Zuid-west Thailand in de ban van de tropische cycloon Pabuk

De bevolking van elf zuidelijke provincies moeten zich opmaken voor de komst van de cycloon Pabuk die vanaf vandaag tot en met zaterdag Zuid-west Thailand zal geselen met extreem zware regen en gevaarlijk harde windstoten.

Pabuk is de naam van een tropische cycloon die vanuit Zuid-China via Vietnam over land naar Thailand trekt. De provincies Chumphon en Surat Thani worden het hardst getroffen. Dat geldt dus ook voor de populaire vakantie-eilanden Koh Samui en Koh Phangan. De golven in de Golf van Thailand kunnen zelfs hoogtes van 5 meter bereiken.

De autoriteiten maken zich zorgen over de bewoners die te maken krijgen met Pabuk, want Thailand wordt zelden getroffen door cyclonen, die wel in Vietnam en de Filipijnen voorkomen. Thailand heeft meestal alleen met tropische stormen te maken. Op de Filipijnen liet Pabuk vorige week een spoor van vernielingen achter.

Voor de zekerheid heeft het offshore bedrijf PTTEP haar 300 personeelsleden van booreilanden afgehaald. Het maritiem nationaal park Moo Koh Ang Thong is tot zaterdag gesloten. Het marineschip HTMS Ang Thong bij Sattahip (Chon Buri) ligt om dienst te doen als noodhospitaal. Het kan 45 dagen onafgebroken op zee verblijven.

In Surat Thani heeft de gouverneur opdracht gegeven pompen, boten en trucks in gereedheid te houden. Er worden evenals in de andere zuidelijke provincies overstromingen en landverschuivingen verwacht.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

31 gedachten over “Zuid-west Thailand in de ban van de tropische cycloon Pabuk

 1. Bangkok Airways heeft voor vrijdag 4 januari alle vluchten van en naar Koh Samui geschrapt.

 2. Vrijdag en zaterdag ook geen boten van en naar de eilanden Ko Phangan/samui/tao. Misschien zaterdag in de namiddag…..als het weer het toelaat. Voorlopig moeten we blijven op Koh Phangan en ga ik heel hard duimen dat als vannacht Panuk langs komt het heeeeeel erg meevalt

 3. Nou hopen dat het niet al te erg wordt. Mijn vriendin zit op Koh Phi Phi.

  • ik zou me niet ongerust maken daar de Phi Phi eilanden wel in de Andaman Zee liggen en niet in de Golf van Thailand. Voor zover ik weet is er voor de Andaman Zee geen stormwaarschuwing geweest.

 4. Jaren geleden is Thailand ook op de zelfde plek getroffen door een Typhoon waarbij meer dan 900 mensen om het leven kwamen.
  Dit vertelde mijn Thaise ega mij vanmiddag daar zij een lange tijd heeft gewoont in Prayup Sirikan.
  Laten we het beste hopen voor de bewoners dat dit niet onthaard in een regelrechte ramp.

  Jan Beute.

  • Idd Jan,
   in november 1989 werd Chumphon getroffen door de cycloon ‘GAY’. Vooral de stad Chumphon kreeg het toen heel zwaar te verduren. In de straten van Chumphon stond toen tot 3m water daar de zee het land inspoelde. Er werden golven tot 11m gemeten en windsnelheden van 185km/h. Op sommige plaatsen is het nog steeds te merken. Is trouwens een der hoofdreden dat er langs de kust geen houten huizen meer te vinden te zijn. Deze werden bijna allen vernield door Gay. Bij de wederopbouw werd voor steen gekozen.Het is echter heel uitzonderlijk dat de Golf regio te maken krijgt met tropische stormen. Het was toen sinds 1891 geleden dat ze er nog een aan land kregen.
   Nu, vrijdagochtend, 08.30, is het hier, 30km ten noorden van Chumphon stad, langs de kust, bijna windstil, overtrokken grijze lucht. “De stilte voor de storm”???

  • Neen, Hua Hin is safe gebied.
   Uit voorzorg is de veerdienst naar Pattaya wel stilgelegd.

   • DUS??? Toch uitkijken voor extreem harde wind en hoge golven aan het strand.

    • Ik weet niet of het al dan niet varen van de veerdienst tussen Hua Hin en Pattaya hier echt een referentie is.
     Veel hebben die ook niet nodig om stil te liggen denk ik. Als er dan nog sprake is dat er mogelijk extreem harde wind en hoge golven verwacht worden..

 5. hoop voor iedereen, dat het beetje mee valt. Sterkte komende uren en dagen

  • nee ligt niet op de route. Is droog hier met zo nu en dan zon. Wel vanmiddag wat winderiger maar dat is lekker.

 6. Wij gaan woensdag naar Vietnam Hebben we nog kans dat de Typhoon daar ook nog komt?
  Sterkte voor iedereen daar

  • is hij al geweest. meer duidelijk alleen in zuiden rond ho chi minh. maar dat was afgelopen maandag en dinsdag. gaat op weg naar de adaman zee. Is ten zuid westen van thailand.

