Thaksin Shinawatra in 2008 (PKittiwongsakul / Shutterstock.com)

De Thaise koning Maha Vajiralongkorn heeft voortvluchtig oud-premier Thaksin Shinawatra ontdaan van al zijn koninklijke onderscheidingen, omdat hij in 2008 een gevangenisstraf van twee jaar wist te ontlopen door naar het buitenland te vluchten. Het besluit werd zaterdag in de Staatscourant gepubliceerd.

Vorige week zijn door het leger al de militaire onderscheidingen van Taksin ingetrokken, met de verklaring dat hij die eer niet heeft verdiend.

Mogelijk heeft de rel in februari rondom de oudere zus van de koning, prinses Ubolratana, bijgedragen tot de beslissing van de koning. De pro-Thaksin, Thai Raksa Chart Party, droeg toen prinses Ubolratana voor als kandidaat premier.

Deze stap werd gezien als een slimme zet van de Thaksin getrouwe, om zo de beschuldigingen tegen te gaan dat zijn politieke beweging tegen de monarchie is. Het plan mislukte slecht toen de koning de kandidatuur van zijn zus als onaanvaardbaar en ongrondwettig verklaarde. De partij Thai Raksa Chart Party, werd  vóór de verkiezingen ontbonden door de rechtbank.

Bron: Associated Press

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise koning pakt koninklijke onderscheidingen van Thaksin af”

 1. Daniel VL zegt op

  Vorige week zijn door het leger al de militaire onderscheidingen van Taksin ingetrokken, met de verklaring dat hij die eer niet heeft verdiend.
  Ooi zijn er door het leger wel onderscheidingen toegekend voor verdiensten waarschijnlijk omdat het toen in hun kraam paste. Nu noem ik dit natrappen. Het is als een baas die U vertelt dat ge de beste bent en onmisbaar in de firma. Tot je de firma verlaat en er geen enkel goed woord over u gesproken word.

 2. Mark zegt op

  Het momentum waarop de militaire zetbazen deze actie uitlokken is minstens even interessant als de actie zelf. Trachten ze hiermee een deel van de Phua Thai aanhang te provoceren en de coalitievlrming rond die partij te desabiliseren?

  • Rob V. zegt op

   Het is op zijn minst een herinnering dat Thaksin niet onder de ‘khon die’ (goede mensen) valt. In het verlengde daarvan PheuThai ook niet en zelfs FFW heeft last van verwijten dat ze Thaksin vriendjes zouden zijn of zelfs republikeins. Hoe de hoge heren over de ‘democratie coalitie’ denken is wel duidelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website