Vakantie soms financiële ramp door medische kosten buitenland

Nederlanders verdiepen zich momenteel, in de aanloop naar de overstapperiode, weer volop in de zorgverzekeringen. Om de zorgverzekering betaalbaar te houden sluiten meer mensen geen aanvullende verzekering meer af of kiezen voor een hoog eigen risico.

Dat kan gevolgen hebben wanneer je op vakantie gaat bijvoorbeeld naar Thailand. Met een basiszorgverzekering ben je wel verzekerd in de meeste  Europese landen en een aantal verdragslanden , maar daar valt Thailand niet onder. Indien je ook geen aanvullende verzekering met werelddekking hebt, dan ben je in veel vakantielanden buiten Europa onverzekerd.

‘s Werelds grootste reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance waarschuwt daarom Nederlandse vakantiegangers voor hiaten in de zorgverzekering. Wanneer je dat niet repareert door een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten, kan je zo maar voor tienduizenden euro’s het schip in gaan.

Eigen risico

De Nederlandse basiszorgverzekering kent een verplicht eigen risico van 360 euro in 2014. Mocht je dus in een Thailand een ziekenhuis bezoeken dan zijn de eerste 360 euro voor je eigen rekening. Ook dit is te voorkomen door een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Een reisverzekering van Allianz Global Assistance vergoedt volledig het verplicht eigen risico van je zorgverzekering.

Allianz Global Assistance roept consumenten op goed op te letten welke voorwaarden er gelden bij de aanvullende verzekering omtrent medische kosten buitenland. Met een goede zorgverzekering worden kleine gezondheidsproblemen tijdens een vakantie in het buitenland doorgaans wel gedekt. Hierdoor gaan mensen er vaak vanuit dat ze voor alle gezondheidsproblemen goed verzekerd zijn. Dit is niet altijd het geval. Allianz Global Assistance krijgt hier regelmatig mee te maken en legt uit waarom mensen in het buitenland vaak financiële tegenvallers te verwerken krijgen.

Bezoek spoedeisende hulp Miami kost € 53.000

Normaal gesproken vergoeden de meeste zorgverzekeringen slechts de kosten die voor een gelijkwaardige behandeling in Nederland zouden gelden. Of, als je aanvullend voor de medische kosten bent verzekerd, tot 200 procent van de kosten die in Nederland gemaakt zouden zijn. Maar in sommige landen zijn de kosten voor de gezondheidszorg velen malen hoger dan in Nederland. Wie bijvoorbeeld de spoedeisende hulp bezoekt in Miami moet flink bijbetalen. Maar ook in Europese landen zoals Turkije, Griekenland of Oostenrijk worden toeristen naar privéklinieken gebracht waar de kosten hoger liggen. Een reisverzekering vergoedt altijd de kostprijs van medisch noodzakelijke behandelingen en dus ook kosten die door de zorgverzekering niet vergoed worden.

Enkele voorbeelden van medische kosten in het buitenland vergeleken met Nederland:

 • Een migraine in Hurghada, Egypte: 651 euro, in Nederland: 213 euro.
 • Een gebroken been in Antalya, Turkije: 16.900 euro, in Nederland: 6.340 euro.
 • Een maag- en darmontsteking (gastro-enteritis) in Spanje: 8.000 euro, in Nederland: 1.934 euro.
 • Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami, USA: 53.000 euro, in Nederland: tussen de 500 en 10.000 euro afhankelijk van de diagnose.
 • Een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro, in Nederland: 338 euro.

Voorkomen is echt beter dan genezen

Wil je tijdens of na je vakantie niet geconfronteerd worden met forse ziekenhuisnota’s de je geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen? Dan is het goed om de volgende adviezen van Allianz Global Assistance op te volgen:

 • Vakantiegangers wordt aangeraden om een doorlopende of kortlopende reisverzekering met medische kosten af te sluiten.
 • Indien er sprake is van gezondheidsproblemen of als je ziek wordt, neem dan direct contact op met de alarmcentrale.
 • Lees de voorwaarden van jouw zorgverzekering en je reisverzekering altijd goed door voor je op vakantie gaat.
 • Bewaar tijdens de reis facturen van zorgverleners of ziekenhuizen, om ervoor te zorgen dat alles bij terugkomst wordt uitbetaald.
 • Maak ook altijd een kopie van de rekening.

Je kan hier meer lezen over de kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance.

