ik al. Daarnaast heeft van de overgebleven 50% zo’n 80% helemaal geen ziekteverschijnselen en weet het niet eens dat ze het virus hebben gekregen. Uiteindelijk blijft maar 10% over van de totale bevolking en daarvan zal weer de grote meerderheid slecht licht klachten hebben, van een avondje niet lekker voelen tot een keelpijntje. Blijft uiteindelijk slechts een heel kleine groep over welke meer last ondervind tot ernstige verloop.

    Voor wetenswaardige inzicht zou men wat vaker naar de site van Maurice moeten gaan: https://www.maurice.nl/2020/06/13/we-staan-op-vrijwel-nul-besmettingen/

    en bijvoorbeeld een onderzoek in China dat aanduid dat 86% van de aangetoonde besmettingen geen tot bijna geen ziekteverschijnselen vertoont. Dus zoals ik al zei 50% krijgt het niet eens en in dit onderzoek staat dat van de andere 50% zelfs 86% er bijna geen last van heeft of niet eens weet dat ze hebben.
    https://www.newscientist.nl/nieuws/hoe-het-coronavirus-zich-ongemerkt-verspreidt/

   • Hammus zegt op

    In Peking zijn enkele 10-tallen nieuwe besmettingen geconstateerd. Een paar stadsdelen gaan op slot. Volgens de redenering van Chris allemaal voor niets want uiteindelijk zijn er slechts enkelen die lst ondervinden. Ziekenhuizen bouwen, IC’s opschalen, de economie ontwrichten: allemaal kul. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/peking-deels-op-slot-vanwege-extreem-ernstige-nieuwe-corona-uitbraak/ar-BB15yt57

   • Je krijgt bijval:

    Van corona herstelde viroloog: die tweede golf komt er niet

    AMSTERDAM – We moeten beducht zijn voor lokale corona-uitbraken, maar een omvangrijke tweede golf is niet waarschijnlijk. Dat stelt de Belgische topviroloog Peter Piot, die wereldberoemd werd dankzij onderzoek naar ebola en aids. Piot noemt de nieuwe Covid-19-uitbraken ‘opflakkeringen’.

    Die uitlatingen, die bijval krijgen van Vlaamse en Nederlandse virologen, zijn goed nieuws. Burgers en bestuurders worstelen al langer met de vraag of we nu wel of niet moeten vrezen voor een tweede virusgolf. Piot geniet autoriteit en is speciaal adviseur van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. De Vlaming herstelde onlangs zelf van de ziekte.

    ,,Ik denk niet dat het één massale golf zal zijn”, zei Piot op VRT Radio over toekomstige corona-haarden. ,,Maar hier en daar zullen opflakkeringen zijn van infectie. We zien dat nu al gebeuren in de landen die eerst getroffen waren, zoals in China en Zuid-Korea.”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/776615391/van-corona-herstelde-viroloog-die-tweede-golf-komt-er-niet

  • Harry Romijn zegt op

   Even bij The Guardian kijken en u bent voorgoed van dat “griepje” kolder verlost. Covid-19 can damage lungs of victims beyond recognition, expert says
   https://www.theguardian.com/world/2020/jun/15/covid-19-can-damage-lungs-victims-beyond-recognition-expert-says

   • Ik ben geen arts, maar dat is zeer waarschijnlijk de uitkomst van het Cytokine release syndroom. Dat doet niet het virus maar het lichaam zelf als reactie op het virus. Een virus heeft nooit als doel zijn gastheer te doden, want dan doodt het virus zichzelf.

 3. Guido zegt op

  Zeer goed en positief artikel.

 4. IPA zegt op

  Voor een deel volg ik de redenering. In NL heeft echter slechts 5% antistoffen ontwikkeld en het virus dus gehad, dan hebben we nog wel een lange weg te gaan voordat iedereen (of een voldoende aantal om verdere verspreiding tegen te gaan) het heeft gehad. Beleid gericht op het indammen totdat er vaccins of goede medicijnen zijn, lijkt me dus wel prettig, gezien het nog te verwachten aantal ernstig zieken doden. Of het een voorjaarsgriep is, weet ik ook niet. Er zijn landen met veel problemen die niet voldoen aan het bijbehorende weersbeeld.

  Over die tweede tsunami: ik vraag me af wie er precies van gaat profiteren wanneer bedrijven in de toeristische industrie over de kop gaan. Ik kan me voorstellen dat juist de kleine Thaise restaurants, bars en hotels het niet gaan redden bij een voortdurende lockdown. Deze plekken kunnen vervolgens worden opgekocht … door Chinese investeerders?

  Ons plan was/is om in december met het gezin naar Thailand te vliegen, maar we moeten nog maar zien of dat dan kan, mag en wat er nog overeind staat van wat we nu hebben geboekt.

