Preechapol Pongpanich, leider van de TRC – Sek Samyan / Shutterstock.com

Het doek is gevallen voor Thai Raksa Chart, een politieke partij die loyaal is aan de Thaksin familie, gisteren deed het Constitutionele Hof uitspraak en die was niet mals: de partij moet worden ontbonden. De veertien bestuursleden zijn 10 jaar uitgesloten van een politieke functie en mogen ook geen bestuurslid worden van een andere partij.

De oppositiepartij Thai Raksa Chart, kwam begin februari met een verrassing door prinses Ubolratana te nomineren als kandidaat-premier. Volgens het hof heeft heeft de partij daarmee zich tegen de constitutionele monarchie en de grondwet gekeerd.

Aan de stunt kwam een eind toe haar broer, koning Maha Vajiralongkorn, de politieke ambities van Ubolratana ongepast en ongrondwettelijk noemde.

Door de ontbinding van Thai Raksa Chart kan de familie Shinawatra haar plan voor de aanstaande verkiezingen in de prullenbak gooien. Thai Raksa Chart moest als zusterpartij van Pheu Thai, zorgen voor extra zetels. De huidige grondwet is door het leger geschreven en stelt een limiet aan het aantal zetels dat elke partij kan winnen. Velen zien dat als een ondemocratische truc van de junta, om ervoor te zorgen dat het Shinawatra kamp niet teveel macht krijgt in het parlement.

TRC partijleider Preechapol zei na de uitspraak dat hij en de andere partijkopstukken erg verdrietig zijn.

Prinses Ubolratana reageerde vanuit Berlijn, waar ze is voor een promotiecampagne voor Thailand, op Instagram. Ze vond deze uitkomst heel verdrietig en deprimerend.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Thai Raksa Chart op last van het Constitutionele Hof ontbonden”

 1. Rob V. zegt op

  Geen verrassing maar wel een bijzondere uitspraak die op het volgende (grond)wettelijke artikel is gebaseerd, te weten.. *ruis*…

  Bent u daar weer? En verder oordeelde het hof dat de TRC handelde in strijd met Thaise tradities opeerde. De brief met de mening van de man die een stulpje aan de voet van de Alpen heeft word algemeen gezien als de basis van dit vonnis.

  TRC had nog een aantal getuigen opgeroepen maar volgens het hof was dat niet nodig, er waren al voldoende bewijsstukken. Kortom een prachtig staaltje scheiding der machten en onafhankelijke rechtsspraak. Op social media gaat behoorlijk wat geklaag, sarcasme (memes) enzo rond.

  Maar het viel te verwachten, dit is in lijn met 2006 en 2008. Toen zijn pro-Thaksin partijen ook kalt gestelt.

  Persoonlijk moet ik niets van het Thaksin kamp hebben, die man is geen democraat en zou mijn inziens samen met andere hoge heren (Abhisit, menig generaal etc) voor een onderzoeks en rechtbank volgens internationale normen verantwoording moeten afleggen voor de vele honderden dode burgers die er met hun instemming/opdrachten gevallen zijn. Maar des al niet te min zouden pro-Thaksin partijen van mij gewoon mee kunnen doen. Er zijn geen snode plannen om het staatsbestel omver te werpen dus geen vrees nodig. De aanhangers met rode sympathie moeten nu uitwijken naar elders.

  Zie:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/07/thai-raksa-chart-disbanded-for-nominating-princess/
  http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2019/03/07/thai-net-reacts-to-party-dissolution-with-pungent-memes/
  https://www.thaipbsworld.com/constitutional-court-orders-thai-raksa-chart-dissolved/
  https://prachatai.com/english/node/7961

 2. Rob V. zegt op

  Daar waar TRC de gedoodverfde winner was en Phue Thai (ook pro Thaksin) niet meedoet, gaat de TRC proberen om een ‘nee’ stem te laten winnen. Dankzij ‘first past the post’ krijgt de keuze met meeste stemmen de zetels voor dat district. Wint de ‘nee’ stem dan zijn de resultaten ongeldig en moet er in dat district opnieuw gestemd worden. Bij die 2de ronde kan Phue Thai dan wel mee doen om zo alsnog zetels te winnen voor het Thaksin kamp.

  Zie: https://m.bangkokpost.com/news/politics/1640888/thai-raksa-chart-plans-vote-no-strategy

 3. Tino Kuis zegt op

  Officieel was mevrouw Uboratana geen prinses meer maar officieus wel, zo handelde zij zelf en zo zag de bevolking haar ook. Of zij en de partij Thai Raksa Chart (grond)wettelijk handelden of juist onwettig laat ik over aan de deskundigen. Ik vind het wel jammer dat koning Maha Vijiralongkorn ingreep in het politieke en juridische proces. Ook de koning moet daarboven staan. Hij had zijn oudere zus ook privé zijn duidelijke mening kunnen geven en daarna de rechtsgang op zijn beloop moeten laten.
  Daarnaast vind ik de ontbinding van die partij en uitsluiting van bestuursleden een te zware straf. Een duidelijk ‘mag niet! en een berisping was voldoende geweest.