Bron: persbericht Allianz Global Assistance

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Vakantie soms financiële ramp door medische kosten buitenland”

 1. Peter Yai zegt op

  geachte lezer

  wat leren we hier van in Thailand ?
  met een beetje creditcard kan je in Thailand al een aardige operatie en verblijf in een ziekenhuis betalen.
  Me laatste slangen beet 2 maal bezoek ziekenhuis en bij binnenkomst door 9 man/vrouw bekeken ik denk nog geen 75 euro.

  Vrolijke reis groetjes Peter Yai

 2. George Sindram zegt op

  Het is waar dat medische kosten in het buitenland soms vreemd op kunnen lopen.
  Het voorbeeld van een migraine in Hurghada geeft aan dat de kosten maar liefst 650 euro moesten gaan bedragen.
  Al zes jaar wonend in Hurghada weet ik dat men daar de regels verzint waar je bij staat. Zeker als je als “rijke” westerling aankomt zetten.
  Wanneer je de juiste wegen kent valt een en ander best mee. ooit bracht ik drie keer een bezoek aan een keel-neus-oorarts. Totale kosten 15 euro.
  Een na-staar laserbehandeling, een maal onderzoek, een maal behandeling en een maal nacontrole, was drie keer zo goedkoop als een aanbieding voor hetzelfde geval in Nederland. Perfect resultaat, behandeld door een hoogleraar oogheelkunde.
  De medische kosten, met name in egypte, zijn heel goedkoop.

 3. RENE VERHEIJEN zegt op

  Een doorlopende reis/anulerig verzekering is net zo duur(wereld dekking)als een korte verzekering.
  Ik betaal bij AEGON 75 euro voor een combi reis/anulering verzekering.
  Ze betalen netjes uit,ik moest dit jaar 2 vakanties anulerren.

 4. rebell zegt op

  Door mijn private verzekering ben ik in (bijna) alle landen ter wereld 30 dagen verzekerd als ziekte starttijd. Even van te voren een mailtje sturen, wanneer en waar ik naar toe ga etc. en klaar zijn we.
  Als lid van de ADAC (kan iedereen worden), ben ik voor ca. € 55,-/ jaar nog eens rond om verzekerd + inkl. terug vlucht etc. Een verzekering voor expats in Thailand kost ca € 50,-+ /maand. Where is the problem ? rebell

  • HPM Sweep zegt op

   Rebell,

   Geef eens wat meer informatie over ADAC. Kun je bij deze organisatie ook ziektekostenverzekeringen afsluiten als je je blijvend in Thailand vestigt?

   • Khun Peter zegt op

    Als je wat wilt weten over ziektekostenverzekeringen kan je het beste contact opnemen met http://www.verzekereninthailand.nl/ in Hua Hin dat zijn Nederlanders en zij zoeken voor jou de beste denkbare verzekering uit.

 5. DAVID HEMMINGS zegt op

  Voorbeeldje van de mogelijkheden voor expats in Thailand bij Kasikorn bank

  http://www.kasikornbank.com/EN/Personal/Insurance/Generalinsurance/HealthProtect/Pages/Senior_1.aspx

  • Matthieu Hua Hin zegt op

   Het is een voorbeeldje, maar even goed lezend zie ik dat het standard plan van de Kasikorn Bank maximaal 100,000 baht medische kosten per ziekte/ongeval dekt. Hier kom je dus niet ver mee als er iets ernstigs aan de hand is. Zeker niet als je naar een prive ziekenhuis gaat.

   • DAVID HEMMINGS zegt op

    Persoonlijk zie ik deze verzekering enkel als eerste lijns ….omdat ik weet als Belg , ZELFS uitgeschreven uit BE. je automatisch terug voor je ziektekost verzekerd ben ZELFS als je maar tijdelijk op “vaderlandse bodem” bent…!! Bij navraag plaatselijke mutualiteit voor mijn vertrk nagevraagd , en “oho nee nee kan niet” , tot bediendes wegens mijn stelligheid hun administratieve info belden …. en “oho JAJA” …. ze wisten dat niet , nu wel , enkel terug aanmelden bij hen ingeval nodig bij tijdelijke terugkeer ( familiebezoek of medische Check up, )

    Tevens een verduidelijking voor de toeristen onder ons hier , die bewuste 3 maanden verzekerd zijn in buitenland is bedoeld op de tijdspanne van de opnames …. niet van de reisduur , je mag lang weg evenwel niet als resident in buitenland ingeschreven zijn aldaar .Dit had ik voordien door de bediendes al bevestigd gekregen. Dit geld voor Belgie , NL weet ik niets van

    • RonnyLadPhrao zegt op

     David,

     Ik heb daar begin dit jaar een dossier van gemaakt voor Belgen.
     Er heeft toen ook een David op gereageerd (Was jij dat ?)
     Woonadres Thailand – Be.
     Kijk onder Dossiers – links boven.

