Twee nieuwe bankbiljetten in Thailand

De Bank of Thailand heeft op 12 december 2020 twee nieuwe bankbiljetten in omloop gebracht, namelijk een biljet van 1000 baht en een biljet van 100 baht.

De biljetten zijn een eerbetoon ter herinnering aan de kroningsplechtigheid van Zijne Majesteit Koning Rama X en kunnen als gewoon betaalmiddel worden gebruikt.

Afwijkend van huidige biljetten

Het bankbiljet van 1000 baht is met een format van 127 x 118 mm groter dan het huidige biljet en is uitgevoerd in een verticaal formaat. Als druktechniek is gebruik gemaakt van het unieke Dynamic Color-Shifting Image als geavanceerde afschrikkende functie voor vervalsingen. Het formaat en de veiligheidskenmerken van dit herdenkingsbankbiljet van 100 Baht zijn hetzelfde als de momenteel in omloop zijnde bankbiljetten van 100 Baht met het kleurenthema veranderd in geel. Op de achterkant van deze herdenkingsbankbiljetten staan afbeeldingen, die de koninklijke kroningsceremonie in 2019 weerspiegelen.

Oppassen geblazen

Het biljet van 1000 baht zal zeker verwondering scheppen vanwege het afwijkend verticale formaat, maar bij het nieuwe biljet van 100 baht is het oppassen geblazen, omdat er verwisseling kan ontstaan met het huidige biljet van 1000 baht. Op Facebook wordt al melding gemaakt van een koopman, die 950 baht wisselgeld gaf voor een aankoop van 50 baht met een 100 baht biljet.

Rating: 1.00/5. From 2 votes.

6 gedachten over “Twee nieuwe bankbiljetten in Thailand

  1. Ik hoop dat de koper zo eerlijk was de koopman er op attent te maken en het teveel aan wisselgeld teruggaf.

  2. Het schept zeker verwondering, kijk alleen maar naar de gedateerde beeltenis. Ik las dat het nieuwe 1000 baht biljet qua formaat niet in een standaard portemonnees past. Ik vind het jammer dat het hondje er niet op staat, die had toch ook een bijzondere status gekregen. Misschien komt dit biljet nog en ben ik iets te voorbarig.

  3. Weet iemand hoelang de oude biljetten nog geldig blijven? Er zal behoorlijk wat Thais geld nog buiten Thailand zijn en voorlopig blijven gezien de Corona!

    • Tot zover ik begrepen heb zijn alle biljetten vanaf de oprichting van de Bank of Thailand in 1942 nog geldig. Of in ieder geval inwisselbaar bij de Thaise banken. Via een postzegel- en muntenhandelaar kan ik nog wel eens goedkoop (2 cent per baht) aan oudere Thaise 20-, 100- en 500-bahtbiljetten komen uit de jaren 80. Nooit problemen gehad bij het omwisselen naar nieuwe biljetten bij een bank op vliegveld Suvarnabhumi.

Reacties zijn gesloten.