Absoluut. Een overduidelijk JA. NEE.

Door Monique Rijnsdorp
Geplaatst in Expats en pensionado, Opinie
Tags:
30 november 2013

HSBC, volgens het tijdschrift Forbes in 2008 de grootste financiële dienstverlener ter wereld en het op zes na grootste bedrijf ter wereld, deed van 29 april tot 11 juni 2013 onderzoek onder 7004 expats in bijna 100 landen. Een respons van 30 of meer was vereist van ieder land.

Helaas is Thailand niet in te delen in het algemene klassement vanwege het ontbreken van gegevens inzake het opvoeden van kinderen. Het onderzoek is ’s werelds grootste onderzoek naar expats uitgevoerd.

Op een aantal punten wil ik u graag mijn mening geven. Ik ben benieuwd in hoeverre u het met mij eens bent en of u wellicht ook een mening bent toegedaan op deze en andere punten.

Thailand staat op het gebied van gezond dieet op nummer 1

Het is inderdaad zo dat in Thailand eten een belangrijke plaats inneemt, misschien zelfs wel de belangrijkste plaats in het leven van de Thai. De Thai eet, zo lijkt het, de hele dag door en overal zie je dan ook eetstalletjes met heerlijk tropisch fruit, rijst met onder andere kip en groente, soepjes  en fruitsapjes  en dit alles ook nog eens vers bereid. Ook is fruit en groente erg goedkoop en dus voor iedereen betaalbaar.

Helaas er zit wel een addertje onder het gras.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat op fruit, groente maar ook op kruiden en pepers in Thailand zich veel bestrijdingsmiddelen bevinden. Thaise wetenschappers proberen boeren in Thailand te overtuigen van het gebruik van organische meststoffen maar hebben nog een lange weg te gaan.

Op Thailandblog is dit onderwerp al eerder besproken.

De olie waar men in bakt is niet altijd even vers wat ook weer schadelijke stoffen kan veroorzaken en in de gerechten worden vaak behoorlijke hoeveelheden suiker gebruikt.

Dus gezond? Ja op gebied van overal verkrijgbaar, betaalbaar en grote hoeveelheden groente, fruit, kruiden en pepers ten opzichte van de ongezonde snack zeker. Maar helaas op het gebied van de hoeveelheden suiker in de gerechten en sauzen en bestrijdingsmiddelen nee.

Toegang tot de gezondheidszorg en kwaliteit: 15e plaats

Dit verbaast mij, ik had verwacht dat Thailand hier hoger zou scoren wellicht dat dit komt omdat ik de gezondheidszorg vergelijk met Nederland en alleen in Bangkok. De gezondheidszorg heb ik in Bangkok als zeer toegankelijk ervaren en de kwaliteit van de artsen in de betere ziekenhuizen als kwalitatief zeer hoogwaardig.

Thailand qua sociaal leven op nummer 1

Ja, daar kan ik het mee eens zijn. Het leven speelt zich hier vooral af buiten en tijdens het eten. De Thai heeft geen haast en neemt de tijd voor je.

Het maken van locale vrienden daarentegen staat op de 8ste plaats, tja dat is een moeilijke. Wat verstaat men onder een vriend, een Thai noemt al snel iemand zijn vriend, mijn masseuse bijvoorbeeld noemt haar klanten die eens per jaar tijdens vakantie bij haar komen voor een massage een vriend, wellicht noemt zij mij ook haar vriendin?

De Nederlandse definitie van vriendschap kent vele varianten van bekende tot goede bekende, van kennis tot goede kennis, van vriend tot goede vriend. Als men deze uitkomst baseert  op een goede bekende tot en met een goede kennis dan ben ik het ermee eens. Baseert men dat op mijn definitie van vriend tot goede vriend, dan denk ik dat Thailand toch lager scoort.

Dan nog een aantal laatste punten anders wordt mijn samenvatting wel erg lang.

