Mooie kop in Bangkok Post vandaag: Rice flip-flop takes flak. De kop heeft betrekking op het besluit van het National Rice Policy Committee (NRPC) om tot medio september 15.000 baht te blijven betalen voor een ton paddy.

Gisteren kwam de commissie terug op haar besluit van twee weken geleden om de prijs met 3.000 baht te verlagen. Volgens NRPC-voorzitter en minister Kittiratt Na-Ranong heeft de regering voldoende geld om de 2,9 miljoen ton paddy van de tweede oogst voor de oude prijs te kopen.

De U-turn, zoals de krant het noemt, bewijst volgens Nipon Poapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development Research Instituut, hoe slordig de regering en de NRPC zijn met hun beleid. ‘De U-turn ondermijnt de geloofwaardigheid van de regering. De regering moet toch informatie hebben gehad hoeveel geld ze kon uitgeven voordat ze de prijsverlaging bekendmaakte. Hoe kan het dat ze met twee verschillende dingen komt?’

Ook Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, laat zich in soortgelijke termen uit.’Wat we nu zeker weten is dat deze regering geen enkele betrouwbaarheid heeft.’

Kittaratt verdedigt de U-turn; hij zegt dat ‘de situatie is veranderd’. De regering is er zeker van genoeg geld te hebben de rijst van de tweede oogst te kopen. In het seizoen 2012-2013 is tot nu toe 345 miljard baht uitgegeven, dus er is nog ruimte in het goedgekeurd budget van 500 miljard baht.

Wichian Phuanglamjiak, president van de Thai Agriculturist Association, prijst het besluit van de NRPC. ‘Het is de juiste beslissing. Boeren zullen vandaag premier Yingluck ontmoeten om hun steun uit te spreken.’

(Bron: Bangkok Post, 2 juli 2013)

Foto: De nieuwe minister van Handel, Niwatthamrong Bunsongphaisan (rechts), wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn vice-minister.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Toch 15.000 baht voor een ton paddy”

 1. Erik zegt op

  Dit is puur het kopen van stemmen door de huide regering. Wereldwijd wordt er geschreven over dit Thaise systeem van rijst kopen waaraan Thailand financieel kapot kan gaan.

 2. willem zegt op

  Ik ben blij voor de boeren dat er in ieder geval nog 15.000bath tot medio September wordt gegarandeerd.Dat geeft in ieder geval weer hoop voor de toekomst!
  Het stemmen kopen;wat ik las is wel een heel klein beetje kort door de bocht!
  Gr; Willem Scheven…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ willem Een kleine kanttekening bij je reactie. Het zijn voornamelijk de boeren uit de Central Plains die hiervan profiteren, want die oogsten tweemaal per jaar. Volgens Bangkok Post gaat het om 200.000 boeren. Voor de meeste boeren die aan het hypotheeksysteem deelnemen, heeft de beslissing geen enkele betekenis, want die oogsten slechts één keer per jaar. Ben benieuwd welke garantieprijs het volgende rijstseizoen uit de hoge hoed wordt getoverd. Toch 12.000 baht per ton?

   • GerrieQ8 zegt op

    en dan nog vraag ik me af of de boeren hiervan profiteren. Waarschijnlijk alleen de handelaren en de malers. De boertjes worden aan alle kanten opgelicht; zoals te veel vocht in de rijst. Niemand kan dat controleren. Ook de weegschalen/ basculen zijn niet geijkt en noem maar op. Ik hoef jullie niets te vertellen toch?

 3. peter zegt op

  We moeten niet te snel oordelen over Thailand, want wat is het verschil met de subsidies die de boeren krijgen van de EU in Europa???

  • GerrieQ8 zegt op

   Klopt Peter, het is veel goedkoper suiker te importeren vanuit Azië, dan de boeren te blijven subsidiëren op het verbouwen van suikerbieten. Maar ja, werkgelegenheid scheppen kost ook geld.

 4. egon wout zegt op

  Peter:nimmer mag je een onjuiste situatie rechtvaardigen door te wijzen op gelijksoortige onjuiste zaken. Merkwaardig dat tot voor zeg 5 jaar terug geen prijsgarantie bestond, de boeren niet klaagden en Thailand grootste rijstexporteur ter wereld. Zet je aan het denken,niet?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ egon wout Een kleine kanttekening bij je reactie. Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

   In 2005/2006 lag de garantieprijs 6 procent boven de marktprijs. Over de andere jaren heb ik geen gegevens. De regering Abhisit hanteerde het systeem niet.

   Volgens Niphon Poapongsakorn, president van het Thailand Development Research Institute, profiteert slechts 1 miljoen van de 3,8 miljoen rijstboeren van de hoge garantieprijs, die door de regering Yingluck wordt geboden; de overige boeren produceren alleen voor eigen consumptie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website