Thailand wil homohuwelijk

Het Thaise parlement buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel dat gelijke rechten garandeert voor homo’s, lesbiennes en transseksuelen. Thailand is daarmee het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk overweegt.

Vorig jaar besloten de 55-jarige Nathee Theeraronjanapong en zijn partner Atthapon Janthawee na twintig jaar relatie in het huwelijksbootje te stappen. Maar de lokale overheid in de noordelijke stad Chiang Mai weigerde het huwelijk op basis van de Thaise wetgeving, die huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht verbiedt.

Het koppel diende klacht in bij de Mensenrechtencommissie in het parlement. Ze benadrukten dat ze volgens de Thaise grondwet recht hadden op dezelfde bescherming als iedereen. Daarmee ontketenden ze een politieke storm die uiteindelijk leidde tot de oprichting van een commissie met parlementairen, wetenschappers en homorechtenactivisten, die nieuwe wetgeving moest uitdokteren.

Wiratana Kalayasiri, de Democratische vertegenwoordiger van de commissie in het parlement, zegt dat er heel wat tegenstand bestond onder de doorgaans oudere vertegenwoordigers. “Aanvankelijk was er een negatieve indruk en vroegen mensen me waarom ik mij hiervoor inzette. Maar geleidelijk aan begonnen mensen te begrijpen dat dit een mensenrecht is van het Thaise volk, dat gewaarborgd is onder de grondwet. Sindsdien zijn de meningen veranderd”, zegt hij.

Aanvaarding

Homorechtenactivsten zoals Anjana Suvarnananda hopen dat het wetsvoorstel de aanvaarding door de Thaise bevolking kan verbeteren. “Veel homo’s, lesbiennes en transseksuelen worstelen met het probleem van aanvaarding door hun ouders”, zegt ze. “Er is veel druk om tegemoet te komen aan de traditionele visie van wat een gezin is. Daarom is het belangrijk dat de omschrijving van het huwelijk, momenteel tussen een man en een vrouw, verandert. Als we het idee kunnen lanceren dat een gezin kan ontstaan uit de band tussen twee mensen die elkaar liefhebben, dan zullen onze ouders en onze maatschappij onze levenswijze sneller accepteren.”

In 1956 werd het verbod op sodomie uit de Thaise strafwet geschrapt en werd seks tussen mensen van hetzelfde geslacht legaal. Thailand is nu het eerste land dat het homohuwelijk overweegt, en bevestigt daarmee zijn progressief imago. De rest van de regio is heel wat minder ruimdenkend. Sodomie wordt bestraft in onder meer Brunei, Birma, Maleisië en Singapore.

Bron: IPS

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Thailand wil homohuwelijk en gelijke rechten homo’s, lesbiennes en transseksuelen”

 1. Roswita zegt op

  Ze gaan de goede kant op daar in Thailand. Hoop dat er meer landen in Azië volgen.

 2. alex ouddiep zegt op

  Dat ‘de omringende landen minder ruimdenkend zijn’ heeft minder te maken met de bevolking als wel met koloniale geschiedenis.
  De vroegere Franse koloniën in de regio (Cambodja, Vietnam en Laos) volgden bij hun onafhankelijkheid de liberale, door Napoleon ingevoerde wetten, d.w.z. principiële gelijkstelling met heteroseksualiteit.
  De Engelse koloniën (en dat zijn precies de genoemde landen waar ‘sodomy’ strafbaar is) hielden de victoriaanse Britse wetgeving aan.
  De wetgeving in Nederlands Oost-Indië is tot de jaren dertig van de vorige eeuw vrijer geweest dan in het moederland.
  Zie in dit verband ook het werk van de in Chiangmai teruggetrokken Nederlandse sanskritist J F Staal: Zeven bergen en drie rivieren.
  In SIam was trouwens traditioneel homoseksualiteit straffeloos, als het tenminste niet betrof: kinderen beneden de 12, dreiging met geweld of jongere familieleden (zie het alomvattende werk van Magnus Hirschfeld, Die Homosexualitaet des Mannes und des Weibes, 1914, p. 856v.)

 3. Ron zegt op

  Als ze nu ook nog de geboorte akte en identiteit van transseksuelen wijzigen zijn ze zeker op de goede weg. Nu lopen die nog steeds met een identiteit van man zijnde, leuk als je naar het buitenland gaat denk ik.
  Hier in België en Nederland is dat al lang geregeld.

 4. Ate zegt op

  Een belangrijke stap, maar het bericht is niet helemaal correct, beste redactie. Thailand is namelijk niet het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk overweegt. Exact een jaar geleden maakte Vietnam bekend het homohuwelijk te overwegen. Het voorstel wordt daar waarschijnlijk volgend jaar in het parlement besproken.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/29/vietnam-overweegt-invoering-homohuwelijk/

 5. Erik zegt op

  Dan ook nog abortus en euthanasie regelen. Dan zijn ze helemaal bij.
  Zo lang genoeg?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website