 7. Lieve meiden Chantal en Rianne,

  Hoop dat het meevalt en dat hij niet in koh phangan aan gaat.
  Bid en hoop dat het goed mag komen. Vind het eng en voel zo’n onmacht.
  Wie weet hoe het daar nu is?

  Mama en Papa xxx

 8. Wij zitten in Khao Lak. We hebben het hier gevraagd maar ze haalde hun schouders op en wisten niets van Pabuk!! We nemen aan dat we veilig zitten!!!

 9. Dank dat jullie het extreme weer in Thailand op Thailandblog zetten! Blijf daarmee doorgaan, s.v.p.

  • Wij zitten op Koh Lipe.
   Bewolkt, spatje regen, en beetje winderig. Maar niets extreem tot nu toe.
   Dit is redelijk ver van de verwachte route die Pabuk zou afleggen.

 10. hoe is het nu op koh tao onze zoon en schoondochter zijn daar nu mvg gert

 11. Hua Hin. Alles hier heel gewoon op het strand (13.30h). Zelfs de zon breekt af en toe door en veel strandbedden zijn bezet. De zee heel kalm en een lichte bries. Naar verluidt trekt het slechte weer zuidelijk langs ons heen. Hopelijk blijft het zo. Veel sterkte voor de toeristen en bewoners die het meer zuidelijk kennelijk slechter treffen..

 12. Op dit moment lokale tijd 13.40 uur veel regen op Koh phangan. Het regent al langdurige vanaf vannacht. De wind valt mee. We zitten en kijken uit op zee en de golven niet echt hoog. Er wordt veel gesproken/geschreven in de media over Pabuk en probeer er alles over te lezen. Het is mij nog steeds onduidelijk wanneer/welke tijd we (de piek) echt kunnen verwachten dat het hier boven het eiland zit en hoe lang dat dan ongeveer in alle hevigheid gast duren?! Weet iemand daar iets over te zeggen. Mogelijk iemand die Thais verstaat en vanuit de Thaise media meer weet!

  • Voor mensen in Nederland
   Hier in Hua hin een lekker windje,bewolkt en wat golven die tegen kade van paleis van de koning slaan.
   Net even met de hond gewandeld op het strandje ernaast.
   Tot nu toe is er weinig van de storm te merken
   Sterkte in zuidelijker gebieden!

 13. Als je app van Windy installeert, zie je precies waar de storm zich bevind.

  • Het is een handige app je kan het overall zien waar het stormt

 14. Momenteel, 19.00u 275km ten zuiden van Hua Hin, te Chumphon:
  geen enkel teken van een storm. Enkel wat lichte regen sedert 15.00u deze namiddag en geen zuchtje wind.
  Aan het strand: meer golven dan normaal bij deze wind (omzeggens geen)… voor de rest NIETS. De storm is intussen aan land gegaan zuidelijk van Sawi, zo een 150km ten zuiden van Chumphon.

 15. Hier in Hua Hin beginnen nu (20.20h lokale tijd) wat druppels regen te vallen. Verder heel rustig weer en een lekkere temperatuur.

 16. Aaaah onze kinderen zitten in Koh Lanta!
  Hoe is de koers van de storm?
  Yvonne

  • is al over. alle vliegtuigen alweer de lucht in. Is nu redelijk normaal overal. Het weer is soms wat extremer dan in Nederland. De storm is nooit boven 7 geweest. Wel heeft het veel geregend maar ook dat is normaal.

   Kan hier 3 a 4 uur hieten tegen 30 a 40 mm per uur en dan 4 weken hardstikke droog.
   Ook overstromingen is hier normaal.
   Watermanagement hier betekend niet buffers stroom opwaarts maken maar stroomafwaarts in de golf van thailand.
   Beginnen hier ook aan de bovenloop van de rivieren om het water zo snel mogelijk af te voeren.

   Dat wil zeggen alle rivieren in het noorden breder en dieper maken, Rechter en voorzien van betonnen wanden.
   Dus je krijgt een goot waar het water echt doorheen kegeld.
   In Nederland zou het ongeveer dit betekenen.De maas van maastricht tot nijmegen in een verdiepte goot leggen zodat limburg droog blijft maar al het water keurig de betuwe instroomt.
   De Rijn keurig uitdiepen van de grens tot aan bijvoorbeeld Gorinchem en dan keurig zuid holland vol laten lopen
   Iedere provincie hier regelt die zaken onafhankelijk en men stelt zijn eigen prioriteiten waar het geld aan uit te geven.
   Soms verwonder ik mij ten zeerste.

 17. Veerdienst heeft op 5 januari gevaren tussen pattaya en hua hin en zondag was het ook open was een veilge vaart

Reacties zijn gesloten.