Het locale weer, 3e plaats

Ja wat moet ik hier nu opzeggen? Wij Nederlanders houden graag van praten en/of klagen over het weer. Ik zou dus kunnen zeggen het kan hier verschrikkelijk heet zijn en als het een beetje tegenzit heb je pech in het regenseizoen en regent het lang aan een stuk door.

Maar in zijn geheel gezien vind ik het weer fantastisch! Zelfs als het regent zijn de temperaturen zeer aangenaam en in tegenstelling tot bijvoorbeeld harde koude wind in Nederland ervaar ik harde wind in Thailand als een aangename bries.

Locale cultuur en Locale winkels en markten op nummer 1

Wie het hier niet mee eens is, is nooit in Thailand geweest!

Locale transport op nummer 3

Absoluut. Om een voorbeeld te geven, ik stond een keer langs de weg in ons kleine dorpje te wachten op mijn vervoer toen er een brommertje voorbij kwam en vroeg of ik vervoer nodig had. Dit is niet iets bijzonders maar dagelijkse kost.

Net als dat men op iedere hoek van de straat vervoer kan regelen, zij het met een taxi, bus, boot, brommer of een toevallige voorbijganger die hoopt wat bij te kunnen verdienen.

Het vinden van accommodatie op 2

Een overduidelijk JA.

Het wennen aan het Thaise eten op 3

NEE, dat mag wat mij betreft op nummer 1.

Het leren van de Thaise taal op 33

Jazeker, misschien zelfs nog wat lager en dan heb ik het over het echt goed leren van de Thaise taal en niet de vakantieconversatie.

Het passen in de nieuwe cultuur op 3

Jazeker, de Thai is flexibel en heeft begrip voor het niet kennen van de Thaise gebruiken en gewoontes en zijn graag bereid die geduldig uit te leggen.

http://www.expatexplorer.hsbc.com/#/country/netherlands/thailand/


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Absoluut. Een overduidelijk JA. NEE.”

 1. chris zegt op

  Het onderzoek is uitgevoerd onder expats die WERKEN. En ik vermoed dat HSBC het eigen klanten-adressenbestand (en wellicht van potentiele klanten) gebruikt heeft om het onderzoek uit te voeren. De resultaten zijn dan ook mijns inziens niet representatief voor de expats in een land (in sommige landen zijn meer gepensioneerde expats dan werkende expats), en niet eens voor de werkende expats in een land. Het klantenbestand van HSBC bevat vermoedlijk veel en veel meer expats op management-niveau van internationaal opererende bedrijven. Expats met een lokaal contract of expats met een ‘gewone’ baan zitten niet in het bestand en dus niet in de steekproef.
  In dat licht moeten de resultaten dan ook worden gezien en geïnterpreteerd.

 2. Peter vz zegt op

  Het passen in de nieuwe cultuur verbaast mij. Volgend mij passen maar weinig expats in de Thaise cultuur. De Thai is mag over het algemeen erg tolerant zijn, maar dat betekent nog niet dat expats in de Thaise cultuur passen. Ik zou deze zeer laag scoren voor Thailand.

 3. chris zegt op

  Moderator: u bent aan het chatten.

  • chris zegt op

   Moderator: u heeft uw reactie gegeven en Hans heeft zijn reactie gegeven. Als jullie verder willen discussiëren dan per e-mail svp.

 4. henry zegt op

  Ik ben het totaal oneens met de stelling dat betreft gezond dieet Thailand op nummer 1 zou staan.
  dat de EU een importverbod heeft op talrijke groenten en fruit heeft zijn reden.

  Als men zich regelmatig verplaats op de wegen en dan ziet dat volgeladen pick ups met nummerplaten van provincies honderden kilometer verwijdert van de hoofdstad hoogopgeladen met groent n en fruit zonder enige bescherming in temperaturen van 35 graden en meer transposteren heb ik zo mij twijfels over de versheid.