     Er zijn wel verschillen tussen de verschillende ziekenkassen over het begrip van die drie maanden evenals de gedekte sommen.
     – CM spreekt drie maanden vanaf de eerste dag van de verzorging en zonder maximum bedrag
     – SM spreek over drie maanden te tellen vanaf het begin van je verlof en tot max 5000 Euro
     Uiteindelijk is natuurlijk de commissie die zal oordelen en beslissen over je dossier ttz hoelang,van wanneer, tot wanneer en hoeveel maar dit zijn de basis richtlijnen.
     De commissie die over je dossier oordeelt mag daar natuurlijk altijd van afwijken.

     Indien je je laat uitschrijven in België is het belangrijk dat je tegen je ziekenkas zegt dat je je ziekteverzekering opschort en niet gaat opzeggen.
     Bij terug keer in België wanneer uitgeschreven :
     – wanneer opgeschort ben je onmiddellijk terug gedekt vanaf de eerste dag dat je je meld bij je oude ziekenkas. Niet bij een ander want dan val je onder opgezegd.
     – wanneer opgezegd of aanmeld bij een andere ziekenkas zal je waarschijnlijk een wachtperiode van drie maanden krijgen.

     • DAVID HEMMINGS zegt op

      @RonnyLadPhrao ;needie David ben ik niet, kunt me wel soms aantreffen op andere sites als david555 .
      Wat die verschillen betreft die je aanhaalt , die mutualiteit-reisverzekering betreft het vroegere Eurocross , nu Mutas , en dacht dat dat algemeen was . Ik had die navraag gedaan omdat het begrip 3 maand dubbelzinnig uitgelegd kon zijn , en mij is duidelijk gemaakt dat het hier een jaarlijkse max tij d van OPNAME is , in 1 Of meerdere keren dus.Enkel als tourist niet alsin betreffend buiten EU land. Schijnbaar is er geen wachttijd nodig , misschien omdat je als gepensioneerde zowiezo je rechten al hebt verworven . Als gepensioneerde heb je dat voordeel .Dus KasiKorn verzekering bezie ik als voorloper indien ernstige ziekte…. terugkeer naar Belgie ons voorteffelijk sociaal stelsel (vindt ik toch) In Belgie , klagen we wel , maar niet over dat , ook nog systeem van maximum factuur volgens categorie ….. enkel de Scandinaven doen misschien beter

      • RonnyLadPhrao zegt op

       David,

       In de bijgevoegd PDF file van het dossier Woonadres Thailand – BE staan de nodige linken naar de verschillende ziekteverzekeringen en de statuten met MUTAS.
       Ze hebben zich wel verenigd onder die naam maar hebben elk nog hun eigen statuten.

       Voor het gemak geeft ik hier de link naar de statuten voor de twee belangrijkste.
       Staat in wat, welke hoelang en voor hoeveel de tussenkomsten gegarandeerd zijn

       CM (zijn de voorgestelde voor 2014 maar wijken niet af van de vorige jaren) – http://www.cm.be/binaries/Statuten-reisbijstand-2014_tcm375-132183.pdf
       Zie para 3 – Bijstand en tussenkomsten
       De dienstverlening is gegarandeerd gedurende drie maanden en gaat in de eerste dag van de
       zorgverlening.

       Soc Mut
       http://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf
       Para 2.2.c. Voorwaarden
       het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet
       langer dan 3 maanden

       Een heel belangrijk verschil dus tussen CM en Soc Mut.
       Maar zoals eerder gezegd kan de commissie nog altijd anders beslissen over duur en bedrag.

       Ik ga niet verder in detail maar bekijk even de PDF file die aan het dossier hangt en u mag mij altijd contacteren indien er nieuwe voorschriften uitkomen of indien er fouten instaan.
       Ik kan die ook onmogelijk van alle ziekteverzekeringen bijhouden.
       Gelieve wel een officiële referentie te geven (vb zoals deze statuten) indien er nieuwe voorschriften zijn of indien er informatie in staat die tegenstrijdig is met wat officieel voorzien is, zodat we een officiële referentiebron hebben die dan iedereen kan raadplegen.