  • Rob V. zegt op

   Volkomen mee eens Tino. Overigens is dit oordeel -naast allerlei verwijzingen naar de Thaise cultuur en tradities en die ene brief uit Duitsland-hoofdzakelijk op basis van (aldus het hof) overtreding van de wet omtrent politieke partijen. Te weten artikel 92, lid 2 van de 2017 Organic Law on Political Parties. Volgens de Bangkok Post staat dit artikel het hof instaat om een politieke partij te onbinden indien er voldoende bewijs is dat de partij een daad heeft begaan die vijandig is jegens de monarchie (“if there is enough evidence that it committed an act deemed hostile to the monarchy.”).

   Laten we het aan de juridische experts over of dat hout snijdt.

   Een Engelse vertaling van deze wet kan ik niet vinden. Op Thailaw gaat men niet verder dan dezelfde wet maar dan van 2007.

   Bron: https://www.bangkokpost.com/news/politics/1640916/set-unfazed-by-partys-dissolution.

   • Hoi Rob, je bent het wel opvallend vaak eens met Tino 😉

    • Rob V. zegt op

     Als Tino 50 jaar jonger was geweest, een dame en een woest aantrekkelijk had in Tina ten huwelijk gevraagd. 😉

     Maar een beetje tegengas is ook goed. Al lijkt het me nog verdromde lastig de Thaise gang van zaken zoals gebrek aan Trias Politica goed te praten. Dat kan alleen het slag mensen die deze gang van zaken als een cultureel iets bestempeken wat de Thais van nature zo gelaten ondergaan…

     Dat Ubon zich geen kandidaat had moeten stellen ben ik het ook met menigeen eens. Scheiding der machten heet dat en deze is in Thailand al vaag zat. Dat TRC vijandig was naar de monarchie lijkt me verdomde lastig als toch hoog in de boom partijen van deze aard ook evident op steun mogen rekenen.

     Met stemt er maar lustig op los maar fair play??? Zoals je in mijn stukje van van de week over de periode 2001-2019 kon lezen rammelt het daar nogal aan. De juiste mensen zullen moeten winnen…

     • chris zegt op

      Het is nooit goed om te trouwen met iemand die exact dezelfde ideen heeft. Dan komt er heel snel sleur in het huwelijk, en is het einde oefening.

      • Tino Kuis zegt op

       Hoe zit dat met jouw huwelijk, Chris? Ja, Rob en ik hebben vrijwel dezelfde ideeën over de politieke en sociale werkelijkheid van Thailand en wat er aan te doen. Meer zeggenschap van het volk, meer decentralisatie, meer gelijkheid en meer rechten en vrijheden. Eigenlijk niet anders dan wat de Thais zelf wensen, hou dus op met die westerse bril. Verder verschillen we heel erg wat onze smaak betreft op het gebied van literatuur, muziek, kunst, eten en uitgaan. Tvreden?

       • chris zegt op

        Mijn huwelijk is uitstekend, dank je. En ik ben er absoluut zeker van dat ik mijn vrouw niet inruil voor jou of Rob. Ben ook geen homosexueel of bisexueel trouwens.
        Ben ook niet met mijn vrouw getrouwd omdat we dezelfde ideen hebben over van alles en nog wat.

 4. Lung Theo zegt op

  Waar maken jullie je druk over. Iedereen weet dat alleen de partij van Prayut kan en mag winnen. Democratische verkiezingen? Laat me niet lachen.

  • Rob V. zegt op

   Sorry, ik ben te begaan met dit mooie land. Maar inderdaad moet het zal de vaderlandsliefde generaal en andere goede lui (khon die) moeten winnen. Mag ik je wel laten lachen met deze cartoon? 🙂

   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1087918774750150&id=622219024653463

  • Kareltje zegt op

   tja,

   Deze meneer Prayut, geeft iedere vrijdag een “praatje” op de TV (alle zenders) enkele weken terug vertelde hij dat “fake” nieuws slecht is voor iedereen, afgelopen vrijdag zei hij dat Thailand een democratie’s land is.

   En zo iemand moet de nieuwe premier worden?

 5. GeertP zegt op

  Het enige wat ze hier mee bereiken is dat het volk zijn stem op een andere manier zal laten horen.
  Het kon wel eens een hééééél hete zomer worden.

 6. Rob zegt op

  Tja slim gespeeld van Prayut, dit is toch allemaal doorgestoken kaart!!