  Als men ziet dat in supermarkte vlees, vis en gevogelte gewoon in open bakken ligt waarin iedereen naar hartelust kan graaien hek ik zo mijn twijfels

  Als men na het eten in vele kleine lokale restaurant dikwijls geplaagd word door een droge mond en een bijna niet te lessen dorst, door het het veelvuldig gebruik van MSG”s hen ik ook mîjn twijgfels.

  Als men weet dat gebruik van antibiotica in de viskwekerijen onvoortelbaar hoog is, heb ik ook zo mijn twijfels

  Als men in overweging neemt dat voedselveiligheid in Thailand een onbekend en onbemind begrip is, is men gewaarschuwd.

  En dit is maar een zeer beperkt lijstje

  Kortom je weet niet in welke staat van verrotting het eten op je bord komt, omdat het zo hevig gekruid is dat je gewoon je mond verbranden daardoor de smaakpapillen gewoon verwoest worden en de natuurlijke smaken gewoon niet meer te proeven zijn.

  Ik zal als het enigszins kan nooit een voedingsproduct al of niet vers, van een Thaise levensmiddelen producent aankopen. Ook niet van een Chinese producent.

  Besef goed dat het aantal darmkankers in Thailand onrustwekkend stijgt.

 5. Ronald Schutte zegt op

  En kleine kantekening….
  Thaise eten gezond?
  Ja, heel gezond.
  Teveel bestrijdingsmiddelen?
  Ja…….. Maar: hoe schadelijk zijn die? Geen is twijfelloos beter, maar dat kan in ons Land (Nederland) makkelijker c.q. Is verboden.
  Dat wij ook veel van die stoffen hadden in vroeger tijd…. De invloed wordt overtrokken (zie het aantal gezonde heel oude mensen) – hoewel uiteraard onwenselijk indien dit mogelijk is!
  En het Thaise eten is niet vergelijkbaar veel beter dan bijvoorbeeld Mc. Donalds en andere ketens. Daar gaan in alles, (echt alles) zoveel meer schadelijke stoffen die nog niet verboden zijn, dat de schade die daardoor wordt opgelopen vele malen groter is dan veelal wordt aangenomen. Van veel middelen is nog niet eens de volledige schadelijkheid bekend, maar dat zal steeds vaker blijken. (Softanon leek ook prima)
  Ik begrijp de kantekening, maar vind dat het tussen heel kleine haakjes moet.
  Als het gemiddelde gezin in Nederland zo zou eten waren adipositas, diabetes (die suiker in de Thaise gerechten haalt het nog niet eens bij de suiker in KetchUp) en de hart-vaatziekten een zo veel kleiner probleem, dat daardoor onze gezondheidszorg ineens gigantisch veel geld zou overhouden. (De relatief kleine schade van de bestrijdingsmiddelen meegerekend)

  Dank voor een leuk overzicht met commentaar.

 6. ReneH zegt op

  Sociaal leven op 1? De Thai gaat in zijn vrije tijd vrijwel uitsluitend om met familie.

  • Wim van Beveren zegt op

   Dan ben ik toch wel blij dat de familie van mijn vriendin mij als familie beschouwd en ook als zodanig behandeld.

 7. ron bergkotte zegt op

  Is omgaan met familie asociaal ? Of niet sociaal ?

 8. foodlover zegt op

  Als je gaat eten in een of ander restaurantje moet je even in de gaten houden of er genoeg omloopsnelheid is van de gerechten. Gelukkig wordt het voedsel meestal goed doorverwarmd zodat de bacteriën geen kans krijgen. Maar pas op met lauwe gerechten b.v. op de markt te kopen die al een hele tijd staan in een vliegenvrij kastje. Vlees zou ik ook niet kopen uit die open bakken maar je kunt zelf wel bedenken dat de restauranthouders dit wel doen b.v. bij de Makro, dus geen biefstuk eten dat medium gebakken is. En doorbakken niet te eten, of het moeten stukjes zijn in de wok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website