       In ieder geval, alle informatie van iedereen is welkom.

       Of je als gepensioneerden rechten kan opbouwen is nieuw voor mij.
       Volgens mij kan je geen rechten opbouwen maar goed misschien worden gepensioneerden soepeler behandeld.

       • DAVID HEMMINGS zegt op

        @RonnyLadPrao wat betreft duur recreatief kan niks niets anders dan jouw pdf gelijk geven ,
        dus totaal anders dan mijn UITDRUKKLIJKE vraag van verduidelijking aan bediende SM mut……(?) dus foutief info verkregen,
        Zou dus niet eerste keer zijn , daar mijn tweede punt van verzekerbaarheid (zie hieronder van website (GOV.be) dat bij tijdelijke terugkomst in Belgie je automatisch terug verzekerd bent voor medische kost, dit hebben ze telefonisch nagevraagd aan hoger echelon en bevestigd gekregen tot hun algemene verwondering , daar ze niet op hoogte waren ervan , (dit geval komt dus ook niet dagelijks voor)
        Formulier tijdelijke afwezigheid was bij plaatselijk stadskantoorbevolking ook niet gekend.., nu kennen ze het wel na mijn tussenkomst met ……groeten van hun hogere chef DistricthuisAntwerpen na mijn verzoek bij hen , en gevraagde terugkeer naar betreffend stadskantoor Antwerpen door hem ,…..met gevolg 5 bediendes plots als sprinkhanen voor het PC scherm en inderdaad … nu vonden ze tijdelijke afwezigheid voor verschillende categorien mensen.!!

        https://www.socialsecurity.be/CMS/leaving_belgium/nl/validate-search.html?nationality=belgium&d

        te volgen menus ; Nationaliteit ;Belgisch> Land; andere landen > Gepensioneerde ….> Keuze; Terugbetaling van med. kosten

        Gepensioneerden bouwen geen rechten op , die hebben hun rechten volbracht=zijn verworven rechten,
        PS: ben jij NL of BE , dit omdat beiden volledig andere begrippen gebruiken ?

        Moderator: misschien moeten jullie per e-mail verder communiceren, anders wordt/is het chatten.

 6. SevenEleven zegt op

  Goed verzekerd op reis is altijd verstandig.

  Heb jaren geleden eens een onstoken kies gehad tijdens mijn vakantie in Thailand,,waardoor ik met lichtelijk gezwollen kaak de dorpsdokter(geboortedorpje van mijn thaise vrouw,in de i-san)bezocht,die me vervolgens direct doorstuurde naar het plaatselijke hospitaal(tje).
  Er was onder de kies een abces aan het groeien,en de pijn was behoorlijk ondraaglijk aan het worden.
  Aldaar onderzocht door wel drie vriendelijke tandheelkundige artsen,en studenten,tweemaal foto gemaakt,kies onder verdoving van twee spuiten verwijderd,plastic zakje vol met antibiotica mee,en toen ik me schrapzette voor de rekening van dit tand-festijn,bleek het 400 baht te bedragen!
  Kom daar in Nederland maar eens om.
  Het enige wat me bij binnenkomst werd gevraagd,was mijn nationaliteit,en de voor en achternaam van vader en moeder!?Het eerste consult bij de dorps-arts was sowiezo gratis.
  En dan zit je op het platteland der plattelanden,dat wel,maar zo goedkoop ben ik nog nergens onder doktersbehandeling geweest.
  Wat niet wegneemt dat jezelf niet verzekeren voor dit soort vakantie-ellende,heel dom zou zijn,want diezelfde behandelijng was in Bangkok vast torenhoog geweest.

 7. Jacobus Kleijberg zegt op

  3 Maanden terug hier in Ubon 3 dagen in het plaatselijke ziekenhuis gelegen met een lichte
  longontsteking.
  Totale kosten voor de gehele prima verzorgde behandeling 6000 bath.
  Na controle bij de behandelende arts 35 bath
  Zeer goedkope medicijne voor eigen rekening.
  Hoe bedoel je duur.
  Groetjes Koos.

 8. Patrick zegt op

  Heeft er iemand ervaring met de reisverzekeringen die inbegrepen zijn in je kredietkaart ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website