 5. Karel van der Bijl zegt op

  Ik noem het de #coronascam… en voor een andere kijk dan de gangbare vanuit overheid en media hierop een paar links naar video’s… zolang ze door Youtube vanwege de censuur niet verwijderd worden…

  https://m.youtube.com/watch?v=KM9BcsH5Wro&feature=youtu.be

  https://youtu.be/Zaopy_cZ-9c

  https://youtu.be/Gj9FPmvPMz0

 6. John Chiang rai zegt op

  Hoe zou een regering dan reageren moeten op een onbekend virus, waarvan zelfs de virologen nog steeds niet genoeg kennis bezitten,en iedere dag opnieuw daartoe leren.
  Landen die te laat gereageerd hebben zoals Italie,en ook Engeland,Amerika,Brazilië etc, die het in begin op hun manier oplossen wilden,zien nu qua de hoogste sterfcijfers, de gevolgen van hun totaal verkeerde denk en beleidswijze.
  Natuurlijk kan men er achteraf over strijden, of alle maatregelen die genomen zijn in sommige landen,de geweldige economische prijs wel waard waren.
  Toch is het een feit dat alle landen die wel meteen of misschien overgerageerd hebben nu de minste doden te betreuren hebben.
  Ik zou graag die schreeuwers zien, die nu achteraf alles beter weten, en zelfs openlijk demonstreren,als hun regeringen alleen aan de economie gedacht hadden,terwijl dagelijks de virus slachtoffers met duizenden gestorven waren.
  Het is niet het virus wat zich verspreidt,maar vooral de mens,de pseudo viroloog, die iedere maatregel aantwijfeld, onvoorschillig met deze omgaat,omdat ze denken alles beter te weten.

  • Ger-Korat zegt op

   d december wist Taiwan al dat er iets flink mis was en nam op eigen houtje maatregelen ( WHO wil Taiwan niet ). In januari en februari al flink uitbreidingen en pas in maart besluiten de virologen in Nederland tot actie over te gaan. Op 1 februari vloog ik van Bangkok naar Amsterdam en tot Dubai had iedereen al een masker op, van Dubai naar Amsterdam slechts een handvol passagiers. Kijk als je als viroloog letterlijk niet verder dan je neus kijkt en niet beseft dat in 12 uur een virus zich over de wereld kan verspreiden en de een ieder waarschuwt en de gewone burger zelf al maatregelen neemt, heb je iets niet goed gedaan als viroloog.
   We zijn geen pseudovirologen maar mensen met een nuchtere kijk. Kijk voor een ander voorbeeld: de recente massa-demonstraties in Amsterdam en andere plaatsen: nou ondanks Kamervragen en veel kabaal van sommigen waaronder vooral de virologen , blijkt maar weer dat de verspreiding 0,0 was. Tijd om de virologen beslissingsbevoegdheid af te nemen, ik toon dit met 2 goede voorbeelden aan maar zo zijn er vele meer.

  • chris zegt op

   beste John Chiang rai,
   Dat is wel een leuke opmerking over dat ‘onbekende’ virus. Ik heb vroeger eens een cursus Chaosmanagement gevolgd en wat blijkt? Er bestaat NIETS NIEUWS in de wereld dat volslagen onbekend is. Naast het feit dat dit ook in strijd zou zijn met de evolutietheorie (en meer de theorie zou onderschrijven dat God de wereld gemaakt heeft) heeft elk nieuw of onbekend fenoneem trekken van een fenomeen dat reeds bestaat. De hamvraag is nu natuurlijk WELKE trekken. En dan moet je naar alle aspecten van het nieuwe fenomeen kijken en niet alleen naar de effecten of naar de structuur. En indien men dat OP TIJD gedaan had had men elementen in corona kunnen ontdekken van reeds bekende virussen, verspreidingsmethoden en/of dodelijkheid. Nu heeft men zich blind gestaard op de medische kant en de dodelijkheid op basis van inadequate wiskundige modellen.

   • John Chiang rai zegt op

    Moderator: Niet chatten svp.

  • Mee Yak zegt op

   Moderator: Niet generaliseren svp

 7. sjaakie zegt op

  Met aandacht voor realiteit geschreven artikel, wordt vervolgd, dat is zeker.

 8. Johnny BG zegt op

  Uiteraard zijn er vele meningen over dit onderwerp maar halverwege mogen de maatregelen ook wel op juiste waarde ingeschat worden.
  Het is nieuw en men weet er weinig vanaf. Zijn bepaalde ethnische groepen bevattelijker of heeft het andere oorzaken dat men besmet raakt?
  Niemand wil dat de werkende bevolking aan het apengapen gaat want dan is het in een land ook wel afgelopen en in dat licht bezien vallen 2 -3 maanden best wel mee en zeker in landen waar oorlog heerst.

  Kinderen worden niet voor niets ingeent tegen kinderziektes en dan is er een discussie dat het Gods wil mag zijn om het kind weg te nemen maar anderen denken eenmaal anders en dan is het onzinnig om risico te nemen. Ieder leven vertegenwoordigt kapitaal en kosten gaan voor de baten of je het er nu mee eens bent of niet.
  Ook op menselijk vlak is het ongewenst om risico te nemen en wellicht is het goed om een codicel op te stellen. Zoiets als bij een officiele pandemie wens ik niet op de ICU opgenomen te worden en dan maar zien hoe stuur men is.

  Na de regen komt de zon en ook na deze hobbel. Het belangrijkste vind ik dat de ondernemers positief zijn en er zelf vertrouwen in hebben dat het weer financieel te behappen is cq kostendekkend.
  En zo niet dan draait het leven toch wel door.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website