 7. Rob V. zegt op

  In verwante berichten, de Kiesraad. Ook al zo’n parel van neutraliteit. Khaosod meldt dat de observatie club (watchdog) People’s Network for Elections (PNET) vindt dat de Kiesraad haar werk niet naar behoren doet. De kiesraad zou onvoldoende hebben laten zien dat zij niet politiek gekleurd is. Zo zijn er vele petities (klachten) omtrent de verkiezingen en politieke partijen ingedient maar is er slechts 1 doorverwezen naar het Constitutionele Hof: de klacht tegen TRC. De organisatie verwijt onder meer dat de Kiesraad maar geen actie inderneemt op de klachten tegen generaal premier Prayut omtrent of hij überhaupt wel mag meedoen in de verkiezingen. De wet stelt namelijk dat ambtsdragers niet mee mogen doen. Maar premier Prayut meent dat niet te zijn, hij is van buiten aangesteld.

  Daarnaast verwijt men de Kiesraad op reis te gaan terwijl er een grote achterstand is in open zaken. 6 van de 7 leden waren echter 10 dagen in het buitenland, waardoor de Kiesraad effectief tijdelijk gesloten was. De kosten voor dit, 12 miljoen baht, zouden een verspilling van belastinggeld zijn aldus PNET.

  http://www.khaosodenglish.com/news/2019/03/07/poll-observers-give-f-grade-to-election-commission/

 8. Rob V. zegt op

  De vereniging van Thaise Democraten Zonder Grenzen veroordeeld de uitspraak van het hof stellig. En wel op de volgende redenen:

  1. De gebruikelijke juridische procedures zijn niet gevolgd. Er is geen onderzoek gedaan en de beklaagden hebben zich niet kunnen verweren. De 7 dagen die het hof nodig had om tot dit besluit te komen duid op politieke motivaties.
  2. De juridische argumenten zijn zwak. Het hof wijst naar de titel van mevrouw Ubon, maar deze heeft ze in 1972 verloren toen ze met een Amerikaan trouwde. De verwijzing naar artikel 92 van de kieswet is uitermate zwak. Als burger mag Ubon zich kandidaat stellen voor het premierschap, dit toont op geen wijze aan dat deze daad een bedreiging is jegens de (Thaise) democratie met monarch als staatshoofd. De ban van 10 jaar voor het management van de partij is disproportioneel.
  3. Het ontbinden van TRC zien we als een vernietiging van een volksvereniging, een overtreding met het recht op politieke organisatie, een overtreding van de rechten van de partijleden en een overtreding van het recht van de mensen om de kandidaten van deze politieke partij te steunen.
  4. Ondanks deze democratische tegenslagen roepen wij op om te gaan stemmen op 24-3. Zelfs al is het een ‘nee’ stem of blanco stem. Een lage opkomst kan door de coupplegers worden uitgelegd als desinteresse in de democratie. Ook vragen wij de internationale gemeenschap op om aandacht te hebben voor de ondemocratische praktijken die in Thailand gaande zijn en te lobbyen voor eerlijke en vrije verkiezingen.

  Bovenstaande is een verkorte vertaling.
  Bron (thais): https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1925768730865387&id=100002968350160
  Engelse vertaling: FB Andrew macGregor

 9. Rob V. zegt op

  In ander politiek nieuws: (aan)klachten tegen Pheu Thai en Future Forward. Een advocaat uit Loei heeft de Kiesraad verzocht PT te ontbinden wegens misleiding. Op een bijeenkomst van de partij zou een persoon zijn genoemd als potentieel kamerlid terwijl deze niet op de kandidatenlijst staan. Daarom stelt de advocaat dat dit misleiding is en PT puur deze populaire persoon noemt om kiezers aan te trekken.

  De NCPO (junta) heeft ondertussen meerdere klachten tegen leden van Future Forward lopen. Zo zijn er beschuldigingen aan het adres van partijleider Tanathorn (op de website stond ten onrechte dat hij een bepaalde periode nationaal ditecteur was toen dit nog provinciaal directeur was van zijn bedrijf, ook zou hij dingen hebben gezegd over de NCPO die onwaar zijn en onrust veroorzaken). Nu ligt ook de webmaster onder vuur wegens het uploaden van een filmpje. In dat filmpje praat de partij over het ontbinden van TRC. De upload zou een overtreding van de Computer Crimes Act zijn, de inhoud zou valse informatie bevatten die de nationale orde en veiligheid ondermijnen.

  In een opiniestuk van KhaoSod valt te lezen dat redacteur Prawit verwacht dat na het uitschakelen van TRC, nu Future Forward (Anakot Mai) flink het vuur aan de schenen zal worden gelegd.

  Bron:
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1641792/pt-future-forward-in-crosshairs
  http://www.khaosodenglish.com/opinion/2019/03/09/opinion-future-forward-now-a-bigger-political-target/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website