Aantal straathonden in Thailand stijgt naar 1 miljoen

Het lijkt een onbeheersbaar probleem te worden. Het aantal zwerfhonden in Thailand groeit explosief en stijgt naar 1 miljoen, zo verwacht parlementslid Wallop Tangkananurak.

De belangrijkste oorzaak is het aantal huisdieren dat op straat wordt gezet. Thai kopen een hondje op de markt en als de lol er van af mag het beest het zelf uitzoeken en wordt de deur gewezen. Wallop heeft als voorzitter van een commissie het probleem onderzocht. De oplossing ligt volgens hem bij de gemeentebesturen. Zij moeten het probleem aanpakken.

De vraag is of het probleem ooit opgelost wordt. Er zijn wel sterilisatieprogramma’s maar dat is duur en slechts een druppel op een groeiende plaat.

Thailand telt 8,5 miljoen honden, waarvan thans 730.000 zwerfhonden. Een aantal wordt verzorgd door particuliere dierenasielen. De eigenaren kampen met hoge kosten en omwonden klagen over stank en geluidsoverlast.

Een ander serieus probleem is het aantal bijtincidenten. Een beet van een straathond heeft vervelende gevolgen omdat de straathonden besmet kunnen zijn met ziektes waaronder het voor mensen levensgevaarlijke rabiës (hondsdolheid).

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

17 gedachten over “Aantal straathonden in Thailand stijgt naar 1 miljoen

 1. Geef de Thai een wettelijke verantwoordelijkheid voor zijn hond zoals bij ons in het westen, met bvb chip inplantaat…, en er zullen er al een deel minder komen .
  Als bvb een ongeval veroorzaakt door loslopende hond de eigenaar zijn verantwoordelijkheid geheel of deels moet voor opnemen . Dit natuurlijk met een grondige controle registratie vanaf de pup , anders werkt dat nooit .
  Werkt idem voor bijt gevallen …

 2. Op het gevaar af dat ik direct door “hondenliefhebbers” voor wreedaard uitgemaakt gaat worden, echter als “ontvanger” van twee bijtincidenten met als gevolg redelijk hoge medische kosten, vrees ik dat sterilisatie van honden, verantwoordelijkheid aanleren bij Thai en ander zachte oplossingen geen enkele oplossing teweeg zullen brengen.
  In diverse steden is de straat al het grondgebied geworden van hondenbendes.
  De oplossing?
  Alle hondenverkopers van de straat halen.
  Alle straathonden op termijn “verwijderen”
  Bijtende honden direct afmaken.
  Heb overigens het vermoeden dat het genoemde aantal van 750,000 straathonden wel heel erg voorzichtig ingeschat is, zeker nadat een “verwijderaar” mij vertelde dat alleen in Khon Kaen al een schatting is van 20,000-30,000 “ongebonden” honden

 3. Gewoon oppakken en in laten slapen.

  Wanneer wij met de scooter naar huis rijden worden we minstens twee keer in de week aangevallen. Gelukkig zijn we er op bedacht en trekken we de benen in maar het gaat een keer mis kan ik je zeggen.
  Het worden er steeds meer. Een jaar geleden waren het er misschien 5 over de laatste kilometer naar huis, nu zijn het er meer dan 30 !
  Over een jaar 100 ?

  Onze hond uit laten buiten de baan is al geen optie meer. Het arme beest wordt opgevreten !

  Nogmaals: Oppakken en laten inslapen.

 4. Die honden zijn een echte pest. Heb weet van 2 farang vrienden die dit jaar in de kuit gebeten zijn en injecties moesten krijgen. Ook weet van 1 Thaise vrouw in de kuit gebeten. Zelf rijd ik veel met de brommer en ben al moeten vluchten achternagezeten door enkele van die razende kloothonden. Ook al een bromfietser zien vallen toen de hond plots overstak en onder zijn wielen kwam. Ge ziet ook veel kreupele honden die zeker ongevallen met auto’s hebben overleefd maar gedeeltelijk verlamd zijn of een poot mankeren. Ik ben wel een dierenliefhebber maar met die straathonden en ook met de honden van eigenaars die los voor de woning lopen is het echt oppassen geblazen voor volwassenen en kleine kinderen.

 5. Hulde, hulde, weer een mijlpaal bereikt in onkunde. Alleen met drastische maatregelen kan je dit gebeuren nog beteugelen. Ik heb zelf vier honden en ik houd er ziels veel van. Neem ook mijn verantwoordelijkheid voor deze beesten, maar dat is bij een aanzienlijk aantal ( thaise) mensen niet terug te vinden.
  Ik ken een thaise man die uit zichzelf de zorg heeft voor 80 honden en dit kost hem per maand zo’n 500 euro aan voedsel etc. Ze zijn er dus wel die het hart op de juiste plaats hebben.
  Sterilisatie op grote schaal heeft natuurlijk wel nut maar kost nogal wat.
  Die beesten moeten toch echt uit het openbare leven gehaald worden om veiligheid tot een redelijk niveau terug te kunnen brengen. In Nederland worden er ook herten afgeschoten die overlast veroorzaken omdat ze in grote getalen op de openbare weg aanwezig zijn.

