Vandaag een voor de visliefhebbers heerlijk gerecht uit Centraal Thailand: Yam Pla Duk Foo (gefrituurde meerval) ยำ ปลา ดุก ฟู Een luchtig en knapperig gerecht die mag rekenen op een grote populariteit onder Thai. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten, maar kan natuurlijk ook als hoofdgerecht op het menu staan. De vis wordt ontleed en vervolgens met paneermeel gefrituurd in een wok.

Vooral de dressing is erg lekker en maakt het gerecht af. De dressing bestaat uit een combinatie van pepers, sjalotten, citroengras, palmsuiker, vissaus, limoensap, geraspte groene mango en wortels. De vis wordt geserveerd met een frisse groene mango salade. Een heerlijk combinatie die dit gerecht zo smakelijk maakt.

Opprinnelse og historie

Yam Pla Duk Foo, letterlijk vertaald als “luchtige, knapperige meerval salade,” biedt een perfecte combinatie van knapperigheid en pittige, frisse smaken die kenmerkend zijn voor de Thaise keuken. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Thailand, waar de lokale bevolking bekend staat om hun vermogen om diepe en diverse smaken te combineren in hun gerechten. De basis van het gerecht is meerval, een veel voorkomende vis in de rivieren van Thailand. De unieke bereidingswijze, waarbij de vis tot een luchtige, bijna wolkachtige textuur wordt gefrituurd, zou ontstaan zijn om een nieuwe draai te geven aan de traditionele manieren van visbereiding in Thailand.

Spesielle funksjoner

Wat Yam Pla Duk Foo bijzonder maakt, is het contrast tussen de textuur en de smaken. De vis wordt eerst gekookt, vervolgens uit elkaar getrokken tot fijne draadjes en daarna diep gefrituurd tot het knapperig is. Dit resulteert in een goudbruine textuur die zowel licht als knapperig is. Het gerecht wordt meestal geserveerd met een pittige mango salade, die zorgt voor een frisse en scherpe tegenhanger van de rijke, vettige vis.

Smaksprofiler

De smaak van Yam Pla Duk Foo is rijk en complex. De vis zelf heeft een subtiele zoetheid die goed past bij de scherpe en pittige tonen van de mango salade. De salade bevat typisch ingrediënten zoals groene mango, sjalotjes, pinda’s, chilipepers, vissaus, limoensap en suiker, die allemaal samenkomen om een harmonieus maar uitdagend smaakpalet te vormen. De krokante textuur van de vis gecombineerd met de sappigheid van de mango en de crunch van de pinda’s zorgt voor een bevredigende eetervaring.

Gjør deg klar

Hier is een vereenvoudigd recept voor Yam Pla Duk Foo voor 4 personen, inclusief een ingrediëntenlijst en bereidingswijze.

Ingredienser

Voor de gefrituurde meerval:

  • 500 gram meerval, schoongemaakt en gefileerd
  • 1 kopje maizena
  • Olie om in te frituren

Til salaten:

  • 1 grote groene mango, julienne gesneden
  • 1/2 kopje sjalotjes, dun gesneden
  • 1/2 kopje muntblaadjes, gehakt
  • 1/4 kopje koriander, gehakt
  • 2-3 rode chilipepers, fijngesneden (naar smaak)
  • 1/4 kopp ristede peanøtter, grovhakkede
  • 1/4 kopje limoensap
  • 2 ss fiskesaus
  • 1-2 eetlepels suiker (naar smaak)

Forberedelsesmetode

  1. Forberedelse av fisken:
    • Kook de meerval in water tot deze volledig gaar is. Haal de vis uit het water en laat deze afkoelen.
    • Pluis de vis in fijne draadjes en meng deze met maizena zodat de draadjes volledig bedekt zijn.
    • Verhit de olie in een diepe pan of friteuse. Frituur de visdraadjes in kleine porties tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Maken van de salade:
    • Meng in een grote kom de groene mango, sjalotjes, munt, koriander, chilipepers en pinda’s.
    • Klop in een kleine kom limoensap, vissaus en suiker samen tot de suiker is opgelost en voeg dit toe aan de salade. Meng goed.
  3. Å servere:
    • Leg de gefrituurde vis op een serveerschaal en schep de salade erover.
    • Serveer direct om te genieten van de crunch van de vis met de frisse, pittige salade.

Deze combinatie van krokante meerval met een pittig-zoete salade van groene mango biedt een fantastische textuur en smaak die typisch is voor de Thaise keuken. Smakelijk eten!

3 reacties op “Yam Pla Duk Foo (gefrituurde meerval met frisse mangodressing)”

  1. Kristen sier opp

    Yam Pla Duk Foo er virkelig deilig. Jeg spiser det regelmessig. Min kone tar det med fra det lokale markedet. Noen ganger er sausen litt for søt for meg.

  2. Gerbrand sier opp

    Jeg spiser det ofte på en mangosalat, med peanøtter, litt chalot og salat.
    Finnes ofte på markeder og messer. også i enkelte butikker

  3. Tino Kuis sier opp

    Du må uttale det riktig:
    På nederlandsk er det "jam pla cloth foe", med følgende toner etter hverandre: middels-kort, middels-lang, lav-kort, middels lang.


Legg igjen en kommentar

Thailandblog.nl bruker informasjonskapsler

Vår nettside fungerer best takket være informasjonskapsler. På denne måten kan vi huske innstillingene dine, gi deg et personlig tilbud og du hjelper oss med å forbedre kvaliteten på nettstedet. Les mer

Ja, jeg vil ha en god nettside