‘Nederland en België in top vier rijkste landen ter wereld’

Nederland is het op drie na rijkste land ter wereld. België is met twee landen voor zich nog rijker en Thailand steekt daar schril bij af, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Global Wealth Report van de Duitse verzekeraar Allianz waarin het vermogen en de schulden van particuliere huishoudens in meer dan 50 landen onder de loep zijn genomen.

De ranglijst van Allianz is gebaseerd op het netto vermogen per inwoner. Voor Nederlanders bedroeg dat in 2013 gemiddeld 71.430 euro, 3,8 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Alleen in Zwitserland, de Verenigde Staten en België bezitten de bewoners meer. Zo bezit een Belg gemiddeld 78.300 euro.

Ten opzichte van de vorige ranglijst is Nederland een plaats gestegen, van 5 naar 4.

Thailand

Ook Thailand is onder de loep genomen het gemiddeld netto vermogen per inwoner is daar slechts 1.335 euro.

De hele wereld is in 2013 rijker geworden. Het totale vermogen van particuliere huishoudens wereldwijd steeg met bijna 10 procent naar de recordhoogte van 118 biljoen euro.
Volgens Allianz is de groei onder meer te danken aan goed presterende aandelenbeurzen in Japan, de VS en Europa.

Het rapport van Allianz is hier te lezen: Allianz Global Wealth Report

No votes yet.

10 gedachten over “‘Nederland en België in top vier rijkste landen ter wereld’

 1. Terwijl wij ons druk maken om de prijs van een vliegticket en over hoe vaak wij naar Thailand kunnen hebben andere volkeren andere prioriteiten, leuk dat Belgie ons verslaat.

 2. Is dit niet een vertekend beeld 50 landen van de 195 die de aarde telt? of zijn die landen (145) die niet mee deden in de telling allemaal armer?
  Maar het is leuk voor de statistieken, nu nog een eerlijker verdeling van al dat geld, want ook in het op de vierde plaats staande Nederland kunnen anno 2014 kunnen ruim 331 duizend mensen de zorgpremie niet meer betalen. Terwijl bij de ene na de andere zorginstelling de vertrekpremies van een half miljoen geen unicum zijn, en al meer dan 80.000 mensen zijn aangewezen op de voedselbank, maar we staan wel vierde, toppie hoor!

  • Ik sluit mij geheel aan bij Jan Hegman. Alles is heel relatief. Een steeds groter deel van het particulier vermogen bevindt zich bij een klein deel van de bevolking. En de rijkste schouders dragen niet de zwaarste lasten. Bovendien zit een groot deel van het vermogen van de Nederlanders in bakstenen en dat draagt nauwelijks bij aan de economische groei. Geld moet immers rollen? Maar de vierde plaats zal snel verlaten worden, want de procentuele groei van de top 10 is ten opzichte van vorig jaar met 3,7% het laagst.

 3. Totaal waardeloze statistiek als je het totaal vermogen deelt door het aantal inwoners.
  80% van dat vermogen zit immers bij 10% van de bevolking.

 4. Waar kan ik die 71.430Euro terug vinden ?
  Niet in mijn jaaropgave bij de belastingdienst.
  Niet op mijn bankrekening,of houderschapbelasting dure auto?
  Geen jacht in Nederland of elders ?
  Geen kunst,goud of sieraden of 2e huis ?
  Als Allianz mussen sie das grundlig machen ,und keine kwatz reden ! !
  Danke schone und grusse..

 5. Jammer dat de gemiddelde staatsschuld per inwoner niet in mindering wordt gebracht, dat geeft wat beter weer hoe het met het land voor staat.

   • Gerekend wordt het vermogen per inwoner. Dus ook babies en alle niet-werkenden. De staatsschuld per inwoner is in Nederland momenteel € 27.736,-. Blijft dus over € 43.694,-.
    Overigens loopt de Nederlandse staatsschuld op met € 480,- per seconden!!!
    Voor meer informatie over de Nederlandse staatsschuld, zie http://www.destaatsschuldmeter.nl

 6. Weer zo’n bericht waar we met zijn allen niets inhoudelijks aan hebben. Het vertekent zo… alsof we (zelf) rijk zijn.
  Het grote geld zit bij een aantal rijke families (ik ken er wel een paar) en dat is van oudsher al zo. Soms komt er opeens iemand bij die “het gemaakt heeft”.

  Maak het gaat hier in het onderwerp over rijke landen. Niet over de verdeling van rijkdom over de bevolking.
  Ik zal niet raar staan te kijken als Noord-Korea zich ook opeens bij de rijkste landen gaat voegen. Het zegt dus allemaal niets.

Reacties zijn gesloten.