 6. Blijft apart en beetje schijnheilig.

  Honden speciale status.
  Apen terreur met ook weer beschermde status.
  koeien heilig
  Katten terreur, Duiven, Meeuwen enz.

  We eten wel gigantisch veeeeeel vlees van zowat alles wat rondloopt zonder problemen.
  Haha dus ook onder de dieren is er discriminatie.

 7. hoewel ik het probleem herken, is afmaken geen optie, gezien we hier in een budhistish land leven, waar doden van een levend wezen verboden is.

  maar er moet inderdaad dringend naar een oplossing gezocht worden. misschien stads of buurtsgewijs een petitie doen en die brengen naar de burgemeester. medewerking van thais is uiteraard een must. misschien ook is een onderzoek in de plaatselijke hopsitalen naar het aantal bijtgevallen.

  succes

  w

  • Vroeger kwam in de Isaan de honden opkoper langs. Allemaal appart in betonijzeren kooien op een vrachtwagentje.
   Ik schat 50 tot 80 honden. Oorverdovend gehuil en geblaf. Ik kreeg altijd kippevel !
   Op weg naar een restaurant in een Oostelijk gelegen buurland.
   Men kon ook inruilen , dus 4 oude honden was 1 nieuwe.

   En heeft u al eens in de Tempels gekeken naar de varkenskoppen,4 pootjes en een staartje ?
   De thai tractatie pur sang , de Wijze Oranje jurkmansen zegenen
   dit zo graag , want tipgeld in witte enveloppe is een gewilligebijdrage in hun karig bestaan.
   Een vrouw mag dit niet aan hun geven,dus dan op een wit bordje in de jurkschoot geledigd. !
   Zo omzeilen ze de regels.

   Nb, eigenwaarnemingen.
   En dieren niet doden in de Isaan , u komt in een ander land dan ik woon.
   Waar dat is weet ik niet.

   Ik vermoed dat de Hondentransporten nu verboden zijn.
   En in China , en Vietnam is een tegen beweging ontstaan . Tegen de hondenvangers.
   Bron: LiveLeak.com

 8. Als het doden van een levend wezen niet mag hoe doen ze dat dan met de miljoenen vissen,kippen ,varkens en alle andere dieren dat dan om ze op de bord te krijgen ??

  • Als het dier al dood is, heeft een ander dat gedaan. Dus kan een Boeddhist dat zonder gewetenswroeging opeten.

   • Ik vertel ze bij deze redenatie eigenlijk twee maal zondigen.
    1 door vlees te eten, zullen zij de dood van een nieuw dier veroorzaken.
    2 door vlees te eten zorgen zij ervoor, dat iemand later opnieuw een dier doodt.
    Ze hebben echter geen zin om de verantwoording voor deze indirecte zaken te nemen.
    Alleen voor wat zij letterlijk zelf met hun eigen handen doen.

    Misschien echter, dat er na hun overlijden iemand diep onder de grond een andere mening over heeft en ze ook voor deze schijnheiligheid straft.

 9. Wat mij betreft mogen ze deze ziekte, deze hondenoverlast drastisch aanpakken en de honden in te vangen en te laten inslapen.
  Het is een plaag in Thailand. Toen ik voor het eerst in Bangkok was werd ik al op de eerste avond door honden aangevallen, en nu vergaat me de zin om te fietsend door deze beesten. Ik heb wel een taser bij me, maar ik schrik wel iedere keer als ze aankomen rennen.
  Voor mij: weg ermee.

 10. Toen ik in Goa woonde, werden alle zwerfhonden jaarlijks afgemaakt.
  Niet leuk maar het hielp prima.

 11. Geen chatten maar een vraag :dan zijn die mensen die de levende vis dood staan te knuppelen op de markt vast en zeker GEEN boedhisten ,Gek .ik hen altijd gedacht dat het ook gewone Thaise boedhisten waren maar ik kan me natuurlijk ook vergissen.

 12. Bij mij in de soi waren 2 bijtgrage honden, mij deden ze niets want ik kon hun van de geboorte. Ze kwispelden met hun staart als ze mij zagen en waren blij. Na verscheidene mensen gebeten en aangevallen te hebben zijn er, na klachten en aangifte van een groep Thais, twee Gemeentelijke hondenvangers gekomen en hebben die beesten meegenomen. Is een ingewikkelde procedure om dit gedaan te krijgen, maar het kan. Ik woon nu in een straathond vrije soi, ik denk de enigste soi.

 13. ik heb vorig jaar een vriend verloren door een ongeval met een hond dat doet zeer.
  geloof me. Dus het wordt hoogtijd dat ze wat aan deze honden en tussen haakjes eigenaars gaan doen.
  want op deze manier worden de straten niet veiliger in Thailand.
  Ik zelf heb ook honden gehad maar deze beesten waren goed opgevoed zoals het hoort.
  en honden aan de lijn zoals het al op veel plaatsen is in de wereld.

 14. Ik heb zelf zon BB gun gekocht zon pistool met plastic balletjes, en als ik ga fietsen neem ik dat ding altijd mee.
  Heb het al verschillende keren gebruikt en geloof me die met de grootste bek lopen plots ver van mij weg.
  Ik heb zelf ook 2 honden, maar die vieze schurfterige zwerhonden opruimen an mass

Reacties zijn gesloten.